Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Pompei

Általános leírás

Kapcsolódó cikkek
Ismét látogatható Pompej gyönyörű villája
Egyéves restaurálás után pénteken újra megnyílt a látogatók előtt a pompeji ásatások egyik legszebb villájaként ismert Villa dei Misteri.Pompejiben új élet kezdődött és még csak most jön a java - hangoztatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a Villa dei Misteri megnyitásán. Az ókori pompeji városfalon kívül álló villa egyik mennyezeti gerendája 2012-ben lezuhant. Az épületet 2013 márciusában kezdték el restaurálni és a helyreállítás utolsó öt hónapjában teljesen le volt zárva a látogatók előtt. A Villa dei Misterit a Vezúv 79-ben történt kitörésekor lepte be teljesen a vulkáni hamu, amely alól 1909-ben kezdték el kiásni. Pompeji egyik legszebb villájáról van szó a falain megmaradt freskók miatt, amelyek egy ókori szertartáson, a feltételezések szerint a Dionysos-kultusz misztériumaiban részt vevő nőalakokat ábrázol.Dario Franceschini gyönyörűnek nevezte a villát és hangsúlyozta, hogy a restaurálást az UNESCO is megdicsérte. A pompeji ásatásokat a szervezet 1997-ben nyilvánította a világörökség részének.Az olasz kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 105 millió euróval (több mint 31,5 milliárd forinttal) finanszírozza Pompeji karbantartását. Jelenleg 13 helyszínen folynak restaurálási munkák. Tavaly 2,6 millió látogatója volt az ásatásoknak, kétszázezerrel több mint 2013-ban. A miniszter bejelentette, hogy hamarosan biztonsági videokamerákkal is felszerelik az ásatások területét.
Pompeji csaknem hetven százalékát omlásveszély fenyegeti
Az ókori Pompeji fennmaradt építményeinek csaknem hetven százalékát fenyegeti omlásveszély. Utoljára december 22-én Loreius Tiburtinus házának oszlopa dőlt le.Pompeji állapotáról az olasz műemlékvédelmi felügyelőség készített kockázati térképet. Ezen kék szín jelöli az 50 százalékos, piros az ennél nagyobb és sárga az ennél kisebb omlásveszélyt.A most nyilvánosságra hozott, 2010-es állapotot mutató térkép szerint a Vezúv kitörésekor elpusztult város 31 százaléka számít rizikómentesnek. Ez az arány a kilencvenes években 14 százalékos volt."Láthatatlan és kiszámíthatatlan jelenségről van szó. Azt gondoljuk, egyetlen repedés is omlásveszélyhez vezethet, miközben Loreius Tiburtinus házán egy sem volt, az az oszlop mégis ledőlt" - nyilatkozta az olasz sajtónak Teresa Elena Cinquantaquattro a pompeji műemlékvédelmi felügyelőségtől. Az utóbbi két évben hat épület omlott össze az UNESCO által 1997-ben világörökséggé nyilvánított Pompejiben: az első a sorban 2010 szeptemberében a Gladiátorok háza volt, amely teljesen összedőlt. A csaknem 66 hektáros ásatási terület turisták által látogatott részén a sürgős helyreállításokra idén 1,2 millió eurót szánnak. A műemlék megőrzésében segít az évente eladott 2,3 millió belépőjegy is.Teresa Elena Cinquantaquattro szerint azonban ez csak "csepp a tengerben". "Egy ekkora, kétezer éves város karbantartása végtelen munka" - hangsúlyozta a szakember. Elmondta, hogy az Európai Uniótól kapott 105 millió euróval viszont 2014-ig újabb naprakész omlástérképet tudnak készíteni, és a pénzből máris tizenhatra nőtt a Pompejire vigyázó építészek száma, valamint az eddigi egyről tizenháromra emelték az itt dolgozó régészek létszámát is.
Ókori gyorsétkezde Pompejiben
Helyreállították, ás hamarosan látogatható lesz Pompejiben az az ókori taverna, amelyet majd kétezer éve, Kr.u. 79 augusztusában a Vezúv kitörése semmisített meg. A taverna, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt épület az ókori városban, sokáig zárva volt a látogatók előtt, hogy megóvják a további károsodástól. A feltárások és állagmegóvás befejeztével azonban hamarosan a nagyközönség is megismerheti, hogyan nézett ki egy tipikus római kori "gyorsétkezde". A helyreállított taverna küszöbét elsőként háromszáz meghívott vendég léphette át vasárnap, akiknek hamisítatlan ókori étkeket szolgáltak fel - olvasható a The Independent honlapján. Az utolsó vendégek, akik 1921 évvel ezelőtt az L-alakú pult előtt állva kapták be az ebédjüket az ókori város leghíresebb thermopoliumában, azaz borkimérésében, ahol meleg vízzel elegyítették az italt, a ház specialitását - a "grillezett" mézes sajtot - fogyasztották.Vetutius Placidus thermopoliuma a város főutcáján, a Via dell,Abbodanzán állt. Ez egy tipikus római kori "gyorsétterem" volt: a vendégek beléptükkor elsőként a gazdagon díszített pultot pillantották meg, amelybe több kerek lyukat vágtak - ezekben sorakoztak az étkekkel teli edények. A helyszínen dolgozó régészek az egyik ilyen edényben pénzérmék sokaságát fedezték fel: a szakemberek becslése szerint a taverna kétnapi bevételét rejtette el az egykori tulajdonos, mielőtt elmenekült volna a városból. Annamaria Ciarallo biológus szerint, aki részt vesz a Pompejiben zajló kutatásokban, a korabeli népesség étrendje főleg gabonafélékből, zöldségekből, sajtból és halból állt, hús viszont ritkán került az asztalukra. "Egészségesen étkeztek, ez az eredeti mediterrán étrend" - magyarázta Annamaria Ciarello. Hozzátette: Pompeji élvhajhász lakosai azonban mindennek ellent tudtak állni, csak a kísértésnek nem: a taverna igazi különlegességei a kalóriadús édességek voltak, amelyeket mézből és ricottából készítették. E fogások kései utódait kínálják az édesszájúaknak a közeli Nápoly kávézóiban. Annamaria Ciarallo szerint a taverna látogatói közül épp csak beugrottak, becsomagoltatták a kiszemelt ételt, majd rohantak tovább, napi ügyes-bajos dolgaikat intézve, menet közben bekapva egy-egy falatot. Azokat, akik kényelmesen szerettek étkezni, a tricliniumban, vagyis az ebédlőteremben várta terülj-terülj asztalkám. Itt kereveteken fekve, félkönyökre támaszkodva fogyasztották el az ínycsiklandó étkeket. A triclinium freskói Agénór türoszi király leányának, a szépséges Európé és a bikaalakot öltő Zeusz történetét mesélik el. Az egykori vendégek helyet foglalhattak a díszkertben, a viridariumban, ahol az ásatások tanúsága szerint szőlővel befuttatott árnyas pergolában hűsölhettek. A díszkertben termesztették a konyhában felhasznált fűszernövényeket is. Helyreállították a larariumot, a házi szentélyt, amelynek freskói a családi tűzhely őrzőit ábrázolják, valamint Merkúrt, a kereskedelem és Dionüszoszt, a bor istenét jelenítik meg. (MTI)