Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Olaszország

Hivatalos név: Olasz köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Repubblica Italiana Autójelzés: I
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Róma Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Kellemes éghajlat, pompás tengerparti strandok és egy kulturális emlékekkel gazdagon megáldott ország, amely évről évre millió turistát ejt rabul - így él Olaszország a köztudatban. És valóban: a Földközi-tengerbe mélyen benyúló csizma alakú félsziget az északi Alpoktól a legdélibb pontjáig elbűvöl természeti szépségeivel. Vad, hegyi tájak Szicíliában és Szardínián, az ország két nagy szigetén; megannyi hangzatos nevű kis sziget a Tirrén-tengeren szétszóródva: Elba, Ischia, Montecristo. Róma világvárosi üzleti pezsgésében még megérint bennünket az antikvitás szelleme; a Római Birodalom, az egykori világhatalom kétezer éves töredező emlékei között járunk. A mai Olaszországot Milánó és Torino, a termékeny Pó-síkság két nagyvárosa érzékelteti legszemléletesebben: ipari ország, amely a világ tíz legfontosabb ipari állama közé tartozik. Micsoda ellentét ehhez képest Velence, Pisa, Firenze, Siena, ahol még ma is a középkorban vagy a reneszánsz nagy korszakában érezhetjük magunkat.

Olaszország már több évtizede a klasszikus turizmus célországa. Gazdag kultúra, változatos természeti adottságok, különböző éghajlati területek a hegyvidéki éghajlattól egészen a majdnem szubtrópikus klímáig Szicíliában, végtelen tengerpartok és nem utolsó sorban az olasz konyha csalogatják ide évről évre a nyaralni és szórakozni vágyókat.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Roma, Milano, Napoli, Catania, Venezia, Pisa, Bologna, Genova, Torino.
Külképviseletek

Róma, Nagykövetség Konzuli Hivatala
Cím: Via Messina 15., II. 17. 00198 Roma
Előhívó:
 
 • külföldről: 003906-
 • országon belülről: 06-

Telefon: 44-249938, 44-249939
Ügyelet: mobil (külf./belf. 06 nélkül) 3488-008159
Fax: 4424 9908
E-mail: konzulatus@tin.it
Honlap: www.huembit.it
Konzuli kerület: Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo Campania, Molise, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia, Sardegna tartományok.

Milánó, Főkonzulátus
Cím: Via Gasparotto 1., 20124 Milano
Előhívó:
 
 • külföldről: 003902-
 • országon belülről: 02-

Telefon: 67-38-29-24, 67-38-27-97
Ügyelet: mobil (külf./belf. 02 nélkül) 339/6219517
Fax: 67-38-15-55
E-mail: consung@tin.it
Honlap: www.consungmil.it
Konzuli kerület: Valle d'Aosta, Piemonte, Liguria, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia tartományok.
Beutazási feltételek, vámszabályok

 
 • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Olaszországba.
 • Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt követően - a tartózkodási cél megfelelő feltételeinek igazolásával - az uniós állampolgárok számára előírt tartózkodási kártyáért kell folyamodni a területileg illetékes Questúrához.
 • Magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár által kiállított E111-es nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgősségi ellátásban.
 • Olaszország 2006 júliusában megnyitotta munkaerőpiacát Magyarország, s az új EU-tagországok többsége számára.
Ünnepnapok

 
 • január 1. Újév
 • január 6. Vízkereszt
 • április 25. A felszabadulás ünnepe
 • május 1. A munka ünnepe
 • június 2. A Köztársaság ünnepe
 • augusztus 15. Mária mennybemenetele
 • november 1. Mindenszentek
 • december 8. A Szeplőtel
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 39
Rendőrség: 113
Mentők: 118
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 57 517 000 fő
Népsűrűség: 190.90 fő/km2
Nyelvek: olasz, német, francia, albán, szlovén, ladin, görög, friuli, szárd.
Népcsoportok: olasz (98%), friuli (0,5%), francia (0,1%), egyéb (1,4%).
Vallások: római katolikus (99%), protestáns, ortodox, zsidó, mohamedán (1%)
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 301 302.00 km2
Nagyobb települések: Roma (Róma) 2 804 000, Milano (Milánó) 1 449 000, Napoli (Nápoly) 1 204 000, Torino 1 003 000, Palermo 731 000, Genova 707 000, Bologna 417 000, Firenze 413 000, Catania 366 000, Bari 355 000, Venezia (Velence) 321 000, Messina 274 000, Verona 258 000.
Legmagasabb pontok: Mont Blanc 4807 m.
Főbb folyók: Pó, Adige, Tevere, Arno.
Főbb tavak: Garda-tó, Comói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó, Bolsenai-tó.
Földrajz

