Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Hírek, aktualitások - Magazin
A rovat további hírei
Függőhídon lehet bejutni a mesebeli szállodába
A chilei luxushotel egy természetvédelmi terület közepén található, de megkérik az árát.Az Andok déli részén van egy szürreális alkotás: egy ember alkotta vulkán, az oldalán egy vízeséssel. A Varázshegy. Ez a hegy ad otthont a Montaña Mágica Lodge-nak, amely egy luxushotel Patagóniában, a 121 ezer hektáros Huilo Huilo természetvédelmi park közepén.A chilei szálloda úgy néz ki, mintha egy tündérmeséből vágták volna ki. Az érzést fokozza, hogy teljes egészében fából és kőből építették. Az Andok fenséges hegyvonulatával a közelben valóban olyan, mintha egy másik világba csöppent volna az utazó.Az ötemeletes hotelbe már a belépés sem mindennapi, ugyanis csak egy kötélhídon lehet gyalog bejutni. Mindössze 13 kis szobája van, mindegyik természetes dekorációval ellátva. Hatalmas farönkökből kivájt fürdőkben lehet ejtőzni, és természetesen van külön bár és étterem is.Az erdő közepénDe bolond lenne, aki csak a szálloda falain belül töltené az idejét, hiszen a hotel az erdő közepén van, és olyan állatokat lehet megfigyelni, mint a világ legkisebb szarvasa, a mindössze 30-40 centiméter magas pudú. A vendégek minigolfozhatnak, lovagolhatnak, kipróbálhatják a vadvízi evezést vagy Dél-Amerika leghosszabb drótkötélpályáját. Meg persze túrázhatnak is kedvükre a csodálatos környezetben.A Montaña Mágica egyébként egy komplexum része. A szintén hozzátartozó Baobab Hotelbe és más szállásokba például függőhídon lehet átsétálni. Az árak egy éjszakára 62 ezertől 108 ezer forintig terjednek, ami első látásra soknak tűnik. Hozzá kell tenni azonban, hogy néhány szomszédos szálláson akár 500 ezer forintot is elkérhetnek egy éjszakáért - írja a Daily Mail.
Ismét látogatható Pompej gyönyörű villája
Egyéves restaurálás után pénteken újra megnyílt a látogatók előtt a pompeji ásatások egyik legszebb villájaként ismert Villa dei Misteri.Pompejiben új élet kezdődött és még csak most jön a java - hangoztatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a Villa dei Misteri megnyitásán. Az ókori pompeji városfalon kívül álló villa egyik mennyezeti gerendája 2012-ben lezuhant. Az épületet 2013 márciusában kezdték el restaurálni és a helyreállítás utolsó öt hónapjában teljesen le volt zárva a látogatók előtt. A Villa dei Misterit a Vezúv 79-ben történt kitörésekor lepte be teljesen a vulkáni hamu, amely alól 1909-ben kezdték el kiásni. Pompeji egyik legszebb villájáról van szó a falain megmaradt freskók miatt, amelyek egy ókori szertartáson, a feltételezések szerint a Dionysos-kultusz misztériumaiban részt vevő nőalakokat ábrázol.Dario Franceschini gyönyörűnek nevezte a villát és hangsúlyozta, hogy a restaurálást az UNESCO is megdicsérte. A pompeji ásatásokat a szervezet 1997-ben nyilvánította a világörökség részének.Az olasz kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 105 millió euróval (több mint 31,5 milliárd forinttal) finanszírozza Pompeji karbantartását. Jelenleg 13 helyszínen folynak restaurálási munkák. Tavaly 2,6 millió látogatója volt az ásatásoknak, kétszázezerrel több mint 2013-ban. A miniszter bejelentette, hogy hamarosan biztonsági videokamerákkal is felszerelik az ásatások területét.
Az Egyiptomba látogató turistáknak májustól utazás előtt be kell szerezniük a vízumot
Az Egyiptomba látogató turistáknak május 15-től még utazás előtt be kell szerezniük a vízumot az illetékes egyiptomi külképviseleten. Eddig a vízum beszerezhető volt az országba érkezés után is.Az ügyintézés megváltoztatásáról szóló közleményt az egyiptomi idegenforgalmi hatóság néhány napja tette fel az internetre, mindazonáltal a kairói magyar nagykövetséget hivatalos szervek még nem tájékoztatták.A közleménynek vannak nem egyértelmű pontjai is, ezek egyike szerint noha a turistacsoportok tagjai továbbra is az országba való belépéskor tudnak vízumhoz jutni, ezt valamely helyi idegenforgalmi ügynökségnek kell elintéznie számukra. A kitétel szerint a látogatóknak egyiptomi tartózkodásuk során az illetékes ügynökség által szervezett programokhoz kell tartaniuk magukat.A döntéssel hírügynökségi közlés szerint a hatóságok több időt akarnak biztosítani a hírszerző szolgálatoknak arra, hogy alaposan ellenőrizni tudják az országba érkező külföldieket. Az ehhez hasonló biztonsági intézkedéseket Kairó rendszerint az észak-afrikai országot fenyegető terrorveszéllyel indokolja.Biztonsági források szerint a vízumügyi módosítások ezenkívül azt a célt is szolgálják, hogy a hatóságok szigorúbban tudják ellenőrizni az Egyiptomba látogató nyugati emberjogi aktivistákat. Utóbbiak gyakran vádolják Kairót az iszlamisták és egyéb ellenzékiek elleni erőszakos fellépéssel.Az Ahram Online című egyiptomi hírportál arra emlékeztetett, hogy 2011-ben már született egy hasonló kormányrendelet, amely azonban akkora közfelháborodást váltott ki, hogy három nappal később visszavonták. A rendelet ellenzői akkor attól tartottak, hogy végrehajtása végzetes csapást mérne a forradalom miatt egyébként is gyengélkedő idegenforgalomra.
Ismerje meg a világ legidősebb hátizsákos turistáját!
89 éves, hostelekben alszik, és folyton úton van - ő John Waite, a világ legidősebb hátizsákos utazója, aki 30 éve járja a különböző országokat.A Time Travel Turtle szerzője készített vele interjút egy ifjúsági szállás közösségi helyiségében, miközben körülöttük a fiatalok trécselnek, isznak, gitároznak. John mindenkivel jól kijön, mégis más, mint a többiek - nem jellemző rá a féktelenség és a palástolt bizonytalanság, ami oly sok fiatal utazóban benne van. 89 évesen John magabiztos és két lábbal a földön jár.Akkor határozta el, hogy elhagyja melbourne-i otthonát, amikor felesége 1982-ben elhunyt. Akkor úgy döntött, az egész világot az otthonává teszi - több mint 30 évvel később pedig még mindig úton van.Alacsony költségen utazik, a hátizsákos turisták élete pont megfelelő számára. Minden éjszaka hostelekben alszik fiatalok között, akiktől generációk választják el, mégis megtalálja velük a közös hangot. "Egyszer elmentem egy dubaji hostelbe - emlékszik vissza. - A recepciós hölgy azt mondta, hogy ide fiatalok jönnek megszállni, akik nagy zajt csapnak. Azt válaszoltam neki, hogyha nem tudok aludni tőlük, akkor valószínűleg a tömeg közepén leszek, és velük együtt csapom a zajt én is. Elég időt töltöttem a hadseregben ahhoz, hogy hozzászokjak a közös hálóhelyekhez. Csodálatos emberekkel találkozom. Persze mind fiatalabb nálam, de beszélgetni mindenki szeret" - teszi hozzá.John eredetileg Angliából származik, és sok-sok évtizeddel ezelőtt költözött Ausztráliába, amikor még egy font volt egy hajójegy a világ túlsó felére. Mindig is szerette az izgalmakat, és még mindig látni a szemében a kalandvágyat. Utazásai alatt olyan történetek sora gyűlt össze, mely bármelyik világjáró utazót lenyűgözné. Havas hegyeken túrázott szerzetesekkel Pakisztánban, dolgozott az ENSZ-szel Szudánban, Indiában pedig még az ejtőernyős vízisíelést is kipróbálta. Ekkor éppen 75 éves volt.John könnyű hátizsákkal utazik - csomagja mindössze 5 kilogramm. Két öltözet van csupán nála - egy rajta, egy pedig váltásnak. Azt meséli, hidegebb éghajlatokon mindig van valaki, aki szívesen kölcsönad egy kabátot vagy pulóvert. Ő nem a kényelemre játszik - Kínában előfordult olyan is, hogy negyven emberrel együtt aludt egy szobában.Vannak kedvenc országai is: ilyen az Egyesült Államok - ahol számos barátra tett szert -, Dánia, Norvégia és - hozzáteszi, hogy ironikusan - Németország. Azért ironikusan, mert sokan úgy gondolnák, hogy a múltja miatt nem kellene, hogy szeresse ezt az országot. De ő azt mondja, ennek épp az ellenkezőjét érzi. "A hadsereg sosem utálatra tanított. Arra tanított, hogy hogyan kell ölni, de utálatra soha. Biztos vagyok benne, hogy a németeknek is ezt tanították. Nekem pedig fantasztikus barátaim vannak ott" - meséli.
