Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Verona

Általános leírás

Az "urbs nobilissima" (legnemesebb város) kiemelkedik az adriai partvidék és a Pó-síkság gyönyörű városai közül. Ősi kereskedelmi útvonalak találkozási pontjánál épült, jelentős nemzetközi vásárok helyszíne, joggal nevezték e1 Itália kapujának. Egyeteme, történelmi emlékei, múzeumai révén a térség kulturális centruma.
Alapításáról nem szólnak legendák, de Kr. előtt az 1. században már fontos római kolónia volt. Itt született a latin aranykor legnagyobb költője, Catullus. Szerepét, fontosságát a korai középkor évszázadaiban is megőrzi. Nagy Károly fia, Kis Pipin, majd I. Ottó német-római császár szívesen időzik itt. A város a 12. században részese a pápa és Barbarossa Frigyes háborújának. A gyűlöletes zsarnok, Ezzelino da Romano rémuralma után, 1262-ben hatalomra kerülő Scaligerekkel eljön Verona fénykora. Ekkor születik a városképet máig meghatározó gótikus épületek legjava.
Dante, aki egy ideig Veronában élt a Scaligerek pártfogoltjaként, I. Cangrandénak ajánlja az Isteni Színjáték harmadik énekét. AVerona hatalmára féltékeny riválisok, különösen Firenze és Velence szövetsége azonban megtöri a Scaligerek hatalmát. A dinasztia utolsó képviselője, Antonio della Scala 1387-ben menekülni kénytelen a városból. A Visconti és a Carrara család rövid uralkodása után, 1405-ben elkezdődik Velence négy évszázados dominanciája, ettől kezdve Verona sorsa összefonódik a patrónusáéval.
Gladiátorok, kőfejtők, énekesek
A fennmaradt amfiteátrumpl lözül csak a római Colosseum nagyobb: az egymással vagy vadállatokkal küzdő gladiátorok harcát marmincezer néző követhette egyszerre. A középkorban a helyi lakosság kőfejtőnek hazsnálta, az arénából kibontott anyagból építkeztek. Au épület megmaradt részeit a reneszánsz korától kezdve megbecsülték, épségére a 16. század végétől külön hivatal felügyelt. A messze földön híres operaelőadásokat 1913 nyara óta rendezik benne.
Ajánljuk

Látnivalók
San Zeno Maggiore
A város 4. századi püspökének, Szent Zénónak a nevét viselő bazilika helyén a 4-5. és a 9. században is templomot emeltek, a jelenlegi épületegyüttes a két toronnyal a 12-13. században épült.
Castelvecchio
A "régi kastély" 1354-1357 között épült II. Gangrande számára. Évszázadokig volt főúri kastély és erődítmény egyszerre. A napóleoni korszaktól kezdve kaszárnya. Először 1928-ban újították fel, akkor alakították ki benne a veronai festészet és szobrászat történetét bemutató múzeumot. Látható Paolo Caliari néhány képe is, akit a világ Veronese (veronai) néven ismer. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett várat 1957-1964 között állították helyre ismét, Carlo Scarpa tervei alapján.
Ponte Scaligero
A híd biztosította a vár ellátását. Pillérei bástya formájúak.
Arco dei Gavi
A diadalívet a császárkori Verona tekintélyes patríciuscsaládja, a Gavi família tiszteletére emelték. A napóleoni korszakban lerombolták, csak 1930-ban építették újjá.
Museo Maffei
Európa legrégibb kőtára, Scipione Maffei alapította 1714-ben. Etruszk, görög és római domborművek, szobrok, sírkövek szép gyűjteménye.
Arena
Verona legszebb tere, a Piazza Bra nagy részét elfoglalja az igen jó állapotban megmaradt amfiteátrum, mely az 1. században épült, az akkori városfalakon kívül. Építőanyaga a közeli, ma borairól ismert Valpolicellából származó mészkő. A teret dél felől a 17. századi Palazzo de1a Gran Guardia és a 19. századi Palazzo Barbicri (jelenleg városháza) határolja.
Porta dei Borsari
Az ókori kapu két íve a legrégibb fal része volt, a város már a 2. században túlnőtt rajta.
Piazza delle Erbe
A "Füvek tere" évezredek óta Verona főtere. Itt volt a római fórum, a város életének központja. Funkciója máig változatlan: hivatali épületekkel körülvett piactér, közkedvelt találkozóhely éttermekkel, kávéházakkal. Legérdekesebb műemléke a Cansignorio megrendelésére 1368-ban kialakított szökőkút, melyet egy ókori szobor, a "veronai madonna" felhasználásával építettek.
Garda-tó
Veronától alig harminc kilométerre, Trentino, Lombardia és Veneto tartományok határán található a Garda-tó, Észak-Itália legnagyobb, mintegy 370 négyzetkilométer vízfelületű tava. Déli részén síkság és lankás dombok, északon meredek sziklák határolják. A víz mélysége helyenként meghaladja a 300 métert. A tóparti kisvárosok elegáns és drága üdülőhelyek. Peschiera osztrák erődítményéről, Sirmione, Lacise, Malcesine és Riva del Garda a Scaligerek várairól nevezetes. A vadregényes északnyugati parton vezet a Gardesana Occidentale, a sziklafalba vájt panorámaút, számtalan híddal és alagúttal. Gardone városában áll Gabriele D'Annunzio, a költő és nemzeti hős art deco villája, a Vittoriale degli Italiani. Bár Saló leginkább arról ismert, hogy a fasiszta diktátor, Mussolini itt kiáltotta ki 1943 szeptemberében a Salói Köztársaságot, az utazót inkább arra emlékeztetjük, hogy a kisvárosnak gótikus dómja és a Palazzo del Capitano épületében szép múzeuma és képtára van.
Piazza dei Signori
A Piazza delle Erbe felől érkezve jobbra találjuk a 12. századi városháza és igazságügyi palota (Palazzo Bella Ragione) épületét és a 83 méter magas Torre dei Lambertit, balról, Dante szobra mögött Fra'Giocondo szép reneszánsz loggiáját (Loggia di Consiglio), szemben pedig a Scaligerek palotáját, bejárata fölött Szent Márk oroszlánjával.
Arche Scaligere
A 7. századi Santa Maria Antica templom előtt van a Scaligerek temetkezési helye, I. Cangrande, II. Mastino és Cansignorio különös mauzóleumával.
Casa di Giulietta
Shakespeare Rómeó és Júliája Veronában játszódik. A 19. században terjedt el a vélekedés, hogy itt élt Júlia, a 12. században épült ház ugyanis a Dal Capello (innen származna a Capulet név) családé volt. Az udvaron álló szobor Nereo Constantini műve.
Casa di Romeo
A néphagyomány ebben a középkori házban véli felfedezni Romeo Montagu otthonát.
Porta Leoni
A római kapu az itt látható szarkofág-fedélre vésett oroszlánokról (leoni) kapta nevét. A régi városfal, melynek téglái látszanak, a Kr. e.1. századból, fehér mészkőborítása a Kr. u. 1. századból való.
Sant'Anastasia
A város legnagyobb templomát a dominikánusok építették 1290-1481 között. A veronai gótikus építészet legszebb emléke.
Biblioteca Capitolare
A világ legrégibb ma is működő könyvtára, az 5. században alapították. Felbecsülhetetlen értékű kódexeket őriznek benne.
Duomo
A katedrálist 1187-ben építették egy őskeresztény templom helyére. Averonai épületekre jellemző vízszintes csíkozást a vörös tégla- és a fehér kőrétegek váltakozása adja.
San Giorgio in Braida
Szent György templomát 1447-ben kezdték építeni. A város leghíresebb építésze, Sanmicheli a 16 században ezt is jelentősen átalakította.
Teatro Romano
A római színház a Kr. e. 1. században épült. A fölötte magasodó Szent Jeromos kolostorban tekinthető meg a régészeti múzeum gyűjteménye.
Ponte Pietra
Az 1. századi római híd ma is alkalmas a közlekedésre. Az őrtornyot Antonio della Scala építtette rá 1298-ban.
Palazzo e Giardino Giusti
A 16. századi Giusti palota falai mögött található Itália legszebb reneszánsz kertje. Legmagasabb pontjáról csodálatos kilátás nyílik a városra.