Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Felbontották a világ legrégibb pezsgőjét
2010. november 18.

Borszakértők jelenlétében, felbontottak két üveg pezsgőt Finnországban azok közül, amelyeket a közelmúltban hoztak fel a Balti-tenger fenekéről.

Az üvegek csaknem 200 éven át pihentek a tenger mélyén, egy elsüllyedt hajó gyomrában. A jeles eseményt Aalandon tartották meg. Csaknem száz szakember és újságíró gyűlt össze, hogy megnézzék és megízleljék az ódon nedűt. Az egyik palackot a Veuve-Clicquot a másikat pedig a Juglar vállalat készítette.

Hatalmas várakozás előzte meg a pezsgőbontást. A törékeny dugaszokat óvatosan távolították el a palackokról. A jelenlévők szerint sokkal erősebb, teltebb volt a régi pezsgők illata, mint bármelyik mai boré. A világ egyik legismertebb pezsgőszakértője, Richard Juhlin azt mondta, hogy a tengerfenék sokkal jobban megőrzi a nedűk minőségét, mint a legjobb borospince.

Aalandon egyébként igyekeznek tőkét is kovácsolni a megtalált pezsgőkből. A helyiek abban reménykednek, hogy a jövőben több turista is érkezik majd a vidékre. Emellett azt is tervezik, hogy a megtalált szállítmányból, minden gyártótól 1-1 üveget elárvereznek. A szakértők szerint egy palack ára akár a 100 ezer eurót (több mint 27 millió forint) is meghaladhatja.

forrás: www.nepszava.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Finnország