Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Gasztronómia - Magazin
A rovat további hírei
Világörökség lett a francia konyha
A francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján."A konyha Franciaország számára nem egyszerűen egy történelmi hagyománnyal rendelkező terület, hanem az ország termékeinek, kézművestudásának és kulturális hatásának is egyik legtökéletesebb kifejeződése" - így üdvözölte Francois Fillon kormányfő az UNESCO döntését. Hozzátette, hogy a francia gasztronómia a nemzet egyik legnagyobb kincse.Korábban minden bizonnyal képtelenségnek minősítették volna azt az ötletet, amelyet azok a francia séfek vetettek fel, akiknek mindegyike ismert konyhaművész, szakácskönyveik és háromcsillagos éttermeik világhírűek. 2006-ban fordultak a francia kulturális miniszterhez, hogy kezdeményezze az UNESCO-nál a francia konyha felvételét a szellemi világörökségi listára. Ők fogalmazták meg először, hogy a konyhaművészet a francia kultúra szerves része. Elnökké választása után Nicolas Sarkozy is felkarolta a kezdeményezést, és két évvel ezelőtt maga terjesztette a kérést a nemzetközi testület elé.A gasztronómia élvezete ugyanolyan kifinomult francia hagyomány, mint a divat vagy a művészetek iránti rajongás. A franciák ráadásul már régóta tudják, hogy nem a koplalás a hízás legjobb ellenszere, hanem a változatos táplálkozás, és a kis adagok megfontolt, szinte kóstolgató, az élvezetre koncentráló elfogyasztása. Francia "találmány" az ételek és a borok meghatározott házasítása, a tálalás művészete és az étkezés társasági eseménnyé emelése is.Eric Frechon, a párizsi Le Bristol luxusszálloda három Michelin-csillagos éttermének séfje szerint a francia gasztronómia lényege nem egy-egy különleges recept, hanem a sokféle, minőségi primőráru. A francia konyhának nincsenek kizárólagos ízei, a séfek szinte minden összetevőt használnak, de mindenből csak a legjobb minőségű terméket választják. Ez pedig a francia háztáji termelőket, illetve tenyésztőket is világszínvonalra kötelezi, legyen szó zöldségről, húsáruról vagy a tenger gyümölcseiről. Egy sarki zöldséges is legalább tízfajta almát kínál, a pék megannyi péksüteményt, a sajtbolt pedig több tucat tejterméket. Nekik köszönhető a francia étrend sokszínűsége.Périco Légasse, a Marianne című hetilap gasztrokritikusa szerint a globalizációval a francia konyha is a nemzetköziség és a gyorsétkezés irányába fejlődik, így egyes hagyományos ételek fokozatosan eltűnnek az éttermek étlapjairól. Az UNESCO elismerése azonban mostantól még inkább az étkezés kulturális hagyományainak megőrzésére ösztönzi a franciákat, ez pedig a gazdák számára konkrét termékek előállítását írja elő. Bruno Le Maire agrár- és Frédéric Mitterrand kulturális miniszter közös közleményben adta hírül, hogy a francia gasztronómia megőrzése céljából oktatási és kulturális rendezvénysorozatot indítanak.
Spagettizéssel ünnepelték Rómában a Világörökséget
Hatalmas spagettizéssel ünnepelte meg Rómában az olasz termelőket tömörítő Coldiretti, hogy a mediterrán konyha felkerült ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökségének listájára.A Rómában megrakott ünnepi asztalon felvonult a mediterrán menü összes fő alapanyaga: durumbúzából gyúrt tészta extraszűz olivaolajjal és illatos paradicsomból főzött szósz bazsalikommal, friss zöldség-gyümölcs és bor.Rendkívüli volt az alkalom, de a Coldiretti szakácsai nem alkottak semmi különlegeset. Azt főzték, amit az olasz családok nap mint nap fogyasztanak, azokkal a termékekkel, amelyek Spanyolországtól Itálián át Görögországig és Marokkóig a hagyományos konyha alapanyagának számítanak.A négy ország régóta szorgalmazta a mediterrán konyha elismerését. 2006-ban nem sikerült, most viszont az ENSZ-szervezet rábólintott arra, hogy az egész világon irigyelt, utánzott és kedvelt konyhakultúra a szellemi világörökség féltett részévé váljon - többek között a listára szintén most beválasztott francia gasztronómiával, a kínai akupunktúrával és a spanyol flamencóval együtt.A mediterrán konyhával háromra emelkedett az Itália adta szellemi kulturális kincsek száma az UNESCO által már védetté nyilvánított ősi szicíliai bábművészettel és a Szardínián még most is hallható tenor énektechnikával együtt.A mediterrán konyha első számú idegenforgalmi vonzóerő is. Az itáliai bor- és gasztroturizmus évi 5 milliárd eurót hoz a vendéglátók és termelők kasszájába. Az Európai Unióban 213 olasz élelmiszeripari termék vívta már ki magának a védett eredetű jelölést, arról nem is beszélve, hogy négy és félezer regionális termék közül lehet válogatni - mind a mediterrán étrend részét alkotja.
Sóska és szalonna fagylalt Magyarország legjobb 10 étterméből
A Dining Guide 2010-ben már hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. Június 3-án az Aranyszarvas étterem teraszán jelentették be, mely helyek kerültek a TOP 10-be.A zsűri először tízre szűkítette le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a TOP10 étterem többszöri tesztelése után hozza meg döntését. Az eseményen a legjobbak közé került éttermek fagylalt különlegességeikkel mutatkoztak be a sajtó és a zsűri képviselőinek. A meghökkentő, mégis finom kreációk közt olyan különleges alapanyagok is előfordultak, mit a szalonna, a sóska, a dohány vagy a popcorn, amelyekkel fagylalt formában ritkán találkozni.2010. TOP10 étterme és a bemutatott fagylaltok: Alabárdos - kapros túró fagylaltAranyszarvas - datolya fagylaltBabel Delicate - popcorn fagylaltBock Bisztró - dohány és szalonna fagylaltChaetau Visz - sóska fagylalt kamilla habbalCostes - piquillo paprika fagylaltCsalogány 26 - curry fagylaltFausto'sKistücsök - bodza fagylaltOnyx - csokoládé és rebarbara fagylaltA zsűri még májusban, a Budakeszi úti Ybl villában rendezett találkozón szavazott arról, hogy idén kik kerülhetnek a legjobbak közé. A tízes listán szereplő éttermeket a második körben egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó tesztelések során a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az év hátralévő részében a Gösser Bock - Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét. A zsűri idén majd kétszeresére, 61 fősre bővült, számos blogger és gasztronómiai újságíró bevonásával így végső ítéletük is megalapozottabb lehet.Idén a zsűri öt póttagot is választott. Ha év közben a TOP10 étterem valamelyike bezár, vagy eddig ismeretlen séfet szerződtet, a póttagok közül kerül be a tízes csapatba egy, így esélyessé válik az Év Étterme címre is. 2010-es év póttagjai a 67 étterem (Székesfehérvár), Arany Kaviár, Arcade Bistro, Enoteca Corso (Pécs), és az Alpár utcai Olimpia.A zsűri elnöke, Wiszkidenszky András azt is bejelentette, hogy a Dining Guide a Gösser Bockkal karöltve pályázatot hirdet, amelynek célja a legjobb sörrel készülő ételek és receptjeik megismerése és bemutatása.
Az Újházi tyúkhúsleves lett Magyarország kedvenc étele
Az Újházy tyúkhúsleves végzett az elsõ helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A fõételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.A Torkos Csütörtökön indult, négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervezõ NetPincér.hu ügyvezetõje a kedden tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Az Újházy tyúkhúsleves 26.440 szavazattal lett elsõ, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A fõételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.A szavazás elõzményeirõl Perger Péter elmondta, hogy az elsõ szakaszban 5000 ételt rendelõ adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 fõételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklõdõk a www.kedvencetel.hu oldalon leves-, fõétel- és desszert kategóriákban.A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhárom kategória gyõztes ételének ajánlott receptjét összeállította, ezeket a közönség a www.kedvencetel.hu oldalon olvashatja el. (MTI)
New York állam éttermeiben betiltanák a só használatát
Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben. A lakosság egészségi állapotának javítását, egyebek mellett a magas vérnyomásban szenvedők számának csökkentését célzó tervezet megtiltaná az éttermeknek, hogy sót használjanak az ételek készítéséhez. A beterjesztő Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselő ezer dolláros büntetés szabna ki a tilalmat megsértő éttermekre. New York-i séfek képtelenségnek tartják a kezdeményezést. Jeff Nathan, a broadway-i Abigael kóser étterem tulajdonosa szerint maguknak a fogyasztóknak kell döntéseket hozniuk az egészséges étkezés érdekében. Mint ahogy az orvosok vagy az időnkénti kórházi látogatások sem tudják megoldani az egészségügyi problémákat, erre a séfek és az éttermek sem képesek - hangoztatta. Nathan vezeti az Én eszem, én választok nevű, séfekből, étteremtulajdonosokból és fogyasztókból álló csoportot, amely Facebook oldalán tiltakozott a törvénytervezet ellen. Közölték, belefáradtak abba, hogy a politikusok döntik el, mit ehetnek az emberek és mit nem. Akkor is tiltakoztak, amikor a város vezetése kampányba kezdett az ételek nátrium- és a transzzsírtartalmának csökkentésére. A sóellenes mozgalom egyik zászlóvivője Michael Bloomberg polgármester. Orit Sklar, az Én eszem, én választok ellenmozgalom aktivistája ahhoz hasonlította a sótilalmat, mintha a szakácsoknak megbilincselt kézzel kellene főzniük. New York város egészségügyi hivatala azonban hangsúlyozta: az Egyesült Államokban évente 800 ezren halnak magas vérnyomás okozta betegségekben, az amerikaiak a javasolt sómennyiségnek naponta átlagosan a kétszeresét fogyasztják, és az ételekben levő só 80 százalékát a gyártók adják a termékekhez. Sokan ugyan egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy csökkenteni kell Amerikában a sóbevitelt, több szakértő - köztük Michael Alderman, a New York-i Albert Einstein orvostudományi egyetem hipertónia szakértője - azonban arra figyelmeztet: a sóbevitel csökkentése szívproblémákat okozhat, ezenkívül növelheti az úgynevezett inzulinrezisztenciát, következésképp a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (MTI)