Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Ugorj fel a Starbucks vonatra!
Együtt ünnepel a svájci vasúttársaság (Swiss Federal Railways) és a Starbucks, hiszen hamarosan elindul az első vonat az országban, melyen az amerikai kávézólánc éttermében élvezhetik kávéjukat az utasok.A Starbucks Coffee Company és a Swiss Federal Railways (SBB) bemutatta az első, vonaton található Starbucks kávézót. A "Starbucks vonat" első hivatalos útjára november 21-én 06:36-kor kerül sor a Genf repülőteréről a svájci St. Gallen városába történő útvonalon, majd naponta kétszer fog közelekedni a két állomás között mindkét irányban.Kifinomult enteriőr és kényelemA kétszintes kávézó tervezésénél a funkcionalitáson túl a kényelemre és a modern stílusra helyezték a hangsúlyt. A dizájnelemek és a színárnyalatok kifinomultak, melyekben a kávé színei elevenednek fel a sötétbarna pörkölt kávébabtól a hófehér tejhab árnyalatáig. A Starbucks logójával és nevével ellátott piros-fehér kocsikülsőn pedig kis fehér ikonok jelzik a menüben található kínálatot.Az alsó szinten belépés után ívelt, fából készült bárpult mögül szolgálják ki az utasokat, az emeleti rész pedig egy egyedi tervezésű, meghitt hangulatú lounge társalgó, ahol bézsszínű bőrülések, kényelmes, elmozdítható székek és faasztalok várják az utazás közben kikapcsolódni vágyókat.A kávézót egy Svájcra utaló részlettel is gazdagították: az emeleti asztalokba számlapokat helyeztek el, amik a kiszolgálást is elősegítik, így a vendégek az asztaluknál ülve is leadhatják rendelésüket."Elképesztő kihívás és hálás feladat volt megtervezni az első, vonaton található Starbucks kávézót. A funkcionalitás és a dizájn figyelembe vétele mellett olyan faktorokat kellett szem előtt tartanunk, mint a vonat folyamatos mozgása, a hely szűkössége és a szigorú biztonsági előírások. Ez a valaha nyílt egyik legkisebb kávézónk, amelynek kivitelezése során egyedülálló szakértői együttműködésre volt szükség többek között az SBB tervezőivel és mérnökeivel. Büszkeséggel tölt el, hogy bevezettük a Starbucks-élményt erre a vonatra" - mondta Liz Muller, a Starbucks dizájnrészlegének igazgatója.
Budapesti Karácsonyi vásár 2013 Vörösmarty tér
Idén is lesz téli forgatag a Vörösmarty téren! 2013. november 27. és december 31. között 2 színpadon színes kulturális programmal, magyar kézműves bemutatóval és vásárral, valamint hagyományőrző ételekkel, italokkal várja látogatóit a Vörösmarty tér. A főváros legjelentősebb téli eseménye ezúttal is megtölti a teret ellenállhatatlan illatokkal, és egyedi ajándéknak való magyar népi és iparművészeti termékekkel, de a zenei élmény is garantált a színpadi programok színes kínálatának köszönhetően.A hagyományos gasztronómiai finomságok mellett ebben az évben nagyobb hangsúly kerül a kulturális sokszínűségre. Idén is lesz díszvendég város, amely bemutatkozik hagyományaival, kínálatával. A vásár kísérőprogramjaként hagyományőrző együttesek, táncosok, zenészek szórakoztatják majd a látogatókat. 2013-ban folytatódik a tavaly újdonságként debütáló épületvetítés. A tér berendezése idén megújul, a kézműves vásár, a vendéglátó pavilonok és a házikók egy nem mindennapi varázskertet ölelnek majd körül, ahol mesés hangulat várja a vendégeket.A kézműves kiállítás és vásár, valamint a gasztronómiai kalandozások mellett idén igazi újításokkal készül a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 15. Budapesti Karácsonyi Vásárra.Az első Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 1999-ben került megrendezésre a Budapesti Turisztikai Hivatal szervezésében. Az Európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvény egyszerű kirakodó vásárként indult útjára, s az eltelt tizenhárom esztendő alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan eseménysorozatává nőtte ki magát. Bátran állíthatjuk, hogy ez a különleges hangulatú, egyedálló karácsonyi forgatag az évek alatt az itt élők és a világ minden tájáról érkezett látogatók szívébe zárta magát, s Budapest büszkeségévé vált.Az Európa-szerte hagyományossá vált karácsonyi vásárok, rendezvények (Bécs, Nürnberg, Salzburg) mintájára létrehozott Budapesti Karácsonyi Vásárral olyan hiánypótló kínálati elem valósult meg, amely önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bír. A tudatos termékfejlesztés eredményeképpen napjainkra a program az említett évtizedes, sőt néhol évszázados hagyománnyal bíró külföldi karácsonyi eseményekkel összehasonlítva, az egyre erősödő versenyben is előkelő helyet foglal el. (1. hely Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times, a Daily Telegraph toplistáján is.)
MikulásGyár a Felvonulási téren, Budapesten
MikulásGyár a Felvonulási téren, Budapesten. A MikulásGyár teljes időtartama alatt igazi karácsonyi hangulat, rengeteg gyermekprogram és felnőtteknek szóló koncert, ingyenes jégpálya, melegedő és gyermekfoglalkoztató várja a látogatókat.Magyar Posta közreműködésével idén ismét lehetősége nyílik a legkisebb településen élőknek is az ünnepek közeledtével adományokkal segíteni a rászorulókat. Az adakozók bármely postán leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak 2013. december 6. és 22. között, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatja azokat a Posta.Az adományokat az ország valamennyi postáján térítésmentesen veszik át. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, olajat stb. A Mikulásgyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is, ám arra kérjük az adományozókat, hogy olyan ruhákat, könyveket hozzanak, amelyeket maguk és gyermekük is szívesen fogadna.Bármely gyűjtőpontra hozott ajándékokat, adományokat, felajánlásokat nem szükséges becsomagolni, akár kézben, akár dobozban, akár nejlonzacskóban is hozhatják.
A magyar pörkölt lett a győztes a Kabel 1 televíziós csatornán Németországban
A Kabel1 Németországban az a kábeltelevíziós csatorna, amely számára - saját meghatározása szerint - a televíziózás nem más, mint "szenvedély". Az elsődleges célcsoportot pedig azok alkotják, akik kedvelik a kihívásokat, az élet sokszínűségét.Életközeli riportjaival, meghökkentő beszámolóival, érdekes történeteivel az adó elsősorban ezen 25-49 év közötti nézőket kívánja megszólítani. Az egyik kedvelt műsor az "Abenteuer Leben", mely naponta jelentkezik izgalmas és különleges tematikájú beszélgetésekkel. a témák között természetesen napjaink egyik, világszerte egyre népszerűbb témája, a főzés is rendszeresen szerepel. S hogy a finom receptek igazán "izgalmas tálalásban" kerüljenek terítékre, rendszeresen sor kerül országok közötti főzőcsatára is. Legutóbb - 2013. november 11-én 17:45 perces kezdettel Ausztria, Magyarország és Németország mérte össze főzési tudományát, hogy kiderüljön, melyik ország pörköltje - németül Gulasch - a legfinomabb. Mint ahogy azt a filmből megtudhatjuk, természetesen a magyar, amely 2:1-re verte a német változatát. A sikeres szakács, Alexander Müller Berlinben saját online boltot vezet, ahol magyar specialitásokat árul: www.paprika-und-weine.de A TV duellről készült film, melyet az MT Zrt. németországi képviselete kapcsolatokkal és információkkal támogatott, itt tekinthető meg: http://www.kabeleins.de/tv/abenteuer-leben-taeglich/videos/wo-gibt-s-das-perfekte-gulasch-2-clip, http://www.kabeleins.de/tv/abenteuer-leben-taeglich/online-spezial/laenderduell-gulasch
Viganella – a falu, ahol egy óriástükörrel biztosítják a napfényt
Végre napfényhez jutott Olaszország legsötétebb települése. Az apró piemonti településen mostanáig az év jelentős részében a sötétség ült. Ennek oka, hogy a falu egy mély alpesi szurdok alján jött létre. A meredek völgyben épült Viganell a svájci határhoz közel helyezkedik el. A magas, déli hegylánc pedig minden évben november közepétől február elejéig teljesen eltakarta a napot, így a falu 197 lakója az egész telet sötétben töltötte. A napsütés hiánya szinte szibériai hideget teremt a faluban. Viganella polgármesterének Pierfranco Midalinak támadt az a lenyűgöző ötlete, hogy egy hatalmas tükröt állítsanak a közeli hegy oldalára, ami a nap sugarait a város felé tükrözi.Hosszas tervezés és befektető-keresés után sikerült megvalósítani az óriás tükröt, mely fénnyel árasztja el Viganellát. A negyven négyzetméteres tükröt a falutól északra fekvő hegy déli lankáján építették meg. Akár napi öt-hat órára is képes megvilágítani a falu főterét és a környező utcákat, persze ez az időjárástól is függ. A tükröt számítógéppel vezérelt motorok vezérlik, melyek segítségével képes követni a nap mozgását. A projekt költségét 100.000 eurót, a helyi hatóságok és egy bank finanszírozta. Ez az egyedülálló szerkezet nem csak hírnevet hozott a falunak, hanem az ott élők életét is felpezsdítette.
Mézeskalács, mézeskalács ház
A karácsony édes illatához hozzátartozik a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió keverékének elegye, és ha mindez egy szép, gusztusos mézeskalács formával társul, szívnek, gyomornak teljes a boldogság.Hozzávalók:a tésztához: 25 dkg méz, 10 dkg 12,5 dkg porcukor, 5 g őrölt gyömbér, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt szegfűszeg, 5 g kakaópor, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 db tojás, csipet só, a ragasztáshoz: kristálycukor, a kenéshez: tojás, a díszítéshez: 2 db tojásfehérje, 50 dkg porcukorElkészítés:A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk.A ház elemeit először megtervezzük, majd sütőpapírból kivágjuk. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik-e. (Az interneten is vannak kinyomtatható vázlatok.)A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán vagy gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra. A sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással. Kb 200 fokon rövid idő alatt addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön. (Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)Az elemeket olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztjuk össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben felolvasztjuk. (A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.)Ha összeragasztottuk, a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.Vékony szájú nyomózsákba, vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.
Újra megnyílt a milánói székesegyház múzeuma
Páratlan műalkotások révén kel életre Milánó története az olasz nagyváros székesegyházának kincseit bemutató múzeumban, amely három évig tartó helyreállítás nyitotta meg újra kapuit.Újdonságnak számít, hogy a dóm kincsei mostantól kezdve a milánói királyi palota épületében láthatók, itt kaptak ugyanis új kiállítási helyet több mint kétezer négyzetméteren.A nagyközönség csütörtöktől láthatja újra a múzeumot, ezt megelőzően Európa oszlopai címmel tudományos konferencián számolnak be szakemberek a műalkotások történetéről és restaurálásáról. A milánói székesegyházban hétfő este - ingyenes belépéssel - multimediális filmet vetítenek le a kereszténység és a dóm történetéről.Az újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A "tolvaj" Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként - számolta össze a veszteségeket a Corriere della Sera milánói napilap.
Cote d’ Azur kell a magyarnak!
Elisabeth Parragh-Pataki, (Franciaország "turisztikai nagykövete" hazánkban) a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya vezetősége meghívására összefoglaló ismertetőt adott az impozáns francia turizmusról.A turizmus Franciaország kiemelt fontosságú gazdasági ágazata, a turisztikai bevételeket tekintve világviszonylatban is a harmadik helyen áll, a GDP 7 százalékát adja. Jócskán meghaladva a lakosság számát (62,9 millió), tavaly 83 millió turista kereste fel az 550 ezer km2 nagyságú országot. Első helyen az angolok állnak, de mi magyarok is töretlen, sőt növekvő kedvvel keressük fel Franciaországot. Párizs a második helyet foglalja el a leginkább látogatott fővárosok sorrendjében, de az ország is az első tíz között van a magyarok kedvelt úticéljai között.Ki hinné, hogy a Cote d' Azur 49 százalékos magyar turistaforgalom növekedést jelentett idén. Hiába, a név varázsa mindent felülmúl, jóllehet alig 20-30 kilométerre a tengerparttól látható az igazi francia kultúra és táj elbűvölő kistelepülések, falvak képében. A magyar ifjúság leginkább a téli síterepeket látogatja növekvő számban, és ezzel mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Franciaország a 2012-13-as szezonban elsőszámú sídesztinációvá nője ki magát. 57,9 millió sí nappal megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat és Ausztriát is.27 régió, 27 külön világA nagy turisztikai vonzerő hátterét abban látja a külképviselő asszony, hogy Franciaország hihetetlenül változatos, mind földrajzi adottságait, mind kulturális emlékeit, hagyományait, mind gasztronómiáját illetően. A trópusi szigetparadicsomoktól (Tahiti) az Alpok havas csúcsain át az 5500 kilométer hosszú tengerpartig mindenféle földrajzi formáció előfordul itt. A látnivalók, ha lehet, még sokrétűbbek: 40 ezer műemlék, 10 ezer kastély, 30 UNESCO Világörökségi helyszín, 9 nemzeti, 45 regionális természetvédelmi park várja a látogatókat. A látnivalókat tematikus utakká szervezték. 17 régióban gasztronómiai utak alakultak, a bor, a sajt, a pezsgő, a fűszerek és illatszerek jegyében. Híresek a tematikus parkok (Disneyland pld.).A francia gasztronómia népszerűsítésére újabban nagy figyelmet fordítanak a kormányok, 2010-től felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Top-kategóriás, 3csillagos Michelin étteremből már 28 található az országban, az egycsillagosok száma pedig meghaladja a négyszázat. A fesztiválok, karneválok, népünnepélyek egész évben átszövik mind a 27 régiót.Párizs és gyakorlati tudnivalókPárizs, megér egy misét-, mint tudjuk: 200 templom, 157 múzeum 455 park és kert, exkluzív bevásárlási lehetőségek, ezek a számszerű adatok. Az igazi andalító hangulatot Párizs "falusi negyedei" nyújtják, kisvendéglőkkel, galériákkal, bolhapiacokkal. 2014-ben Lovas Világjátékokat szerveznek. Jó tudni, hogy az Air France megújítja Budapesttől reggel induló járatát. Megújult a képviselet magyar nyelvű honlapja is
Csicseriborsó tésztával
A következő recept alapjait Jemie Oliver - Olasz kaják szakácskönyvében találtam és igazítottam a magyar ízekhez illetve hazai alapanyagokhoz. Az ételről Jamie is azt írja, hogy "lehet vitatkozni azon, hogy ez leves-e vagy tészta". Maradjunk a tésztánál vagy csicseriborsó főzeléknél mert jellege inkább főétel, egytálétel.Kiadós de mégis különleges, ajánljuk őszi - téli napokra.Hozzávalók:Egy 400 g-os csicseriborsó konzerv de lehet szárított csicseriborsóból is készíteni, akkor picit tovább tart illetve már előző este be kell áztatni.Egy fej vöröshagyma és/vagy póréhagymaEgy-két db sárgarépaZeller szára és vagy gumójaKét gerezd fokhagymaExtra szűz olivaolajEgy darab füstölt szalonnaEgy ág friss rozmaring (vagy szárított ha nincs friss)Kb. 100 g vékony olasz levestészta (mi vékony spagettit használtunk)Fűszerek: só, bors, friss bazsalikom vagy petrezselyemAlapléhez 2 leveskockaKészítsük elő a fél liter csirke alaplevet majd tegyük félre, később lesz rá szükség.Aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, zellert és szárát, sárgarépát.Egy lábosban kevés olivaolajon és az apróra vágott füstölt szalonna darabokon, alacsony fokozaton, hogy ne égessük oda a hagymát és a többi zöldséget, kb. 15 perc alatt megpirítjuk, a rozmaringgal együtt. A konzerv csicseriborsóról lentjük a levet, leöblítjük és lecsöpögtetjük. A csicseriborsót hozzáöntjük a párolt-pirított zöldségekhez és most jöhet az alaplé majd az egészet lassan még fél órán keresztül összefőzzük.Egy szűrőkanállal a csicseriborsós zöldség kb. felét kiszedjük és félretesszük, később ez majd visszakerül az ételbe de ezekre így egyben lesz szükség. A lábasban maradt adagot pedig botturmix segítségével pürésítjük.Ha úgy látjuk túl sűrű vagy inkább levesesebben ennénk ekkor még lehet hozzá egy két dl vizet önteni. Jöhet vissza az egészben félrerakott csicseriborsó és most kell hozzátenni a levestésztát, nem kell előfőzni, elég lesz neki a főzésből hátralévő kb. 10 perc, úgyis ennyi kell, hogy a tészta "al dente" legyen. Főszerezzük meg, sóval, borssal, (fekete vagy tarka), szórjuk meg egy kis friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel és lehet tálalni!A hozzávalókat nyugodtan lehet változtatni, lehet több a lé, kevesebb a csicseriborsó, több a tészta ki-ki izlése szerint komponálja át!Jó étvágyat!
Papa Charlie kipucolása
Elsőre nem hangzik túl soknak a felesleges tárgyak mennyisége, de egy hosszú úton tonnányi kibocsátáscsökkenést jelent.Lehet-e egy légitársaságnál is fogyókúrára fogni egy repülőgépet? A mai kerozinárak, és a környezeti terhelés csökkentésének igénye mellett érthetően izgatja ez a kérdés az üzemeltetőket, és az Air Berlin elhatározta, hogy utána is jár a dolognak. Az akció lényege: vajon mi történik, ha minden egyes tárgyat, ami elmozdítható, el is mozdítanak a fedélzetről, és elérhető-e a minden darab elemzése révén súlycsökkentés?Az akció neve "Papa Charlie takarító bevetés" volt, a Papa Charlie annak az A330-asnak a lajstromjelére utal, amelyen a kísérletet elvégezték. A cég harmincnyolc alkalmazottja esett neki a gépnek egy hangárban Düsseldorfban, hogy kivegyen belőle minden olyan kivehető tárgyat, ami nem feltétlenül szükséges a gép üzemeltetéséhez. Természetesen az üléssorok a kabinban maradtak... Viszont a többit lefotózták és grammra pontosan lemérték, majd feltették a kérdést, hogy az illető tárgyak egyrészt feltétlenül vissza kell-e hogy kerüljenek az Airbusra, másrészt helyettesíthetők-e más, könnyebb darabokkal. Például a pilóták dokumentumokkal teli táskája helyett az is súlymegtakarítás, ha a repülőszemélyzet csinos kis tabletekről kapja a járat lerepüléséhez szükséges információkat.Nos, végül is kiderült: összesen több mint fél tonnányi, 630 kilónyi felszerelés volt a gépen, ami nem volt permanensen rögzítve, ebből 335 kilónyit vissza is kellett vinni a gépre, mert nem volt sem elhagyható, sem helyettesíthető. 162 kiló dolgában további vizsgálatok szükségesek arról, mi lehet a sorsa a tárgyaknak, és 116 kiló volt az a mennyiség, amit sikeresen lehet könnyebbekkel helyettesíteni. Összesen 17 kilónyi olyan tárgyat, felszerelést találtak végülis a gépen, amit minden további nélkül a földön lehetett hagyni.Mint az adatokból érzékelhető, maguk a gyártók, beleértve nemcsak a gépek, hanem a szükséges felszerelések gyártóit, azért javarészt megtalálták a most elkészíthető legkönnyebb megoldásokat, viszont az akció így is látványosan demonstrálta ország-világ előtt az Air Berlin elkötelezettségét az olcsóbb és környezetkímélőbb repülés iránt. Sőt, végülis ezek a kilók nem is számítanak olyan kevésnek. Ha a könnyíthető és szükségtelen tárgyakat valóban leveszik, illetve kicserélik, az egy hosszú távú járaton, mint amilyeneket az A330 teljesít, már akár tonnányi megtakarítást hozhat üzemanyagban és széndioxid-kibocsátásban.A légitársaság amúgy is bajnoka a takarékos repülésnek: 2012-ben az egy utasra és 100 kilométerre vetített üzemanyag-fogyasztás mindössze 3,4 liter volt, ami a cég gépeinek összes széndioxid-kibocsátását több mint 100 ezer tonnával csökkentette egy év alatt, ezért kaphatta meg az Air Berlin a leginkább környezetbarát légitársaság díját.
Nyártól nyárig is jó Máltán
A hűvösebb időjárás beköszöntével az északi országok megkezdik az átállást a "téli üzemmódra"; ahogy George R. R. Martin is mondja a Trónok harcában: "Közeleg a tél." Ám a tél mindenhol mást jelent, és éppen az a terület, ahol a Trónok harca enyhébb időjárású helyszíneinek számos jelenetét forgatták - Málta, kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem feltétlenül kemények és könyörtelenek.A máltai szigetvilág a Föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet: a telek enyhék, a napsütéses napok száma több mint 300. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal - s ebből itt jó néhány akad.Ezek a pompás téli napok rengeteg elfoglaltságot kínálnak. A napsütéses, tengerrel és számtalan szórakozási lehetőséggel rendelkező Málta optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli, utószezoni kirándulásoknak is. Egyrészt enyhe időjárása miatt, másrészt mert könnyen elérhető a legtöbb nagy európai repülőtérről."A tenger akár november közepéig elég meleg az úszáshoz"Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, a mérsékeltebb, enyhébb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, az építészeti és természeti értékek felfedezéséhez, a kirándulásokhoz a garrigue bozóttal borított pompás tájakon. A part menti szakaszok gyakran meredek sziklafalakban végződnek, hogy csak a lélegzetelállító Dingli-sziklákat említsük, de itt találhatók a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Victoria-vonalak is. Ha pedig inkább csak sétálgatnának, a falvakon keresztülhaladó túrák kiváló lehetőséget adnak találkozni a helyiekkel, elmélyülni a kultúrában. De van még más módja is annak, hogy élvezetessé tegyük a kirándulást: ha egy kellemes pikniket szervezünk a célállomáson.Mindezen felül a máltai ősz és tél kiváló a kültéri sportokhoz is. Amellett, hogy a tenger akár november közepéig elég meleg az úszáshoz, a sziklamászás és a kötélereszkedés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az itt szerzett képességeket a nehezebb geocaching-útvonalakon is hasznosítani lehet - a GPS-es kincsvadászat "jól kiépített" Máltán: a játékosok több mint 200 rejtekhelyet kereshetnek fel a megadott koordináták alapján. A különböző nehézségi szintek lehetővé teszik, hogy az egész család részt vegyen ebben a programban."Nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek"A máltai szigetek persze amúgy is bővelkednek kincsekben: régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. A UNESCO-világörökség három tagja: a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, aztán a Hal Saflieni-i hipogeum (föld alatti sírtemplom) és a barokk főváros, Valletta csupán ékkövek annak a büszke és ősi tengeri nemzetnek a koronáján, amely befogadott minden hódítót és nagyhatalmat a Földközi-tenger térségében.Valletta egyébként elnyerte az "Európa Kulturális Fővárosa 2018" címet, jelenleg zajlik a város nagyszabású rehabilitációja és újjáépítése; a városkapu-projektet a világhírű építész, Renzo Piano vezeti. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg, nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek. Az In Guardia történelmi játékok, a Medieval Mdina fesztivál, a heti piacok és a hihetetlenül élénk és sűrű kulturális események gondoskodnak arról, hogy soha ne unatkozzunk. Rendszeresen rendeznek művészeti kiállításokat, és a kulturális naptárban szeptembertől júliusig sorakoznak a koncertek.Ezek közül is kiemelkedik a januári Nemzetközi Barokk Fesztivál Vallettában, valamint a "Notte Bianca" (Fehér Éjszaka) a fővárosban és Birguban, amely hatalmas tömegeket mozgósít. A fesztivál, ami a december 8-án induló karácsonyi programsorozatot követi, azon kevesek egyike, amit nem nyáron tartanak. A másik két, ezen időszakban rendezett fontos esemény Szent Pál ünnepe Vallettában február 10-én, valamint Szent József ünnepe Rabatban március 19-én. Szent Pálé rendkívül fontos mélyen katolikus szigetünk számára, mert ő volt, aki elhozta a kereszténységet partjainkhoz, és nemcsak vallási, de kulturális szempontból is roppant jelentőséggel bír. A farsang és a Szent Hét búcsúztatja a telet és köszönti a tavaszt - tarka színekkel egyesítve a vidám ünnepséget és a vallásos ünnepélyességet.Mint látható, a máltai telet - szemben a barátságtalan észak-európai telekkel - a tarkaság jellemzi a legjobban. Az emlékezetes eseményektől a téli mediterrán nap csodálatos fényéig mindig van miben gyönyörködni.