Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Török szokások
2015. december 10.

Íme néhány bennfentes információ arról, milyenek is a törökök valójában.

Dohányzás: Minden török (férfi) mindenhol dohányzik. A kapcsolatfelvétel jegyében azonnal megkínálják az embert, visszautasítani pedig csak egy bűvszóval lehet: "A doktor megtiltotta", azazDoktor jaszak(tir). Ezt elfogadják.

Mulatozás: A törökök roppantul szeretnek mulatozni. Maximálisra srófolják a magnón, rádión a hangerőt (bárhol, bármikor), és vad táncokat lejtenek, amelyekben az ugrálós mutatványok és a harci elemek dominálnak. A nők is táncolnak, de férfival együtt nem, viszont azokkal egyszerre, külön karikába gyűlve. Szinte minden török játszik hangszeren: a pengetős népi hangszerek és a harántfuvola (ney) a kedvencük. A dalaik magyaros karakterűek (parlando), ezt Bartók is észrevette.

Strandolás, piknikezés: A törökök nagyon szeretnek fürödni - a vidéki nők néha teljesen felöltözve, a gyerekek, férfiak fürdőruhában. Hétvégeken teljesen ellepik a fürdőhelyeket vagy a magaslati kirándulóhelyeket (piknik), olyan sűrűn táboroznak egymás mellett, hogy alig lehet köztük átmenni. Mindenki azonnal a vendégének tekint, és megkínál. Mivel visszautasítani sértés, ezért megfontolandó, hogy elvegyüljön-e az ember, vagy inkább elkerülje a tömeget.

Mecset, minaret, szent helyek, temetők: Ezeken a helyeken nem veszik jó néven az idegeneket (kivéve, ahol az idegenforgalom engedi). Ha ilyen helyre tévedünk, valószínűleg udvariasan eltessékelnek bennünket. Különösen vigyázni kell, hogy ne vegyük igénybe az ilyen szent helyeknél található vízcsapokat, mosdóhelyiségeket.

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Törökország