Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Gasztronómia - Magazin
A rovat további hírei
A Bazilikánál nyílt meg a világ első Mini bárja
Mondhatni tökéletes környezetben, a Szent István Bazilikától alig ötven méterre nyílt meg a világ első Mini bárja, ahol a vécékilincs sebességváltóból van, de nem csak emiatt üde színfolt a sok egyforma belvárosi terasz között.A bárba még a csütörtöki hivatalos nyitás előtt sikerült bejutnunk egy autóbemutatóval egybekötött laza hangulatú megnyitóra, így személyes tapasztalatból mondom, hogy a Mini Bar ma az egyik legtrendibb belvárosi hely Budapesten - és kétségkívül az egyik legjobb dolog, ami a Szent István teret elcsúfító randa szocreál épülettel valaha történt.A részletekben, mint az autó üléseit és fejtámláit idéző székeken, a vécé bejáratánál látható mini Miniken, vagy a pult mögötti hatalmas feliraton mindenhol tetten érhető az ötletesség, de a tulajdonos, Gubcsó Balázs és csapata szerencsére nem estek túlzásba, így a Mini bárban azok sem fognak kellemetlenül feszengeni, akiknek a mini szóról előbb ugrik be az Austin Powers, mint a kultikus brit kisautó.Az étlap is tartogat érdekességeket, a serrano sonka mentás dinnyével és a wasabis lazackocka mellett feltűnik például a mini (érted, mini!) lángos is, ami igazi kuriózum a pesti belvárosban - szomorú, de közel s távol sehol máshol nem lehet egy jó libamájas lángost kapni lilahagymalekvárral.És hogy miért Budapesten van, és nem mondjuk Londonban? Mert ennyire jók vagyunk. Komolyra fordítva a szót: mert nekünk jutott eszünkbe először. Gubcsó Balázs már 2012 óta dédelgette a tervet, aztán vett egy nagy levegőt, és bekopogtatott a BMW Magyarországhoz, ahol azonnal lelkesen fogadták az ötletet. Ez azt is jelenti, hogy a fiatalos, Mini-hangulatú dizájntól kezdve a hely megtalálásáig minden a tulajdonos ötlete volt, bár az enteriőr alapján mi meg nem mondtuk volna, hogy nem a Mini hivatalos dizájnerei felelősek a berendezésért. Szerintünk érdemes lenne szabadalmaztatni, hátha külföldön is vevők lennének az ötletre.
Csicseriborsó tésztával
A következő recept alapjait Jemie Oliver - Olasz kaják szakácskönyvében találtam és igazítottam a magyar ízekhez illetve hazai alapanyagokhoz. Az ételről Jamie is azt írja, hogy "lehet vitatkozni azon, hogy ez leves-e vagy tészta". Maradjunk a tésztánál vagy csicseriborsó főzeléknél mert jellege inkább főétel, egytálétel.Kiadós de mégis különleges, ajánljuk őszi - téli napokra.Hozzávalók:Egy 400 g-os csicseriborsó konzerv de lehet szárított csicseriborsóból is készíteni, akkor picit tovább tart illetve már előző este be kell áztatni.Egy fej vöröshagyma és/vagy póréhagymaEgy-két db sárgarépaZeller szára és vagy gumójaKét gerezd fokhagymaExtra szűz olivaolajEgy darab füstölt szalonnaEgy ág friss rozmaring (vagy szárított ha nincs friss)Kb. 100 g vékony olasz levestészta (mi vékony spagettit használtunk)Fűszerek: só, bors, friss bazsalikom vagy petrezselyemAlapléhez 2 leveskockaKészítsük elő a fél liter csirke alaplevet majd tegyük félre, később lesz rá szükség.Aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, zellert és szárát, sárgarépát.Egy lábosban kevés olivaolajon és az apróra vágott füstölt szalonna darabokon, alacsony fokozaton, hogy ne égessük oda a hagymát és a többi zöldséget, kb. 15 perc alatt megpirítjuk, a rozmaringgal együtt. A konzerv csicseriborsóról lentjük a levet, leöblítjük és lecsöpögtetjük. A csicseriborsót hozzáöntjük a párolt-pirított zöldségekhez és most jöhet az alaplé majd az egészet lassan még fél órán keresztül összefőzzük.Egy szűrőkanállal a csicseriborsós zöldség kb. felét kiszedjük és félretesszük, később ez majd visszakerül az ételbe de ezekre így egyben lesz szükség. A lábasban maradt adagot pedig botturmix segítségével pürésítjük.Ha úgy látjuk túl sűrű vagy inkább levesesebben ennénk ekkor még lehet hozzá egy két dl vizet önteni. Jöhet vissza az egészben félrerakott csicseriborsó és most kell hozzátenni a levestésztát, nem kell előfőzni, elég lesz neki a főzésből hátralévő kb. 10 perc, úgyis ennyi kell, hogy a tészta "al dente" legyen. Főszerezzük meg, sóval, borssal, (fekete vagy tarka), szórjuk meg egy kis friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel és lehet tálalni!A hozzávalókat nyugodtan lehet változtatni, lehet több a lé, kevesebb a csicseriborsó, több a tészta ki-ki izlése szerint komponálja át!Jó étvágyat!
Fetás, túros háromszögek, tiropitákia
Hozzávalók:30 dkg finomliszt1,5-2 dl langyos víz2 evőkanál olaj1 teáskanál sóA tetejére:1 tojásszezámmagElkészítés:Egy tálba szitálom a lisztet, mélyedést készítek a közepébe, ahová beleöntöm az olajat. A sót langyos vízhez adom és összekeverem. Apránként adagolom a liszthez a vizet és tésztát gyúrok belőle. Azért adagolom apránként a vizet, mert a liszttől függ, hogy mennyit vesz fel. Rugalmas tésztát készítek, alaposan kidolgozom. Ezt este elkészítem és fóliával becsomagolom, vagy jól zárható műanyag dobozba helyezem és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Nem feltétlenül fontos, egy éjszakára, de 1-2 órára mindenképp, mert így jobban lehet vele dolgozni.Másnap előveszem, lisztezett gyúródeszkán dolgozom a tésztával. Golf labdányi darabot csippentek a tésztából, két tenyerem között alaposan összegyúrom, majd a lisztezett deszkára teszem és nyújtófával vékony lappá nyújtom, úgy hogy mindig lisztezem közben, nehogy a nyújtófára ragadjon.Mielőtt nekilátok kinyújtani a tésztalapot a sütőt bekapcsolom és előmelegítem. A lapot kb 10-12 cm-es csíkokra vágom. Az egyik csíkot olajjal bespriccelek erre ráhelyezem a következő csíkot. A végébe helyezek egy evőkanállal a töltelékből a csík jobb végére és balra elkezdem visszahajtogatni háromszögformájúra, addig, míg a csík tart. Így készítem a háromszögeimet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a háromszögeimet. Tetejüket megkenem egy tojással, majd megszórom szezámmaggal.A töltelék hozzávalói:50 dkg túró2 tojás3-4 evőkanál joghurt, vagy tejfölsóbors20-25 dkg feta sajtA töltelék elkészítése:A fetát apró darabokra töröm a többi hozzávalót hozzáadom, sózom, picit borsozom és összekeverem.Kb. 1 órát sütöm, amikor látom, hogy kezdenek barnulni, sütőpapírt helyezek a tetejükre az utolsó 10 percben pedig az alsó lapra helyezem őket. Időközönként pedig vizzel bespriccelem őket.
Ésszel, ha citromhéjat reszel a karácsonyi sütibe!
Fokozottan kell ügyelni a citrusfélék héjának felhasználásakor, mert a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, így a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).A hivatal közleménye szerint a karácsony és a sütemények szinte elképzelhetetlenek a citrusfélék nélkül, kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel. A felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héjára biztosan viaszt visznek fel - hívja fel a figyelmet a Nébih. Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton fel kell tüntetni. Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lehet lemosni - ismerteti a hivatal. A közleményben hozzáteszik azt is: ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, körültekintően kell eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni. A Nébih szerint az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével lehet meggyőződni a gombaölőszer-mentességről.
Díjnyertes magyar pezsgő a világ legnagyobb pezsgőversenyén
A Szent István muskotályos pezsgő aranyérmes lett a világ legnagyobb pezsgőversenyén, a Franciaországban 9. alkalommal megrendezett Effervescents du Monde nevű versenyen. A Budapesten tartott csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a Royalsekt termékét emellett az a megtiszteltetés is érte a 24 ország 554 pezsgőjét felvonultató versenyen, hogy a legjobb 10 pezsgő közé is beválasztotta a szakmai zsűri. A legfinomabbak közé a magyar mellett francia, argentin, spanyol és olasz pezsgő került."Három éve vettük meg az izsáki pezsgőgyárat, az azóta eltelt időszakban megtízszereződött az eladásunk" - mondta Ungor Erik vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy ezzel a muskotályos fajtával már tavaly is indultak a versenyen, akkor ezüstérmes lett, most pedig rozé pezsgővel is képviseltették magukat, amely szintén ezüstéremmel "mutatkozott be".A számos más terméket, így üdítő- és energiaitalokat is gyártó cég vezetői szerint a siker kulcsa, hogy a hagyományt ötvözték a korszerűséggel, ugyanis "a Royalsekt száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozásként száz százalékban magyar alapanyag felhasználásával a több évszázados izsáki szőlő- és borkultúra hagyományaira támaszkodva érte el ezt a sikert".Ungor Erik elmondta, hogy három éve 90 embernek adtak munkát, jelenleg már 300-nak. A jövőbeni tervekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban pedig megjegyezte, ha jogszabályi szinten jövő évben tisztázódik a hungarikum fogalma, akkor szeretnék, ha bekerülne ebbe a muskotályos pezsgőjük, továbbá nemrég megvették az izsáki Biczó csárdát, amellyel bővítik a gyárat. Hozzátette, az eddig meglévő ötféle - édes, extra száraz, vörös, rozé és muskotályos - pezsgőből álló Szent István márkanév alatt futó termékcsalád egy hatodik taggal, az extra száraz nyerspezsgővel bővül.
A Kistücsök és a hangya
A Köztársaság elnökének díszoklevele éremmel elismerést kapta két évtizedes, a helyi gasztronómia és borkultúra hagyományait ápoló kiemelkedő színvonalú tevékenységéért Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa - írja a Népszabadság Online.A Kistücsök és a hangyaCsendesen, minden feltűnés nélkül ért a csúcs közelébe egy elhivatott, "vidéki" vendéglős. Házát a szakma és a közönség is a legjobbak közt tartja számon, ő váltig állítja, még korántsem ért az út végére. A balatonszemesi vendéglő épülete az 1800-as évek vége felé épült. A vele szemben álló ház (ma Postamúzeum) postakocsiló-váltó állomásként működött, a mai vendéglő helyén pedig egykoron a Postakocsi fogadó várta a megfáradt vándorokat. A később Kohn vendéglő néven "futó" étterem aztán az állami kezelés éveiben sikeresen lezüllött a falusi kocsma szintjére... Ekkor jött a rendszerváltás, és vette át az üzemeltetést a tősgyökeres balatoni Csapody Balázs."A balatoni vendéglátás jelenlegi helyzetét alapvetően két szempont hátráltatja. Az egyik, hogy amikor lehetett, nem balatoni emberek kezébe kerültek az egykori állami vendéglátóhelyek. A másik, hogy az üzleti befektetők azt hiszik, hogy csak a turizmusra építve kell és lehet itt eredményeket elérni. Egyébként az egész magyar vendéglátásra rányomja a bélyegét, hogy a vendéglőket nem igazán szakemberek, hanem üzleti befektetők irányítják" - kezdi a beszélgetést a tulajdonos.Csapody Balázs - ahogy azt mondani szokták - az anyatejjel szívta magába a vendéglátás fortélyait, ahogy ő fogalmaz: vendéglős édesapja mellett már egészen kis korától magába szippanthatta "a vendéglátás gyönyörű szép illatát". Nyolcéves volt, amikor az akkor már gebines vendéglős apja megtanította standolni, és a kisiskolás fiú a pult belső elszámolásával tanulhatta a számtant. Alig volt 12 éves, mikor a szárszói Tóparti étteremben már a pályán dolgozott, az üres poharakat szedte az akkor már bátyja által vezetett sörözőben. Vele együtt tanulgatta a vendéglátást húga, aki a mai napig mellette maradt, és együtt sikerült felépítgetni lépésről lépésre az ország egyik legelismertebb vendéglátóhelyét."A hetvenes években sokat jártam édesapámmal a mai Kistücsök helyén üzemelő, jó hangulatú kisvendéglőbe. Aztán ahogy cseperedtem, úgy züllött le ez a kedves hely. Amikor a gimnázium és a vendéglátó főiskola elvégzése után visszatértem Szemesre, már csak egy lepusztult kocsmát találtam."Csapody Balázs azonban vendéglőt akart nyitni. Pontosan tudta, milyet szeretne, és elképzelésétől az sem tántorította el, hogy kollégái enyhén szólva megmosolyogták, sajnálták, hogy lehet ilyen hülye, hogy egy útszéli kocsmára alapozza a szebb jövőt. De a fiatal szakember hitte, hogy megtalálja azt a vendégkört, amelyik azt a hangulatot, azt az étlapot, azt a borválasztékot keresi, amit ki fog alakítani. A koncepció tizenöt esztendő alatt kiérlelődött, és az a tény, hogy a balatonszemesi Kistücsök immáron kimondva is az ország legjobb vendéglői között tartatik számon, igazolta Csapody Balázs elképzelését és hitét."Amikor megkaptam az épület üzemeltetését, az egykori konyha már évek óta nem működött, hiszen egy kocsmában nem kell főzni. Természetesen, ha valamit ennyi ideig nem használnak, azzal nem lehet mit kezdeni, így gyakorlatilag a puszta falakig szét kellett bombázni az egészet, majd újjáépíteni a bérleményt."A vállalkozó másik eltökélt koncepciója volt, hogy csak egész évben üzemelő vendéglő, be érdemes belevágni, még a Balaton partján is. Ha belegondolunk, logikus az érvelés: a régióban szinte alig-alig van ilyen Márpedig hitte, hogy a Siófok-Keszthely-Kaposvár háromszögben ugyanúgy megtalálható, az a vendégkör, amelyik képes "eltartani" a Kistücsök csapatát A befektető típusú balatoni vendéglős minél tovább kivár a nyitással, és a forgalomcsökkenés első jeleinél befejezettnek nyilvánítja a szezont. És ugyebár minél rövidebb a nyitvatartási idő, annál nehezebb kitermelni az egész éves költségvetést. A Kistücsök az egész éves nyitva tartással tud olyan "barátságos" árszínvonalat kínálni, amelynek híre komoly forgalomösztönző hatást eredményez..."Szeretném hinni, hogy nem csak az átlagos balatoni áraknál kedvezőbb fekvés miatt járnak hozzánk télen-nyáron a vendégek. Nem akarok mindenáron a Balaton-part legolcsóbb étterme lenni. Tudni kell, hogy az étlap összeállításakor is törekszem arra, hogy minél egyszerűbben, lehetőleg a régióból beszerezhető alapanyagokkal dolgozzunk. Ez részben személyes elkötelezettség, részben pedig nem kell bizonygatnom, hogy ez a legolcsóbb, és a legnagyobb frissességet biztosító megoldás."A siker egyik zálogának azt tartja, hogy sosem futott a vendégek után. Az első percben eldöntötte, hogy nem a divatot fogja követni, hanem következetesen kitart a saját ízlésvilág megvalósítása mellett. Pedig - ahogy mondja - vidéken nehezebben jönnek a sikerek, nehezen fogadták el a kollégák és a szakemberek, hogy a Kistücsökben bizony nem a "Venesz"-ből főznek. De a Dél-balatoni régióban tolerálták ezt a törekvést, a Kistücsök vendéglőt is felfedezték maguknak azok, akik szeretnek vendéglőbe járni, vagy üzleti ebédjeiket,vacsoráikat szeretik olyan helyre szervezni, amely maradandó élményt nyújt a partnernek is. Csapody talán akkor kapta az első kézzelfogható visszajelzést, amikor egy téli estére Bécsből érkezett az asztalfoglalás. Úgy mondja: nem a nyári turizmusból kell megélni, az csak a tejszínhab lehet a torta tetején."Én a mai napig imádok étterembe járni, nem untat a szakmám. Nyaralásaimat is igyekszem olyan helyre szervezni, ahol tudomásom szerint valamilyen jó, vagy bármilyen szempontból különleges vendéglátóhely üzemel, ahol lehet valamit tanulni. Nálam a szállásfoglalásnál kizáró ok a svédasztalos ellátás."A tulajdonos szerint vendégkört nem lehet kialakítani állandóan változó, koncepciótlan étlappal. Nyugat-Európában is családi vendéglők híresülnek el arról, hogy a régióban Giuseppénél füstölik legjobban a halat, vagy éppen ott a legjobb a spagetti. Ezt a nimbuszt azonban türelmes, kitartó munkával lehet felépíteni. Csapodynak sikerült mindez. És bár a magyar vendéglátásban késhegyre menő konkurenciaharc folyik, ő azt mondja, a legjobb az lenne, ha sok jó kisvendéglő működne a régióban. Fontos lenne, hogy az árérték mutatók is a helyükre kerüljenek, mert az elérhető ár sokkal több vendéglősnek biztosíthatna megélhetést. Ráadásul a Kistücsök példája mutatja, ebben az esetben nem feltétlenül kellene a "szezon" végeztével elköszönni az alkalmazottaktól. Csapody folyamatosan 14-15 fős csapatot foglalkoztat, jellemző adat, hogy még a leggyengébb hónapban is négy szakács forgatja a fakanalat a Kistücsök konyháján. A placcon forgolódó felszolgálókon pedig a hozzá nem értő is látja: nem alkalmi idénymunkásokról van szó."Alapvetően igazi családi kalákában dolgozunk. Húgom az első percektől fogva velem dolgozik a Kistücsökben, a konyha vezetése sógorom feladata, az adminisztráció feleségem dolga. És ahogy annak idején én is apám mellett tanultam a szakma alapjait, most az én 13 éves fiam csipegeti a tudnivalókat. Neki most a pult a kedvence, de a konyhában is remekül érzi magát."Csapody Balázsnak nem munka az "étteremcsinálás", hanem életforma. Hosszú távra lát, de csak középtávban gondolkodik. Amint azt már láttuk, határozott elképzelései vannak a "hogyan tovább"-ról, de ezeket a célokat lépésről lépésre közelíti meg. Azt mondja, tudja, mit fog 2 vagy éppen 5 év múlva tenni. Tiszteletre méltó szerénységgel viseli a rászakadt sikert, de úgy fogalmaz: messze van még az elképzelt út vége. Álmaiban a Kistücsök egy nyugat-európai mércével mérve is jó kisvendéglő lehet majd...Mint mondja, ennek kritériumai: legyen stílusa, koncepciója, amely mindig nyomon követhető, és ha a vendég bemegy, tudja, hogy hol van... Tehát nem egyszerűen egy "magyarosch" vendéglő a cél, hanem a tökéletes balatoni, somogyi identitás kialakítása. Ezért is használ túlnyomórészt helyi alapanyagokat, somogyi vadat, balatoni halat, helyi diót, barackot. Ennek a koncepciónak kiteljesítését nevezi meg a jövő nagy feladatának.Kolbe Gábor
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: