Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Gasztronómia - Magazin
Gyümölcsös chia puding

Szuper desszert vagy reggeli!Szuper desszert vagy reggeli!Hozzávalók: 125 g chia mag 600 ml kókusztej vaníliakivonat 1 marék bogyós gyümölcs 2 tk. mézElkészítés: a chia magot keverd össze a kókusztejjel és a vaníliávsal. Mehet a hűtőbe legalább 3 órára, de akár egész éjszakára is ott maradhat. Ha kész, locsold meg mézzel és tálald a gyümölcsökkel.
BŐVEBBEN
Bejött a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Koppenhágában
Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, az ilyen termékeket árusító szupermarket már a második üzletét nyitja Koppenhágában.A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első üzletét év elején, majd novemberben a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott - írta a The Guardian brit napilap online kiadásában."Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel" - mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (840 forintért) vásárolt egy üveg olívaolajat. Egy nagymama egy üveg lekvárt vett, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra. "Az édességek száz évig is eltarthatók, mert cukor van bennük" - tette hozzá.A lejárt szavatosságú élelem árusítása törvényes Dániában, amennyiben egyértelműen feltűntetik rajta, hogy lejárt, és fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. "Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e" - mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.Jótékony célokra fordítják a bevételtMinden termék termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek adománya, a Wefood önkéntesekből álló csapata összegyűjti és értékesíti őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.A termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, a készlet azonban nem kiszámítható. A kínálat ugyanis attól függ, mit sikerül beszerezni az adományozóktól.A kidobott ételek témája az elmúlt években került a figyelem középpontjába. Egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották például az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.Szeptemberben az angliai Leedsben nyitotta meg az ország első hasonló üzletét a The Real Junk Food Project. Az angol projekt elsősorban a szegények élelmezésére koncentrál, a vásárlók a termékekért annyit fizetnek, amennyit tudnak.Probléma a tömeges pazarlásAz ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az élelmiszerek tömeges pazarlását generálja, hogy a szupermarketek a tökéletes küllemű termékeket preferálják és önkényesen használják a "minőségét megőrzi" jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.A világon évente csaknem 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el, többet mint amennyire a világon éhező egymilliárd ember ellátásához szükség lenne - közölte a FAO.
A rovat további hírei
Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten!
Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten!Igen, Budapesten a kétmilliós nagyvárosban, 100% hagyományőrző gasztro-fesztivál lesz! A Magyar Vasúttörténeti Parkban 2015. október 16-18-ig rendezik meg, 10 hektáros rendezvényterületen. Nappal családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a vendégeket 3 napon át.Magyarország legújabb gasztro-fesztiválján, amely második alkalommal kerül megrendezésre, a kolbászválaszték óriási lesz. A medvekolbásztól a Csabai csípősig mindenféle kolbász megvásárolható lesz, közvetlenül a termelőktől. Fontos hangsúlyozni: csupa olyan háztáji kolbász, ami a boltokban nem kapható! Ráadásul a kolbászokon kívül mindenféle disznótoros finomság, a tepertőtől a cigánkáig, sajtok, fűszerek, stb... A Borteraszon híres magyar borvidékek mutatkoznak be borkóstolással. Lesz még Gasztro utca és Vásártér is a 3 kolbászutcán kívül. A Borterasz előtti területen délelőttönként, a Disznótoros sátorban pedig ebéd után lesz disznóvágás és feldolgozás bemutató, mindhárom napon. A böllérek és mészárosok népviseletben, hagyományőrző eszközökkel mutatják be, hogyan történt száz évvel ezelőtt a disznóvágás. A Víztorony Parkban felépített 140 éves Csabai Tájház előtt pedig nem más, mint a világhírű Csabai kolbász készül majd. Falain belül az egykori alföldi élettel ismerkedhetnek meg a látogatók. Budapesten egyedülálló lesz ez a múltidéző bemutató, ahol kiderül: a főváros eljött a fővárosba, mármint a kolbász fővárosa megérkezett az ország fővárosába.A Disznótoros Kolbászfesztiválon a zenei kínálat is hatalmas lesz, immár három színpaddal várják a közönséget. A fellépők listája hosszú, elég legyen most annyi, hogy a legnagyobb szabású Fásy Mulatót is itt rendezik meg. A látványosságok hosszú listájáról néhány csemege: oldtimer autó kiállítás, veterán traktorok, gőzmozdonyok, lóvasút, kerti vasút, stb...További információ a Kolbászfesztiválról ITT.
