Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Országok és népek - Magazin
A rovat további hírei
Ithaka
Ithaka Kelafóniával összetartozik közigazgatásilag, mindkettő a Jón-tengeri szigetcsoport tagja. A szigetet Odüsszeusz hazájának tekintik, ez a sziget jelképezi a hazaszeretetet és a hazavágyást. Fővárosa Vathi, mely a XVI. századból, egy velencei időkből visszamaradt kisváros. A sziget a történelem előtti időktől lakott, bár egy időben ismeretlen okokból teljesen lakatlanná vált, a velencei uralom alatt ingyen telkek ígéretével a velenceiek ismét benépesítették.Egy német régész rátalált egy dombon egy akropoliszra, melyet azóta Odüsszeusz várának neveznek. Ezen kívül is jelentős mennyiségű hellénisztikus leletek kerültek a felszínre. Nagy része a British Múzeumban van elhelyezve. Feltártak egy másik fellegvárat Agios Athanasios-nál, továbbá egy templomot Agios Georgios-nál. Ezek a leletek bizonyítják, hogy a sziget már a rézkortól lakott volt. I.e. 1000-től élte virágkorát a sziget. Több ókori várossal állt kapcsolatban, továbbá fontos kereskedelmi állomás volt.A történelem során több uralom is átvette a sziget felett a hatalmat. Volt római, majd velencei fennhatóság alatt. Később, a többi Jón-szigetcsoporthoz tartozó szigetekhez hasonlóan előbb francia, majd angol kézre került, majd a XIX. században egyesült ismét Görögországgal. Régészeti körökben folyamatos téma és vita, hogy Odüsszeusz hazája, Ithaka, megegyezik-e a mai Ithakával. Vannak, akik azt tartják, hogy inkább Kefaloniához tartozó Paliki félszigeten volt Odüsszeusz otthona. A hely behatárolásától függetlenül, rengeteg turista érkezik évente a mitológiai helyre, Ithakára, hogy megtekintse Odüsszeusz otthonát. Arra már kevesebben gondolnak, hogy még ha bizonyítást is nyer valamilyen formában, hogy mely terület volt a Homérosz által leírt Ithaka, az még mindig csak azt bizonyítja, hogy az író valóságos helyről írt, ennek ellenére Odüsszeusz története még mindig lehet a fantázia műve. A helyi lakosok töretlen hitét jellemzi, hogy a feltárt fellegvárnak az Odüsszeusz vára nevet adták, amire pedig elég kevés esély van, hogy éppen Odüsszeusz lakóhelyét tárták fel.
Lefkada, a hét sziget
Lefkada a Jón-szigetekhez tartozik, fővárosa Lefkada. A hét sziget nevű Lefkada, hét tagból áll. A sziget időjárása tipikus mediterrán éghajlatú, forró nyarak és enyhe tél. Lefkada az egyik legzöldebb sziget Görögország szigetvilágában. Fenyvesei és csodálatos tengerpartja kiváló üdülőövezetté teszik, s a sziget struktúráján mind a mai napig érződik a több ezer éves görög kultúra eltüntethetetlen bizonyítékainak, mára büszkén őrzött sokasága.Családdal, párban, vagy barátokkal is érdemes ellátogatni a szigetre, melynek különlegessége (utazási szempontból), hogy komppal, autóval s tömegközlekedéssel, de kellemes hajóúttal is egyaránt megközelíthető (egy nyitható hídnak (Agia Mavra Bridge) és a vízalatti alagútnak köszönhetően).A szigeten mindössze 25 ezer állandó lakos él, persze a turizmusnak köszönhetően ez a szám nem sokat jelent, ha azt tekintjük, hogy rendszerint hányan tartózkodnak egyszerre a szigeten.Lefkada alapvetően 7 körzetre oszlik, melyek közül 2 egy-egy külön sziget Lefkadától néhány száz méterre (mindkettő lakott és látogatható).A sziget fővárosa Lefkadaváros, mely minden tekintetben, legyen szó pénzügyekről, gazdaságról, kultúráról, vagy épp kereskedelemről, Lefkada valódi és teljes értékű központja.A sziget nem igazán szorul importra, bár a turisztika lévén rengeteg árucikket szállítanak a területre, hogy az ott nyaralóknak semmiben sem kelljen hiányt szenvedniük.
Az élet mozgás
A tánc az élet fontos része, Balin mindenképpen. Már pici koruktól kezdve táncolnak a családi és templomünnepeken, tanulják a lépéseket, kecses kézmozdulatokat a nagyobbaktól, vagy a mesterektől. Barong (Barong-Rangda): a balinéz hinduizmus két legnagyobb tisztelettel és félsszel övezett szent szimbóluma "a jó" és "a rossz". E kettő küzdelméről szól ez a tánc. A Barong (a védelmező jó) maszkját magát is féltve őrzik és tisztelik a balinézek. Hiszik, hogy maga figura hatalommal bír és védelmezi a falut és környékét.Kecak: az egyik legismertebb balinéz tánc. Kevesen tudják, hogy ez a tánc csupán az 1930-as évek óta létezik és megszületését Walter Spies-nek, a német származású festőnek köszönheti, aki jelentős szerepet játszott Bali művészetének fellendítésében a 20. század elején. A Kecak tánc különlegessége, hogy nincs hangszeres zenei aláfestés, minden hangot a táncosok szájuk csattogtatásával adnak ki. Ezzel, s egy sajátos kántálással szinte transzba esnek és ejtik a főszereplő táncost. Maga a történet a Ramajana eposzt dolgozza fel, jelentősen lerövidítve azt.Kebyar: ez egy férfi szólótánc, amelyben a hangsúly a zenét követő mozdulatokon és arckifejezésen van. Legismertebb fajtája a Kebyar Duduk, amelyet a művész ülve ad elő.Baris tánc: tradicionális harci szólótánc. A háborúba induló férfi érzelmeit, izgalmát fejezi ki.Gambuh: A legöregebb ismert balinéz tánc. Kelet-Jáváról származik, a Majapahit királyi udvarból. A XV. sz. végén, XVI. század elején kerülhetett Balira. A történet egy jávai herceg szerelmi drámáját meséli el. Sajnos eltűnőben van elavult jávai nyelvezete és bonyolult, nehezen megtanulható zenéje miatt, így mind a nézők, mind az előadójelöltek száma rohamosan csökken.Joged bumbung: egy zenei stílus.Rejang: áldozati tánc. Az istenek iránti tiszteletet, szeretetet fejezik ki vele, s magát az áldozati felajánlások rituáléját kísérik ezzel a tánccal. Hivatalosan a templomok belső udvarában táncolják, ahová idegen nem léphet be.Sanghyang: rituális transztánc. Több fajtája van. Nagy ünnepek kiegészítő elemeként táncolják, a betegség és átkok elleni megtisztuláshoz segít. Táncosának szigorú szabályokat kell betartania tánc előtt: nem hazudhat, nem sétálhat el száradó ruhák alatt, nem beszélhet csúnyán és durván.Janger tánc: az egyik legnépszerűbb tánc a fiatalok körében. Társas tánc, általában öt fiatal pár táncol és énekel felváltva.
Ne blicceljenek Berlinben, különben...
Április elsejétől, másfél évtizedes kihagyás után, újból lesznek kalauzok a berlini tömegközlekedési járműveken.A lépésre a bliccelők emelkedő száma késztette a német főváros közlekedési vállalatát, a BVG-t. Tavaly az ellenőrök éves átlagban az utasok 4,7 százalékát voltak kénytelenek megbírságolni érvényes utazási igazolvány vagy menetjegy hiányában. A német vasúttársaság (DB) tulajdonában lévő városi gyorsvasút (S-Bahn) járatain valamivel jobb a helyzet: itt csak 3,45 százalék volt a potyázók aránya. A két cégnek együttesen így is kétszámjegyű milliós veszteséget okoz évente a bliccelés.A jelenlegi gyakorlat az, hogy civil ruhás ellenőrök (külső cég alkalmazottai) fésülik át a szerelvényeket: az ajtók csukódása után előkapják kitűzőjüket és jegyeik, bérleteik felmutatására szólítják fel az utasokat. Előszeretettel "vadásznak" áldozatokra az U1, U6 és U8 földalattin. Ezeken a vonalakon az átlagot jóval meghaladó arányban utaznak potyázók. A terv szerint áprilistól a BVG saját, egyenruhás alkalmazottai teljesítenek majd szolgálatot a földalattin (Berlinben 9 vonal van), buszokon és a keleti városrészben közlekedő villamosokon. A 600 BVG-dolgozót egy külső cég 120 embere egészíti ki. Feladatuk lesz a jegyek, bérletek ellenőrzése mellett az is, hogy információkkal szolgáljanak az utasoknak, egyúttal fokozva az utazóközönség biztonság- és komfortérzetét. Sajnálatos módon az utóbbi időben a berlini járműveken megszaporodtak az erőszakos kéregetők, zenélő koldusok, alvó vagy elkábított csecsemővel a karjukon kolduló (külföldi) nők. Gyakoriak a verekedések is, amelyeknek résztvevői többnyire bevándorló családok bandákba verődött gyerekei közül kerülnek ki.A BVG január elsejétől megemelte a díjszabását: a havi bérlet 72-ről 74 euróra drágult. Igaz, ez nem arcképes, tehát átruházható, sőt este 8 óra után, valamint szombat-vasárnap és ünnepnapokon két személy utazhat vele. Az egyszerű vonaljegy, amely átszállásra is jogosít (de visszaútra nem), és 2 órán keresztül érvényes, a tavalyi 2,10 euró helyett 2,30 euróba kerül. A négydarabos jegyfüzet ára 8,20 euró. Érvénytelen jeggyel történő utazás esetén 40 euró a bírság, visszaesők nem kerülhetik el a följelentést - ebben az esetben már jóval keményebb pénzbüntetés vár rájuk. Aki nem fizet, azt akár elzárásra is ítélheti a bíróság. (MTI)