Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ithaka
2015. november 26.

Ithaka Kelafóniával összetartozik közigazgatásilag, mindkettő a Jón-tengeri szigetcsoport tagja. A szigetet Odüsszeusz hazájának tekintik, ez a sziget jelképezi a hazaszeretetet és a hazavágyást. Fővárosa Vathi, mely a XVI. századból, egy velencei időkből visszamaradt kisváros. A sziget a történelem előtti időktől lakott, bár egy időben ismeretlen okokból teljesen lakatlanná vált, a velencei uralom alatt ingyen telkek ígéretével a velenceiek ismét benépesítették.

Egy német régész rátalált egy dombon egy akropoliszra, melyet azóta Odüsszeusz várának neveznek. Ezen kívül is jelentős mennyiségű hellénisztikus leletek kerültek a felszínre. Nagy része a British Múzeumban van elhelyezve. Feltártak egy másik fellegvárat Agios Athanasios-nál, továbbá egy templomot Agios Georgios-nál. Ezek a leletek bizonyítják, hogy a sziget már a rézkortól lakott volt. I.e. 1000-től élte virágkorát a sziget. Több ókori várossal állt kapcsolatban, továbbá fontos kereskedelmi állomás volt.

A történelem során több uralom is átvette a sziget felett a hatalmat. Volt római, majd velencei fennhatóság alatt. Később, a többi Jón-szigetcsoporthoz tartozó szigetekhez hasonlóan előbb francia, majd angol kézre került, majd a XIX. században egyesült ismét Görögországgal.
Régészeti körökben folyamatos téma és vita, hogy Odüsszeusz hazája, Ithaka, megegyezik-e a mai Ithakával. Vannak, akik azt tartják, hogy inkább Kefaloniához tartozó Paliki félszigeten volt Odüsszeusz otthona. A hely behatárolásától függetlenül, rengeteg turista érkezik évente a mitológiai helyre, Ithakára, hogy megtekintse Odüsszeusz otthonát. Arra már kevesebben gondolnak, hogy még ha bizonyítást is nyer valamilyen formában, hogy mely terület volt a Homérosz által leírt Ithaka, az még mindig csak azt bizonyítja, hogy az író valóságos helyről írt, ennek ellenére Odüsszeusz története még mindig lehet a fantázia műve. A helyi lakosok töretlen hitét jellemzi, hogy a feltárt fellegvárnak az Odüsszeusz vára nevet adták, amire pedig elég kevés esély van, hogy éppen Odüsszeusz lakóhelyét tárták fel.

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Görögország