Mexicoi konyhaművészet
A mexikói konyha három fontos ételen alapszik: a tortillán, a babon és a chilin. A tortilla kicsi húspástétomos vajas sütemény magokkal megszórva. A babot általában főve, vagy fagyasztva fogyasztják, tortillával, vagy magában. Nagyon kedvelt országszerte a jugos, amely finom gyümölcslé, és az utcákon lépten-nyomon vásárolható. A mexikóiak általában a híres tequillával koktélként fogyasztják.Néhány növényi mag különös karriert fut be. A szentjánoskenyérfa-magok például annyira egyformák, hogy évszázadokon át ezekkel mérték a drágaköveket. A Theobroma cacao magját Amerika őslakói, elsősorban az azték és maja indiánok tartották nagy becsben: Mexikóban, a XVI. század elején, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja. Ezt követően még hosszú ideig pénzként használták egész Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részének nedves trópusi esőerdő-területein, ahol a 10-15 méteres örökzöld növény őshonos.A hódítás előtti indiánvilágról szóló, színes festményekkel, rajzokkal illusztrált fakéreg kódexek élethű képet idéznek a Tlatelolko-piacról, ahol az árucikkekért kakaóbabbal fizettek. A kor e leghíresebb piactere az azték birodalom fővárosában, a mai Mexikóváros helyén, Tenocstitlánban volt.Európába Kolumbusz mások szerint Cortez hozta az első terméseket Mexikóból. Latin nevét Linné adta. A Theobroma, azaz az istenek tápláléka, találó név. Magjából készült ugyanis a mexikói indiánok ősi tápláló itala, a sokoatl. A megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt az első csokoládéital a világon.A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, és Peruba is, majd Amerika felfedezésével s a spanyolok közvetítésével Európába.Utazz velünk Mexikóba!!! Utazásaink széles választékát ITT keresd!
Sztárszakácsnő az Air France fedélzetén
A héten Anne-Sophie Pic, az Air France új sztárvendég séfje főz a Párizsból New Yorkba tartó AF008-as járaton, akinek a menüsorát az elkövetkező hat hónapban élvezhetik az utasok. Az utazás alatt a három Michelin csillagos séf különleges gourmet fogásokkal lepi meg a Business osztály utasait. A neves szakács előzetesen személyesen mérte fel az utasok igényeit, észrevételeket-javaslatokat gyűjtött, és azt is elmagyarázta, miként lehet összhangba hozni a magas minőségű gasztronómiát a fedélzeti ellátás korlátaival.Anne-Sophie Pic-hez a Servair séfje, Michel Nugues is csatlakozott. A francia szakács a légiutaskísérőkkel osztotta meg tapasztalatait, akik a fogások helyes tálalási módját is elsajátíthatták. Az Air France leányvállalatának és légi ellátás specialistájának, a Servairnek az is a feladata, hogy biztosítsa: a Michelin csillagos séfek fogásait az utasok az eredeti ízvilágban és frissességben élvezhessék akár 9000 méter magasban is.Mesés ízek és illatok Anne-Sophie PictőlMiután decemberben és januárban a szakácsnő fogásai elvarázsolták a La Première kabin utasait, Anne-Sophie Pic most az Air France Business kabin számára állított össze öt vadonatúj fogást. Az új kreációk ízvilága igazán egyedi, hiszen a séf az erőteljes aromákat vegyítette a legfinomabb illatokkal. Az új menüsorban olyan különlegességek találhatók, mint: sült borjú royal quinoa-val, sült piros paprikával és ananásszal, vagy enyhén sült tőkehal krémes fekete rizzsel és kókusztejjel. A különlegességeket havonta kétszer cserélik a törzsutasok kedvéért.Anne-Sophie Pic az egyetlen francia női szakács, aki három Michelin csillaggal rendelkezik, valamint 2011-ben a világ legjobb női szakácsának is megválasztották. A séf autodidakta módon tanulta a mesterséget miután üzleti profilú iskolában végzett. Ez a nem mindennapi életút vezetett ahhoz, hogy konyhája mára ennyire intuitív és érzelmi ízvilágot árasszon."Szakácsok a Fedélzeten"Az Air France utasai egész évben élvezhetik a "Szakácsok a Fedélzeten" kezdeményezés előnyeit. Itt lehetőség van arra, hogy a Servair egyik szakácsa bevezesse az utasokat a fedélzeti ellátás kulisszatitkaiba. Anne-Sophie Pic mellett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről Szöulba tartó gép fedélzetén pedig Servair elismert szakácsa, Eric Wilmes képviseli a legmagasabb minőségű kulináriát. A "Szakácsok a fedélzeten" eseménysorozat a Twitteren is követhető: #AFchefsonboard
Frissítő nyári koktélok
Beköszöntött a várva várt nyár és vele együtt a koktélozás főszezonja. Aki csak teheti a vízparton, homokos strandon, egy napernyőkkel védett teraszon vagy egy bárban keres menedéket a kánikula elől és élvezi a frissítő, jeges koktélok által nyújtott felüdülést.A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A nyári forróságban azonban a tejes, tejszínes vagy a túl édes italok háttérbe szorulnak, ilyenkor a könnyed frissítő limonádék képesek lehűteni és felfrissíteni a vendégeket. Megfűszerezve, sőt tovább fokozva a nyári party-k hangulatát, keverd meg velünk te is listánk valamennyi frissítő koktélját, hogy egy jéghideg itallal a kezedben élvezd tovább a nyarat.MojitoHozzávalók: 4 cl Fehérrum 3 cl Lime leve 8-10 darab Mentalevél 2 bárkanál Nádcukor feltöltő ÁsványvízA 19. század hajnalán Kubában, a rum-gyártás szülőhazájában született meg napjaink legnépszerűbb kevert itala: a Mojito. A koktél pontos eredete máig vitatott, azt azonban senki sem meri kétségbe vonni, hogy ez a csodás mentás limonádé a legfrissítőbb nyári koktél. A hűsítő Mojito többek között Ernest Hemingway szívét is meghódította, aki az ital hatására a híres Bodeguita del Medio bárjának falára azt, a ma is olvasható szöveget írta: "Mi Mojito en la Bodeguita" vagyis "Az én Mojito-m a Bodeguitában".Elkészítés: A lime gerezdeket collins pohárba rakjuk, hozzáadunk 2 bárkanál nádcukrot és egy pár cl ásványvizet, amit a muddler segítségével erősen megtörünk, ezután hozzáadunk 3-4 db mentalevelet és megkeverjük a pohár tartalmát. Ha sikerült elkevernünk hozzáadjuk a jeget, a rumot, a maradék mentalevelet, majd feltöltjük ásványvízzel és a bárkanállal alaposan megkeverjük. Díszítéshez használjunk mentaágat, lime cikkeket. Próbáljuk ki az italt ásványvíz helyett, gyömbér üdítő feltöltővel is.Gin And TonicHozzávalók: 5 cl Gin 10 cl Tonik 4 szelet CitromListánk második itala a Gin and Tonic több, mint egy egyszerű koktél, hiszen a tonicban található kinin csillapítja a malária tüneteit, a citrom vagy a lime pedig segít megelőzni a skorbut kialakulását. A kezdetben gyógyszerként alkalmazott Gin and Tonic napjainkban már gyógyhatása helyett harmonikus és összetéveszthetetlen fanyarságával menti meg az embereket, ha nem is egy betegségtől, de egy unalmas estétől biztosan.