Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mézeskalács, mézeskalács ház
2013. november 06.

A karácsony édes illatához hozzátartozik a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió keverékének elegye, és ha mindez egy szép, gusztusos mézeskalács formával társul, szívnek, gyomornak teljes a boldogság.

Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg méz, 10 dkg 12,5 dkg porcukor, 5 g őrölt gyömbér, 5 g őrölt fahéj, 5 g őrölt szegfűszeg, 5 g kakaópor, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 db tojás, csipet só, a ragasztáshoz: kristálycukor, a kenéshez: tojás, a díszítéshez: 2 db tojásfehérje, 50 dkg porcukor

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk.

A ház elemeit először megtervezzük, majd sütőpapírból kivágjuk. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik-e. (Az interneten is vannak kinyomtatható vázlatok.)

A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán vagy gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra. A sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással. Kb 200 fokon rövid idő alatt addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.

Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön. (Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)

Az elemeket olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztjuk össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben felolvasztjuk. (A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.)

Ha összeragasztottuk, a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.

Vékony szájú nyomózsákba, vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.

forrás: Kiskegyed.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország