Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Becherovka
A múltA történet az 1805-ös évben kezdődött, amikor a karlsbadi "Három pacsirtához" címzett fogadóban maga Plettenberg Mietingen gróf, az akkori divatos előkelőségek egyike szállt meg. A gróf magával hozta angol orvosát, Dr. Frobrig urat is.A vendéglő tulajdonosa Josef Becher volt, aki a fogadó mellett egy kis gyógyszertárat is működtetett. Frobrig úr unalmas óráiban itt talált egy kis felüdülést, ugyanis kiderült, hogy mindkét férfi szenvedélye a gyógyfüvek, az aromaolajok, és az alkohol keverése.Kísérlet kísérletet követett, és amikor Dr. Frobrig elhagyta Karlsbadot, új barátja egy gyűrött papírdarabkát talált az asztalon, amire a doktor az angolok jól ismert szokása szerint nagyon visszafogottan a következő szavakat vetette: "Ez egész jónak tűnik." Frobrig urat ezután soha nem látták a cseh fürdővárosban.A gyógyszerész végigolvasta a papírt és rájött, hogy a gyógyfüvek és az alkohol e keverékében van valami zseniális. Becher két egész éven át szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy Dr. Frobrig receptjével kísérletezzen. Az eredmény megérte az időt és a fáradtságot. 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserű receptje és Josef Becher "cseppek" formájában elkezdte patikájában árulni. Megszületett a Karlovy Vary Becherovka.Josef Becher egyre sikeresebb vállalkozását 1841-ig vezette, és lakat alatt tartotta a szesz receptjét. Csak fiának és örökösének, Johann Bechernek adta át az ital titkát, akiről később bebizonyosodott, hogy a recept kitűnő gyámja és emellett jó képességű vállalkozó is. A régi elavult gépeket korszerű berendezésekre cserélte, új gyárat épített és 1867-re a Becherovka gyártása elérte a teljes kapacitást. Az ital mai neve is tőle származik, és ő bízta meg sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy megtervezze a jellegzetes lapos üveget a különleges címkével.Hogyan készül - A titkos receptManapság két ember van a Karlovy Vary gyárban, aki a Becherovka titkos receptjét ismeri, de a cég nem szívesen árulja el, hogy kik azok. Csak a két kiválasztott léphet be a Drogikamr elnevezésű szobába (a nevet először a Becher család használta), ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekből és fűszerekből álló keveréket minden héten egy alkalommal készítik el. Nagy része a gyógynövényeknek és a fűszereknek külföldről érkezik, néhány növény pedig csak a Karlovy Vary körüli vidékeken található meg.A Becherovka gyártásának első lépéseként a gyógyfüvek mérése és keverése ma modern eszközök segítségével történik. Ezt az a két szakértő végzi, akik ismerik a titkos receptet, és ez alapján keverik össze a gyógyfüveket. A szobát betölti a narancshéj, a fahéj, a szegfűszeg, és a gyömbér édes illata.Ezután a keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítik.Itt az illatozó elixír 2-3 hónapig érik, majd a külön tölgyfahordókban lévő nedűket egymással összekeverik. Így érik el, hogy a Becherovka mindig azonos minőségű legyen.A Becherovka huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazza. A kivonatokat a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítik, ami így megakadályozza azok biológiai potenciáljának csökkenését. A likőr ezért nagyon alkalmas különböző gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek, diétás problémák kezelésére, enyhítésére.Ők azt mondják, hogy a hely maga - Karlovy Vary - rendelkezik egy olyan varázslatos hatással, mely a Becherovka eredeti ízét adja.Hogyan fogyasszukA Becherovkát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Az ital aromái leginkább 6 °C alá hűtve érvényesülnek. Tarthatjuk mélyhűtőben is, kivétel után azonnal fogyasztható. Nem fagy meg, állaga kissé sűrűbbé, "olajosabbá" válik. Sokan kedvelik tisztán, aperitifként vagy akár digestivként.Fogyasztása long drink-ként is kifejezetten ajánlott, mivel kiválóan keverhető szénsavas és szénsavmentes üdítőkkel, mint pl. almalével, tonikkal vagy gyömbérrel. Díszíthetjük egy szelet citrommal.Hazánkban a terméket még mindig a legelterjedtebb önmagában, "tisztán" fogyasztani, bár a Becherovkát ma már sok helyen cocktail formájában is kedvelik. Különösképpen ajánljuk ezt a módszert azoknak, akik nyitottak az az újdonságok felé, és szívesen kísérleteznek újabb íz-harmóniák felfedezésével.
MP3-ra hangolja Alvásszakértője tanácsait a British Airways
MP3 lejátszóra letölthető utazási tanácsokat jelentetett meg utasai még szélesebb körű tájékoztatása érdekében a British Airways a ba.com oldalon. A modern szórakoztatóelektronikai trendeket is figyelembe vevő újítás keretében a légitársaság hivatalos alvásszakértője Dr. Sleep, azaz Dr. Chris Idzikowski 6 rövid hangüzenetben ad tanácsokat az utazóknak. A bármilyen MP3 lejátszóra letölthető pod cast-okból, azaz rövid hang állományokból megtudható, hogy hogyan célszerű felkészülni a tengeren túli utazásra, miért és hogyan lesz hatékony a fedélzeti alvás, mi a különbség az utazási fáradság és a jet lag között, és hogy hogyan kezelhető a jet lag hatása az utazás alatt illetve azt követően.Egy tengeren túli - több időzónán keresztül tartó - utazás, amely legtöbbször 8-10, de néha akár 20-23 órás is lehet, az eltérő napszakok miatti alvási periódusok változása következtében megviseli az emberi szervezetet. Ezt nevezik jet lag hatásnak, amely az utazásra való megfelelő felkészüléssel, és a megfelelő időben és ideig tartó fedélzeti alvással csökkenthető. A British Airways volt az első olyan légitársaság, amely a tökéletes fedélzeti alvási és pihenési körülmények kialakítása céljából egy hivatalos alvásszakértőt alkalmazott.document.write('Dr. Chris Idzikowski');Dr. Sleep, azaz Dr. Chris Idzikowski tanácsait a British Airways most egy 6 fejezetből álló, bármilyen MP3 lejátszóra letölthető hangfájl sorozatban teszi elérhetővé az utasok számára a ba.com/podcast oldalon, amelynek egészségi és fedélzeti wellbeing-re vonatkozó szolgáltatásai és tanácsai ezzel tovább bővülnek.A hangállományok ba.com oldalról való letöltése után, az utazók egy MP3 lejátszó segítségével Dr. Sleep "első üzenetéből" bárhol és bármikor megtudhatják, hogy mi is az alvás lényege, hogy hogyan befolyásolja az utazás belső óránkat, és hogy pontosan mi is a jet lag hatás. Az utazók a többi hangüzenetből tájékozódhatnak arról, hogy mi a különbség az utazási fáradság és a jet leg között, valamint hogy hogyan csökkenthető az utazási fáradtság hatása.A British Airways és Dr. Sleep külön fejezetet szenteltek annak, hogy bemutassák az utasok számára azt, hogy hogyan állítható át belső óránk az új időzónákra a leggyorsabban és a leghatékonyabban. Az "üzleti alvás" c. fejezet az alvás utazási folyamatba való integrációját mutatja be azon üzleti utasoknak, akik a légitársaság tökéletes alvási és pihenési körülményeket nyújtó, vízszintes ággyá alakítható ülésein utaznak. A tanácsadó sorozat két utolsó része a jet lag hatás elkerülésének és kezelésének lehetőségeit mutatja be."Mielőtt altatók használatával kívánjuk csökkenteni a jet lag hatását, mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal." - figyelmeztet Dr. Sleep, azaz Dr. Chris Idzikowski, aki a hangos tanácsokban ismerteti az aromaterápia, az alkohol és az olyan stimuláló szerek jet leg-re gyakorolt hatását is, mint például a koffein."Nincs bizonyíték arra, hogy ami befolyásolja a jet lag-et, az befolyásolná biológiai óránkat is. Amiben eltérés van a két jelenség között az az általános kedélyállapotunkat befolyásoló melotonin hormon szintje." - teszi hozzá az alvásszakértő, aki praktikus tanácsokkal segíti az utazókat abban, hogy hogyan befolyásolják melotonin szintjüket természetes módon, például a fényviszonyok és testhőmérsékletük alakításával, valamint a helyes étkezés révén a tengeren túli utazások során.A nyári utazási szezon elején különösen értékesek lehetnek Dr. Sleep tanácsai. Jellemzően ebben az időszakban utazunk ugyanis a legmesszebbre, a legnagyobb távolságokra és az útról visszaérkezvén a fáradtság értékes időt és energiát vehet el a vakáció alatt megszerzett frissességünkből és vitalitásunkból. Az utazásukat tervezőknek érdemes tehát végig szörfölni British Airways honlapjának utazási tanácsadó és repülési egészségügyi oldalait, ahol Dr. Sleep tanácsai mellett nemcsak wellbeing tanácsokat, de akár meditációs és akupresszúrás gyakorlatokra vonatkozó tanácsokat is olvashatnak.
A sarkvidékek időjárása közvetlenül hat a trópusokéra
A sarkvidéki felmelegedés közvetlen hatással van a trópusi esők mennyiségére. Ez fordítva is igaz, ha az Antarktiszon és az Arktiszon csökken a hőmérséklet, Afrika gyors ütemben kiszárad - állapították meg német geológusok, a wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint.A német tudósok rekonstruálták a nyugat-afrikai monszunesők vízmennyiségét 155 ezer évre visszamenőleg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a sarkvidékek klimatikus változásai gyorsan és közvetlenül hatnak az atmoszférán át a trópusok időjárására. Ha az Északi-sarkon melegebb van, akkor a trópusokon a lehető legrövidebb időn belül több eső esik.A geológusok új módszert használtak vizsgálataik során, amely szerintük közvetlen lehetőséget nyújt a régmúlt idők klímájának kutatásához. A kiindulási alap egy 37 méter hosszú furatminta volt, amely a Guineai-öbölből származik, ahol a Niger és Sanaga folyók torkolata található. Az anyagmintában található fosszíliák elárulják, mennyi volt az édesvíz mennyisége, amely a folyókból az óceánba került.A kutatók az anyagmintát egyidejűleg összehasonlították a Grönland északi részéről származó hasonló furatanyaggal. A német tudósok megállapították, hogy az északi-sarki klímaváltozások már 40-50 év múlva tükröződtek a nyugat-afrikai csapadék mennyiségében. "Most először sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy a monszunesők igen érzékenyen +reagálnak+ a sarki területek jégpajzsának változására" - mondta Syee Weldeab, a Leibniz Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Végkövetkeztetésük: ha a klíma nagyon hirtelen változik, akkor az ökoszisztémának alig van ideje alkalmazkodni - írja a német tudományos portál.(MTI)
Allergiatippek utazáshoz
Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) azt tanácsolja az allergiás és asztmás betegeknek, hogy ha nyaralni indulnak, tervezzenek előre, hogy minimálisra csökkentsék egy roham kockázatát, ami az egész vakációt elronthatja.Az akadémia a következő tanácsokat adja:Ha hosszabb autóútra indulunk, kapcsoljuk be a légkondicionálót vagy a fűtést, és tekerjük le az ablakokat minimum tíz percre, mielőtt beülnénk. Ezzel kitisztítjuk az autó klímaberendezésében lerakódott penészt és poratkákat.Ha pollen- vagy penészallergiánk van, húzzuk fel a kocsi ablakait és kapcsoljuk be a légkondicionálót út közben.Kevésbé leszünk kitéve a légszennyezésnek, ha kora reggel vagy este utazunk, amikor jobb a levegő minősége és kisebb a forgalom.Próbáljunk meg anti-allergén szobát kérni a szálláshelyen. Ha érzékenyek vagyunk a penészre, kérjünk napfényes, száraz szobát, ami távol esik a szálloda medencéjétől.Ha ételallergiában szenvedünk, legyünk különösen óvatosak a repülőgépen kapott és az éttermekben felszolgált ételekkel, amiken nem minden esetben tüntetik fel az összetevőket.Mindig legyen nálunk epinefrin injekció, amit beadhatunk magunknak, ha súlyos allergiás reakciók lépnének fel. Ha hosszabb nyaralásra készülünk, érdemes az út előtt felkeresni egy allergológust / immunológust.A repülőutak komoly fájdalommal járhatnak az arcüreggyulladásban vagy fülgyulladásban szenvedők számára. Ha lehetséges, halasszuk el az utazást. Ha repülés közben komoly fájdalmak lépnek fel a fülben vagy az arcüregben, vegyünk be egy gyorsan ható gyógyszert vagy használjunk orrsprayt a felszállás előtt nagyjából egy órával.A repülőn nagyon száraz a levegő, ezért használjunk sótartalmú orrsprayt óránként egyszer, hogy az orrhártyát nedvesen tartsuk.Amikor csomagolunk, győződjünk meg róla, hogy minden fontos gyógyszert elraktunk. Vigyünk mindenből többet, mint amire szükségünk lehet, és eredeti csomagolásukban tároljuk őket.(MediPress.hu)
Tortilla de patatas - egyszerű és finom
Hallottam már olyan megfogalmazást spanyoltól miszerint a tortilla a spanyol konyha gyöngyszeme. De ne gondoljunk valami egetrengető étekre, mert az elkészítéséhez csupán krumplira, hagymára, sóra, tojásra és egy kis olivaolajra van szükségünk.Valószinüleg az egyszerű összetevők miatt is mondják a spanyolok, hogy a tortilla sok esetben megmenthet minket, például ha váratlanul vendégek esnek be hozzánk, könnyen összedobhatunk egy tortillat, mert krumpli és tojás talán mindig van otthon.Na akkor lássuk, hogy hogyan is készül ez a spanyol remekmű:Hozzávalók 6 személyre: 1 kg krumpli, 9 tojás, 2 db hagyma, oliva olaj és só izlés szerint Elkészítés: Bő olajban süssük közel arany színűre a vékony szeletekre vágott burgonyát. (Ne süssük túl nagy lángon, mert nem kell ropogósra sütni a krumplit!)Ha ez megvolna, akkor szedjük ki az olajból és adjuk hozzá a felvert tojásokhoz, ízlés szerint sózzuk meg. Tegyünk egy serpenyőbe egy kis olajat, pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd öntsük bele az egész masszát. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le a tortilla alja, rázogassuk meg időnként a serpenyőt. A tortillát könnyen megfordíthatjuk egy lapostányér segítségével és így a másik oldala is átsül rendesen. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e belül vagy még híg a belseje. Amint elkészült óvatosan csúsztassuk ki egy tányérra és ha egy picit kihűlt neki is láthatunk!A tortilla izesíthető sonkával, spárgával vagy más zöldséggel izlés szerint.Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat!
Gazpacho - hűsítő leves a kánikula idejére
A nyár közeledtével egy eredeti andalúz finomságot szeretnénk Önöknek ajánlani, amit nagy előszeretettel fogyasztanak a forró nyári napokon spanyolhonban. A név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss, hideg paradicsom- vagy inkább zöldéslevest levest takar, ami a mi paradicsomlevesünknél nehezebb és kizárólag hidegen fogyasztandó.Ha esetleg van kedvük otthon belevágni a gazpacho elkészítésébe, akkor íme egy recept, hogy valójában hogy is készül ez a spanyol specialitás.Ha jobbnak látják inkább megkóstolni egy chef által készített verziót, a mediterrán ételeket kínáló vendéglátók étlapján biztos megtalálják, na és persze a spanyol éttermek, bárok kínálatából sem hiányozhat még Budapesten sem. Jó étvágyat! Hozzávalók 6 személy részére: 2 kg érett paradicsom2 zöldpaprika2 kisebb hagyma3 gerezd fokhagymakenyérbél/zsemle1 kígyóuborkaolivaolajborecetsóvíz (ha esetleg túl sűrűnek találják)Ha megvannak a hozzávalók, legelőször áztassuk be egy kis vízbe a kenyérbelet/zsemlét. Ha ezzel megvolnánk, neki is láthatunk a megmosott zöldségek meghámozásához és felaprításához (ne túl nagy darabokra vágjuk, mert a turmixgép így könnyebben elbír majd velük). Közben a kenyér is megszívta magát, úgyhogy már össze is turmixolhatjuk a felaprított zöldségekkel, az olivaolajjal és a borecettel és némi kis sóval. Ha túl sűrűnek tűnne, önthetünk hozzá egy kis vizet is. Ezután legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek.Aki esetleg fogyózik, a kenyeret elhagyhatja mert alacsony a kalóriatartalma és tele van vitaminnal. Jó étvágyat! Buen provecho!