Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Zalakaros

Általános leírás

Magyarország dél-nyugati részén, 30 km-re a Balatontól található a 750 éves múltra visszatekintő, termálvízéről és gyógyfürdőjéről Európa szerte híres kisváros, Zalakaros.

Ezen változatos vidéken valamennyi Nyugat-Magyarországra jellemző szépség és vonzerő megtalálható; a táj síkság és lankás dombsorok arányos váltakozása; a növényzet erdők, ligetek és virágzó mezők, zöldellő harmóniája, amelyet ritka növényi társulások és védett állatok fel-felbukkanó látványa tesz különösen értékessé. És van egy a hétköznapi emberi értékrend fogalmaival alig meghatározható különös kincs, a föld forrongó mélységeinek becses ajándéka, különféle értékes ásványok oldatával telített, közel 100 C-os gyógyvíz.

Ez a sokszínűség ma ennek a szerény Közép-Európai térségnek együttes, és egyre csábítóbb vonzereje, amely évente közel egymillió embert késztet arra, hogy otthonát elhagyva felkerekedjen és megfáradt, kimerült vagy beteg szervezetét felfrissítse, pihentesse, gyógyítsa ezzel a delejes erejű vízzel, a békességet nyújtó környezetben. Az emlékezetes élmény attól válik teljessé, hogy ezen a tájon kedves, mosolygós emberek élnek, akik a munkájukkal járó kötelező udvariasságon túl, az őseiktől örökölt tisztelettel néznek és közelednek a vendég felé. Ez az értés az énjükből fakad; a szív, az érzelem, a tudat legmélyéről. Hogy mi minden, mennyi tárgyi szolgálat teszi még kellemesebbé kényelmessé a termál és gyógyüdülést, arról adnak képet ezek az oldalak. Kérjük, lapozzák át méltó kíváncsisággal, és ha sikerül felkelteni az érdeklődésüket, találkozzunk Zalakaroson!

Zala megye legfiatalabb városa és legdinamikusabban fejlődő termál üdülőhelye. Nevét 1254-ben Korus-nak írták, mely személynévre vezethető vissza. Kőolaj után kutatva találták itt 1962-ben a 96 °C-os - ásványi anyagokkal dúsan telített - termálvizet. A gyógyfürdő építése 1964-ben kezdődött, és 1965. szeptember 1-jén fogadta első vendégeit. Zalakaros 1984-ben nagyközségi rangot kapott, majd fokozatosan és folyamatosan a térség központjává vált. Intenzív infrastrukturális fejlesztése következtében megvalósult a gázprogram, a telefonprogram, a csatornahálózat kiépítése, új óvoda, majd iskola létesült, mely sportcsarnokkal bővült. Folyamatosan nőtt az idegenforgalomhoz kapcsolódó szálláshelyek száma. 1997. július 1-jével városi rangot nyert a település.
Közlekedés

A Balaton déli partján haladó M7-es autópályán, illetve a 7. számú főúton közelíthető meg a település. Legközelebbi vasúti megállója - a Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon -Zalakomárban van.

A település könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt. A sármelléki repülőtér közelsége (17 km) jelentős fellendülést eredményez a belföldi és külföldi légiforgalomban.
Ajánljuk

A települést 30 éve feltárt termálvíz kincs tette nemzetközileg ismertté. A forráskútból feltörő 96 °C-os víz a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható.

A páratlan természeti környezet, valamint a Kis-Balaton és a Balatoni Felvidéki Nemzeti Park közelsége egyedülálló élményt és kikapcsolódást kínál az idelátogató vendégeknek.

Az 1997-ben városi rangra emelkedő település tiszta levegőjéről a környező erdők, szőlőhegyek, és a zöld övezetek gondoskodnak. Zalakaros 2002-ben a megtisztelő "Magyarország legvirágosabb városa" címet nyerte el.

A város legjelentősebb vonzereje Magyarország egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, amely nyáron már több mint 5000 m2 vízfelülettel várja a kedves vendégeket.

Az elismert gyógyvíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati, az idült gyulladásos izületi betegségek esetében, az ortopédiai, idegsebészeti és sebészeti utókezelésekben igazolódott be.

Tavasztól őszig számos szabadtéri program, koncert, fesztivál, kirakodó vásár és gasztronómiai rendezvény teszi felejthetetlenné a Zalakaroson töltött napokat.

Az aktív pihenés, a szellemi és fizikai regenerálódás minden feltétele adott Zalakaroson.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Zalakaros megújult
Aki egy éve látta Zalakarost, rá sem ismerne, olyan sokat fejlődött. A 2200 fős falu 15 éve lett várossá, mert már akkor volt mentőállomása, zeneiskolája és egy szép nagy Gránit Gyógyfürdője. Ma 12 szállodája és mintegy 7 ezer főt befogadó magán szálláshelye, egy kempingje, több tucat vendéglője és néhány borozója van. Európa 30 legjobb gyógyászati létesítménye közül több itt működik. A Kis-Balaton természetvédelmi egysége a ramsári egyezménynek megfelelően az UNESCO természeti világörökségének része. A Gránit Gyógyfürdő Zrt. területén létesült 1998-99-ben az első hazai élményfürdő. Az első Széchenyi-tervből kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott, és 2010-ben teljes felújításon esett át. Megszüntette a kórház-feelinget, s ma hatalmas színes terek fogadják a gyógyulásra vagy pihenésre váró vendéget szaunákkal, masszázsokkal, gőzfürdővel, külső-belső élményfürdőkkel, büfékkel, éttermekkel.Régebben a német vendégek voltak túlsúlyban, ma 80%-ban a magyarok veszik igénybe, és az internetnek köszönhetően angolok és csehek felkapott helye lett. Az oroszok is kezdik csoportosan felfedezni a fantasztikus hatású fürdőt. Átalakult a MenDan négycsillagos termál hotel, szép park közepén megépült a Venus szálló ikerpárja, az Aphrodite Hotel, ahol a tulajdonosok kizárólag a saját Garabonciás farmjukról szállítják be a húsokat, zöldségeket, sajtokat és fűszereket a konyhára - ezért egyedülálló hely talán a világon is. Itt főzik a régió legjobb dödölléjét, amit már naponta kell készíteni a vendégeknek. A többivel együtt a Karos Spa is saját termálkutat fúratott, így a 320 szoba lakói helyben vehetik igénybe az összes szolgáltatást. Vannak jacuzzis lakosztályok is. A színvonal magáért beszél, alkalmazkodik minden pénztárcához, a vendég pedig tapasztalja a tökéletes fogadtatást, ezért sok közülük a visszatérő arc. Gyönyörű az új szárnnyal bővített Art Hotel üvegtetős megvilágításával, képzőművészeti alkotásaival. Az Aquaterm Hotel romantikus miliőjével újult meg. A legrégebbi szálló, a háromcsillagossá alakított Hunguest Hotel Freya szintén kényelmes szállást biztosít. Ünnepi alkalmakkor a városi tánccsoport felveszi az ősi, színes népviseletet, és saját dalárda is alakult. A Kerékpáros Egyesület számára kerékpárutakat építettek ki a környező természeti látványosságokhoz. Zalakaros megtalálta a jelszavát: "Meríts erőt a természet csodáiból!"
Napkollektorok és hőszivattyúk hűtik-fűtik az Aphrodite/ Hotel/Venust Zalakaroson
Napokon belül befejeződik a zalakarosi Hotel Venus uniós pályázatból finanszírozott energiakorszerűsítése. A lefúrt csöveken a föld hőjét hasznosítják, az épület tetején lévő napkollektorok pedig a fényt alakítják át, hogy a szálloda összes létesítményét ezzel lehessen hűteni és fűteni. A város szívében elhelyezkedő családbarát szálloda szobáiban is mennyezet-padozat és fal hűtés-fűtés van, amely egészen más hőérzetet biztosít, mint a hagyományos radiátor-klíma/ eszközök.108 m2 napkollektor lett felszerelve. Naponta 6000 l meleg viz előállítására alkalmas a renszer és ~30 C-ra fűtik 2 db 100 m3 szabadtéri-és fedett medence vízét.3 db hőszivattyú is beüzemelésre került a talajszondákkal együtt. A kollektorok tehát a meleg vizet és medence fűtését végezik, míg a hőszivattyúk hűtik és fűtik a szállodát gázenergia nélkül.Amint Dr.Virágné Bálint Mária a szálloda igazgatója elmondta a tudósítónak, a 60 milliós pályázati összeg néhány év alatt megtérül.A családi vállalkozás másik pillérét képező - a fél éve új szárnnyal bővített szállodát kiszolgáló - saját farm termelése is egyre bővül. A megnövekedett számú vendég számára ugyanis növelni kell a saját állatállományt és a zöldséges kertet is, hiszen egyre nagyobb mennyiségű, házi termesztésű zöldségre és gyümölcsre és húsra van szükség a konyhán. Nem véletlenűl lett a szálloda szlogenje: Aphrodite****Hotel, ahol a farmunk az éléskamránk.A főszezont már megszépült, kizöldült parkkal, a kicsik számára kialakított játszótérrel, szabadtéri úszómedencével és napozóterasszal várják a szálloda vezetői. A Garaboncon lévő farmon további beruházásokkal kívánják bővíteni a vendégek szórakozási és szabadidő eltöltési lehetőségeit. Az Echos szekerezés, lovaglás-pónizás és állatsimogatás már 2011-ben is elérhető a Zalakarosra látogató turisták számára.
Új szárnnyal bővül a zalakarosi Hotel Venus
A zalakarosi háromcsillagos szálloda jövőre már négycsillagos szobákkal is és új szolgáltatásokkal várja a vendégeket.A Venus Hotel - jelenlegi formájában - mintegy 8 éve kínálja wellness-üdülő szolgáltatásait Zalakaroson. Nyolc esztendő után a szálloda arculata megért a változásra. Ezért a hotel tavaly megkezdte az új, immár ¬négycsillagos, mélygarázzsal is rendelkező APHRODITE szárny építését, mely több mint 30 új lakosztállyal gazdagítja a szálloda kínálatát. Egy év múlva, 2010 decemberében már az új APHRODITE&VENUS név alatt köszöntik a vendégeket. Az új szállodai szárnyban squash-pálya is helyet kap majd. A két szárny közül az APHRODITE "Premium", a VENUS viszont változatlan "Classic" árakkal fog üzemelni. Az Aphrodite szárny szobáinak belsőjét antik tematika szerint alakítják ki, akárcsak a 2009 év végén nyíló, római kori stílusban kialakított, freskókkal díszített élményfürdőt. Az ókor és a reneszánsz lakomáit idézi - szintén már ez év végétől - új éttermük, széles és ízletes választékával, svédasztalos reggeli, és vacsora, valamint a'la carte típusú ebédkínálatával. Mint wellness hotel nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és kalóriákban szegény táplálkozásra. Három szakácsuk és a konyhai személyzet egyik erőssége, hogy a legváltozatosabb, akár népies ételeket és a számtalan házi süteményt is teljes kiőrlésű, bio- és zsírszegény alapanyagokból alkotják meg. 2011-től tervezik megvalósítani azt a pályázatukat, melynek keretében a hotelben vendégeskedő gyermekek számára a közeli Garabonciás biofarmon honfoglaláskori jurtatábort, valamint múzeum- panoptikumot építenek. A jurtatábor nappali elfoglaltságot kínál a gyermekeknek. Lesz palánkvár /persze várostrommal/, íjászat és-íjkészítés, lovaglás, népvándorlás-korabeli kézművesség, öltözködés, sütés-főzés. A múzeumban makettek és egy "Feszty-körkép"-hez hasonlatos történelmi tabló segítségével mutatják be honfoglaló eleink életét, természetesen szakképzett személyzet segítségével.A felnőtt vendégek számára rövidesen könyvtár-DVD-tárat is biztosítanak. A nagykorú vendégeknek lesz lehetőségük ókori ékszerkészítésre, fegyver-és hajó makettezésre, medencében vívott tengeri csatára, ásatási játékra /a "leletek" hazavihetőek/. A játékos "történelemórák" hitelességéről itt is szakember gondoskodik.