Elindult a Föld körül a napelemes repülő
Megkezdte Abu Dzabiból világ körüli útját az első napenergiával hajtott repülőgép, a Solar Impulse 2. A svájci gép két pilótája be akarja bizonyítani, hogy lehetséges körberepülni a Földet egyetlen csepp hagyományos, környezetszennyező üzemanyag nélkül.A 35 000 kilométeres úton a két pilóta, Bertrand Piccard és Andre Boschberg egymást váltják majd a pilótafülkében, mialatt az Abu Dzabiból induló gép keletnek fordulva megkezdi világkörüli útját. Mielőtt az Atlanti-óceánt átrepülve 2015 közepén ismét visszatér Abu Dzabiba, a gép leszáll majd az ománi Muscatban, az indiai Ahmedabadban, a mianmarbeli (korábban Burma) Mandalayban, a kínai Csungkingban és Nankingban, valamint az egyesült államokbeli Hawaiin, Phoenixben és New Yorkban is. A repülőút legnagyobb kihívást jelentő szakasza az az egybefüggő repülés lesz, amely során a két pilóta öt nap és éjszaka folyamatosan repül majd többnyire a Csendes-óceán felett, hogy Kínából felszállva elérjék Hawaiit. A 17 248 napelemmel hajtott gép nappal 10 000 méter magasságba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse az akkumulátorait, amelyek az éjszakai repüléshez biztosítják majd a szükséges energiát.A SI2-es 72 méteres szárnyfesztávolsága eléri az Airbus A380-ét, súlya azonban mindössze 2300 kilogramm, ami 150-ed része a Superjumbo becenevű nagygépének. A 2014 áprilisában bemutatott repülőgép végsebessége 140, utazósebessége 90 kilométer/ óra. A világkörüli utat azonban a tervek szerint viszonylag alacsony - 50 és 100 kilométer közötti - sebességgel, átlagosan 8500 méteres magasságban, 25 levegőben töltött nap alatt teszi majd meg.A gépet fejlesztő ABB és a Solar Impulse 2014-ben innovációs és technológiai szövetséget kötött, hogy a két fél közös céljának megfelelően csökkentsék az erőforrások fogyasztását és növeljék a megújuló energia felhasználását.
25 másodperc alatt elfogytak a március 14-i vonatjegyek
Budapest, 2015. március 12. - 25 másodperc alatt elfogytak a március 14-i vonatjegyek, miután megkezdődött a jegyeladás a legújabb japán Shinkasen járatra. A lelkesedés nem alaptalan, a csodavonat a 650 kilométeres Tokió - Kanazawa távolságot mindössze két és fél óra alatt teszi majd meg.A Kanazawa vasútállomásnál valóságos tömegek várták, hogy helyjegyet válthassanak a március 14-én induló új Shinkasen járatra, azonban sokan csalódottan tértek haza. A jegyeladás 10 órakor indult, azonban 25 másodperccel később már véget is ért, miután minden jegy elkelt. Ennek oka az volt, hogy a menetjegyeket személyesen, telefonon és online is megvásárolhatták az utasok.Március 14-én egy újabb Shinkansen vonallal bővül a japán vasúthálózat. A Hokuriku Shinkansen korábban csak Takasaki és Nagano között közlekedett, tavasztól viszont Toyama és Kanazawa érintésével Tsuruga városába is eljuthatunk azon a vonalon, ahol a 260 km/h sebességű E7 és W7 szériájú vonatok suhannak majd. A vonat első utasai azonban nem a kitartóan sorban állók voltak, hiszen február 7-8. között már 2800 utas próbálhatta ki az új szakaszt a próbautak során. A szerencséseket negyedmillió jelentkező közül sorsolták ki. "Számos új, gyorsabb lehetőséget nyit meg Japán felfedezéséhez a most megnyíló vasútvonal a magyar utasok számára is, akik többek között Kanazawába, a régi gésa- és szamuráj negyedbe igyekeznek. Az országszerte rendkívül fejlett tömegközlekedésnek hála a nagyvárosok és a vidéki tájak közti közlekedésnek évtizedek óta nincs komolyabb akadálya a szigetországban" - mondta Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője.Érdekesség, hogy távol-keleti viszonylatban ez a 260 km/h-s sebesség nem számít kirívóan magasnak, a sanghaji mágnesvasút ugyanis közel 500 kilométert is képes megtenni óránként. A pálya felett néhány centivel lebegő vonat azonban jelenleg csupán egy 30 kilométeres szakaszon közlekedik, hiszen a repteret köti össze a várossal. A 2020-as tokiói olimpiára tervben van a japán maglev vasút első szakaszának megnyitása is a turisták és a helyiek nagy örömére.
Bomba formálta a világ legkülönlegesebb strandját
A mexikói Marieta-szigeteket csak engedéllyel látogathatják a turisták. A Marieta-szigetek egy csoport kis, lakatlan sziget a mexikói Nayarit partjaitól néhány kilométerre. Amióta természetvédelmi területté nyilvánították, és megtiltották a halászatot a vizeiben, újra pezsgő tengeri élet van körülötte. Ez a hosszúszárnyú (vagy púpos) bálnák, delfinek, teknősök és ráják mellett a turistákat is oda vonzotta az utóbbi években.A szigeteknek azonban a tenger élővilága mellett van még egy vonzereje. A Playa del Amor, azaz az szerelem strandja, amelyet angolul Hidden Beachnek, vagyis rejtett strandnak is ismernek, az egyik legkülönlegesebb strandként tartják számon a világon.A strand úgy néz ki, mintha egy víznyelő lenne, és csak egy szűk alagúton keresztül lehet beúszni oda a tengerről. Bár maga a strand természetes, az üreg viszont mesterséges - írja az Amusing Planet. Mivel ugyanis a szigetek lakatlanok voltak, a mexikói kormány az első világháború előtt gyakorló célpontnak használta azokat.Hullottak a bombákA bombázások számos barlangot és egyedi sziklát formáztak a szigeteken. Állítólag a rejtett strand is egy ilyen bombázás műve, kiegészülve a természetes erózióval.A szigeteket csak azután nyilvánították nemzeti parkká, hogy a múlt század 60-as éveinek végén a híres tudós, Jacques Cousteau kezdeményezésére erőteljes nemzetközi nyomás bontakozott ki erre vonatkozóan. Most mindössze néhány túraszervező cég vihet oda turistákat a szükséges engedélyek birtokában.
