Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hosszú hétvége Madridban
2017. április 07.

Számos nevezetesség és semmi máshoz nem hasonlítható hangulat fogad bennünket Madridban, amit a külföldi látogatók nagyon is értékelnek: az Európai Unió harmadik legnépesebb városa egyben kontinensünk negyedik leglátogatottabb városának is számít.

Péntek - Foci, vidámpark és csónakázás Madridban
Ha nagy focirajongók vagyunk, látogassunk el a Real Madrid szentélyébe, a Barnebéu Stadionba, amelyet 1947-ben építettek, és 85 ezer főt képes befogadni (megközelíthető a 10-es metróval). Részt vehetünk egy stadiontúrán, melynek során megmutatják nekünk a VIP-részleget, az öltözőket, a stadion legmagasabb pontját, a múzeumot, és üldögélhetünk egy kicsit a kispadon is. Belépő: felnőtteknek 24 euró, 18 éven aluliaknak 18 euró. A túra időtartama: 1,5-2 óra.

Ha andalogni szeretnénk a párunkkal, vagy szívesen csónakáznánk vele egy tavon, akkor érdemes a madridi Retiro Parkba ellátogatni, ami nem messze a Pradótól található, hétvégén muzsikosok, festők, művészek és artisták veszik birtokukba, hogy szórakoztassák a látogatókat.

Ha gyerekekkel utazunk, a már említett 10-es metróval eljuthatunk a madridi állatkertbe és vidámparkba is (a Casa de Campo Parkban, egymás szomszédságában találhatók). Az előbbiben a delfinek és az óriáspanda, az utóbbiban a függőlegesen megforduló Tornado hullámvasút, a 105 kilométer per óra sebességre felgyorsuló Abismo hullámvasút vagy a 80 méter magas repülő körhinta garantálja a szórakozást. (A belépőket érdemes online megvásárolni!)

Hol lakjunk Madridban?

Árak: hostelek - 7400,- forint/éj/főtől (6 ágyas közös hálóban), háromcsillagos szállodák - akár 24 ezer forint / 2 fő / éjtől, 4 személyes apartman - akár 31 ezer forint/éjtől. Számos négycsillagos hotelben kiváló árakat kaphatunk, ha időben keressük fel a szállásfoglaló oldalakat: már 30 ezer forinttól foglalhatunk egy kétágyas szobát 2 éjszakára.

Szombat - Az ingyenes katedrális, ahol a spanyol király házasodott
Egy kiadós reggeli után ellátogatunk a királyi palotába, és a vele szemben található Almudena székesegyházba. Utóbbi viszonylag új katedrális, hiszen csak a 19. században kezdték építeni, és 1993-ban szentelte fel II. János Pál pápa (Fülöp király és Letizia királyné már itt tartotta az esküvőjét). Érdemes felmenni a kupolába, mert innen lenyűgöző, 360 fokos kilátás nyílik Madridra. (Belépő a székesegyházba nincs, de egy euró adományt elvárnak, a kupolába 6 euróért lehet feljutni.)

A spanyol királyi palota jelenleg nem királyi lakhely, hanem fogadásoknak, diplomáciai rendezvényeknek és ünnepségeknek ad helyet. Érdemes figyelmet szentelni a trónteremnek és a világ legjobbjának tartott fegyverraktárának. (Belépő: 6-11 euró.)

Továbbsétálunk a Parque de la Montana felé, ahol egy valódi, ősi egyiptomi templomot találunk, ez a Templo de Debodot. Az egyiptomi kormány ajándékaként érkezett 1968-ban, mivel a spanyolok komoly segítséget nyújtottak a műemlékek biztonságos helyre szállításában, melyeket elöntött volna az árvíz. Érdemes éjszakai kivilágításban is megcsodálni!

Délutáni sétánkat az Atocha pályaudvaron kezdjük. Sokan a világ legkülönlegesebb pályaudvarának tartják, mivel a sevillai világkiállítás alkalmával egy csodálatos, 4000 négyzetméteres trópusi kertet hoztak létre mintegy 7000 növénnyel és 22-féle hallal és teknősbékával. Ez a tulajdonképpeni váróterem, hatalmas pálmákkal, tavacskával, keskeny sétányokkal, melyet lámpaoszlopok szegélyeznek, padokkal és szobrokkal.

Mit érdemes megkóstolni, ha Madridban járunk?

