Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

New York újra a BA utazási toplistája élén
2003. január 15.

Bizalom ajándékba a légitársaságoknak

London, Budapest, 2003. január 15. - A decemberi utasforgalmi "csúcsban", a 2001. szeptember 11-i események óta először, újra New York szerepelt a legforgalmasabb célállomások listájának élén a British Airways-nél. A légitársaság adatai és belső felmérése szerint a New York felé irányuló utasforgalom-bővülés legfőbb oka a még 2001. december hónapról elhalasztott karácsonyi családi utazások idei realizálódása. A felmérés adatai szerint a Big Apple-t a legforgalmasabb desztinációk idei listáján Los Angeles, Miami, Johannesburg valamint Szingapúr követték. Az év utolsó hónapjának legkedveltebb európai céllállomásai a British Airways utasai körében Párizs, a listára újonnan felkerült Glasgow, Genf, valamint az ugyancsak újnak számító Manchaster és Edinburgh voltak.

Szakértői elemzések szerint a 2002. év utolsó hónapjának kiemelt jelentősége lehet az utazók repülés iránti bizalmának visszaszerzésében, hiszen 9/11 után és az akkori karácsonyi és újévi szezonban, az utasok még nem mertek repülőgépre ülni és az akkor elhalasztott családi utazásaikat javarészt az idén pótolták be, valósították meg. Ez a gyakorlat tükröződik a British Airways decemberi forgalmi és kapacitás kihasználtsági adatain is. A légitársaság gépeinek kihasználtsága ebben az időszakban 71,2%-ra nőtt, amely érték 2,5%-kal haladja meg az egy évvel korábbi kihasználtsági szintet. A növekedés motorja a turista utasforgalom 3,3%-os bővülése volt, amely a prémium utasforgalom ebben az időszakban megszokott 1%-os csökkenése mellett következett be. A légitársaság szakértői azt remélik, hogy az üzleti utazóközönség már korábban visszaszerzett bizalmi tőkéjéhez, az ebben a szezonban szerzett pozitív tapasztalatokkal, felzárkózik a turista utazóközönség is.

A British Airways Angliában kedvező karácsonyi árakkal is segíteni kívánta ezt a folyamatot. Ennek eredményeként a légitársaság decemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,9%-kal több, összesen 2.878.000 utast szállított és ebből csak a karácsony előtti héten több mint 300.000 utas repült a légitárasággal. Az igazi csúcs december 20-án és 21-én volt, amikor összesen 100.000 fő választotta szerettei meglátogatásának eszközéül a légiközlekedést. Karácsony hetében csak New Yorkba 30.000 utast szállított a British Airways.

A légitársaság nemzetközi utasforgalmi TOP listáján New York-ot Los Angeles, Miami, Johannesburg valamint Szingapúr követi. Az előkelő első 10-ben találhatjuk még Hong Kong, San Francisco, Bombay, Sydney valamint Vancouver városát is.

A decemberi utazási láz meglehetősen átrendezte a legkedveltebb európai célállomások élmezőnyét is, bár itt Párizs stabilan őrzi vezető szerepét. A listában új szereplő Glasgow a második, Genova a harmadik, míg a népszerű desztinációk között ugyancsak újnak számító Manchaster és Edingburgh a negyedik és ötödik helyezett. Szintén meglepetésnek számít Berlin, mint desztináció bekerülése a legnépszerűbb British Airways uticélok közé. A német főváros mögött a mindig népszerű Róma a hetedik, míg a tizes listát Zurich, Barcelona és Madrid városa zárja.

Észak-Amerika vezető szerepét hozta a British Airways Hungary decemberi utasforgalmi statisztikája is. Budapestről- London érintésével - a legtöbben New York-ba, Los Angelesbe, Miami-ba, Washington városába valamint a Seychelless-szigetekre utaztak az év utolsó hónapjában.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia