Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nyártól nyárig is jó Máltán
2013. november 03.

A hűvösebb időjárás beköszöntével az északi országok megkezdik az átállást a "téli üzemmódra"; ahogy George R. R. Martin is mondja a Trónok harcában: "Közeleg a tél." Ám a tél mindenhol mást jelent, és éppen az a terület, ahol a Trónok harca enyhébb időjárású helyszíneinek számos jelenetét forgatták - Málta, kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem feltétlenül kemények és könyörtelenek.

A máltai szigetvilág a Föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet: a telek enyhék, a napsütéses napok száma több mint 300. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal - s ebből itt jó néhány akad.
Ezek a pompás téli napok rengeteg elfoglaltságot kínálnak. A napsütéses, tengerrel és számtalan szórakozási lehetőséggel rendelkező Málta optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli, utószezoni kirándulásoknak is. Egyrészt enyhe időjárása miatt, másrészt mert könnyen elérhető a legtöbb nagy európai repülőtérről.

"A tenger akár november közepéig elég meleg az úszáshoz"

Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, a mérsékeltebb, enyhébb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, az építészeti és természeti értékek felfedezéséhez, a kirándulásokhoz a garrigue bozóttal borított pompás tájakon. A part menti szakaszok gyakran meredek sziklafalakban végződnek, hogy csak a lélegzetelállító Dingli-sziklákat említsük, de itt találhatók a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Victoria-vonalak is. Ha pedig inkább csak sétálgatnának, a falvakon keresztülhaladó túrák kiváló lehetőséget adnak találkozni a helyiekkel, elmélyülni a kultúrában. De van még más módja is annak, hogy élvezetessé tegyük a kirándulást: ha egy kellemes pikniket szervezünk a célállomáson.
Mindezen felül a máltai ősz és tél kiváló a kültéri sportokhoz is. Amellett, hogy a tenger akár november közepéig elég meleg az úszáshoz, a sziklamászás és a kötélereszkedés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az itt szerzett képességeket a nehezebb geocaching-útvonalakon is hasznosítani lehet - a GPS-es kincsvadászat "jól kiépített" Máltán: a játékosok több mint 200 rejtekhelyet kereshetnek fel a megadott koordináták alapján. A különböző nehézségi szintek lehetővé teszik, hogy az egész család részt vegyen ebben a programban.

"Nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek"

A máltai szigetek persze amúgy is bővelkednek kincsekben: régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. A UNESCO-világörökség három tagja: a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, aztán a Hal Saflieni-i hipogeum (föld alatti sírtemplom) és a barokk főváros, Valletta csupán ékkövek annak a büszke és ősi tengeri nemzetnek a koronáján, amely befogadott minden hódítót és nagyhatalmat a Földközi-tenger térségében.
Valletta egyébként elnyerte az "Európa Kulturális Fővárosa 2018" címet, jelenleg zajlik a város nagyszabású rehabilitációja és újjáépítése; a városkapu-projektet a világhírű építész, Renzo Piano vezeti. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg, nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek. Az In Guardia történelmi játékok, a Medieval Mdina fesztivál, a heti piacok és a hihetetlenül élénk és sűrű kulturális események gondoskodnak arról, hogy soha ne unatkozzunk. Rendszeresen rendeznek művészeti kiállításokat, és a kulturális naptárban szeptembertől júliusig sorakoznak a koncertek.
Ezek közül is kiemelkedik a januári Nemzetközi Barokk Fesztivál Vallettában, valamint a "Notte Bianca" (Fehér Éjszaka) a fővárosban és Birguban, amely hatalmas tömegeket mozgósít. A fesztivál, ami a december 8-án induló karácsonyi programsorozatot követi, azon kevesek egyike, amit nem nyáron tartanak. A másik két, ezen időszakban rendezett fontos esemény Szent Pál ünnepe Vallettában február 10-én, valamint Szent József ünnepe Rabatban március 19-én. Szent Pálé rendkívül fontos mélyen katolikus szigetünk számára, mert ő volt, aki elhozta a kereszténységet partjainkhoz, és nemcsak vallási, de kulturális szempontból is roppant jelentőséggel bír. A farsang és a Szent Hét búcsúztatja a telet és köszönti a tavaszt - tarka színekkel egyesítve a vidám ünnepséget és a vallásos ünnepélyességet.
Mint látható, a máltai telet - szemben a barátságtalan észak-európai telekkel - a tarkaság jellemzi a legjobban. Az emlékezetes eseményektől a téli mediterrán nap csodálatos fényéig mindig van miben gyönyörködni.

forrás: www.goutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Málta
Málta
Málta