Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kicsi baba - nagy kockázat
2002. december 11.

A kis tömeggel világra jövő újszülötteknek sokkal több félnivalójuk van attól, hogy életük későbbi szakaszában szívrohamot kapnak, mint a nagy vagy átlagos tömegűeknek- állítják a kutatók.

Az ilyen jellegű vizsgálatok eredményét mindig nagy kétkedéssel fogadja mind a szakma, mind a közvélemény. A leggyakoribb ellenérvek szerint a kicsi, esetleg koraszülött csecsemők általában rosszabb társadalmi helyzetű családokba születnek, és a szegénység, az egészségtelen életmód, a dohányzás, valamint az alultápláltság az, ami valójában a betegség kialakulására vezet.

A születési tömeg és a szívroham kialakulásának esélye közötti összefüggésre már a nyolcvanas években felfigyeltek, de éppen a fenti fenntartások miatt óvatosan kezelték.

Sajnos, az újabb megfigyelések megerősíteni látszanak az összefüggést: ezerkétszáz walesi, 45 és 59 év közötti férfit 10 éven keresztül megfigyelés alatt tartottak az orvosok. Valamennyiük születési tömegét ismerték, és kiderült, hogy a"kicsi" babákból lett férfiak valóban gyakrabban szenvednek szívelégtelenségben. Más tényezőkkel- vagyoni helyzet, koleszterinszint, vérnyomás, dohányzási szokások - nem sikerült olyan szoros kapcsolatot kimutatni, mint a születési tömeggel.

A legnagyobb veszély azokat fenyegeti, akik később alaposan meghíztak. Azok a kis tömegű babák, akik feltehetőleg alkatilag soványak vagy kis termetűek- azaz nem híztak meg felnőttkorukra sem -, nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

(New Scientist)
Forrás: É.T.