Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Balatonlelle

Általános leírás

A napfényes, vendégszerető, virágos Balatonlelle a déli Balaton-part egyik legkedveltebb kert- és üdülővárosa és fontos idegenforgalmi központja. Színes arculatát nemcsak csodás fekvésének, festői környezetének, hanem hangulatos, építészetileg is értékes épületeinek, műemlékeinek, beszédes történelmének, gazdag kultúrájának, valamint vendégfogadásra felkészült borospincéinek is köszönheti. Lelle mai arculatához tartozik a 2 km-es hosszúságú szabad strand és a majdnem 1 km-es partszakasszal rendelkező fizetőstrand is, melynek legújabb attrakciója a gyermek- és felnőtt élménymedencékből, úszómedencéből, valamint óriás hullámcsúszdából álló élményfürdő, amit fűthető vizének köszönhetően rossz időjárás esetén is alkalmas a fürdőzésre. Hamisítatlan üdülővárosi hangulatot sugároz a város szívében kialakított Szent István tér és a hozzácsatlakozó sétálóutca, melyet az üzletsor tornyos épületei öveznek. A tér mindig csobogó, kivilágított szökőkútja pedig romantikus légkört varázsol a nyári estéken. További látnivalók: Városháza, Szalai és Jankovics kúria (ma művelődési ház és iskola), Kapoli ház Múzeum, Afrika Múzeum, Római Katolikus Templom, Szt. Donát kápolna, Nepomuki Szt. János szobor, Tildy villa, Vidámpark, Cirkusz, Holiday-park. Helyi kirándulási ajánlatok: Kishegy a szőlőművelés és -termelés "fellegvára", ugyanakkor varázslatos parkerdejével, csodálatos panorámájával kellemes kirándulóhely. Rádpuszta: Arpád kori templomrom, horhosokkal tarkított parkerdő, lovascentrum. Irmapusztai halastó rendszer védett növény- és madárvilággal.
A környék már az újkőkor óta lakott, régészeti leletei a rézkor, a római világ és a népvándorlási idők mindennapi életéről tanúskodnak. Nevének eredete az ősmagyar időket idézi. Kalandozó Lél (Lehel) vezérünk szálláshelyét feltételezik itt (bár annak valós szállásbirtoka Nyitra környékén volt), aki Bulcsúval együtt az augsburgi csatában vesztette életét. Valójában a kalandozó csapatok találkozóhelye lehetett inkább a környék.

A település fejlődését mutatja, hogy a XIX. század közepén a vásártartási joggal járó mezővárosi címet kapta meg. Ebben az időben a lakosság mindennapi megélhetése a mezőgazdaságból, szőlő- és gyümölcstermesztésből, illetve a halászatból származott.

A századfordulón azonban itt is beindult a tóparti fürdőélet, amely napjainkig ható változásokat hozott. A fürdőegyesület 1904-ben alakult meg. 1913-ban üdülőhelyi rangot kapott, a nagyobb üdülők építése pedig 1926-tól kezdődött. Évről évre nőtt a külföldről érkező vendégek száma, gyarapodtak a szállás- és vendéglátóhelyek. Elkészült a kulturált fürdőközönség igényeit kielégítő fürdőkaszinó is, amely nemcsak a fürdőzést, hanem az igazi aktív pihenést, a művelődést, a sportot is magában foglalta.

A szocializmus évtizedeiben is meghatározó jellegű maradt az idegenforgalom. A minél több turista fogadása, üdültetése volt az elsődleges cél. Nyaranta idegenforgalmi szálláshelyek, üdülők, kempingek tárták szélesre kapuikat.
A központi akarat 1978-ban Balatonboglárt és Balatonlellét Boglárlelle néven egyesítette, mely 1986. január elsején lett város. A rendszerváltás után 1991-től a két település újra önálló úton fejlődik tovább.
Közlekedés

Megközelíthető a 7-es számú főúton, és délről, Kaposvár felől a 67-es úton. A Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonal mentén két megállója is épült. Kikötője révén már régóta bekapcsolódhatott a balatoni hajóforgalomba.
Ajánljuk

Balatonlelle a déli part egyik legkedveltebb üdülőhelye. A lassan mélyülő, lágy, selymes víz, a hosszan elnyúló fizető- és szabadstrandok, a díjmentes parkolók, a vadonatúj élményfürdő, a túlparti hegyek festői látványa, a mediterrán hangulatú esték több tízezer vendég számára biztosítják a pihenést, a szórakozást, az igazi felüdülést.

Balatonlellén minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb programlehetőséget. A vízi- és napfürdőzés mellett az aktív üdülés kedvelői széles választékból meríthetnek. Vitorlázás, szörfözés, horgászat, a vízi sportok szerelmeseinek; tenisz, lovaglás, őszi vadászat a természet és mozgás rajongóinak; sárkányrepülés, helikopter - túra, bungee jumping az extrém sportok kedvelőinek.

Balatonlelle zenei és kulturális élete figyelemre méltó. A több helyszínen rendszeresen megrendezésre kerülő orgonahangversenyek, kamarahangversenyek, könnyűzenei koncertek és a főtéren fellépő amatőr együttesek ismert és színes színfoltjai a balatoni kulturális életnek. A város múzeumában állandó és időszaki kiállításokat rendeznek.

A borturizmus mekkájának is nevezhetjük Balatonlellét. A Dél-Balatoni borút sok minősített állomása található itt. Ezek között világszerte ismert borászatoktól a magánpincékig, helyi és régiós ételeket és kiváló borokat kínáló éttermekig minden megtalálható. Az eredeti Római út elágazásánál épült Cézár pince rendszeresen rendez korhű környezetben boresteket, ahol ismert művészek lépnek fel. Fő attrakciót az évenként, a szálloda előtti parkban megrendezésre kerülő Lellei Borhét jelenti, ahol a környék borászai személyesen ajánlják boraikat. A borhét rendezvényét színes kirakodóvásár és zenei és táncos rendezvények tarkítják.

Rossz idő esetén sem kell unatkozni Balatonlellén. A már említett múzeumok, könyvtár, a művelődési házban lévő Afrika-múzeum joggal tarthat igényt érdeklődésre. A pincesoráról és csárdáiról híres Kishegy a legszebb balatoni panorámát kínálja a déli parton. A közelben lévő Rád-pusztai lipicai tenyészet lovaglást és kocsizást ajánl, de a határainkon túl is ismert Balaton pince és a hozzá tartozó csárda kemencében sült ételkülönlegességei felejthetetlenek. Kevesebb, mint egy órai autóútra több termál és élményfürdő található, úgy, mint Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány, Igal, Csisztapuszta. Az ismert kisvonattal a környék látnivalói és kilátóhelyei látogathatók meg. A vonat a borút állomásait útjába ejti.

A sportok kedvelőinek is széles választékot kínál a város. Közvetlen a parton és egyéb helyeken teniszpályák találhatók, vannak tekepályák, hajókölcsönzés, szörfoktatás, úszásoktatás, moped és kerékpárkölcsönzés. A jelölt turistaútvonalakon a kiépített parkerdőkhöz és a látnivalókhoz lehet eljutni. Utazási irodánk szervezett autóbuszos kirándulásokat kínál Magyarország minden jelentős látnivalójához.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc