Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megnyílt a Nyugat-dunántúli régió legújabb turisztikai attrakciója
2012. augusztus 22.

Augusztus 17-én nyitotta meg kapuit Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. Délután 14 órakor került sor a projekt záró rendezvényére a projektben résztvevő szakemberek körében, majd este 21 órakor a látogatóknak is átadták az épületet.

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont az Európai Unió 1,26 milliárd forintos támogatásával több, mint másfél milliárdos költségvetésből jött létre. Egy 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épület felújítása és átépítése után szórakoztató és oktatási élményközpontnak ad otthont.

A 2000 négyzetméteres kiállító terében több mint 50 játék és közel 100 játékelem áll a tanulni, szórakozni, kikapcsolódni vágyó vendégek rendelkezésére. A központ elsődleges célcsoportja a diákok, pedagógusok és a családok, akik számára a fizikai törvényszerűségeken alapuló játékok kipróbálása nem csupán szórakozás, hanem a játékos tanulás élményét is adja. A FUTURA száz fő befogadására alkalmas, Simonyi Károly fizikus nevét viselő auditóriuma a tananyaghoz kapcsolódóan, akár egyedi kérésre, különleges kísérletek, lebonyolítására is igénybe vehető. A négyszintes épület a négy őselem, azaz a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz jegyében készült a Szigetköz természeti értékeinek és a modern tudomány eredményeinek bemutatásával. Az élményközpontban többek között van Dunakutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium rendszer, óriás orgona, monocikli, Holdséta, mobil planetárium, Boeing 737-es repülőgép szimulátor, meteorológiai állomás és mindezzel összhangban él a valamennyi szinten, 50 méter hosszan feltűnő dél-amerikai levélvágó hangya kolónia. Nagy érdeklődés követi a 40 m2-es Mini Space World, mozgó űrbázist. A FUTURA épületegyüttes jelképe a 12 méter magas, Lenzsér Péter tervei nyomán készült köztéri alkotás, a tensegrity.

2012. augusztus 17-én délután a projekt záróünnepsége keretében az ötleten, a pályázaton és a projektben dolgozó szakembereket köszöntötték, majd a záró ünnepség keretében átvágták a nemzeti színű szalagot. A FUTURA ünnepélyes nyitó ceremóniájára este 21 órakor került sor, ahol Dr. Nagy István polgármester és Dr. Pacher Tibor fizikus, a FUTURA Németországi Követe köszöntötte az első látogatókat. A Hang-Fény-Tánc showt követően a látogatók birtokba vehették a FUTURA-t és egészen éjfélig megtapasztalhatták a négy őselem természeti csodáit.

forrás: www.turizmusonline.hu