Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Játékos jótékonyság: Budapest is a szívét követi
JÁTÉKOS JÓTÉKONYSÁG: BUDAPEST IS A SZÍVÉT KÖVETIMagyarországon a Pető Intézet gondozottjainak segít a British AirwaysBudapest, 2003. február 4. -"Kövesd a szíved!" elnevezéssel Magyarországon is útjára indította nemzetközi jótékonysági akcióját a British Airways. Az Oroszországból indult kezdeményezés célja kettős: azokat megszólítva, akik határozott utazási szándékkal rendelkeznek, a légitársaság igyekszik minél több játékot és foglalkoztató eszközt összegyűjteni a beteg vagy hátrányos helyzetű gyermekek számára mindamellett, hogy eközben az adott terület problémáira hívja fel az emberek figyelmét. A Juventus Rádióval közösen megvalósított és március 14-ig tartó akció kedvezményezettjei a Pető Intézet kis gondozottjai.A "Kövesd a szíved!" (Follow Your Heart!) elnevezésű jótékonysági akciót a British Airways oroszországi irodája indította el 3 évvel ezelőtt. Az akció abból az elgondolásból született, hogy a légitársaság alkalmazottai munkájuk során számos utassal találkoznak, teremtenek személyes kapcsolatot. Ennek a kapcsolatnak a meglétére építve, a már eleve határozott utazási szándékkal rendelkező utasoknak jelképes kedvezményeket biztosít a légitársaság akkor, ha gyermekük feleslegessé vált játékait - legyen az akár egy plüss állatfigura, mesekönyv, társasjáték vagy éppen kisautó - elhozzák és átadják a légitársaság munkatársainak. Az akció jelenleg is több országban, köztük Oroszországban, Lengyelországban, a Csehországban, Bulgáriában, Romániában és Izraelben is zajlik.A "Kövesd a szíved!" jótékonysági akció az elmúlt három évben, szerte a világon több tízezer kisgyermeknek szerzett örömet és vidám perceket mindamellett, hogy az adott szociális terület bemutatásán keresztül igyekezett támogatni az arra a területre vonatkozó intézményi célok megvalósulását. Az akció kedvezményezettjei minden országban elsősorban gyermekkórházak, gyermekklinikák, árvaházak és a szociális helyzetüknél vagy egészségi állapotuk miatt hátrányos helyzetben lévő gyermekeket ellátó intézmények."Egy apró figyelmesség számos felejthetetlen percet és örömet szerezhet másoknak. Nekünk, akik munkánk révén sok emberrel találkozunk tudnunk kell ezt a pozíciót a rászorulók érdekében iskamatoztatni." - mondta Németh Krisztina, a British Airways Hungary marketing managere."Nagyon örülünk annak, hogy az idén már Magyarországon is követhetjük a szívünket és segíthetünk vidám pillanatokat szerezni azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen oknál fogva jelentős hátránnyal kezdik fiatal életüket."- tette hozzá a manager.Szerte a világon, így hazánkban is minden ezer újszülött közül kettő-három szenved központi idegrendszeri eredetű mozgászavarban vagy bénulásban, az orvostudomány azonban nem képes az ilyen súlyos fogyatékosság teljes körű megelőzésére, illetve gyógyítására.Ezeknek a gyermekeknek és családjuknak nyújt segítséget a Pető Andrásról 1945-ben elnevezett konduktív terápia, amely ma "Pető módszer" néven ismert és a születés körüli agyi traumák miatt súlyosan sérült gyermekek bizonyítottan leghatékonyabb terápiája. A konduktív nevelés olyan, speciálisan integrált nevelési folyamat, amely az adott életkornak megfelelően a mozgássérült személy minden funkciójára kihat, és amelynek lényege az aktív tanuláson alapuló sokoldalú személyiségfejlesztés.A Pető Intézetben évente 1300-1500 gyermek nevelését végzik nagy sikerrel. A Nemzetközi Pető András Közalapítvány bankszámlaszáma: 10032000-00280422-00000000.
Hegymászó karácsonyest II.
A karácsony este másik története a karácsonyi pontyhoz fűződik, amelyet a ház nemzetközi társasága követelt. De a tengerszemekben nem teremnek pontyok, lentről kell felhozni őket. A gondnok este jókedvében volt, és négy pontyot hozatott fel velünk. De nem fagyasztottakat, vagy elbóditottakat - élőket. A vendégek a szemüket fogják mereszteni, hogy mivel tudunk szolgálni 2000 méteres magasságban - helikopter nélkül.Reggel talán másképp beszélt volna, csakhogy még aludt, mi meg időben elindultunk. Sohasem felejtem el azt a tizenegy kiló élő halsúlyt, vödörben, a hátamon. Teljesen átnedvesedve, lelocsolva meg-megálltunk a dermesztő hidegben, és főzőre tettük a vödröket, hogy a pontyok helyett ne gyorsfagyasztott halakat vigyünk fel. Vért izzadva felvonszoltuk a halakat (más tárgyak mellett) a tófal tetejére. Ott a vödör feldőlt, és a két ponty süvített lefelé a lejtőn, és csak egészen lent, a moréna aljában álltak meg. Szaladtam utánuk, miközben válogatottan káromkodtam. Gyuri többször is rám szólt: - Csak illedelmesen, Iván! Karácsony van. Békét a halaknak és az embereknek. A pontyok ezt is túlélték. Végül fent voltak a házban. Bebizonyosodott, hogy a gondnok az esti utasítása ellenére meg volt győződve, hogy semelyik épelméjű, normális ember nem fog ide élő pontyokat felráncigálni. Ma már én is így gondolom. A gondnok nem volt hajlandó leölni a halakat - állitólag soha életében még egy légynek sem ártott. Rólunk, hordárokról nem is szólva. Mindketten szánakozók vagyunk. Gyuri a néma arc iránti szeretetből vegetáriánus lett, és a ház felé jövet mindketten személyes kapcsolatot alakítottunk ki a szegény pontyokkal. Megölhetnénk saját kezünkkel egy ismerőst, egy hozzánk közelálló lényt? Ezt a gondnok is elismerte, és azt javasolta, hogy hagyjuk megfagyni a pontyokat a ház előtt, vagy dobjuk őket le a házból a beton lépcsőkre. De végül megegyeztünk, hogy a halaknak szivós a szervezetük, és sokáig szenvednének.Egy rozsnyói vendég azt ajánlotta, hogy melegítsük fel őket a kemencénél, majd merítsük be őket a jeges vízbe, ami biztosan infarktussal végződik. De ezt elvetettem, mert bizonyára téved, hisz ez a szauna lényege, és a pontyok még egészségesebbek lesznek. Egy prágai hajlandó lett volna a halakat elektromos árammal elbóditani, de az nincs a házban. Egy magyar mérnök javasolta, hogy tegyük a halakat a gázsütőbe, eresszük meg a gázt, de ne gyújtsuk meg, hadd fulladjanak meg. De gáz sincs a házban. Egy krakkói hegymászó javasolta, hogy tegyük őket vödörbe, és szórjunk bele egy "ló-adagnyi" altatót. Végül fél liter hazai rumért klasszikus módon végzett velük fejszével Erzsike néni Malackából. Amivel a házban lévő összes férfit - a gondnokot és a hordárokat is beleértve - kínos fénybe állította.No és most a lényegét. Mivel a cím szerint főleg a hegymászó karácsony estről akarok beszélni. Gyuri ebéd után erőnek erejével egy rövidke karácsony esti túrára akart menni. Nekem a reggeli vízhordás, a Tarajkára való lemenetel és a házba való visszajövetel után nem nagyon akaródzott - de Gyurinak igen, mert különben ez számára nem lesz egy karácsony este, mert már évek óta ezt így szokta. Ezt mint ajándékot kéri tőlem, és ha nem megyek, elindul maga. - Azt nem, magad nem. Megyek. Mit nekünk, hisz alkonyatra már újra a házban leszünk, csak épp ide szembe, a Kupolára felszaladunk. A legrövidebb úton. Nemsokára a fal aljában vagyunk, bekötözködünk, nézegetjük a falat. A jobboldali alsó részen megyünk, majd a bemélyedésben - jól be van havazva, egy óra, másfél óra múlva már a csúcson lehetünk. Lefutunk a tarpataki nyeregbe, és hahó - nadrágféken leereszkedünk a völgybe a karácsonyesti asztalhoz.Jól haladtunk. A hágóvasak gyönyörűen haraptak a meredek hóba, gyorsan szedtük fel a szintet. Csak Gyuri, úgy tűnik, valahogy balra húz. Valahogy túl sokat spekulál, nem hagy beleszólni, és minduntalan mondogatja: - Csak hallgass rám, nyáron ezt már másztam, pontosan a terv szerint megyünk, ismerem, akár a tenyeremet. Én nem voltam olyan biztos. A bemélyedésbe természetesen nem találtunk be, ellenkezőleg, függőleges repedésekbe és kéményekbe szorultunk, alaposan megdolgoztunk. - Gyuri, gyorsan ereszkedjünk le, mert itt fogunk bivakolni - mondom neki - pont most. És úgy is lett. Bivak. Ott ért minket a sötét egy kitett sziklaszószéken, szélessége éppen a mi két fenekünkre méretezett. Én mérgesen hallgatok.Gyuri bűntudatosan.Szamár, máskor a tájékozódásban kitünő.Bivak. Karácsony este. És lent a házban meleg van, forró káposztaleves gombával és szilvával, ponty, karácsonyfa, forralt bor, lányok, gitár... Némán kikötözködünk. Elöttünk a végtelen téli éjszaka. Gyuri valamit kihúz a hátizsákból: egy főző.No de ilyet!Hurrá! És van kávéja meg teája. És tulajdonképpen miért hurcolta magával egy ilyen rövid, délutáni felszaladásra? Egy pléhdoboz tele tortákkal, sonka és ... Nem hiszek a saját szememnek. Gyuri a hátizsákból egy pici, talán harminc centiméteres, műanyag karácsonyfát húz elő, és hülyén mosolyog hozzá. Végül egy üveg pezsgő is előkerül! Kezd már derengeni. Hogy az a ... Behunyt szemmel tízig számolok, majd kimondom:- Békét az embereknek! És neked is Gyuri, mert ha nincs karácsony este, akkor ledoblak.Na - kezdte Gyuri - már nyolc éve vadászok egy partnerre, hogy a karácsony estét a falban, a csillagok alatt töltsem. És soha, egyetlenegy szamarat sem találtam. Míg végül te mutatkoztál hajlandónak... A lehető legkényelmesebben elhelyezkedtünk, és nekifogtunk a karácsony esti vacsorának. A ház elé kijött a gondnok, és a lámpájával integetett. Gyuri csillagszórót gyújt, és kiáltjuk:- Bivakolunk... Önkéntesen... Viszontlátásra. A csillagszóró és a lámpa kialudt, és kitört a boldog karácsony este. Amolyan igazi hegymászó est. Ivan Bajo
Haldoklik a Titicaca-tó
Ökológiai katasztrófa fenyegeti a perui Titicaca-tavat. A beléömlő szennyvíz miatt már kipusztultak onnan az őshonos halak, s a víz felszínén lebegő zöld "pázsitszőnyeg", amelyet a szennyvízből táplálkozó púpos békalencse (Lemna gibba) alkot, fulladással fenyegeti a tó természetes élővilágát.A tragikus helyzet oka a népességrobbanás a tó partjára épült városban, Punóban. A fontos kereskedelmi és turisztikai központ lakossága két évtized alatt 40 ezerről 100 ezerre nőtt, s a sekély Punói-öbölbe becslések szerint már naponta 10 ezer köbméter szennyvíz ömlik, amit a tó nem képes feldolgozni. A helyzetet súlyosbítja az elmúlt három év aszályos időjárása is, amelynek következtében 1,8 méterrel apadt a tó vízszintje.A perui és a bolíviai kormány Japán és az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) együtt próbálja megmenteni a két ország határán fekvő tó élővilágát. Míg Tokió Puno város szennyvíztisztítását és szemétbegyűjtését segít megszervezni, az ENSZ az őshonos halak és növények visszatelepítését, valamint a hagyományos természetvédelmi módszerek elterjesztését tervezi. Ezek egyike lehet, hogy a tatorát (Scirpus californicus), a Titicaca-tavon használt híres kákacsónakok alapanyagát használnák fel a tóparti kistelepülések szennyvizének természetes szűrésére.A tatorakáka, amelyből a tó közepén lebegő hatalmas szigetet is fonták, a tó partvidékének legjellegzetesebb, sokoldalúan hasznosítható növénye. A tavon lakó uru indiánok mindenfélére felhasználják, az úszó szigeten még a házakat és a bútorokat is abból készítik. Tatora a fűtőanyag azokban a cserép tűzhelyekben is, amelyeket a tó fenekéről felhozott agyagból égetnek ki. Friss hajtása remek édes csemege, pálinka készítésére is alkalmas. A Titicaca-tó partvidékének legjellegzetesebb növénye megjelenésében a nádra emlékeztet, de nem nád és nem is papirusz, mint Thor Heyerdahl csónakkísérletei nyomán beépült a köztudatba, hanem az erdeikáka-félék nemzetségébe tartoznak.A perui mitológia szerint Takaynamo isten hajdanában hatalmas tatoratutajon érkezett Peruba a világ másik végéről. A peruiak háromezer éve használják csónakkészítésre a tatorakákát, a tengerparton ma is ezen halásznak- újabban szörföznek - a helybéliek. A mocsaras vidékeken magasra növő növényt kivágják és a napon megszárítják. Minden évben fesztivált rendeznek, amelynek során elkészítik a caballitók, a "nádparipák" új nemzedékét. Két szakember képes fél óra alatt összeállítani egy ilyen egyszemélyes halászhajót, amely szárazon igen súlyos, de a hagyomány szerint a tulajdonosnak egymagának kell vízre bocsátania a "lovacskát", mert ha egyedül nem bírja el, akkor a háborgó tengeren sem boldogulna vele.(Peru-El Dorado)Forrás: É.T.
New York újra a BA utazási toplistája élén
Bizalom ajándékba a légitársaságoknakLondon, Budapest, 2003. január 15. - A decemberi utasforgalmi "csúcsban", a 2001. szeptember 11-i események óta először, újra New York szerepelt a legforgalmasabb célállomások listájának élén a British Airways-nél. A légitársaság adatai és belső felmérése szerint a New York felé irányuló utasforgalom-bővülés legfőbb oka a még 2001. december hónapról elhalasztott karácsonyi családi utazások idei realizálódása. A felmérés adatai szerint a Big Apple-t a legforgalmasabb desztinációk idei listáján Los Angeles, Miami, Johannesburg valamint Szingapúr követték. Az év utolsó hónapjának legkedveltebb európai céllállomásai a British Airways utasai körében Párizs, a listára újonnan felkerült Glasgow, Genf, valamint az ugyancsak újnak számító Manchaster és Edinburgh voltak.Szakértői elemzések szerint a 2002. év utolsó hónapjának kiemelt jelentősége lehet az utazók repülés iránti bizalmának visszaszerzésében, hiszen 9/11 után és az akkori karácsonyi és újévi szezonban, az utasok még nem mertek repülőgépre ülni és az akkor elhalasztott családi utazásaikat javarészt az idén pótolták be, valósították meg. Ez a gyakorlat tükröződik a British Airways decemberi forgalmi és kapacitás kihasználtsági adatain is. A légitársaság gépeinek kihasználtsága ebben az időszakban 71,2%-ra nőtt, amely érték 2,5%-kal haladja meg az egy évvel korábbi kihasználtsági szintet. A növekedés motorja a turista utasforgalom 3,3%-os bővülése volt, amely a prémium utasforgalom ebben az időszakban megszokott 1%-os csökkenése mellett következett be. A légitársaság szakértői azt remélik, hogy az üzleti utazóközönség már korábban visszaszerzett bizalmi tőkéjéhez, az ebben a szezonban szerzett pozitív tapasztalatokkal, felzárkózik a turista utazóközönség is.A British Airways Angliában kedvező karácsonyi árakkal is segíteni kívánta ezt a folyamatot. Ennek eredményeként a légitársaság decemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,9%-kal több, összesen 2.878.000 utast szállított és ebből csak a karácsony előtti héten több mint 300.000 utas repült a légitárasággal. Az igazi csúcs december 20-án és 21-én volt, amikor összesen 100.000 fő választotta szerettei meglátogatásának eszközéül a légiközlekedést. Karácsony hetében csak New Yorkba 30.000 utast szállított a British Airways.A légitársaság nemzetközi utasforgalmi TOP listáján New York-ot Los Angeles, Miami, Johannesburg valamint Szingapúr követi. Az előkelő első 10-ben találhatjuk még Hong Kong, San Francisco, Bombay, Sydney valamint Vancouver városát is.A decemberi utazási láz meglehetősen átrendezte a legkedveltebb európai célállomások élmezőnyét is, bár itt Párizs stabilan őrzi vezető szerepét. A listában új szereplő Glasgow a második, Genova a harmadik, míg a népszerű desztinációk között ugyancsak újnak számító Manchaster és Edingburgh a negyedik és ötödik helyezett. Szintén meglepetésnek számít Berlin, mint desztináció bekerülése a legnépszerűbb British Airways uticélok közé. A német főváros mögött a mindig népszerű Róma a hetedik, míg a tizes listát Zurich, Barcelona és Madrid városa zárja.Észak-Amerika vezető szerepét hozta a British Airways Hungary decemberi utasforgalmi statisztikája is. Budapestről- London érintésével - a legtöbben New York-ba, Los Angelesbe, Miami-ba, Washington városába valamint a Seychelless-szigetekre utaztak az év utolsó hónapjában.
Őrségi és Vendvidéki ételkülönlegességek
Sokat emlegetett helyi ételkülönlegesség:A dödölle Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, annyi liszt, amennyit felvesz, 25 dkg vöröshagyma, kb. 2-3 dl zsír, só, ízlés szerint. Az elkészítés módja: a burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, és sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, beleengedjük a búzadarát, és pépesre főzzük. Liszttel jól összedolgozzuk, hűlni, szikkadni hagyjuk. Közben az apróra metélt vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, a megpihent masszát közészaggatjuk, és sütőben összepirítjuk.Ízes gibanicadocument.write('Gibanica'); Hozzávalók: 50 dkg rétestészta, (5 kész réteslap), 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg darált dióbél, fahéj vaníliás cukor, 3 dl tejföl, reszelt citromhéj, 2 tojás.A tepsit (legjobb, ha kerámia) jól kikenjük zsiradékkal, majd belerakjuk a tésztarétegeket, amelyek közé tölteléket töltünk a következő sorrendben: dió, alma, túró, mák, majd túró, alma, dió. Minden réteget jól megkenünk olvasztott zsiradékkal, végül az összeállított gibanicát meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben megsütjük. A töltelék elkészítése: alma: a meghámozott almát lereszeljük, és cukorral félig megdinszteljük, fahéjjal és citromreszelékkel ízesítjük.Túró: a túrót villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejfölt, a megmosott mazsolát és a cukrot. Dió: a ledarált dióval megszórt tésztarétegeket is meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.Mák: a darált mákkal megtöltött tésztalapot megcukrozzuk, vaníliás cukorral ízesítjük, és tejföllel lágyítjuk.Vasi pecsenyedocument.write('Vasi pecsenye'); Hozzávalók: (4 adagra) 60 dkg kicsontozott sertéstarja, 8 dkg liszt, 1 dkg fűszerpaprika, 2 dkg só, 2 dl tej, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt bors. Előkészítés: A tarját négy szeletre vágjuk, gyengén kiverjük, egy éjszakára sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk és hűtőbe rakjuk. Az elkészítés módja: Sütés előtt kivesszük a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikában elkevert lisztben, hevített olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Hagymás törtburgonyával tálaljuk.Őrségi tökös-mákos rétes Hozzávalók: (10 adagra) 10 adag rétestészta, 50 dkg tök, 40 dkg porcukor, 30 dkg mák, 10 dkg zsír, 15 dkg mazsola, 3 dl tejföl, 2 tojás. Az előkészítés: Meghámozzuk a főző- vagy sütőtököt, vékonyra ledaráljuk, enyhén sózzuk, majd kicsavarjuk. A mákot megdaráljuk. Az elkészítés módja: A rétestésztát kihúzzuk, zsírral áthúzzuk, felületének felére elrendezzük a tököt, megszórjuk cukorral elkevert mákkal és egyenletesen elszórjuk rajta a mazsolaszemeket. Ezután a rétest felcsavarjuk, előbb olvasztott zsírral, majd tojással elkevert tejföllel is áthúzzuk. Középmeleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve, forrón, szeletelve tálaljuk.Őrségi gánica Hozzávalók: (5 adagra) 35 dkg liszt,15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg zsír, 5 dkg só, 8 dl víz, 3 nagy burgonya. Előkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és erősen sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük és visszatesszük a levébe. A szalonnát kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A lisztet zsír nélkül sárgára pirítjuk. Az elkészítés módja: A lisztet, tepertőt összekeverjük, hozzárakjuk a burgonyafőzetet és egységes masszává dolgozzuk. Ezután evőkanállal zsírozott, tűzálló edénybe szaggatjuk és sütőben átforrósítjuk.Jó étvágyat! :-)
Svájc, az Alpok országa
Svájc - másoknak álom. Mennyi mindent takar: büszkeséget, örömöt,elégtételt, de talán rezignációt, szomorúságot és sajnálkozást is. Svájc mindenekelőtt a tisztaság, a rend és a jólét szinonímája, atejjel-mézzel folyó Kánaán. Paradicsom, a boldogság szigete ebben a kavargó, tengernyi szükségtől és nyomortól, háborúságtól éskétsegbeeséstől terhes világban.Valljuk be - a németek kicsit irígylik a svájciakat, akiktől rossz névenveszik, hogy néha németebbek a németeknél. De ki szereti, ha saját jó tulajdonságait mások felülmúlják? És mégis: titokban csodálják Svájcot:álomszép tájait és öntudatos polgárait, akiknek mintha mindennél fontosabb lenne a politikai semlegesség.CH-ez a mindenütt ismert rövidítés a Confoederatio Helvetica kétkezdőbetűje, a Helvét Szövetségi Államnak a jelölése, amivé Svájc vált az évszázadok során. A kelta eredetű helvétek igencsak harcosaklehettek, mert - legalábbis a krónika szerint - a Kr. előtti időkben még egy római hadsereget is megvertek. Az egyik római történetíró azzalbókolt nekik, hogy "bátrabbak és rátermettebbek", mint a többi gall. Asterix és Obelix elsápadnának irigységükben, ha tudnák ezt.A svájcilobogó - vörös alapon fehér kereszt - Schwyz kanton zászlajából alakult ki.Svájc - nehéz lenne tagadni - a boldogság szigete. Van abban valami,amit irigyei és gúnyolói "romlatlan világ"-nak neveznek. Errefelé minden tiszta és takaros. Átlépve a határt, máris afféle patyolatországbanérezhetjük magunkat. Ápoltnak, frissen fényesítettnek látjuk az utakat, a városokat, sőt még a hegyeket, völgyeket is. Svájc olyan, mint aképeskönyvek idilli világa, mint egy óriás babaszoba. De a svájciakon is érezhető, hogy büszkék országukra. Nem éppen szerénytelenül mondják,hogy a svájci útlevél felér egy első osztályú életbiztosítással.Bár rossz nyelvek azt mondják: majd minden svájciban megfordul egyszera gondolat, hogy kivándoroljon, és egy másik országban letelepedve, örökre hátat fordítson Svájcnak. Az utcák és szállodák makulátlantisztasága, az intézmények tökéletessége és a hivatalnokok megvesztegethetetlensége néha már nyomasztó, fojtogató. Mindenkiéletében eljön a pillanat, amikor egy kis emberi tökéletlenségre, hanyagságra vágyik - legalább egy döglött légy lenne valamelyik utazásiiroda kirakatában. De nem. Minden tiszta és tökéletes.
Hull az elsárgult levél...
Kutatók beszámoltak arról, hogy a világméretű felmelegedés hatására a gyomnövények elszaporodása várható. A feltételezett éghajlatváltozás következményei közül azonban a hőmérséklet-emelkedés hatásánál sokkal szembetűnőbbek a csapadékcsökkenés következményei. A természetet ismerő ember számos jelét fedezheti fel e kétségtelenül lassú, de azért emberi léptékkel mérve is észrevehető változásnak.Sokáig nem tudták, hogy az aszály az oka legfontosabb erdészeti fafajunk, a kocsánytalan tölgy tömeges pusztulásának is. A tölgypusztulás a hetvenes évek végén az Északi-középhegységben kezdődött, majd néhány évvel később a Dunántúli-dombvidék tájain is megjelent, bár sokkal enyhébb mértékben. A kutatók sokáig értetlenül álltak e jelenség előtt. Mikor azonban a nyolcvanas években más fafajok (kocsányos tölgy, bükk, akác, erdei- és feketefenyő) is pusztulni kezdtek, világossá vált, hogy a megbetegedések a szárazsággal függenek össze. A kocsánytalan tölgy megbetegedésének kezdeti jelei, vagyis a levelek halványzöld, már-már sárgászöld színe és a szokásosnál kisebb mérete a nitrogénhiány tüneteihez hasonlított. Így ismerték fel, hogy az igazi ok a csökkenő csapadékmennyiség hatására kialakuló talajszárazság. A száraz talajban lefékeződnek bizonyos talajbiológiai folyamatok, így például az avar lebomlása, ezért a nitrogén kisebb mértékben épül be a talajba. Az ennek következtében fellépő nitrogénhiány okozza a fák pusztulását.A feltevés helyességét Berki Imre, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem kutatója trágyázási kísérletekkel igazolta. Nitrogénnel való trágyázás hatására a beteg fáknak legalább a fele egyértelműen meggyógyult, vagyis levelük színe és nagysága megegyezett az egészséges fákéval. A trágyázástól meggyógyult fák levelében a nitrogéntartalom a hiánytüneti határértéket jelző szint fölé emelkedett.A kutatók azt feltételezik, hogy a Nyugat-Dunántúlon elsősorban azért sokkal kisebb a kocsánytalan tölgy pusztulása, mert ott a hetvenes és nyolcvanas években sokkal több csapadék hullott, mint az Északi-középhegységben. Míg az utóbbinak a csapadékösszegei egyértelműen csökkennek, addig a Dunántúl nyugati részén ilyen tendencia nem mutatható ki.(M. K.)
Kicsi baba - nagy kockázat
A kis tömeggel világra jövő újszülötteknek sokkal több félnivalójuk van attól, hogy életük későbbi szakaszában szívrohamot kapnak, mint a nagy vagy átlagos tömegűeknek- állítják a kutatók.Az ilyen jellegű vizsgálatok eredményét mindig nagy kétkedéssel fogadja mind a szakma, mind a közvélemény. A leggyakoribb ellenérvek szerint a kicsi, esetleg koraszülött csecsemők általában rosszabb társadalmi helyzetű családokba születnek, és a szegénység, az egészségtelen életmód, a dohányzás, valamint az alultápláltság az, ami valójában a betegség kialakulására vezet.A születési tömeg és a szívroham kialakulásának esélye közötti összefüggésre már a nyolcvanas években felfigyeltek, de éppen a fenti fenntartások miatt óvatosan kezelték.Sajnos, az újabb megfigyelések megerősíteni látszanak az összefüggést: ezerkétszáz walesi, 45 és 59 év közötti férfit 10 éven keresztül megfigyelés alatt tartottak az orvosok. Valamennyiük születési tömegét ismerték, és kiderült, hogy a"kicsi" babákból lett férfiak valóban gyakrabban szenvednek szívelégtelenségben. Más tényezőkkel- vagyoni helyzet, koleszterinszint, vérnyomás, dohányzási szokások - nem sikerült olyan szoros kapcsolatot kimutatni, mint a születési tömeggel.A legnagyobb veszély azokat fenyegeti, akik később alaposan meghíztak. Azok a kis tömegű babák, akik feltehetőleg alkatilag soványak vagy kis termetűek- azaz nem híztak meg felnőttkorukra sem -, nagyobb biztonságban érezhetik magukat.(New Scientist)Forrás: É.T.
Életfontosságú szieszta
A mediterrán területeken mindenki tudja, hogy a legnagyobb melegben nem szabad dolgozni. A délelőtti és a délutáni műszak között alapos, többórás szünetet kell tartani. Ez a szokás nagyon-nagyon régi, messze az ember előtti időkbe nyúlik vissza.Kaliforniai kutatók megállapították, hogy a cianobaktériumok is felfüggesztik élettevékenységeiket a legnagyobb melegben. Vélhetően így védik magukat az ultraibolya sugárzás károsító hatásától, amely a déli órákban a legerősebb. Ilyenkor ugyanis a mutációk nagyobb valószínűséggel történnek, s ezek aztán tovább öröklődnének.A földtörténeti múltban, a prekambriumban (3,8 milliárd és 540 millió év között) még nem védte az életet az ózonpajzs. A kutatók tulajdonképpen arra keresték a választ, hogy az ózonréteg védelme nélkül hogyan tudtak az élőlények fennmaradni. A kérdés megválaszolásához háromféle cianobaktérium-telepet gyűjtöttek, majd ezeket zárt, átlátszó tasakokba helyezték, amely foszforizotópokat tartalmazott. A kísérlet során időről időre megmérték, hogy épül be a jelölt foszfor a gyepekbe.Mindhárom telep hasonlóan viselkedett: már kora reggel megindult az új DNS szintézise, majd a déli órákban leállt, délután pedig újraindult. A háromtól hat óráig terjedő szünetben csak a DNS szintézise állt meg, a fotoszintézis zavartalanul folyt tovább.A kutatók szerint akármilyen nagy katasztrófa történne is a Föld életében, ezeknek az egyszerű, ősi élőlényeknek jó esélyük lenne a túlélésre, mert meg tudják védeni magukat. És aztán minden kezdődhetne elölről?(New Scientist)Forrás: É.T.
A 21. századi légiközlekedés élménye
Otthoni kényelem 10.000 méterrel a Föld felett, a British Airways gépeinMagasra állította a mércét versenytársai számára a British Airways az utasoknak nyújtott fedélzeti kényelmi szolgáltatások terén. Az angol légitársaság két év alatt 600 millió fontot, azaz mintegy 260 milliárd forintot, fordított termékei és szolgáltatásai teljes körű felújítására és egy új tengeren túli üzleti osztály kialakítására.Az innovációs program minden osztály, így az európai járatokon a Club Europe (üzleti osztály), míg a hosszú távú tengeren túli járatokon a World Traveller (turista osztály), a Club World (üzleti osztály), a First valamint a Concorde szolgáltatásait érintették. A program keretében a British Airways bevezetett egy teljesen új tengeren túli kabint, a World Traveller Plus-t és ezzel az első olyan légitársaság, amely négy különböző osztály kényelmét és szolgáltatásait ajánlja utasainak.Hosszú távú, tengeren túli üzleti termékek - Club WorldAz új és megújult osztályok természetesen tágasabbak és otthonosabbak elődeiknél, de az igazi"nagy dobást" az üzleti osztályokon, a világon elsőként bevezetett és az óta a légitársaság már szinte minden tengeren túli járatán meghonosított, teljesen vízszintes ággyá alakítható ülések jelentik.A Club World osztály különleges komfortja tökéletes pihenési és munkakörülményeket biztosít még a leghosszabb repülőutak során is. Az ülések egymással szemben lévő párokban, ugyanakkor egymástól elszeparálható módon kerültek kialakításra. Az utazás alatti munka kényelmessé tételére a Club World osztályon ülésbe épített számítógép csatlakozás és telefon áll az üzleti utazók rendelkezésére. A megnövelt méretű és programválasztékú, támlába épített képernyő pedig a zavartalan kikapcsolódást szolgálja.Rövid távú, európai üzleti termék - Club EuropeAz európai járatokon, így a Budapest- London útvonalon is, a British Airways üzleti utasai már a megújult Club Europe üzleti osztály kényelmét élvezhetik. Amellett, hogy fedélzeten új, kényelmesebb bőrülések találhatók, a Club Europe utasok kétszer annyi kézipoggyászt vihetnek magukkal és különböző check-in opciók közül választhatnak a repülőtéren való egyszerű és gyors áthaladás érdekében.A British Airways 10.000 méterrel a Föld felett is ügyel utasai jó közérzetére. A légitársaság szakemberei a legkorszerűbb táplálkozási irányelveknek megfelelő menüválasztékot állítottak össze, vezető sport-, és egészségügyi szakemberek bevonásával pedig fedélzeti "well being" programot dolgoztak ki. A légitársaság szolgáltatásait választó utasok, így frissen és fitten folytathatják útjukat és programjukat bárhová is repülnek a világ körül a British Airways gépeinek fedélzetén.
Hegymászó karácsonyest I.
A karácsony estét összekapcsolni egy szép hegymászással valahogy a hegymászók régi vágyaihoz tartozik. Ha minden jól sikerül, a mászás és a karácsony este a házban szebb, ünnepélyesebb, felejthetetlenebb.De a gondnokok a felső tátrai házakban, és a fiúk a hegyi szolgálatnál a hegymászók ilyen természetű vágyaival "meg vannak áldva", és ha lehet, a hegymászókat mindenképpen megfékezik: lebeszélik őket, kérik, tiltják, eldugják a kötelet, csákányt, hátizsákot, általános lavinaveszélyt hirdetnek ki, és megtiltják a ház elhagyását, stb.. És ha már semmi sem hat a hegymászókra, "semmi sem szent", "ma hiányzik az eszük" és beszállnak a falba, akkor a gondnokok és a piros pulóveres férfiak messzelátókkal követik őket, és szurkolnak nekik, hogy minden jól sikerüljön. Csodálkoznak? Talán a gondnokok és a fiúk a hegyiszolgálattól nem akarnak egy nyugodt, boldog karácsony estét a családi és baráti körben, a fűtött házban, vagy otthon? Azt hiszik, hogy valaki karácsony este arra vágyik, hogy derékig gázoljon a friss, lavinaveszélyes hóban, a jeges völgyekben, másszon a falakon, csüngjön a sötétben a meredélyeken, és eressze le a szerencsétleneket a biztonságba? Bizony vannak nyugalmasabb és boldogabb karácsonyok!Magashegységekben jó néhány karácsony estét már eltöltöttem, és mindegyik gyönyörű volt. De az egyik közülük egy igazi hegymászó este volt. Szívesen gondolok rá. Abban az évben nemcsak a karácsony este, hanem az egész karácsony napja érdekes volt. Legalábbis számunkra, hordárok számára: Gyurinak és nekem.Korán reggel kezdődött, még sötétben, érdekes terepkutatással, és a tátrai fauna tanulmányozásával. A hordárok elsődleges kötelessége - ha ezt este nem tették meg - ellátni a házat vízzel a tóból. Ez ingázást jelentett a vödrökkel a ház és a jégbe vágott lék között, egy jó fél órát a fagyos reggelben. Mindent lassítottak és komplikáltak a vakrákok - eléggé csúnya viziállat, de állítólag tisztítja a vizet. Máig sem tudom, hogy vajon ezt a vizi fajtát hivatalosan is ígyhívják-e, mi csak átvettük, már nem is tudom, hogy kitől, ezt a megnevezést. A vakrákok az egész tóból a léknél gyűltek össze - talán az oxigén csalogatta őket oda. Akárhogy is félrehánytuk őket a víz szinéről, és akármilyen ügyesen is vettük a vizet, törvényszerűen bőségesen kerültek a vödörbe is. Türelmesen ki kellett őket szedegetni a hóra. Érdekes volt, hogy amikor kiloccsantottuk őket, azonnal megfordultak a lék felé, és iparkodtak vissza a tóba. Így a számuk sohasem csökkent. Sőt, ellenkezőleg. Gyuri kezdte a kisérleteket: - Világos. Mindig a lyuktól elfelé loccsantjuk ki őket. Lehet, hogy így már tízszer, százszor, ezerszer is dobták ki őket. A generációk során már megtanulták, hogy 180 fokkal meg kell fordulniok, hogy visszataláljanak a vizbe. A gondnokok és a teherhordók generációja ezzel az állandó mozdulattal feltételes reflexet, sztereotipiát alakított ki náluk.Nem tudom, van-e rá jogom, de elhatároztam, hogy megváltoztatom a természet törvényeit. - Túljárok az eszükön! Nem fogok egész télen mérgelődni miattuk! Ellenkező irányba loccsantjuk ki őket! És így nagy ravaszul ellenkező irányba, a lék felé loccsantottuk ki a vakrákokat. Meg kellet volna fordulniuk 180 fokkal, és elinalni a világ minden tája felé. De egy frászt! Vissza a lék felé söpörtek, megfordulás nélkül, tehát folytatták azt az irányt, amerre a kiloccsantással elindítottuk őket. Számukra ez még egyszerűbb volt, és a lék is közelebb került hozzájuk. Gyuri konstatálta, hogy alábecsültük intelligenciájukat. De meg is makacsolta magát:- Mégsem vagyunk butábbak, mint ezek a lények! A vakrákokat vödörben elvittük tíz méterre, vagy talán messzebre is a léktől, ötször-hatszor megpörgettük őket, hogy a vakrákok elszédüljenek, és teljesen elveszítsék a tájékozódási képességüket, majd kiöntöttük őket a hóra. Gyuri visítozta:- Most legyetek okosak! Lettek is. Egyenesen a kúthoz iparkodtak. Új elméleteket találtunk ki. A vakrákokat felvittük a dombra, a domb mögé, sőt, a ház mögé. De nem bizonytalankodtak. Körülfutották a házat, és a lehetséges legrövidebb úton, a dombon át a lékhez vonultak.Vége. Elkeseredtünk. A természet törvényei érintetlenek maradtak. Gyuri végül kijelentette, hogy az egyik vakrákot nyáron magával viszi Jugoszlaviaba, fehér festékkel megjelöli, és nem kételkedik benne, hogy a következő karácsonykor a ház melett, a tónál fogjuk ki. Ivan Bajo
A természet parkja - Őrség
Az árnyas füzesek közt kanyargó Zala, a hullámosan váltakozó dombvidék és az erdős, völgyes, vadvirágos tájkép oly lebilincselő látványt nyújt, melyen szívesen pihen meg a széphez szokott turista szem. Akár a folyócska mentén, akár a ciklámen illatától terhes erdőkön haladunk kitűzött célunk felé, mindenütt oly bájos látkép kínálkozik, mely hamarosan feledteti velünk az Alpok lebilincselő, de gyakran komor látképét. És megvigasztalódunk! Mert ez a vadregényességet és havasi méreteket nélkülöző országrész üdítő szépségével és levegőjével csendes pihenést, szelíd örömöket nyújt....Valamikor járatlan rengeteg volt ez a folyók formálta dombvidék, az országot védelmező gyepüvonal fontos szakasza. A szeres települések kialakulásában nagyjelentősége volt a védelmi szempontoknak, amelyet nagy gonddal szerveztek meg az Árpád-házi királyok, akikbesenyőket és székelyeket telepítettek ide, hogy a magyar őslakossággal együtt védjék a határt azerdővidéken. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei írtásokon alakították ki telephelyeiket, melyekből később kialakultak a szerek. Ez az őrségi és vendvidéki települések szerkezeti sajátossága: a házcsoportok a dombok tetején helyezkednek el, mivel a völgyek túlságosan vizenyősek voltak. Az Őrségben egy-egy összetartozó házcsoport neve szer. A szeres települések még ma is megtalálhatók Szalafőn, Őriszentpéteren, Ispánkon, Nagyrákoson és Kisrákoson.Ezeken végigvonulva, nemsokára elérjük az Őrség legjellegzetesebb állomását, az itteni tájszólás szerinti Szala folyó mindkét oldalán messze elhúzódó Őriszentpétert... E tíz kilométernél is hosszabban elnyúló dimbes-dombos hegyközség errefelé Vas vármegye egyik legérdekesebb jellegzetessége s vele kirándulásunk másik célpontja: a "szerek" világa. Ez a se vége, se hossza hegyközség ugyanis az etimológiailag ugyancsak tisztázatlan "szer"-eknek valóságos tömkelege és nem akad emberfia, ki az Alszeg, Felszeg, Templom, Pap, Baksa, Kovács, Galambos, Gyöngyös, Csergő, Keserű, Pityer, Siska és többi "szer"-ekelnevezésének, illetve azok eredetének kétségtelenül elfogadható magyarázatával szolgálni tudna. ...tekintsünk körül e most már keresett üdülőhelyen, mely az előbbiekhez hasonlóan virágdús domboldalak, hullámzó fenyvesek és lomberdők koszorújával övezi a Szala kanyargós folyását. Elbájolóan kedves és derűs változataiban megkapó látkép jutalmazza tekintetünket, bármerre kalandozik is a hepe-hupás területen, melynek kisebb-nagyobb magaslatai immár szelíd hullámokba vesző nyúlványai a stájer havasoknak. Kerczáról kiindulva a kerczai és karicsai majorságokon át fordul az idevezető út a legpompásabb erdős lejtőkön keresztül s Magyarszombatfa és Gödörháza falukat érintve, néhány kilométernyi gyaloglással érjük el a honfoglaláskori alapítású Velemért. Ősrégi templomát, ezt a XIII. században épült s a XIV.-ben Aquila János radkersburgi festő által dekorált műemléket nagynevű tudósunk, néhai Rómer Flóris mentette meg az enyészettől s mai restaurált állapotában egyike legrégebbi műemlékeinknek.Akárcsak az Alpokban, az Őrségben is vannak dombok között megbúvó tavacskák. Az egyik ilyen a Vadása-patak felduzzasztásával alakult Vadása-tó, amelynek határában Hegyhátszentjakab várja az odalátogatókat. Ez a falu nagyon eltér a többi környékbelitől, lakói nagy része ugyanis kőműves, aki mind maga építette, szépítette a település modern házait. A másik ilyen tó a Borostyán-tó a festői falucska, Zalalövő határában.Felsőszölnökről gyönyörű erdei út vezet fel a szomszédos domb tetejére, ahol kellemes piknikezőhelyen pihenhetünk három ország, Magyarország, Ausztria és Szlovénia határán....Nyissa ki a szemét és gyorsan induljon el felfedezni az Őrséget, amely ősszel a leggyönyörűbb!
Magyar tájak és borok II.
Hajdani borközpont - Soproni borvidékA Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon, lankákon termesztett borok talán a legkorábban váltak ismertté a hazaiak közül. Az Alpok lábánálelterülő lejtőkön kiegyenlített az éghajlat. Sopron környékén a vörösbort adó fajták termesztésére az ökológiai adottságok nem túl kedvezőek. A borvidék háromnegyed mégis vörösbort termelnek. Ennek oka valószínűleg Ausztria közelsége, a piaci igény és a bevált fajta.Legelterjedtebb az ausztriai eredetű Kékfrankos. E fajta tulajdonsága, hogy korai, erőteljes növekedésű, jó minőséget adó, bőtermő. Bora sötét rubin színű, kellemesenfanyar, harmonikus, bársonyos. Rendszerint, keményebb és fanyarabb, mint más vörösbor. Alkoholtartalma a többi magyar hegyvidéki borokhoz képest alacsony.A vörösbort adó fajták közül legjelentősebb az Olaszrizling. ízében többnyire sem a fajta, sem a tájjelleg nem érvényesül kiemelkedő módon. Megemlíthető még a leányka, amely Sopron környékén kimondottan száraz bort ad. A borvidék különlegessége a Piros tramini.Széltől védve - Villány-siklósi borvidékAz ország legdélibb fekvésű borvidéke a Villány-siklósi. De nemcsak a legdélibb, hanem az egyik legrégibb is e borvidék. A török uralom után Kadarkát telepítettek, ezáltal megalapították a villányi vörösborszőlő-termesztést. Az újabb telepítések során kiderült, hogy a Kékfrankos, a Pinot noir és a Cabernet franc fajták az ottani talaj és klimatikus viszonyok között eredményesen termeszthetők, s kitűnő bort adnak. A Kékfrankos Burgundi néven kerül forgalomba.A borvidékre a vörösbor termelés a jellemző. Mégis szólni kell a fehérbort adó fajtákról is. A siklósi körzetben ugyanis inkább fehérbort termelnek. A szőlősgazdák e tájon, a Siklósi hegy lankáin Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini fajtákat termesztenek.Évszázados szőlőskertek - Mecsekaljai borvidékA Duna és Dráva találkozásánál elterülő vidék éghajlata és talaja a szőlőtermesztéshez különösen kedvező. A Mecseki borvidék legkifejezőbb borszőlője a piros bogyójú Cirfandli. Termesztik még az Olaszrizlinget, a Furmintot, a Chardonnayt és a Melon szőlőből a fehér burgundi borkülönlegesség készül. Otthonra talált Kadarka - Szekszárdi borvidékA Duna mentén, a folyóval párhuzamosan húzódó 100-200 méter magas dombok oldalán található az ország egyik legnagyobb múltú vörösborszőlő-termelő területe, a Szekszárdi borvidék.A vidék uralkodó fajtája a Kadarka, újabban a Kékfrankos, a Merlot és a Cabernet is bizonyítja már a táj kiváló szőlőtermesztési adottságait.A napsütötte szekszárdi hegyoldalakon a zamatos, telt, harmonikus Olaszrizling is megterem, tovább öregbítve a borvidék jó hírnevét.Aranyat érő homok - Kiskunsági, Hajós-vaskúti, Csongrádi borvidékekAz ország egyik legnagyobb, korábban egységes alföldi borvidéke ez. Az itt termelt boroknál elsősorban nem a táj, hanem a fajtajelleg domborodik ki. A hegyvidéki borokhoz képest az alföldiek savai lágyabbak. A homokon a legtöbbet a Kövidinka és az Izsáki Sárfehér képes teremni, ezek típusborként kerülnek forgalomba.Az Olaszrizling, a Piros Szlankamenka, a Leányka; újabban a Hárslevelű, a Tramini és a Szürkebarát fajtákkal értek el kedvező eredményeket.Tüzes borok hazája - Mátraaljai borvidékAz évszázadok során virágzó szőlőkultúra alakult ki a Mátra lábainál. Területe az Alföld borvidék után a legnagyobb. Főként minőségi és különleges minőségű bort adó szőlőt termelnek a hegy déli, napsütötte lankáin. A borvidék legfőbb fajtája az Olaszrizling. A tájjelleg nem nyomja el a szépen érvényesülő fajtajelleget. A leghíresebb jelzővel a Hárslevelűt illethetjük. E fajta igazi borkülönlegesség.Más borvidékekkel ellentétben, a vidéken a muskotályos szőlőket is nagyobb területen termesztik. E szőlőket a Mátra déli lejtőire tűző nap érleli édesre. Bora magas alkoholtartalmú, édes, illatos.Újabban kiváló minőségű száraz borokat készítenek a Leányka, Tramini, Szürkebarát, Chardonnay szőlőből is.Legendás hírű bikavér - Egri borvidékA körzet legendás hírű bora a bikavér, amelynek természetesen semmi köze a bikához. Elnevezéséről több legenda is elterjedt, többnyire az egri vár ostromával összefüggésben. Az Egri Bikavér a különböző vörösbort adó szőlőfajták; a Kadarka, a Nagyburgundi, a Medoc noir és az Oportó együttes szüretelésével készül. A fürtkocsányról leszemelt bogyókból sajtolt mustot a törkölyön erjesztik. A héj adja meg a sötétvörös, szinte feketébe hajló színt. Fűszeres zamatát a Kadarka adja, ezt egészíti ki a Nagyburgundi finom csersavas, mélyvörös színe. A Medoc noir a finom illat- és zamatanyagával járul a bor harmóniájához, a bársonyosság pedig a lágyabb Oportó vagy aCabernet franc érdeme.Az Egri borvidék híres francia eredetű fajtáját, a Medoc noirt önmagában is forgalomba hozzák. A borvidék legkedveltebb fehérbora a Leányka, amely valószínűleg Erdélyből származik. A legelterjedtebb fehérbor a vidéken az Olaszrizling. Kissé lágy pecsenyeborként árusítják.Újabb ígéret - Bükkaljai borvidékA Bükk hegység déli, délkeleti lejtőin, domboldalain terül el az ország egyik legfiatalabb borvidéke. Régtől fogva termesztik e tájon a szőlőt Mezőkövesdtől Miskolcig.A borvidéken termelt borok legfőbb jellemzője, hogy savakban gazdagabbak, mint más vidéken. Uralkodó fajta az Olaszrizling, amelynek bora kellemes illatú. Más területen termett hasonló borokhoz viszonyítva a Bükkalján könnyedebb és elegánsabb a bor. Másik ismert fajtjája e tájnak a Leányka. Felsőbb osztályba léptek - Pannonhalma-sokoróaljai és az Etyeki borvidékA terület nagysága vagy a kevésbé fejlett szőlőkultúra, esetleg a nem megfelelő fajtaösszetétel miatt sokáig nem voltak hivatalosan borvidékként minősítve. A fejlesztésük, fejlődésük során a borvidék cím elnyerésére törekedtek, így történt, hogy ezek a jó bortermőhelyek a 90-es években borvidékké léptek elő.Királyok bora-borok királya - Tokaj-hegyaljai borvidékAz ország borvidékei közül a legjellegzetesebb a tokaji. 1650-ben kóstolták meg az első bogyózott aszúszemből készített bort. Bár korábban is előfordult, hogy hagyományos szüreteléssel és borkészítési eljárással aszú minőséget tudtak elérni. Tokaj-Hegyalja lankáin három szőlő díszlik jelenleg, a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály.A Tokaj-hegyaljai borvidéket világhírűvé az aszúbor tette. Pedig a környéken nemcsak az aszú terem meg, hanem létezik egy méltó társ is, a szamorodni. Kedves, dallamos nevét a lengyelektől kapa. Annyit jelent: magától lett.A Furmint szőlő a legjobban aszúsodó fajta, ezért ezen a borvidéken a legnagyobb területen termesztik. Készül belőle szamorodni, aszú alapbor és minőségi bor.A Hárslevelű a nemesrothadásra közepesen érzékeny, viszont a Furmintnál többet terem, jobban beérik, s bora esetenként finomabb, illatosabb. Kisebb mértékben termesztik még a Sárga muskotályt.