Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Csicseriborsó tésztával
2013. november 03.

A következő recept alapjait Jemie Oliver - Olasz kaják szakácskönyvében találtam és igazítottam a magyar ízekhez illetve hazai alapanyagokhoz. Az ételről Jamie is azt írja, hogy "lehet vitatkozni azon, hogy ez leves-e vagy tészta". Maradjunk a tésztánál vagy csicseriborsó főzeléknél mert jellege inkább főétel, egytálétel.

Kiadós de mégis különleges, ajánljuk őszi - téli napokra.

Hozzávalók:
  • Egy 400 g-os csicseriborsó konzerv de lehet szárított csicseriborsóból is készíteni, akkor picit tovább tart illetve már előző este be kell áztatni.
  • Egy fej vöröshagyma és/vagy póréhagyma
  • Egy-két db sárgarépa
  • Zeller szára és vagy gumója
  • Két gerezd fokhagyma
  • Extra szűz olivaolaj
  • Egy darab füstölt szalonna
  • Egy ág friss rozmaring (vagy szárított ha nincs friss)
  • Kb. 100 g vékony olasz levestészta (mi vékony spagettit használtunk)
  • Fűszerek: só, bors, friss bazsalikom vagy petrezselyem
  • Alapléhez 2 leveskocka


Készítsük elő a fél liter csirke alaplevet majd tegyük félre, később lesz rá szükség.

Aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, zellert és szárát, sárgarépát.
Egy lábosban kevés olivaolajon és az apróra vágott füstölt szalonna darabokon, alacsony fokozaton, hogy ne égessük oda a hagymát és a többi zöldséget, kb. 15 perc alatt megpirítjuk, a rozmaringgal együtt.
A konzerv csicseriborsóról lentjük a levet, leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A csicseriborsót hozzáöntjük a párolt-pirított zöldségekhez és most jöhet az alaplé majd az egészet lassan még fél órán keresztül összefőzzük.

Egy szűrőkanállal a csicseriborsós zöldség kb. felét kiszedjük és félretesszük, később ez majd visszakerül az ételbe de ezekre így egyben lesz szükség. A lábasban maradt adagot pedig botturmix segítségével pürésítjük.
Ha úgy látjuk túl sűrű vagy inkább levesesebben ennénk ekkor még lehet hozzá egy két dl vizet önteni. Jöhet vissza az egészben félrerakott csicseriborsó és most kell hozzátenni a levestésztát, nem kell előfőzni, elég lesz neki a főzésből hátralévő kb. 10 perc, úgyis ennyi kell, hogy a tészta "al dente" legyen. Főszerezzük meg, sóval, borssal, (fekete vagy tarka), szórjuk meg egy kis friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel és lehet tálalni!

A hozzávalókat nyugodtan lehet változtatni, lehet több a lé, kevesebb a csicseriborsó, több a tészta ki-ki izlése szerint komponálja át!
Jó étvágyat!

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Olaszország