Ha mediterrán reggelire vágyunk, érdemes a Rodilla hálózathoz tartozó éttermekbe ellátogatni, ahol narancslevet és szendvicset már 3 és fél euróért is kaphatunk. Aki édeset kóstolna, ne hagyja ki az 1894-ben alapított, az óvárosban található Chocolatería San Ginest, ahol többek között a híres spanyol édességet, a hagyományos égetett tésztát, a churrost is megkóstolhatjuk (érdemes forró csokiba mártogatni, ahogy azt a helyiek csinálják). Ebédre 15 euróért már menüket találhatunk számos étteremben (itt is az ebéd számít fő étkezésnek), de ne is álmodjunk arról, hogy délben már ki is szolgálnak bennünket! Leghamarabb egy órától, de inkább kettőtől-háromtól szokás a szieszta miatt étkezni. Ha valaki több időt és pénzt tud rászánni a madridi étkezésekre, ne hagyja ki a fabadát (az asztúriai hurkás-kolbászos babot), a rabo de torót (az asztúriai birkafarokragut) vagy a Cocido madrileñót (a disznóhúsból, sonkából, chorizóból és zöldségekből álló csicseriborsós különlegességet). Vacsorára tapasbárba érdemes ellátogatnunk, ahol a kiváló koktélok és borok mellé ízletes miniszendvicseket, falatkákat, töltött sós süteményeket kóstolgathatunk.

A madridi pályaudvar szomszédságában találjuk a művészeti arany háromszög egyik tagját, a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíát (itt modern spanyol művészeti alkotásokat láthatunk, köztük Picasso Guernicáját, ingyenes belépés hétköznap 19 órától 21 óráig, vasárnap 13.30-tól 19 óráig). Elhaladva a Prado sétány gyönyörű parkja mellett, hamarosan elérjük a világhírű Pradót (ingyenes belépés hétfő-szombat 18-tól 20 óráig és vasárnap 17-től 19 óráig), ahol spanyol, flamand, francia, itáliai festményeket, szobrokat és érméket csodálhatunk meg.

A Prado bejáratát a a Plaza de Cibelesen találjuk, amelyet a spanyol főváros legszebb terének tartanak. A híres szökőkutat, melynél egy-egy Real Madrid-győzelem után a szurkolók találkozhatnak bálványaikkal, a 18. században Ventura Rodrigez építette. Itt láthatunk egy csodálatos, hófehér esküvői tortára emlékeztető palotát, amely 1909-ben készült el, és eredetileg a Főposta épülete volt, ma ez a Városháza. A Banco de Espana is itt áll, alatta 30 méter mélyen a spanyol nemzeti bank teljes aranykészlete.

Nem messze a tértől kapott helyet a harmadik jelentős madridi múzeum, a Bornemissza-Thyssen Múzeum, a világ második legnagyobb magángyűjteménye - impresszionista, expresszionista és amerikai festők legkiválóbb műveivel.

Ha már beteltünk a Prado látnivalóival, végigsétálva a Gran Víán (ez Madrid híres bevásárlóutcája), ahol olyan híres épületeket találunk, mint a Metropolis Irodaház, melynek tornyát 24 karátos arany díszíti, és csodásan kivilágítják éjszakára, vagy a Telefonica, az első európai felhőkarcoló.

Mit ne hagyjunk ki?

Az éjszakai hangulat felejthetetlen Madridban, amikor éjféltájban még tologatják a babakocsikat az anyukák, a gyerekek vígan futkosnak a játszótereken, az utcákon egyik szórakozóhelyről a másikra sétálnak át nevetgélve a baráti társaságok, az egyiptomi templom vagy a Plaza de Cibeles szökőkútját gyönyörűen kivilágítják, és mi is részesei lehetünk a mediterrán életörömnek, amikor egy kis időre minden bajunkat és bánatunkat elfelejthetjük.

Vasárnap - Csavarogjunk, amíg bírunk
Mint pénteken, úgy ma is meg kell fontolnunk, mit választunk utolsó madridi délelőttünkre!

A bikaviadalok rajongói ellátogathatnak a Plaza de Toros las Ventasba, ahol még bikaviadal-múzeumot is találhatnak (2-es, 5-ös metróvonal). Tavasztól őszig minden csütörtökön és vasárnap rendeznek itt viadalt, a belépőjegyek ára változó. A 25 ezer nézőt befogadó épület koncertek színtere is.

Ha valakit a modern épületek érdekelnek, érdemes egy sétát tennie az üzleti negyedben, a Cuatro Torres Business Area (CTBA) területén. Itt találhatjuk ugyanis Spanyolország legmagasabb épületeit, egyben az Európai Unió negyedik, ötödik és hetedik legmagasabbját is. (A 10-es metróval juthatunk el ide.)

forrás: www.nlc.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Olaszország