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre high ball pohárba, facsarjuk, majd tegyük a pohárba a citromszeleteket. Ezután keverjük meg az italt bárkanállal. Díszítéshez használjunk citromszeletet.MargaritaHozzávalók: 3.5 cl Silver tequila 2 cl Cointreau 1.5 cl Lime leveErős, különösen fanyar mégis milliók imádják a Margarita koktélt. Ha valami újra és izgalmasra vágysz, akkor mindenképpen készítsd el és kóstold meg a klasszikus változatot. Az ital gyümölcsös verzióját, a Strawberry Margarita-t néhány szem eper hozzáadásával készítheted el.Elkészítés: A hozzávalókat blenderben, jéggel összeturmixoljuk, majd hűtött margaritás pohárba töltjük. Díszítéshez használjunk lime szeletet.CaipirinhaHozzávalók: 5 cl Cachaca 4 gerezd Lime 2 bárkanál NádcukorBrazília nemzeti itala a cachaca, a sokak által kedvelt Caipirinha koktélnak köszönheti, hogy manapság nem hiányozhat egy koktélbár polcáról sem. Kóstoljatok bele ti is a mediterrán életérzésbe, fogyasszatok el néhány pohár Caipirinha-t, majd igazi karneváli hangulatot teremtve ropjátok együtt a Samba-t.Elkészítés: A lime gerezdeket old fashioned pohárba rakjuk, hozzáadunk 2 bárkanál nádcukrot, majd a muddler segítségével határozottan megnyomkodjuk. Ezután hozzátöltjük a cachaca-t, törtjeget és a bárkanállal alaposan megkeverjük.Rosso JazzHozzávalók: 5 cl Édes vörös vermut 2 dl Gyömbér üdítőA Rosso Jazz egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető koktél, melyben a vermut és a gyömbér házassága valami újat, valami különlegeset alkot.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre, collins pohárba. Díszítéshez használjunk narancs cikkeket.Vodka SlingHozzávalók: 5 cl Vodka 3 cl Citromlé 1 cl Cukorszirup 2 cl VízHa Szibériában hirtelen trópusi forróság támadna, akkor a helybeliek a vizecskét, vagyis a vodkát ezek után csakis Vodka Sling formájában fogyasztanák, hiszen a melegséget adó vodka ebben a kiváló limonádés alapban igazi nyári frissítőként tetszeleg.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre, old fashioned pohárba, majd bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk citromszeleteket.Shady LadyHozzávalók: 3 cl Görögdinnye likőr 3 cl Silver tequila 12 cl Grapefruitlé 1.5 cl CitromléExkluzív és csábító ízeivel könnyen megbabonázhat a Shady Lady koktél, melyben különböző égtájak alapanyagai alkotnak izgalmas, új ízeket.Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd high ball pohárba töltjük. Díszítéshez használjunk citromszeleteket.Sex On The BeachHozzávalók: 4 cl Vodka 2 cl Őszibaracklikőr 4 cl Narancslé 4 cl ÁfonyaléA sokat sejtető név mögött egy kellemesen frissítő, mégis picit édes koktél rejtőzik, amely majdnem akkora örömet képes okozni, mint a "sex on the beach".Elkészítés: A vodkát, az őszibaracklikőrt és a narancslevet töltsük jégre, hurricane pohárba, keverjük meg bárkanállal, majd óvatosan töltsük az ital tetejére az áfonyalevet. Díszítéshez használjunk narancscikket, koktélcseresznyét.Moscow MuleHozzávalók: 4 cl Vodka 8 cl Gyömbér üdítő 2 cl Lime leve 1 cl CukorszirupHa megkóstolsz egy Moscow Mule (moszkvai szamár) koktélt, csökönyös módon ragaszkodni fogsz hozzá, más italra rá sem tudsz majd nézni.Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd collins pohárba szűrjük. Díszítéshez használjunk limeszeletet.Cape CodHozzávalók: 4 cl Vodka 12 cl Áfonyalé 3 gerezd LimeEz a gyümölcsös csoda reggeltől estig itatja magát, fogyasztója csak akkor tudja leküzdeni az ital csábítását, ha bezár a bár.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre collins pohárba, majd az italt bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk lime gerezdeket melyeket a jég közé rakunk, illetve koktélcseresznyét.Kellemes koktélozást és eseménydús nyarat kívánunk.