Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Mosonmagyaróvár

Általános leírás

Mosonmagyaróvár helyén Ad Flexum néven katonai táborhely létesült az időszámítás utáni 90-es évek körül. Így az új középkori város a római tábor és a körülötte elhelyezkedő település maradványain épült ki. Moson a Duna és a Hanság összeszűkülésénél alakult ki, amely fontos bázissá vált I. István korában: megyeközpontot létesítettek és királyi várat építettek, hogy a Lajta mentén húzódó magyar határokat megvédjék. A tatárok 1271-ben lerombolták a várat. Óvárra tették át az ispánság székhelyét, amely gyors fejlődésnek indult. Az óvári vár építése Konrád nevéhez fűződik, aki Győr nemzetségből származott. IV. Béla nagy birtokokat adományozott neki. Legkorábban a tatárjárás után (a mai belváros területén) alakult ki település Magyaróváron. A mosoni vár pusztulása után a maradék lakosság ide költözött.
Óvár a városi rangot 1354-ban nyerte el. II. Lajos a települést 1522-ben feleségének, Mária királynénak adományozta. Így Habsburg-birtok lett évszázadokon keresztül. Mária Terézia 1766-ban lányának, Mária Krisztinának ajándékozta a magyaróvári uradalmat. 1848-ban Jellasich serege átvonult a városon. Kossuth a magyar sereggel követte, és toborzó beszédet is tartott. Moson és Magyaróvár a XIX. század második felétől gazdasági és kulturális téren is nagyot fejlődött. A két település közötti beépítetlen területen az 1970-80-as évekre kialakult az új városközpont.
Közlekedés

A település megközelíthető közúton: itt halad el az M1-es autópálya, az 1. számú főút, valamint ide vezet Csorna felől a 86-os, Pozsony irányából, a szlovák határon át a 150-es főút; vasúton a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vonalon érhető el a város.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Megnyílt a Nyugat-dunántúli régió legújabb turisztikai attrakciója
Augusztus 17-én nyitotta meg kapuit Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. Délután 14 órakor került sor a projekt záró rendezvényére a projektben résztvevő szakemberek körében, majd este 21 órakor a látogatóknak is átadták az épületet.A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont az Európai Unió 1,26 milliárd forintos támogatásával több, mint másfél milliárdos költségvetésből jött létre. Egy 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épület felújítása és átépítése után szórakoztató és oktatási élményközpontnak ad otthont.A 2000 négyzetméteres kiállító terében több mint 50 játék és közel 100 játékelem áll a tanulni, szórakozni, kikapcsolódni vágyó vendégek rendelkezésére. A központ elsődleges célcsoportja a diákok, pedagógusok és a családok, akik számára a fizikai törvényszerűségeken alapuló játékok kipróbálása nem csupán szórakozás, hanem a játékos tanulás élményét is adja. A FUTURA száz fő befogadására alkalmas, Simonyi Károly fizikus nevét viselő auditóriuma a tananyaghoz kapcsolódóan, akár egyedi kérésre, különleges kísérletek, lebonyolítására is igénybe vehető. A négyszintes épület a négy őselem, azaz a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz jegyében készült a Szigetköz természeti értékeinek és a modern tudomány eredményeinek bemutatásával. Az élményközpontban többek között van Dunakutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium rendszer, óriás orgona, monocikli, Holdséta, mobil planetárium, Boeing 737-es repülőgép szimulátor, meteorológiai állomás és mindezzel összhangban él a valamennyi szinten, 50 méter hosszan feltűnő dél-amerikai levélvágó hangya kolónia. Nagy érdeklődés követi a 40 m2-es Mini Space World, mozgó űrbázist. A FUTURA épületegyüttes jelképe a 12 méter magas, Lenzsér Péter tervei nyomán készült köztéri alkotás, a tensegrity.2012. augusztus 17-én délután a projekt záróünnepsége keretében az ötleten, a pályázaton és a projektben dolgozó szakembereket köszöntötték, majd a záró ünnepség keretében átvágták a nemzeti színű szalagot. A FUTURA ünnepélyes nyitó ceremóniájára este 21 órakor került sor, ahol Dr. Nagy István polgármester és Dr. Pacher Tibor fizikus, a FUTURA Németországi Követe köszöntötte az első látogatókat. A Hang-Fény-Tánc showt követően a látogatók birtokba vehették a FUTURA-t és egészen éjfélig megtapasztalhatták a négy őselem természeti csodáit.