Északon az Alpok láncai félkörben övezik az ország legértékesebb mezőgazdasági területét, a Pó alföldjét, amelytől délre az Appenninek tengerpart felé nyitott, kis medencékkel tarkított fiatal vonulatai és lekopott röghegységek hálózzák be a félszigetet, valamint a környező szigeteket. Közép- és Dél-Olaszországban gyakori a földrengés és a vulkáni tevékenység.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 20 510 USD

ipari-agrár ország.
A társadalmi össztermék megoszlása ágazatonként: mezőgazdaság 6,9%, ipar 43,1%, kereskedelem, szolgáltatás, hírközlés 20,8%, egyéb 29,2%.
Földterület megoszlása művelési áganként: szántó 32,1%, kert 10,1%, legelő 17,5%, erdő 21,5%, egyéb 18,8%.
Legfontosabb termesztett növények: búza, kukorica, rizs, szőlő, olajfa, citrusfélék, gyümölcsök, zöldségfélék, dohány, gyapot, cukorrépa, burgonya, takarmánynövények, gesztenye, paratölgy.
Legfontosabb tenyésztett állatok: szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, öszvér, szamár, baromfi, selyemhernyó. Jelentős tengeri halászat.
Bányászati termékek: földgáz, pirit, kén, azbeszt, bauxit, márvány, ólom, cink, feketeszén, kősó, kálisó, ezüst, antimon, vas, mangán, réz, grafit, arzén, ón, magnezit, gipsz, fluorit, kőolaj. Az elektromos energia 32%-a vízerőből származik.
Feldolgozóipar: vas-, alumínium- és színesfémkohászat, acélgyártás, közlekedésieszköz-gyártás, elektrotechnika, gépgyártás, vegyipar, textilipar, élelmiszeripar, építőanyag-ipar, bőripar, faipar, papíripar, bútoripar, ruházati ipar, üvegipar, porcelángyártás.
Kapcsolódó cikkek
Látogatható lesz a római Colosseum arénája
Kísérleti jelleggel megnyitják a látogatók előtt a római Colosseum arénáját, vagyis a turisták az ókori amfiteátrum közepén lévő színpadra is kimehetnek az egykori gladiátorok útját követve.Az aréna július 15-től október végéig látogatható félórás vezetéssel. A látogatás legfeljebb ötven fős csoportokban zajlik, az előzetes helyfoglalás kötelező. A belépőjegy ugyanannyiba kerül, mintha a látogató a Colosseum más részébe váltaná meg (12 euró), de az arénába készülők külön kapun lépnek majd be az amfiteátrumba.A látogatók ugyanazon az útvonalon juthatnak be a Colosseumba, mint egykor a gladiátorok. Az amfiteátrum közepén lévő színpadról beláthatják az egész ókori épületet, az aréna bejárása után pedig eldönthetik, hogy megnézik-e a Colosseum más részeit is, vagy távoznak.Francesco Prosperetti, a római régészeti felügyelőség vezetője az olasz sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az új látogatási útvonal a Colosseum egy eddig nem látogatható részét kívánja megmutatni a nagyközönségnek, másrészt a műemlék gyorsabb megtekintését is kínálja azoknak, akik nem akarnak hosszasan ott időzni. Elsősorban azokról a turistacsoportokról van szó, amelyek a tengerjáró hajókkal a Róma közeli kikötőkbe érkezve csak a Colosseumot akarják megnézni az örök városban, de ezt sem órákon keresztül.Francesco Prosperetti hangsúlyozta, hogy a tavalyi 6,5 millió látogatójával - a kínai nagy fal mögött - a világ második legnépszerűbb szabadtéri régészeti emlékének számító Colosseumban nem a látogatók számát, hanem a látogatás rugalmasságát és biztonságát kívánják növelni azzal, hogy felszámolják a műemlék előtt egész évben kígyózó sorokat. Ezt az előre megszervezett, csoportos és gyorsabb látogatások teszik lehetővé.
Ismét látogatható Pompej gyönyörű villája
Egyéves restaurálás után pénteken újra megnyílt a látogatók előtt a pompeji ásatások egyik legszebb villájaként ismert Villa dei Misteri.Pompejiben új élet kezdődött és még csak most jön a java - hangoztatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a Villa dei Misteri megnyitásán. Az ókori pompeji városfalon kívül álló villa egyik mennyezeti gerendája 2012-ben lezuhant. Az épületet 2013 márciusában kezdték el restaurálni és a helyreállítás utolsó öt hónapjában teljesen le volt zárva a látogatók előtt. A Villa dei Misterit a Vezúv 79-ben történt kitörésekor lepte be teljesen a vulkáni hamu, amely alól 1909-ben kezdték el kiásni. Pompeji egyik legszebb villájáról van szó a falain megmaradt freskók miatt, amelyek egy ókori szertartáson, a feltételezések szerint a Dionysos-kultusz misztériumaiban részt vevő nőalakokat ábrázol.Dario Franceschini gyönyörűnek nevezte a villát és hangsúlyozta, hogy a restaurálást az UNESCO is megdicsérte. A pompeji ásatásokat a szervezet 1997-ben nyilvánította a világörökség részének.Az olasz kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 105 millió euróval (több mint 31,5 milliárd forinttal) finanszírozza Pompeji karbantartását. Jelenleg 13 helyszínen folynak restaurálási munkák. Tavaly 2,6 millió látogatója volt az ásatásoknak, kétszázezerrel több mint 2013-ban. A miniszter bejelentette, hogy hamarosan biztonsági videokamerákkal is felszerelik az ásatások területét.
A város, ahol a tenger az úr: Velence
Velencét a középkorban a tenger tette gazdaggá és védte meg az ellenségtől hosszú évszázadokon át. Napjainkban pedig ugyanez a tenger próbálja eltörölni a Föld felszínéről.A National Geographic Channel most egy új, különleges filmben mutatja be az olasz várost, úgy, ahogy eddig még csak kevesen láthatták. Velence, az Adriai-tenger egyik lagúnájára - és annak 118 szigetére - épült kivételes adottságú város a kelet és a nyugat közötti kereskedelmi útvonalak egyik fontos csomózódási pontja volt a középkorban. A kikötőkben megforduló hajóknak és az élelmes helyi kalmároknak köszönhetően csak úgy özönlött a pénz a városba, s a jólét és gazdagság Velencét kora egyik leggyönyörűbb városává tette. Ugyanaz a tenger azonban, melynek a gazdagságát köszönhette, mára Velence egyik legnagyobb problémájává vált...Amikor feltámad a szél, vihardagály tölti meg a lagúnát, és az utcákat elöntő víz se művészeti, se építészeti emléket nem kímél. Az ember és a tenger párviadala nem új keletű a városban, ám mára drámaian felgyorsult az épületek süllyedése. Az ember részben saját magának köszönheti a bajt, hisz a város alatti rétegvíz kinyerése miatt 40 év alatt annyit süllyedt a város (12 cm-t), mint természetes körülmények között 300 év alatt. Bár a vízkinyerést már leállították, Velence tovább küzd a hullámokkal, melyeket a klímaváltozás emelkedő tengerszintje és egyre hevesebbé váló viharok minden korábbinál magasabbra hajtanak.A város történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájára 1966. november 4-én került sor, amikor egy extrém magas vihardagály és a szárazföld felől érkező folyók megáradt vize együttes erővel törtek Velencére. Az utcákon hömpölygő víz magassága néhány óra alatt elérte a két métert, több mint hatmilliárd dolláros kárt okozva a világ egyik legnagyszerűbb épületegyüttesében. A katasztrófa tanulságait levonva ma már átfogó árelőrejelző-rendszer működik a város környékén, és 16 dagályfigyelő állomás folyamatosan monitorozza a tenger mozgását, valamint egy gigantikus mesterséges fal megépítésébe is belekezdtek, amely akadályt képezne az Adria felől érkező vízhegyeknek. Hogy miként működik a védelmi rendszer és hogyan vigyáznak városukra az olaszok, kiderül a National Geographic Channel új, lenyűgöző filmjéből.Világörökségek kívül-belül: Velence - október 18-án, szombaton 18 órakor a National Geographic Channel műsorán!
ide utaznék!
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: