Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Újra megnyílt a milánói székesegyház múzeuma
2013. november 05.

Páratlan műalkotások révén kel életre Milánó története az olasz nagyváros székesegyházának kincseit bemutató múzeumban, amely három évig tartó helyreállítás nyitotta meg újra kapuit.

Újdonságnak számít, hogy a dóm kincsei mostantól kezdve a milánói királyi palota épületében láthatók, itt kaptak ugyanis új kiállítási helyet több mint kétezer négyzetméteren.

A nagyközönség csütörtöktől láthatja újra a múzeumot, ezt megelőzően Európa oszlopai címmel tudományos konferencián számolnak be szakemberek a műalkotások történetéről és restaurálásáról. A milánói székesegyházban hétfő este - ingyenes belépéssel - multimediális filmet vetítenek le a kereszténység és a dóm történetéről.

Az újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.

Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A "tolvaj" Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként - számolta össze a veszteségeket a Corriere della Sera milánói napilap.

forrás: Turizmus.com , további info: http://turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Milánó
Olaszország