Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Országok és népek - Magazin
A rovat további hírei
Lángokba borul Valencia
Spanyolország harmadik legnagyobb városa nem csak a paella-ról híres (innen származik ez a sáfránnyal készített rizsalapú étel), hanem látványos ünnepéről a Fallasról, melynek utolsó napján, március 19-én éjjel 12-kor elégetik a város különböző pontjain felállított hatalmas figurákat. (ninots)De ne szaladjunk ennyire előre. A napokban kezdődő ünnepséget az ún. Mascleta pirotechnikai eszköz durranásai nyitják meg és végig is kísérik a Fallas minden pillanát. Maga az ünnep neve (Fallas) a Facula latin szóból származik, melyet régen a sátrak megvilágítására szolgáló fáklyákra használtak illetve egy-egy ünnep előestéjén gyújtott örömtűzekre. Az ünnep eredetét illetően a legnépszerűbb verzió: régen a fával dolgozó mesteremberek (asztalosok és ácsok) ezekben a napokban elégették a felesleges, megmaradt selejt és hulladékanyagokat, hogy a tavaszt tiszta lappal (és tiszta műhellyel) várják.Ha a mai napig a falomokat égetnék el, bizonyára nem lenne ekkora sikere Valencia legnagyobb ünnepének, ahol gondos munkával készített, szatírikus kartonbábúk válnak a lángok martalékává a Cremá során. (Cremá = az ünnep csúcspontja, az elégetés)Spanyol fiesztához méltóan mindig történik valami a városban, amiért érdemes kimenni az utcára, a látvány és hangulat is felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak (vannak, akik már a kartonfigurák állításának éjszakáján is ott kiváncsiskodnak): felvonulások, tüzijáték, virágköltemények- és szobrok bemutatása, jelmezes csoportok felvonulása, folklór programok , koncertek és a legjobb figura kiválasztása, amely megmenekül a tűz elől és a helyi Falla múzeumba kerül.
Megújul Lisszabon történelmi központja, a Baixa
Lisszabon történelmi központja, a Baixa, amely korábban pusztulásnak indult és kiürült, új életre kel: a portugál főváros polgármesteri hivatala elkötelezte magát a város "szívének" újjáépítése mellett.A neoklasszikus stílusú Baixa az 1755. évi földrengés által lerombolt város romjain épült ki Lisszabon centrumává, a hatalom, a kereskedelem és a pénzvilág központjává, "város szívévé és arcává". A polgármesteri hivatal január óta az úgynevezett Baixa-terv keretében mentőintézkedések sorozatát jelentette be: 70 felújítási engedélyt adtak ki, bejelentették egy új múzeum és egy egyetemi kollégium felépítését, támogatást helyeztek kilátásba szállodák és kerthelyiségek építéséhez, korlátozzák a gépkocsiforgalmat.A polgármesteri hivatal számításai szerint a Baixa felújításához 2020-ig 700 millió euróra (208 milliárd forint) lesz szükség. Antonio Costa csapata a turizmust kívánja a főváros gazdasági motorjává tenni. Ezért növelni kívánja Lisszabon szállodai és kulturális kínálatát, hogy így ki tudják majd használni a hamarosan megnyíló új nemzetközi repülőteret, valamint a nagysebességű vonatot és a luxus óceánjárók számára épülő kikötőt.Ezzel párhuzamosan - jelentős adóssága ellenére - a polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy maga is beruház több nagy létesítménybe. Ilyen lesz a divat és a dizájn múzeuma, amelynek megnyitását 2010 végére tervezik. (MTI)
A magyaroknak is kötelező a finompor-matrica Németországban
Kizárólag speciális matricák birtokában közlekedhet korlátlanul az az autós, aki Németországba látogat.A német nagyvárosokat környezetvédelmi zónákra osztó kezdeményezés alapján csak az az autó jogosult a zónák látogatására, amely viseli az ún. finompor-matricát. Ennek hiányában 40 eurós büntetésre lehet számítani. A rendelet érvényes mind a német, mind pedig a külföldi forgalmi rendszámú járművekre is. A döntést a német illetékesek azzal indokolják, hogy a városokban az egészségre és a környezetre rendkívül ártalmas finompor harmadát, de forgalmas utak mentén akár felét is a közúti közlekedés adja. A környezetvédelmi zónák elsősorban Dél-Németország turisztikai látványosságokat kínáló városaiban terjedtek el széles körben. A rendelet összesen több mint húsz nagyvárost érint, így többek között Kölnt és Dortmundot, de Berlint és Hannovert is. A matricához a határátkelő-helyeken nem lehet hozzájutni. Magyarországon a TÜV SÜD kínálja azonnali hatállyal a finompor-matrica beszerzési lehetőségét. A matricák kiosztását az autók Euro-fokozatához kötik: az Euro 2-es, 3-as és 4-es kategóriájú gépjárművek jogosultak (piros, sárga és zöld matricára). A matrica beszerzésére a turisták mellett a szállítmányozó cégek figyelmét is felhívják. Az érintettek kizárólag személyesen igényelhetik a finompor-matricát az ÉMI-TÜV SÜD budapesti irodájában.
Ligúriát nem csak tavasszal érdemes felkeresni
A ligúriai riviéra évtizedek óta híres enyhe klímájáról és színpompás vegetációjáról. Sok ligúr város a mai napig megtartja a tradicionális virágünnepet. A szokásos évi körmenetet San Remo kezdi a „San Remo in Fiore” nevű rendezvénnyel, ahol január 27-én egy virággal feldíszített kocsi vonul végig a város utcáin. Májusban a „Corpus Domini” (Úrnapja) ünnepén a virágünnep Pietra Ligure (www.comunepietraligure.it) és Brugnato (www.comune.brugnato.sp.it) városkáiban kerül megrendezésre, ahol virágszőnyeggel díszítenek utcákat és tereket. Júniusban pedig Ventimigliában (www.battigliadifiori.com) rendezik meg a híres „Battiglia dei Fiori” nevezetű rendezvényt. Aki tudni szeretné, hogy mi lesz a következő szezon nyári slágere, az nem hagyhatja ki Olaszország legrégibb slágerfesztiválját. Az utolsó februári héten olasz előadók találkoznak Sanremo-ban és a Teatro Ariston színpadán adják elő legújabb slágereiket. (www.sanremo.rai.it)A sportrendezvények sora márciusban indul a nagy „Milano-Sanremo” kerékpárversennyel. A „tavaszi világbajnokság”, ahogy a versenyt nevezik, minden évben százával vonzza a nézelődőket a versenypályához. Az evés szerelmeseinek ajánlatos látogatást tenni a különféle „Sagra”-kon, vagyis a kulináris ünnepségeken. Május 11-én a festői Camogli városkában rendezik a halünnepet (www.sagradelpesce.it), Pegliben évi kétszer kerül megrendezésre a „farinata” ami egy csicseriborsó lisztből készült tésztalepény készítéséhez kötődik, május 18-án rendezik a „Mangialonga” nevű kulináris menetet, ami a Levanto völgyében vonul végig (www.comune.levanto.sp.it) és októberben tartják Genovában a pesto ünnepét (www.pestodintorni.org).
Ausztriában kötelező lehet a síeléshez a védősisak
Több osztrák tartomány vezetése is mérlegeli a védősisak használatának kötelezővé tételét a sípályákon azt követően, hogy Dieter Althaus türingiai tartományi kormányfő az új év első napján súlyos balesetet szenvedett a stájerországi Donnersbachwald síparadicsom egyik lejtőjén: az 50 éves politikus kizárólag annak köszönheti életét, hogy sisakot viselt.Az osztrák hírszolgálati iroda körkérdésére kedden Salzburg, Vorarlberg és Karintia tartomány elöljárói hivatala egyaránt azt válaszolta, hogy a donnersbachwaldi eset hatására komolyan fontolgatják a védősisak rendeleti úton való kötelezővé tételét a sípályákon, ha nem is általános jelleggel, de legalább a 14-15 éven aluli gyerekek számára. Salzburgban és Karintiában a síiskolákban a tavalyi szezon óta már amúgy is előírás a sisak használata. Stájerországban és Felső-Ausztriában - bár a kötelezővé tétel nem szerepel napirendben - fokozni kívánják a felvilágosító kampányt a védősisak viselésének előnyeiről. A tavalyi télisportszezonnak rekordszámú sérültje volt Ausztriában a baleseti intézetek statisztikái alapján: hozzávetőleg 60-65 ezer síelő, hódeszkás és szánkózó szorult kisebb-nagyobb sérülések miatt kórházi ápolásra a 2007/08-as évadban. Az adatok azt mutatták, hogy mintegy 15-20 százalékkal többen sérültek meg a télisport szerelmesei közül az osztrák hegyekben, mint az előző, 2006/07-es szezonban.
Mivel koccintanak a spanyolok
A spanyolok se búcsúztatják szárazon az óévet! Amikor éjfélt üt az óra, a szerencsét hozó 12 szem szőlő elfogyasztása után magasba lendülő poharakban spanyol pezsgő, azaz cava gyöngyözik.Mint ahogy Franciaországban sem viselheti a Champagne nevet bármelyik habzóbor, úgy Spanyolországban is szigorú előírások szabályozzák, hogy mely pezsgő címkéjére kerülhet a Cava elnevezés. (kizárólag a megjelölt hat borvidék valamelyikéről származó szőlőből, palackos erjesztéssel készült és minimum 9 hónapon át érlelt pezsgőt lehet cava-nak titulálni)Josep Raventós (1824-85) volt az első borász, aki Spanyolországban pezsgőgyártásba kezdett egy franciaországi üzleti látogatása után, melynek eredeti célja az volt, hogy borainak francia piacot szerezzen, de miután Champagne tartományban megismerte a pezsgőkészítés technológiáját, hazatérve Spanyolországba jómaga is belefogott ebbe a mesterségbe.1872-ben ő volt az első gyártója az akkor még "xampán"-nak nevezett, később cava-ra módosított pezsgőnek, mely olyan annyira közkedveltté vált, hogy manapság több, mint 200 millió üveg spanyol pezsgőt állítanak elő évente. A termelés nagyrésze Katalóniában folyik (Penedés régióban), de természetesen fogyasztói, kedvelői egész Spanyolországban, sőt világszerte vannak. A cava eredetiségét a dugó szemrevételezésével tudjuk ellenőrizni, melyen minden esetben egy 4 ágú csillag szerepel.Két leghíresebb márka a Codorniu illetve a Freixenet, mely már Magyarországon is beszerezhető. Természetesen létezik félszáraz, száraz, félédes, édes változat is a cukortartalma szerint, valamint "Reserva" (18-30 hónapig érlelődik) és "Gran reserva" (több, mint 30 hónapig érlelik) változat is. Szilveszterkor (Nochevieja) tehát a spanyolok poharába ez a nedü kerül, amikor koccintanak a Boldog Új Évre! Legyen Önnek is Nagyon Sikeres és Vidám Új Éve! FELIZ ANO NUEVO!