Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Országok és népek - Magazin
A rovat további hírei
Ókori gyorsétkezde Pompejiben
Helyreállították, ás hamarosan látogatható lesz Pompejiben az az ókori taverna, amelyet majd kétezer éve, Kr.u. 79 augusztusában a Vezúv kitörése semmisített meg. A taverna, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt épület az ókori városban, sokáig zárva volt a látogatók előtt, hogy megóvják a további károsodástól. A feltárások és állagmegóvás befejeztével azonban hamarosan a nagyközönség is megismerheti, hogyan nézett ki egy tipikus római kori "gyorsétkezde". A helyreállított taverna küszöbét elsőként háromszáz meghívott vendég léphette át vasárnap, akiknek hamisítatlan ókori étkeket szolgáltak fel - olvasható a The Independent honlapján. Az utolsó vendégek, akik 1921 évvel ezelőtt az L-alakú pult előtt állva kapták be az ebédjüket az ókori város leghíresebb thermopoliumában, azaz borkimérésében, ahol meleg vízzel elegyítették az italt, a ház specialitását - a "grillezett" mézes sajtot - fogyasztották.Vetutius Placidus thermopoliuma a város főutcáján, a Via dell,Abbodanzán állt. Ez egy tipikus római kori "gyorsétterem" volt: a vendégek beléptükkor elsőként a gazdagon díszített pultot pillantották meg, amelybe több kerek lyukat vágtak - ezekben sorakoztak az étkekkel teli edények. A helyszínen dolgozó régészek az egyik ilyen edényben pénzérmék sokaságát fedezték fel: a szakemberek becslése szerint a taverna kétnapi bevételét rejtette el az egykori tulajdonos, mielőtt elmenekült volna a városból. Annamaria Ciarallo biológus szerint, aki részt vesz a Pompejiben zajló kutatásokban, a korabeli népesség étrendje főleg gabonafélékből, zöldségekből, sajtból és halból állt, hús viszont ritkán került az asztalukra. "Egészségesen étkeztek, ez az eredeti mediterrán étrend" - magyarázta Annamaria Ciarello. Hozzátette: Pompeji élvhajhász lakosai azonban mindennek ellent tudtak állni, csak a kísértésnek nem: a taverna igazi különlegességei a kalóriadús édességek voltak, amelyeket mézből és ricottából készítették. E fogások kései utódait kínálják az édesszájúaknak a közeli Nápoly kávézóiban. Annamaria Ciarallo szerint a taverna látogatói közül épp csak beugrottak, becsomagoltatták a kiszemelt ételt, majd rohantak tovább, napi ügyes-bajos dolgaikat intézve, menet közben bekapva egy-egy falatot. Azokat, akik kényelmesen szerettek étkezni, a tricliniumban, vagyis az ebédlőteremben várta terülj-terülj asztalkám. Itt kereveteken fekve, félkönyökre támaszkodva fogyasztották el az ínycsiklandó étkeket. A triclinium freskói Agénór türoszi király leányának, a szépséges Európé és a bikaalakot öltő Zeusz történetét mesélik el. Az egykori vendégek helyet foglalhattak a díszkertben, a viridariumban, ahol az ásatások tanúsága szerint szőlővel befuttatott árnyas pergolában hűsölhettek. A díszkertben termesztették a konyhában felhasznált fűszernövényeket is. Helyreállították a larariumot, a házi szentélyt, amelynek freskói a családi tűzhely őrzőit ábrázolják, valamint Merkúrt, a kereskedelem és Dionüszoszt, a bor istenét jelenítik meg. (MTI)
Thaiföld ingyenes biztosítással és vízummal csalogatja a turistákat és kedvezményekkel a légitársaságokat
Thaiföld az év végéig tízezer dollár (körülbelül kétmillió forint) értékű biztosítást kínál díjmentesen minden külföldi látogatónak, akinek vesztesége vagy kára származik az ottani belpolitikai felfordulásból, beleértve a halálesetet, a sérülést vagy a tartós egészségkárosodást.Az áldozatok ingyenes orvosi ellátásra számíthatnak, és napi 1000 dolláros (durván 200 ezer forintos) kártérítést kapnak, ha több mint tíznapos kórházi ellátásra szorulnak. Azoknak a turistáknak, akiknek utazása késedelmet szenved a zavargások vagy a tüntetések miatt, naponta 100 dollár (körülbelül 20 ezer forint) jár. Ez az összeg azonban a kórházi ápolással együtt nem haladhatja meg a 10 ezer dollárt. A turistacsalogató ajánlatot ismertető Vacsara Kannikar idegenforgalmi és sportminiszter elmondta azt is, hogy 2011 márciusáig eltörlik a vízumdíjakat, és ez akár tartósan fennmaradhat. A légitársaságoknak is adnak engedményeket: a parkolási díjból 10 százalékot, a leszállási díjból 20 százalékot engednek el 2010 végéig. A szállodaköltségek is csökkenhetnek, mert a hotelek kedvezményesen kapják az áramot. Thaiföldöt azóta sújtják politikai megmozdulások, hogy 2006-ban katonai puccsal elűzték Thakszin Sinavatra miniszterelnököt. Támogatói március közepére újabb tüntetéseket szerveznek. A turisták ingyenes biztosítását az idegenforgalmat ösztönző más intézkedésekkel együtt, eredetileg azután vezették be, hogy 2008 végén tüntetők megszállták Bangkok két nemzetközi repülőterét, és külföldiek százezrei rekedtek a délkelet-ázsiai országban. "Az idegenforgalmi ágazat helyzete javulóban van, de további támogatásra van szüksége" - mondta a bangkoki kormányszóvivő az intézkedésekről. Thaiföld fő valutaforrása az turizmus, ezért érintette érzékenyen az országot, hogy tavaly az előző évhez képest 8 százalékkal, 14,1 millióra esett vissza a beutazó turisták száma, és az idegenforgalomból származó jövedelem 3 százalékkal, 16 milliárd dollárra csökkent. (MTI)
Sikerült a feltárás Egyiptomban!
A Nílus menti birodalom egyik leghíresebb uralkodója, III. Amenhotep vörös gránitból faragott szobrának fejét tárták fel Luxor közelében, a fáraó halotti templomában - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője.Az embermagasságú szoborfej Hurig Szuruzian ásatásvezető régész szerint III. Amenhotep legjobb állapotban fennmaradt arcmása. "Az eddig előkerült szobrok mind sérültek, vagy a fáraó orrának hegye törött le, vagy az arc erodálódott az évezredek folyamán" - jegyezte meg az archeológus, aki 1999 óta irányítja a közös egyiptomi-európai ásatásokat. Hozzátette, hogy a mostani szobor esetében a csodálatosan kifaragott és csiszolt arc a koronától a fáraó álla hegyéig teljesen ép, semmije sem tört le.A szoborarc szabályos vonásaival kapcsolatban a régész megjegyezte, hogy "előfordulhatott, III. Amenhotep pontosan így nézett ki. Ebben az esetben egy igen jóképű férfiről van szó". A szobor torzóját néhány évvel korábba találták meg, akkor került elő az uralkodói álszakáll is, amelyet a régész szerint hamarosan visszaerősítenek az eredeti helyére. III. Amenhotep halotti temploma javarészt elpusztult, valószínűleg az áradások rombolták le a masszív építményt. Ennek ellenére a helyszínen rengeteg műtárgy került elő. Tavaly márciusban a fáraó két másik szobrát tárták fel a helyszínen - az egyiket fekete gránitból faragta az ókori művész, és ülőhelyzetben ábrázolja az uralkodót. A másik kvarcitból készült, és szfinxként - oroszlántestű, emberarcú lényként - láttatják a fáraót.A Kr.e. 1402 és 1364 között uralkodó III. Amenhotep (Nebmaatré) az újbirodalmi XVIII. dinasztia kilencedik fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem, "reneszánszát" élte a kultúra. III. Amenhotep nevét még ezer évvel később is a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe. Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes fémjelzi. Minden óegyiptomi uralkodó közül III. Amenhotepnek maradt fenn a legtöbb szobra, melyet sikeresen azonosítottak, szám szerint több mint 250. III. Amenhotep uralkodásának eseményei a szobrok, valamint a több mint 200 emlékszkarabeusz segítségével idézhetők fel, felirataik a legkülönfélébb eseményeknek állítanak emléket. A szkarabeuszok közül 123 például a fáraó bátorságát és erejét dicsőíti, feliratuk szerint Amenhotep uralkodása első tíz évében vagy száz oroszlánt nyilazott le saját kezűleg, és egyetlen vadászat alatt 40 bikát ölt meg. III. Amenhotepet Egyiptom trónján fia, Ehnaton követte, aki bevezette a Nílus-parti birodalomban az egyistenhitet, a napkoronggal fémjelzett Aton kultuszát állítva a középpontba.
"Taxisharc" London utcáin
Megélhetésükért kell küzdeniük London híres fekete taxijainak: konkurenciaként léptek fel ugyanis az úgynevezett minitaxik, a taxiengedéllyel rendelkező közönséges autók.Míg a London jelképeiként számon tartott fekete taxik szolgáltatásait az utcán megállítva vehetik igénybe a járókelők, addig az új taxik telefonon és interneten rendelhetők meg. A Heathrow repülőtér és a belváros közötti szakasz eddig csak az elegáns fekete limuzinok privilégiuma volt, ezért kihozta a béketűrésből a sofőröket a légitársaság javaslata, miszerint engedjék be oda is a minitaxikat. Már februárban tüntetést szerveztek a Trafalgar Square-en. "Újra és újra meg fogjuk ezt tenni" - nyilatkozta az egyik sofőr - "Idővel mi is úgy járhatunk, mint a piros emeletes buszok és a telefonfülkék". Egykoron ezek is a londoni utcaképhez tartoztak, mégis többé-kevésbé át kellett adniuk a terepet az újdonságoknak. John Griffin, London legnagyobb minitaxi-vállalkozásának, az Addison Lee-nek a főnöke szerint a fekete taxik már elavultak, nem haladnak a korral, s ha nem fejlődnek tovább, ki fognak halni. Véleménye szerint a modern műholdas navigációs rendszerrel rendelkező minitaxik jobban segítik az utazókat.Egy nemrég nyilvánosságra hozott körkérdés eredménye szerint ugyanakkor a fekete londoni taxikat még ma is a világ legjobbjaiként tartják számon. Jóhírüket elsősorban a sofőrök kitűnő helyismeretének köszönhetik. (MTI)
Édenkert a lagúnák közt
Dőljünk hátra kényelmesen a fotelünkben pár percre és engedjük szabadon fantáziánkat! Képzeljünk el gyönyörű, tiszta vizű tengert, amint a kék és türkiz árnyalataiban játszik, képzeljünk filmekből irigyelt szépségű lagúnákat, szikrázó napsütést, vakítóan fehér homokot. Igen, némelyek szerint ez „az utolsó földi Paradicsom”, azaz közismert nevén a Maldív-szigetek.Ismerkedjünk hát meg az atollok és lagúnák országával, mely hivatalos területe ellenére meglepően kicsi szárazfölddel rendelkezik.Fekvése, földrajzA Maldív-szigetek az Indiai-óceánon mintegy 800 km hosszan és 120 km szélességben terülnek el észak-déli irányban az indiai kontinens csücskétől és Sri Lankától dél-nyugatra. Legészakibb pontja kicsivel több, mint 400 kilométerre van a kontinenstől, a legdélibb pedig 90 kilométerre az Egyenlítő alatt, azaz már a déli féltekén. A szigetek létüket a földtörténeti őskor kéregmozgásainak és az azzal összefüggő vulkanikus tevékenységnek köszönhetik. A tengerből kiemelkedő vulkánok lefolyó lávája a vízbe érve gyorsan lehűlt és megkötött, egy gallérszerű képződményt építve a hegy köré. Idővel a vulkán kúpja lassan megsüllyedt és alámerült, a láva galléron pedig korallok telepedtek meg, a korallépítményekből keletkeztek a gyűrű alakú atollok, melyek belsejét lagúnának hívjuk. A lagúnák vize védett az erős hullámzástól és belsejükben megtalálhatók a szigetet létrehozó vulkánok maradványai, többnyire már a víz színe alatt.Így keletkezett a Maldív-szigetek 19 csoportból álló lánca a maga közel 1200 szigetével, melyből az itteni lakosok csak kb. 200-at laknak, további 90-et pedig a turistáknak rendeztek be.A szigetek alkotják a Maldív Köztársaságot, melynek területe 90000 km2, de ennek csupán 0,33%-a, azaz 298 km2 szárazföld. A 350000 lakosú államnak legnagyobb városa, egyben fővárosa Male a maga 55000 lakosával.A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méterrel a tengerszint fölé és egyikük sem nagyobb 13 km2-nél. A főváros leggyorsabban Sri Lankáról érhető el kb. egy órás repülőúttal. Aki csak teheti, ablak mellé kérje a jegyét, ha szeretne gyönyörű látványban részesülni. Felejthetetlen élmény, amint a csillogó, kéklő tengerben felbukkan az első korallsziget, majd a második, a harmadik és szépen előkerül egy egész füzér. Mert valóban olyanok fentről, mint egy-egy hanyagul lehajított nyakdísz, melynek minden ékköve egy-egy sziget. Ragyogásukat, mely fentről is látható a rikítóan fehér homok adja, ami nem másból, mint az apró szemekre tört korall darabkákból áll. Még a gyakorlott utazó is nyel egyet, mikor aztán fentről megpillantja Male repterének keskeny, pántlika szélességű leszálló pályáját, gyakorlatilag a tengerben. De nincs kegyelem, a pilóta ráteszi a gépet. Fékezés, csikorgás, megállás, aztán már jöhet is a meleg szél, napsütés, meg a levegő semmihez sem hasonlítható trópusi illata. Ne feledjük, hogy kb. egy Szentgotthárd-Záhony távolságra vagyunk az Egyenlítő fölött északra.ÉghajlatA szigeteken – fekvésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik, aminek következtében a hőmérséklet 30 C fok körüli és csak éjszaka csökken 25 C fok alá, a tengervíz hőmérséklete pedig egész évben 27-28 C fok. Az időjárást kétféle monszun befolyásolja: az egyik májustól októberig tart, a másik pedig novembertől áprilisig. A nyári monszun két hónapja, június-július szelet és esőt hoz, de az év többi 10 hónapja igencsak alkalmas a nyaralásra.TörténelmeŐslakosaik kb. 2500 évvel ezelőtt vándoroltak be Indiából és népesítették be a szigetek kis hányadát, nem több mint 200-at. Őket malájok és szingalézek követték, mígnem a 12. században arab és perzsa kereskedők érték el a szigeteket. A jelek szerint igen nagy kedvüket lelték bennük, mert közülük sokan letelepedtek, majd szultanátust alapítottak és az addig buddhista szigeteken bevezették az iszlámvallást. A 16. század közepén az akkortájt a tengereken már nagyon erős portugálok tűzik ki zászlajukat a szigeteken, aztán őket a hollandok, a franciák és végül a brit védnökség követi. A II. világháború idején jelentős brit támaszpont volt. 1965-ben elnyerik függetlenségüket és pár évre rá elnöki köztársaság az államforma, ami a mai napig fennáll. Az 5 évvel ezelőtti indiai-óceáni földrengést követő cunami komoly károkat okozott, de azokat a turizmus érdekében – mely az egyik legfőbb bevételi forrásuk - gyorsan helyreállítottak. Turizmus, nyaralás, látnivalókA Maldív-szigetek ideális üdülőhely és ilyenből kevés van a világon. November és április között az égen alig látni felhőt, a napsütés garantált, a levegő és a víz hőmérséklete szinte egyformán meleg, aminél jobbat alig lehet kívánni fürdőzéshez, strandoláshoz, napozáshoz, szörfözéshez, búvárkodáshoz, a víz feletti, vagy éppen víz alatti világ fotózásához. Az itt készült képeket nem kell majd otthon mindenféle szoftverrel felturbózni, mert azok önmagukban is olyan színeket, árnyalatokat, kontrasztokat árasztanak, hogy versenyre kelhetnek a legtöbb hivatalos képeslappal.Aki járatos a víz alatti életben, itt megtalálhatja a világ talán legszebb, legkülönlegesebb korallfajait. Ágas-bogas „lombkoronájuk” között hihetetlenül élénk színű halak úszkálnak kisebb-nagyobb rajokban. Aztán, mikor elúsznak a szemlélődő előtt, olyan hatást keltenek, mintha egy jelmezbál tarka-barka maskarái vonulnának fel. A rikító citromsárga kezdi a sort, majd jönnek a lángoló narancs és piros színűek, egy másik csapat testét türkiz foltok tarkítják, előkerülnek pöttyösek is. Sorolni sem lehet a színek és minták variánsait. E halacskák jó része oly barátságos, vagy inkább kíváncsi, hogy alig lehet elhessegetni őket, de hajlandók akár a tenyerünkből is enni.Ha a vízből elegünk van (amit kétlek), tegyünk sétákat, kirándulásokat a szigeteken, melyekhez szépen ápolt utak, ösvények, a nagyobb szigeteken kerékpárok állnak rendelkezésünkre. A szinte dzsungelesen dús vegetáció növény és állatvilága elvarázsoló. Amint belépünk a kókuszpálmák, fügefák, a kúszónövények, a mangrovék, hibiszkuszok világába, azonnal megszólalnak a szigetvilág madarai, köztük is a rikoltozó hangú, a kakukkok családjába tartozó koel madár. Az itteni szürke gém szívesen pózol a fotósok kedvéért. Aki kedveli a hüllőket, az a gekkók, gyíkok szép példányaival találkozik lépten-nyomon, olykor még a szálláson is…De ne aggódjunk, ártalmatlanok.Látnivalók, emlékek tekintetében a fővárosba, Maleba érdemes menni, ahol az uralkodó iszlám vallás néhány régi épületét látogathatjuk meg – persze az elvárt és nekik kijáró tisztelet megadása mellett. Ilyenek a két és fél évszázada épült Friday Mosque mecset, vagy a Munnaaruu minaret. A közelükben található egykori szultán kertjét se hagyjuk ki a sorból!Kényeztetés, sportA szigetekre a napfény és a tenger szerelmeseinek érdemes utazniuk.A turistáknak fenntartott szigeteken többnyire csak szállodákat, éttermeket, sportlétesítményeket, no és hát magát a puszta természetet találjuk. A szállodák szárazföldre emelt építmények, de nagyon gyakran trópusi kerttel övezett, rendszerint a parton, a víz fölé cölöpökre emelt bungalók. Ha már kigyönyörködtük magunkat a naplementékben, vagy elbágyadtunk a melegtől és a pálmafák lombjainak susogásától, a víz, vagy a Nap kiszívta erőnket, akkor éttermek, bárok gondoskodnak a felfrissülésről üdítőkről, koktélokról. A vendéglátás, a személyzet kifogástalanul végzi a dolgát.Vízi sportok tekintetében szinte minden rendelkezésre áll: jól felszerelt eszközöket bérelhetünk a szörföléshez, vitorlázáshoz, vízisíeléshez, búvárkodáshoz. A kalandvágyók hajóval bejárhatják a lakatlan szigeteket, vagy éppen üvegfenekű hajókról csodálhatják a tarka vízi világot, részt vehetnek éjszakai merüléseken. Ez a hatalmas kiterjedésű szigetvilág természetesen nem csak a vízen, vagy víz alatt jártas profikat várja, mert a kezdőket jól képzett oktatók tanítják a helyes fogásokra, szabályokra. Már a nagy utazó, Marco Polo is nagy csodálója volt hét évszázaddal ezelőtt e világnak, hisz csak úgy hívta a mai Maldív-szigeteket, hogy az „Indiai-óceán virágoskertje”.Mindent egybevetve, a Teremtő jót tett a világgal, velünk, hogy kitalálta és megalkotta ezt a fajta szárazföldet, a meleg és hatalmas óceán közepén, hol a zöld és buja természet tényleg lágy ölén ringatja az odautazót. Aztán ha egy-két hét nyaralás után visszatér valaki, joggal érzi úgy, mint ha az elíziumi mezőkön járt volna és egyfolytában visszavágyik.
Hogyan viselkedjünk Dubaiban?
Semmiképpen ne szexeljünk nyilvános helyen, sőt az érzelmeink kimutatásától is tartózkodjunk. Szoknyánk/nadrágunk legyen megfelelő hosszúságú, és ne legyen átlátszó. Aki nem így viselkedik, börtönbe is kerülhet.A helyi médiában jelent meg a napokban az az útmutató, amelyben leírják, hogyan ajánlatos a turistáknak viselkedniük Dubai-ban. Az előírások sokmindenre kiterjednek a megfelelő ruházta definiálásától kezdve attól a felszólításig, hogy a turisták fogják vissza érzelmi kitöréseiket. Betiltották a nyilvános táncot és a hangos zenét. Őrizetbe vétel jár a nyilvános csókolózásért, ölelésért, sőt azért is, ha egy pár kézenfogva sétál. A szállodákon kívül a miniszoknya és a szűk póló viselése sem ajánlatos. Bikinit csak a luxusszállók elkerített strandjain szabad hordani. Tilos alkoholt fogyasztani a megengedett helyeken kívül, és tilos nyilvánosan heves vagy durva gesztusokat tenni. Ami most még útmutató, abból előbb-utóbb törvény lesz. Dubai-ban éles ellentét van az ország nyugati stílusú gazdasága – amibe a turizmus is beletartozik - és a konzervatív kultúra értékei között. Az „idegenek” – az ázsiai vendégmunkások, a nyugatról hazatelepültek és a napimádó turisták –aránya a népességben eléri a 20 százalékot. A vita úgy tűnik, most az ő kárukra dől el, hiszen az országot irányító uralkodó tradicionális és konzervatív értékeket vall. Az új rendelettel azt akarják elérni, hogy mindenki tartsa tiszteletben a helyi kultúrát és az értékeket. Ha törvényerőre emelkednek a szigorítások, ez oda is vezethet, hogy veszélybe kerülhet Dubai gondosan felépített imázsa, ami szerint az ország laza, nyugis oázis. A rendelet hírét ellenérzéssel fogadták az ország szórakozóhelyei és éjszakai klubjai, amelyekben ugyanúgy folyik az ital, és a vendégek ruházata éppen olyan, mint bármelyik trópusi üdülőhelyen. Az első komoly botrány tavaly tört ki, amikor egy brit párt elítéltek, amiért a tengerparton szexeltek. Később felfüggesztették a büntetésüket és kitoloncolták őket az országból.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: