Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Gasztronómia - Magazin
A rovat további hírei
Frissítő nyári koktélok
Beköszöntött a várva várt nyár és vele együtt a koktélozás főszezonja. Aki csak teheti a vízparton, homokos strandon, egy napernyőkkel védett teraszon vagy egy bárban keres menedéket a kánikula elől és élvezi a frissítő, jeges koktélok által nyújtott felüdülést.A legtöbb koktél szinte bármilyen időben kellemes és feledhetetlen élményt nyújt fogyasztójának. A nyári forróságban azonban a tejes, tejszínes vagy a túl édes italok háttérbe szorulnak, ilyenkor a könnyed frissítő limonádék képesek lehűteni és felfrissíteni a vendégeket. Megfűszerezve, sőt tovább fokozva a nyári party-k hangulatát, keverd meg velünk te is listánk valamennyi frissítő koktélját, hogy egy jéghideg itallal a kezedben élvezd tovább a nyarat.MojitoHozzávalók: 4 cl Fehérrum 3 cl Lime leve 8-10 darab Mentalevél 2 bárkanál Nádcukor feltöltő ÁsványvízA 19. század hajnalán Kubában, a rum-gyártás szülőhazájában született meg napjaink legnépszerűbb kevert itala: a Mojito. A koktél pontos eredete máig vitatott, azt azonban senki sem meri kétségbe vonni, hogy ez a csodás mentás limonádé a legfrissítőbb nyári koktél. A hűsítő Mojito többek között Ernest Hemingway szívét is meghódította, aki az ital hatására a híres Bodeguita del Medio bárjának falára azt, a ma is olvasható szöveget írta: "Mi Mojito en la Bodeguita" vagyis "Az én Mojito-m a Bodeguitában".Elkészítés: A lime gerezdeket collins pohárba rakjuk, hozzáadunk 2 bárkanál nádcukrot és egy pár cl ásványvizet, amit a muddler segítségével erősen megtörünk, ezután hozzáadunk 3-4 db mentalevelet és megkeverjük a pohár tartalmát. Ha sikerült elkevernünk hozzáadjuk a jeget, a rumot, a maradék mentalevelet, majd feltöltjük ásványvízzel és a bárkanállal alaposan megkeverjük. Díszítéshez használjunk mentaágat, lime cikkeket. Próbáljuk ki az italt ásványvíz helyett, gyömbér üdítő feltöltővel is.Gin And TonicHozzávalók: 5 cl Gin 10 cl Tonik 4 szelet CitromListánk második itala a Gin and Tonic több, mint egy egyszerű koktél, hiszen a tonicban található kinin csillapítja a malária tüneteit, a citrom vagy a lime pedig segít megelőzni a skorbut kialakulását. A kezdetben gyógyszerként alkalmazott Gin and Tonic napjainkban már gyógyhatása helyett harmonikus és összetéveszthetetlen fanyarságával menti meg az embereket, ha nem is egy betegségtől, de egy unalmas estétől biztosan.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre high ball pohárba, facsarjuk, majd tegyük a pohárba a citromszeleteket. Ezután keverjük meg az italt bárkanállal. Díszítéshez használjunk citromszeletet.MargaritaHozzávalók: 3.5 cl Silver tequila 2 cl Cointreau 1.5 cl Lime leveErős, különösen fanyar mégis milliók imádják a Margarita koktélt. Ha valami újra és izgalmasra vágysz, akkor mindenképpen készítsd el és kóstold meg a klasszikus változatot. Az ital gyümölcsös verzióját, a Strawberry Margarita-t néhány szem eper hozzáadásával készítheted el.Elkészítés: A hozzávalókat blenderben, jéggel összeturmixoljuk, majd hűtött margaritás pohárba töltjük. Díszítéshez használjunk lime szeletet.CaipirinhaHozzávalók: 5 cl Cachaca 4 gerezd Lime 2 bárkanál NádcukorBrazília nemzeti itala a cachaca, a sokak által kedvelt Caipirinha koktélnak köszönheti, hogy manapság nem hiányozhat egy koktélbár polcáról sem. Kóstoljatok bele ti is a mediterrán életérzésbe, fogyasszatok el néhány pohár Caipirinha-t, majd igazi karneváli hangulatot teremtve ropjátok együtt a Samba-t.Elkészítés: A lime gerezdeket old fashioned pohárba rakjuk, hozzáadunk 2 bárkanál nádcukrot, majd a muddler segítségével határozottan megnyomkodjuk. Ezután hozzátöltjük a cachaca-t, törtjeget és a bárkanállal alaposan megkeverjük.Rosso JazzHozzávalók: 5 cl Édes vörös vermut 2 dl Gyömbér üdítőA Rosso Jazz egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető koktél, melyben a vermut és a gyömbér házassága valami újat, valami különlegeset alkot.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre, collins pohárba. Díszítéshez használjunk narancs cikkeket.Vodka SlingHozzávalók: 5 cl Vodka 3 cl Citromlé 1 cl Cukorszirup 2 cl VízHa Szibériában hirtelen trópusi forróság támadna, akkor a helybeliek a vizecskét, vagyis a vodkát ezek után csakis Vodka Sling formájában fogyasztanák, hiszen a melegséget adó vodka ebben a kiváló limonádés alapban igazi nyári frissítőként tetszeleg.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre, old fashioned pohárba, majd bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk citromszeleteket.Shady LadyHozzávalók: 3 cl Görögdinnye likőr 3 cl Silver tequila 12 cl Grapefruitlé 1.5 cl CitromléExkluzív és csábító ízeivel könnyen megbabonázhat a Shady Lady koktél, melyben különböző égtájak alapanyagai alkotnak izgalmas, új ízeket.Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd high ball pohárba töltjük. Díszítéshez használjunk citromszeleteket.Sex On The BeachHozzávalók: 4 cl Vodka 2 cl Őszibaracklikőr 4 cl Narancslé 4 cl ÁfonyaléA sokat sejtető név mögött egy kellemesen frissítő, mégis picit édes koktél rejtőzik, amely majdnem akkora örömet képes okozni, mint a "sex on the beach".Elkészítés: A vodkát, az őszibaracklikőrt és a narancslevet töltsük jégre, hurricane pohárba, keverjük meg bárkanállal, majd óvatosan töltsük az ital tetejére az áfonyalevet. Díszítéshez használjunk narancscikket, koktélcseresznyét.Moscow MuleHozzávalók: 4 cl Vodka 8 cl Gyömbér üdítő 2 cl Lime leve 1 cl CukorszirupHa megkóstolsz egy Moscow Mule (moszkvai szamár) koktélt, csökönyös módon ragaszkodni fogsz hozzá, más italra rá sem tudsz majd nézni.Elkészítés: A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd collins pohárba szűrjük. Díszítéshez használjunk limeszeletet.Cape CodHozzávalók: 4 cl Vodka 12 cl Áfonyalé 3 gerezd LimeEz a gyümölcsös csoda reggeltől estig itatja magát, fogyasztója csak akkor tudja leküzdeni az ital csábítását, ha bezár a bár.Elkészítés: A hozzávalókat töltsük jégre collins pohárba, majd az italt bárkanállal keverjük meg. Díszítéshez használjunk lime gerezdeket melyeket a jég közé rakunk, illetve koktélcseresznyét.Kellemes koktélozást és eseménydús nyarat kívánunk.
A Bazilikánál nyílt meg a világ első Mini bárja
Mondhatni tökéletes környezetben, a Szent István Bazilikától alig ötven méterre nyílt meg a világ első Mini bárja, ahol a vécékilincs sebességváltóból van, de nem csak emiatt üde színfolt a sok egyforma belvárosi terasz között.A bárba még a csütörtöki hivatalos nyitás előtt sikerült bejutnunk egy autóbemutatóval egybekötött laza hangulatú megnyitóra, így személyes tapasztalatból mondom, hogy a Mini Bar ma az egyik legtrendibb belvárosi hely Budapesten - és kétségkívül az egyik legjobb dolog, ami a Szent István teret elcsúfító randa szocreál épülettel valaha történt.A részletekben, mint az autó üléseit és fejtámláit idéző székeken, a vécé bejáratánál látható mini Miniken, vagy a pult mögötti hatalmas feliraton mindenhol tetten érhető az ötletesség, de a tulajdonos, Gubcsó Balázs és csapata szerencsére nem estek túlzásba, így a Mini bárban azok sem fognak kellemetlenül feszengeni, akiknek a mini szóról előbb ugrik be az Austin Powers, mint a kultikus brit kisautó.Az étlap is tartogat érdekességeket, a serrano sonka mentás dinnyével és a wasabis lazackocka mellett feltűnik például a mini (érted, mini!) lángos is, ami igazi kuriózum a pesti belvárosban - szomorú, de közel s távol sehol máshol nem lehet egy jó libamájas lángost kapni lilahagymalekvárral.És hogy miért Budapesten van, és nem mondjuk Londonban? Mert ennyire jók vagyunk. Komolyra fordítva a szót: mert nekünk jutott eszünkbe először. Gubcsó Balázs már 2012 óta dédelgette a tervet, aztán vett egy nagy levegőt, és bekopogtatott a BMW Magyarországhoz, ahol azonnal lelkesen fogadták az ötletet. Ez azt is jelenti, hogy a fiatalos, Mini-hangulatú dizájntól kezdve a hely megtalálásáig minden a tulajdonos ötlete volt, bár az enteriőr alapján mi meg nem mondtuk volna, hogy nem a Mini hivatalos dizájnerei felelősek a berendezésért. Szerintünk érdemes lenne szabadalmaztatni, hátha külföldön is vevők lennének az ötletre.
Csicseriborsó tésztával
A következő recept alapjait Jemie Oliver - Olasz kaják szakácskönyvében találtam és igazítottam a magyar ízekhez illetve hazai alapanyagokhoz. Az ételről Jamie is azt írja, hogy "lehet vitatkozni azon, hogy ez leves-e vagy tészta". Maradjunk a tésztánál vagy csicseriborsó főzeléknél mert jellege inkább főétel, egytálétel.Kiadós de mégis különleges, ajánljuk őszi - téli napokra.Hozzávalók:Egy 400 g-os csicseriborsó konzerv de lehet szárított csicseriborsóból is készíteni, akkor picit tovább tart illetve már előző este be kell áztatni.Egy fej vöröshagyma és/vagy póréhagymaEgy-két db sárgarépaZeller szára és vagy gumójaKét gerezd fokhagymaExtra szűz olivaolajEgy darab füstölt szalonnaEgy ág friss rozmaring (vagy szárított ha nincs friss)Kb. 100 g vékony olasz levestészta (mi vékony spagettit használtunk)Fűszerek: só, bors, friss bazsalikom vagy petrezselyemAlapléhez 2 leveskockaKészítsük elő a fél liter csirke alaplevet majd tegyük félre, később lesz rá szükség.Aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, zellert és szárát, sárgarépát.Egy lábosban kevés olivaolajon és az apróra vágott füstölt szalonna darabokon, alacsony fokozaton, hogy ne égessük oda a hagymát és a többi zöldséget, kb. 15 perc alatt megpirítjuk, a rozmaringgal együtt. A konzerv csicseriborsóról lentjük a levet, leöblítjük és lecsöpögtetjük. A csicseriborsót hozzáöntjük a párolt-pirított zöldségekhez és most jöhet az alaplé majd az egészet lassan még fél órán keresztül összefőzzük.Egy szűrőkanállal a csicseriborsós zöldség kb. felét kiszedjük és félretesszük, később ez majd visszakerül az ételbe de ezekre így egyben lesz szükség. A lábasban maradt adagot pedig botturmix segítségével pürésítjük.Ha úgy látjuk túl sűrű vagy inkább levesesebben ennénk ekkor még lehet hozzá egy két dl vizet önteni. Jöhet vissza az egészben félrerakott csicseriborsó és most kell hozzátenni a levestésztát, nem kell előfőzni, elég lesz neki a főzésből hátralévő kb. 10 perc, úgyis ennyi kell, hogy a tészta "al dente" legyen. Főszerezzük meg, sóval, borssal, (fekete vagy tarka), szórjuk meg egy kis friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel és lehet tálalni!A hozzávalókat nyugodtan lehet változtatni, lehet több a lé, kevesebb a csicseriborsó, több a tészta ki-ki izlése szerint komponálja át!Jó étvágyat!
Fetás, túros háromszögek, tiropitákia
Hozzávalók:30 dkg finomliszt1,5-2 dl langyos víz2 evőkanál olaj1 teáskanál sóA tetejére:1 tojásszezámmagElkészítés:Egy tálba szitálom a lisztet, mélyedést készítek a közepébe, ahová beleöntöm az olajat. A sót langyos vízhez adom és összekeverem. Apránként adagolom a liszthez a vizet és tésztát gyúrok belőle. Azért adagolom apránként a vizet, mert a liszttől függ, hogy mennyit vesz fel. Rugalmas tésztát készítek, alaposan kidolgozom. Ezt este elkészítem és fóliával becsomagolom, vagy jól zárható műanyag dobozba helyezem és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Nem feltétlenül fontos, egy éjszakára, de 1-2 órára mindenképp, mert így jobban lehet vele dolgozni.Másnap előveszem, lisztezett gyúródeszkán dolgozom a tésztával. Golf labdányi darabot csippentek a tésztából, két tenyerem között alaposan összegyúrom, majd a lisztezett deszkára teszem és nyújtófával vékony lappá nyújtom, úgy hogy mindig lisztezem közben, nehogy a nyújtófára ragadjon.Mielőtt nekilátok kinyújtani a tésztalapot a sütőt bekapcsolom és előmelegítem. A lapot kb 10-12 cm-es csíkokra vágom. Az egyik csíkot olajjal bespriccelek erre ráhelyezem a következő csíkot. A végébe helyezek egy evőkanállal a töltelékből a csík jobb végére és balra elkezdem visszahajtogatni háromszögformájúra, addig, míg a csík tart. Így készítem a háromszögeimet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a háromszögeimet. Tetejüket megkenem egy tojással, majd megszórom szezámmaggal.A töltelék hozzávalói:50 dkg túró2 tojás3-4 evőkanál joghurt, vagy tejfölsóbors20-25 dkg feta sajtA töltelék elkészítése:A fetát apró darabokra töröm a többi hozzávalót hozzáadom, sózom, picit borsozom és összekeverem.Kb. 1 órát sütöm, amikor látom, hogy kezdenek barnulni, sütőpapírt helyezek a tetejükre az utolsó 10 percben pedig az alsó lapra helyezem őket. Időközönként pedig vizzel bespriccelem őket.
Ésszel, ha citromhéjat reszel a karácsonyi sütibe!
Fokozottan kell ügyelni a citrusfélék héjának felhasználásakor, mert a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, így a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).A hivatal közleménye szerint a karácsony és a sütemények szinte elképzelhetetlenek a citrusfélék nélkül, kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel. A felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héjára biztosan viaszt visznek fel - hívja fel a figyelmet a Nébih. Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton fel kell tüntetni. Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lehet lemosni - ismerteti a hivatal. A közleményben hozzáteszik azt is: ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, körültekintően kell eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni. A Nébih szerint az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével lehet meggyőződni a gombaölőszer-mentességről.
Díjnyertes magyar pezsgő a világ legnagyobb pezsgőversenyén
A Szent István muskotályos pezsgő aranyérmes lett a világ legnagyobb pezsgőversenyén, a Franciaországban 9. alkalommal megrendezett Effervescents du Monde nevű versenyen. A Budapesten tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a Royalsekt termékét emellett az a megtiszteltetés is érte a 24 ország 554 pezsgőjét felvonultató versenyen, hogy a legjobb 10 pezsgő közé is beválasztotta a szakmai zsűri. A legfinomabbak közé a magyar mellett francia, argentin, spanyol és olasz pezsgő került."Három éve vettük meg az izsáki pezsgőgyárat, az azóta eltelt időszakban megtízszereződött az eladásunk" - mondta Ungor Erik vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy ezzel a muskotályos fajtával már tavaly is indultak a versenyen, akkor ezüstérmes lett, most pedig rozé pezsgővel is képviseltették magukat, amely szintén ezüstéremmel "mutatkozott be".A számos más terméket, így üdítő- és energiaitalokat is gyártó cég vezetői szerint a siker kulcsa, hogy a hagyományt ötvözték a korszerűséggel, ugyanis "a Royalsekt száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozásként száz százalékban magyar alapanyag felhasználásával a több évszázados izsáki szőlő- és borkultúra hagyományaira támaszkodva érte el ezt a sikert".Ungor Erik elmondta, hogy három éve 90 embernek adtak munkát, jelenleg már 300-nak. A jövőbeni tervekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban pedig megjegyezte, ha jogszabályi szinten jövő évben tisztázódik a hungarikum fogalma, akkor szeretnék, ha bekerülne ebbe a muskotályos pezsgőjük, továbbá nemrég megvették az izsáki Biczó csárdát, amellyel bővítik a gyárat. Hozzátette, az eddig meglévő ötféle - édes, extra száraz, vörös, rozé és muskotályos - pezsgőből álló Szent István márkanév alatt futó termékcsalád egy hatodik taggal, az extra száraz nyerspezsgővel bővül.