Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Gazpacho - hűsítő leves a kánikula idejére
2007. május 29.

A nyár közeledtével egy eredeti andalúz finomságot szeretnénk Önöknek ajánlani, amit nagy előszeretettel fogyasztanak a forró nyári napokon spanyolhonban. A név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss, hideg paradicsom- vagy inkább zöldéslevest levest takar, ami a mi paradicsomlevesünknél nehezebb és kizárólag hidegen fogyasztandó.

Ha esetleg van kedvük otthon belevágni a gazpacho elkészítésébe, akkor íme egy recept, hogy valójában hogy is készül ez a spanyol specialitás.

Ha jobbnak látják inkább megkóstolni egy chef által készített verziót, a mediterrán ételeket kínáló vendéglátók étlapján biztos megtalálják, na és persze a spanyol éttermek, bárok kínálatából sem hiányozhat még Budapesten sem. Jó étvágyat!

Hozzávalók 6 személy részére:
 
  • 2 kg érett paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 2 kisebb hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kenyérbél/zsemle
  • 1 kígyóuborka
  • olivaolaj
  • borecet
  • víz (ha esetleg túl sűrűnek találják)


Ha megvannak a hozzávalók, legelőször áztassuk be egy kis vízbe a kenyérbelet/zsemlét. Ha ezzel megvolnánk, neki is láthatunk a megmosott zöldségek meghámozásához és felaprításához (ne túl nagy darabokra vágjuk, mert a turmixgép így könnyebben elbír majd velük). Közben a kenyér is megszívta magát, úgyhogy már össze is turmixolhatjuk a felaprított zöldségekkel, az olivaolajjal és a borecettel és némi kis sóval.
Ha túl sűrűnek tűnne, önthetünk hozzá egy kis vizet is. Ezután legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek.
Aki esetleg fogyózik, a kenyeret elhagyhatja mert alacsony a kalóriatartalma és tele van vitaminnal. Jó étvágyat! Buen provecho!

forrás: www.spanyolportal.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Spanyolország