Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Becherovka
2007. június 06.

A múlt

A történet az 1805-ös évben kezdődött, amikor a karlsbadi "Három pacsirtához" címzett fogadóban maga Plettenberg Mietingen gróf, az akkori divatos előkelőségek egyike szállt meg. A gróf magával hozta angol orvosát, Dr. Frobrig urat is.

A vendéglő tulajdonosa Josef Becher volt, aki a fogadó mellett egy kis gyógyszertárat is működtetett. Frobrig úr unalmas óráiban itt talált egy kis felüdülést, ugyanis kiderült, hogy mindkét férfi szenvedélye a gyógyfüvek, az aromaolajok, és az alkohol keverése.

Kísérlet kísérletet követett, és amikor Dr. Frobrig elhagyta Karlsbadot, új barátja egy gyűrött papírdarabkát talált az asztalon, amire a doktor az angolok jól ismert szokása szerint nagyon visszafogottan a következő szavakat vetette: "Ez egész jónak tűnik." Frobrig urat ezután soha nem látták a cseh fürdővárosban.

A gyógyszerész végigolvasta a papírt és rájött, hogy a gyógyfüvek és az alkohol e keverékében van valami zseniális. Becher két egész éven át szinte minden szabad percét annak szentelte, hogy Dr. Frobrig receptjével kísérletezzen. Az eredmény megérte az időt és a fáradtságot. 1807-ben elkészült az eredeti gyomorkeserű receptje és Josef Becher "cseppek" formájában elkezdte patikájában árulni. Megszületett a Karlovy Vary Becherovka.

Josef Becher egyre sikeresebb vállalkozását 1841-ig vezette, és lakat alatt tartotta a szesz receptjét. Csak fiának és örökösének, Johann Bechernek adta át az ital titkát, akiről később bebizonyosodott, hogy a recept kitűnő gyámja és emellett jó képességű vállalkozó is. A régi elavult gépeket korszerű berendezésekre cserélte, új gyárat épített és 1867-re a Becherovka gyártása elérte a teljes kapacitást. Az ital mai neve is tőle származik, és ő bízta meg sógorát, a karlsbadi Karel Laubot, hogy megtervezze a jellegzetes lapos üveget a különleges címkével.

Hogyan készül - A titkos recept

Manapság két ember van a Karlovy Vary gyárban, aki a Becherovka titkos receptjét ismeri, de a cég nem szívesen árulja el, hogy kik azok. Csak a két kiválasztott léphet be a Drogikamr elnevezésű szobába (a nevet először a Becher család használta), ahol az ital alapanyagát, a gyógynövényekből és fűszerekből álló keveréket minden héten egy alkalommal készítik el. Nagy része a gyógynövényeknek és a fűszereknek külföldről érkezik, néhány növény pedig csak a Karlovy Vary körüli vidékeken található meg.

A Becherovka gyártásának első lépéseként a gyógyfüvek mérése és keverése ma modern eszközök segítségével történik. Ezt az a két szakértő végzi, akik ismerik a titkos receptet, és ez alapján keverik össze a gyógyfüveket. A szobát betölti a narancshéj, a fahéj, a szegfűszeg, és a gyömbér édes illata.
Ezután a keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül áztatják alkoholban, majd a kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal elegyítik.

Itt az illatozó elixír 2-3 hónapig érik, majd a külön tölgyfahordókban lévő nedűket egymással összekeverik. Így érik el, hogy a Becherovka mindig azonos minőségű legyen.

A Becherovka huszonegy gyógynövény kivonatát tartalmazza. A kivonatokat a legérzékenyebb gyógyszerészeti módszerekkel készítik, ami így megakadályozza azok biológiai potenciáljának csökkenését. A likőr ezért nagyon alkalmas különböző gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek, diétás problémák kezelésére, enyhítésére.

Ők azt mondják, hogy a hely maga - Karlovy Vary - rendelkezik egy olyan varázslatos hatással, mely a Becherovka eredeti ízét adja.

Hogyan fogyasszuk

A Becherovkát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Az ital aromái leginkább 6 °C alá hűtve érvényesülnek. Tarthatjuk mélyhűtőben is, kivétel után azonnal fogyasztható. Nem fagy meg, állaga kissé sűrűbbé, "olajosabbá" válik. Sokan kedvelik tisztán, aperitifként vagy akár digestivként.

Fogyasztása long drink-ként is kifejezetten ajánlott, mivel kiválóan keverhető szénsavas és szénsavmentes üdítőkkel, mint pl. almalével, tonikkal vagy gyömbérrel. Díszíthetjük egy szelet citrommal.

Hazánkban a terméket még mindig a legelterjedtebb önmagában, "tisztán" fogyasztani, bár a Becherovkát ma már sok helyen cocktail formájában is kedvelik. Különösképpen ajánljuk ezt a módszert azoknak, akik nyitottak az az újdonságok felé, és szívesen kísérleteznek újabb íz-harmóniák felfedezésével.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Karlovy Vary
Csehország