Újabb ősállatok nyomaira bukkantak Ipolytarnócon
Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon, a miocén parkban: míg korábban 11 gerinces állatfajt, köztük emlősöket és madarakat azonosítottak nyomaikról, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.Mint Kordos László paleontológus, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott szakértője az MTI-nek hétfőn elmondta, az újabb megkövült lábnyomok 2014 nyarán kerültek elő a látogatóknak kiépített, korábban feltérképezetlen területről, a geológiai tanösvénynél átvizsgált 68 négyzetméternyi felületen, egymásra taposott rétegekben. A krokodilokra, teknősökre, gyíkokra, kétéltűekre emlékeztető lények ugyanabban az időszakban éltek, mint azok az orrszarvúk, párosujjú patások, ragadozók és madarak, amelyek nyomait már korábban felfedezték.A kutatások jelenleg is folynak, az eredmények első nyilvános szakmai bemutatására a Magyarhoni Földtani Társulat közgyűlésén kerül sor március 18-án - fűzte hozzá Kordos László, kiemelve, hogy az új leletek új fejlesztési, bemutatási távlatokat nyitnak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.Az újabb leletek szakmailag nagyon fontos eredménynek számítanak - hangsúlyozta a professzor, hozzátéve: "eddig is tudtuk, hogy a világban ez a leggazdagabb lábnyomos lelőhely, beleértve a dinoszauruszos lábnyomos helyeket is, mert már ezelőtt is legalább 3 ezer lábnyomot térképeztünk fel Ipolytarnócon néhány száz négyzetméternyi területen".Azt, hogy mi található még a kőzetrétegekben, speciális technikával, komputertomográfos módszerrel, vagyis a vizsgált rétegeket képzeletbeli lapokra bontva lehet majd kideríteni. Kordos László szerint még a nagyon nehezen látható és dokumentálható nyomokat is "elő lehet hívni" felszíni lézerszkenneléssel.Ipolytarnócon 1900-ban fedezték fel őslények lábnyomait, legutóbb Tasnádi Kubacska Antal végzett itt ásatást az 1930-as, majd az 1960-as években, eredményeit az Expedíció az időben című könyvben foglalta össze. Kordos László 1985-ben írt monográfiát a "régi" lábnyomokról, mint fogalmazott, "ezeket az újakat senki nem vette észre 115 éven keresztül".A terület élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait.
Vita az uniós roamingdíjak eltörlése körül
Uniós konfliktussal fenyeget, ha az Európai Tanács három évvel elnapolná a mobilos rezsicsökkentést, pontosabban a roamingdíjak idén decemberben esedékes teljes eltörlését, amit tavaly nagy többséggel szavazott meg az Európai Parlament - adta hírül a Nol.hu. Az unión belül egyfajta észak-dél ellentét alakult ki az ügyben, mert a turistacélpontnak számító mediterrán tagállamok szolgáltatói bevételük jelentős részét elvesztenék a roamingdíjak eltörlésével - írja a napilap online változata.A "déliek" javaslata szerint az ügyfeleknek naponta minimális, öt megabyte adatforgalom járna ingyen, az e fölötti mennyiségre ugyanúgy ársapkát húzna Brüsszel, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében. A lett elnökség most azért szeretne tárgyalási mandátumot kapni az ügyben, hogy elősegítse a gyors megoldást, és hogy a forgalmi korlátozásokat kivegyék a tanácsi tervezetből. Félő, hogy alkudozás lesz a vége, ami garantálja a csúszást.Pedig az okostelefonok terjedése és a mobilinternet népszerűsége mindenképp a korlátozások ellen szól. Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között zajlik majd hivatalos egyeztetés az ügyről, s a tanácsi tervezet csütörtökre bizonyosan módosulni fog. Hivatalos magyar álláspont még nincs.Ujhelyi István EU-képviselő ugyanakkor írásbeli kérdést intézett a tanácshoz és a bizottsághoz is, magyarázatot kérve a parlamenti döntés felülírása miatt.Álláspontja szerint az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, és megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket. A roamingdíj eltörléséről szóló döntésből nem lehet visszatáncolni. Még befolyásos európai országok, befolyásos gazdasági szereplők hatékony lobbijának engedve sem - hangsúlyozta a politikus.
Kiutazási trendek 2015-ben
Korai foglalás, tudatosabb utasok, az all inclusive változatlan népszerűsége, a csoportos és a buszos utazások reneszánsza - ezekről a trendekről számoltak be a tour operatorok a magyarok által legkedveltebb úti célok vonatkozásában a Turizmus Panorámának.Nem lesz nagy átrendeződés idén sem a legnépszerűbb úti célok listáján, legalábbis szezonkezdet előtt erre számítanak az utaztatók, és ezt támasztják alá a talán minden korábbinál erősebb előfoglalási időszak adatai is.A legszembetűnőbb trend, hogy az utóbbi években egyre korábban jelentetik meg katalógusaikat a tour operatorok, sokan már az előző esztendő őszén meghirdetik a következő év szezonjának utazásait. Méghozzá eredményesen, erre álltak át ugyanis a dörzsöltebb utasok is, felismerve, hogy nem érdemes last minute árakra várni, az előfoglalási időszakban garantált az esetenként akár 30 százalékos kedvezmény, ráadásul jó eséllyel van is még hely a kiszemelt hotelben, a megálmodott paraméterekkel. A trendek ugyanakkor desztinációnként eltérőek.Ezúttal arra kértünk néhány utazásszervezőt, hogy a magyarok által legkedveltebb úti célok specialistájaként elemezze egy-egy piac alakulását.Görögország repülővel és busszalÉvek óta töretlenül hisz Görögországban az IBUSZ, amely a desztináció egyik legaktívabb programozója, bár mellette több egzotikus mediterrán úti cél, illetve városlátogatások, körutazások is megtalálhatók kínálatában.A társaság saját szervezésű görög repülős utakat budapesti és debreceni indulással is kínál. Korfut Debrecenből is, Kréta szigetén pedig nemcsak az ismert Rethymnót, hanem a korábbi években népszerű, természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő nyugati oldali üdülőhelyet, Chaniát is közvetlen charterjárattal. A többi közkedvelt görög desztináció, mint Kefalonia, Zakinthosz, Rodosz vagy a tavalyi újdonság, a népi hagyományokat erősen őrző Karpathosz is elérhető velük.Keresettek náluk az autóbuszos üdülőprogramok is, ezért idén megnövelt buszparkkal, nagyobb lekötésekkel juthatnak el a turisták többek között a görög tengerpartokra is, ahol ezen a nyáron Tolo és Kamena Vourla számít újdonságnak.Az IBUSZ-nál úgy tapasztalják, reneszánszukat élik a körutazások. Emellett azt is érzik, hogy nőtt az érdeklődés a rövidebb ideig tartó, de tartalmas, látnivalókban bővelkedő utazások iránt. Kevesebb időre utaznak a nyaralni vágyók is, ma már az egyhetes üdülések a jellemzőek a korábbi 10 napos, kéthetes nyaralásokkal szemben. Ők az az átlagosnál jobban érzékelik a vevőtudatosságot is. Utasaik előszeretettel élnek az előfoglalási akciókkal, ennek mértéke 10-15 százalék, és egy gyermek ingyen utazik a családdal.Olaszország rejtett kincseiA népszerűségi toplistán változatlanul előkelő helyet foglal el Olaszország, ahol mindig van valami új felfedeznivaló. Ezt igyekszik hangsúlyozni a TdM Travel, amely évről évre próbálja megcélozni a magyarok által kevéssé ismert országrészeket. Puglia tartománya a viszonylag kevés érdeklődő ellenére is évek óta szerepel a kínálatban, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik, de a tömegturizmus még ismeretlen fogalom. Umbria tartományát már megszerették az utasok, ott több "csemege" közül is választhatnak. Hagyományos körutazásaikba is próbálnak lehetőség szerint becsempészni olyan látnivalót, mely nem érhető el minden irodánál. A szicíliai körutazásban például csak ők kínálják az Egadi-szigeteket Magyarországról. Toszkána ínyenceknek körutazásuk egyik csúcspontja a saturniai fürdőzés, ez szintén egyedülálló élmény. Az idei év újdonságai között szerepel Ischia szigete, valamint a törzsutasok igényeihez igazítva szardíniai körutazás.Utasaik egyre inkább minőségi szállásokat keresnek és várnak el, nagyon fontos a jó minőségű, kényelmes autóbuszok iránti igény is. Szintén pozitívum, hogy a körutazások egyaránt népszerűek a fiatalabb és az idősebb generáció köreiben. A piaci kereslethez igazodva újdonságként több rövidebb, 3/4 napos körutazással bővítették idei kínálatukat.Az internetes foglalások térhódítására reagálva pedig 2015-től törzsutasaik számára külön online felületet biztosítanak a foglalások egyszerű továbbítására.Ausztria egész évbenAusztriát mi, magyarok elsősorban a téli időszakban preferáljuk, mert a síterepeken nagyon jó az ár-érték arány, garantált a színvonal, és közel is van. Az osztrák szolgáltatók sok kedvezményt nyújtanak a gyerekeknek, és szintén remekül szervezettek a különböző turistakártyák kedvezményrendszerei. Itt az a jellemző, hogy az emberek inkább többször utaznak rövidebb időtartamra, és csak 10 százalék alatti azok száma, akik egy hétre, legyen szó akár télről, akár nyárról.Erről számolt be a Cartour, amely több szálláshelyet is üzemeltet Ausztriában. Az utazási irodánál örvendetesnek tartják, hogy erősödik a hobbiturizmus, sok a kerékpáros és a természetjáró is. Idei újdonságként ők nyelvi táborokat is kínálnak Salzkammergut környékén.A szálláshelyek választásánál télen egyértelműen a pályaszállások dominálnak, például Tauplitzban vagy a Koralpén, de ezek nyáron is jól mennek. Ugyanakkor jellemző, hogy a magyarok síszezonon kívül inkább a tóvidékeket keresik, és ott a négycsillagos hoteleket, illetve az apartmanházakat. A motivációt tekintve élen van a kultúra, a rendezvények és feljövőben a wellness is.Törökország, a favoritA török tengerparti üdülőhelyek meglepő növekedést produkáltak az elmúlt években, szinte minden utazási iroda elégedett ezzel az úti céllal. Legnagyobb specialistája, a Green Travel is így van ezzel, amely a főszezonban heti 12 charterjáratot indít ide idén.Mint minden esztendőben, 2015-ben is több új szálloda nyílik a török üdülőhelyeken, emellett a meglévő szállodák többségét is 2-3 évente felújítják. A Green Travelnél 9 olyan szálloda lesz az árualapban, amely idén nyitja meg kapuit. Egy részük már meglévő szállodaláncok új tagja, de épül teljesen új brand alatt is hotel. A török riviéra dinamikus fejlődését szorosan követi az Égei-tengeri régió, ahol jóval több szabad terület van még a terjeszkedésre. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúráját is fejlesztik.A folyamatosan bővülő légi forgalom kiszolgálása érdekében teljes üzemben működik az antalyai repülőtér mindkét terminálja. A Green Antalya mellett negyedik éve repül Bodrumba, és 2015-ben elindítja a Budapest-Izmir járatot is. A Kusadasiba érkező sok száz turistának így már nem kell két órát buszoznia a szállása eléréséig, mert Izmir csak 50 km-re fekszik a üdülővárostól.Újdonságként ettől az évtől már a sármelléki Hévíz-Balaton Airportról is lesz heti egy charterük, a keleti országrészt pedig heti két indulással szolgálják ki DebrecenbőlÚgy tapasztalják, hogy a kereslet folyamatosan növekszik, amit továbbra is a kivételes ár-érték aránynak tudnak be, megfogalmazásuk szerint Európában verhetetlen az a szolgáltatás, amit Törökországban kapnak az utasok. Gyakran találkozni olyan családokkal, akik akár 7-8 alkalommal is visszatérnek az országba.A Green-utasok 85 százaléka ötcsillagos szállodát és all inclusive ellátást vesz igénybe. Náluk is egyre nagyobb jelentősége van az előfoglalásnak, mellyel akár 30-40 százalékot is lehet spórolni.Horvátország mindig kellAz autós utaknál egyértelműen Horvátország a befutó, ez az a desztináció, amely évről évre növekedést tud elérni a magyarok körében.A Terra Reisen is érzi ezt, nem véletlenül bővítették idén katalógusukban hat oldallal a horvát kínálatot, amelyben újdonság Pag szigete. Azt is tapasztalták, hogy az utasok hajlandóak kicsivel többet is adni a desztinációért, a foglalások átlagos értéke magasabb lett. Több a szállodai foglalás, és az utasok nemcsak a 2-3 csillagosokat keresik, hanem a magasabb kategóriát is, igaz, az öt csillagot már kevesen. Emellett megkedvelték a mobil házakat, ezekből szintén nagyobb választékot kínál a Terra Reisen idén.Horvátországban a szálláshelyek fejlesztése nem állt meg, folyamatosan újítják fel a szállodákat és az apartmantelepeket - mondták el a Terra Reisennnél. Az ország ugyanis ki szeretne kerülni az alól negatív a megítélés alól, hogy főleg gyenge minőségű szálláshelyei vannak, de ez persze együtt jár az árak emelkedésével is. Ami a közlekedést illeti, tavaly nyár végére elkészült az az alagút, amely az autópályát összeköti a makarskai riviérával, ezáltal 40-50 perccel rövidítve le az utazási időt Magyarországról.Folyamatosan fejlődő BulgáriaBulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott váltja fel a régieket. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel valamennyi népszerű része elérhető az országnak budapesti, debreceni és pozsonyi indulással is. Kapacitásaik ebben a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de növekedésre számítanak.Bulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel az ország valamennyi népszerű része elérhető. Kapacitásaik a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak.Egyiptom, a nagy visszatérőA Nílus ajándéka magához tért, Egyiptom újra az egyik legnépszerűbb úti cél volt tavaly a magyar szervezett kiutaztatásban, köszönhetően változatlanul jó ár-érték arányának, és annak az elérhető egzotikumnak, amellyel kevés desztináció tud vetekedni ilyen közel és ilyen áron.Az egyik legnagyobb egyiptomi kiutaztató, a Kartago Tours tavaly 50 százalékos bővülést ért el a desztinációban, és Tunéziában is 40 százalékot, ami alátámasztja, hogy Észak-Afrika ismét népszerű. Az árualapon nem nagyon változtattak, a szállodák jók, a fakultatív programok tartalmasak, s ez önmagában is a siker záloga.Az utasok náluk is korán "ébredtek", már a 2015-ös csomagok novemberi meghirdetésekor sokan lefoglalták idei nyaralásukat. Az előfoglalási adatok csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest, amikor ugyanezt tapasztalták. Az viszont továbbra is jellemző, hogy inkább a főszezonra foglalnak ilyenkor, talán azért is, mert ezek a helyek fogynak el először.Az utasok újraéledt bizalmára alapozva hozott vissza a Kartago olyan programokat, mint Taba, Sharm el Sheikh vagy a nílusi hajóutak. Idén is szerepel a kínálatban Hurghadán kívül Marsa Alam, ahova viszont újításként önálló charterláncot szerveznek. Hurghadára a nyári szezonban heti három charterjáratot közlekedtetnek Budapestről, egyet Debrecenből, Sharm el Sheikre heti egy gépet indítanak majd, május elejétől október végéig.Mesés TunéziaTunézia abban különleges, hogy a legelérhetőbb áron nyújt mindent, ami hamisítatlan Észak-Afrika és mesés arab kultúra. Az ország sokoldalú, szállodái jók, a programok variációja végtelen, s mindez verhetetlen ár-érték arányban - hangsúlyozta az ország specialistája, a kint 17 saját hotellel rendelkező Taurus Reisen, amely heti öt chartert közlekedtet ide 2015-ben. Sok náluk a visszatérő utas és a családosok is, amit az iroda a fent említetteken kívül a garantált napsütésnek és a homokos tengerpartoknak tulajdonít. Tavaly ebben a desztinációban a tour operator 37 százalékos bővülést ért el.2014-ben Tunéziát összesen 6 millió turista kereste fel, ami enyhe csökkenést jelent ugyan, ám erre az évre már 10 százalékos növekedést várnak.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: