Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Hírek, aktualitások - Magazin
A rovat további hírei
25 másodperc alatt elfogytak a március 14-i vonatjegyek
Budapest, 2015. március 12. - 25 másodperc alatt elfogytak a március 14-i vonatjegyek, miután megkezdődött a jegyeladás a legújabb japán Shinkasen járatra. A lelkesedés nem alaptalan, a csodavonat a 650 kilométeres Tokió - Kanazawa távolságot mindössze két és fél óra alatt teszi majd meg.A Kanazawa vasútállomásnál valóságos tömegek várták, hogy helyjegyet válthassanak a március 14-én induló új Shinkasen járatra, azonban sokan csalódottan tértek haza. A jegyeladás 10 órakor indult, azonban 25 másodperccel később már véget is ért, miután minden jegy elkelt. Ennek oka az volt, hogy a menetjegyeket személyesen, telefonon és online is megvásárolhatták az utasok.Március 14-én egy újabb Shinkansen vonallal bővül a japán vasúthálózat. A Hokuriku Shinkansen korábban csak Takasaki és Nagano között közlekedett, tavasztól viszont Toyama és Kanazawa érintésével Tsuruga városába is eljuthatunk azon a vonalon, ahol a 260 km/h sebességű E7 és W7 szériájú vonatok suhannak majd. A vonat első utasai azonban nem a kitartóan sorban állók voltak, hiszen február 7-8. között már 2800 utas próbálhatta ki az új szakaszt a próbautak során. A szerencséseket negyedmillió jelentkező közül sorsolták ki. "Számos új, gyorsabb lehetőséget nyit meg Japán felfedezéséhez a most megnyíló vasútvonal a magyar utasok számára is, akik többek között Kanazawába, a régi gésa- és szamuráj negyedbe igyekeznek. Az országszerte rendkívül fejlett tömegközlekedésnek hála a nagyvárosok és a vidéki tájak közti közlekedésnek évtizedek óta nincs komolyabb akadálya a szigetországban" - mondta Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője.Érdekesség, hogy távol-keleti viszonylatban ez a 260 km/h-s sebesség nem számít kirívóan magasnak, a sanghaji mágnesvasút ugyanis közel 500 kilométert is képes megtenni óránként. A pálya felett néhány centivel lebegő vonat azonban jelenleg csupán egy 30 kilométeres szakaszon közlekedik, hiszen a repteret köti össze a várossal. A 2020-as tokiói olimpiára tervben van a japán maglev vasút első szakaszának megnyitása is a turisták és a helyiek nagy örömére.
Bomba formálta a világ legkülönlegesebb strandját
A mexikói Marieta-szigeteket csak engedéllyel látogathatják a turisták. A Marieta-szigetek egy csoport kis, lakatlan sziget a mexikói Nayarit partjaitól néhány kilométerre. Amióta természetvédelmi területté nyilvánították, és megtiltották a halászatot a vizeiben, újra pezsgő tengeri élet van körülötte. Ez a hosszúszárnyú (vagy púpos) bálnák, delfinek, teknősök és ráják mellett a turistákat is oda vonzotta az utóbbi években.A szigeteknek azonban a tenger élővilága mellett van még egy vonzereje. A Playa del Amor, azaz az szerelem strandja, amelyet angolul Hidden Beachnek, vagyis rejtett strandnak is ismernek, az egyik legkülönlegesebb strandként tartják számon a világon.A strand úgy néz ki, mintha egy víznyelő lenne, és csak egy szűk alagúton keresztül lehet beúszni oda a tengerről. Bár maga a strand természetes, az üreg viszont mesterséges - írja az Amusing Planet. Mivel ugyanis a szigetek lakatlanok voltak, a mexikói kormány az első világháború előtt gyakorló célpontnak használta azokat.Hullottak a bombákA bombázások számos barlangot és egyedi sziklát formáztak a szigeteken. Állítólag a rejtett strand is egy ilyen bombázás műve, kiegészülve a természetes erózióval.A szigeteket csak azután nyilvánították nemzeti parkká, hogy a múlt század 60-as éveinek végén a híres tudós, Jacques Cousteau kezdeményezésére erőteljes nemzetközi nyomás bontakozott ki erre vonatkozóan. Most mindössze néhány túraszervező cég vihet oda turistákat a szükséges engedélyek birtokában.
Újabb ősállatok nyomaira bukkantak Ipolytarnócon
Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon, a miocén parkban: míg korábban 11 gerinces állatfajt, köztük emlősöket és madarakat azonosítottak nyomaikról, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.Mint Kordos László paleontológus, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott szakértője az MTI-nek hétfőn elmondta, az újabb megkövült lábnyomok 2014 nyarán kerültek elő a látogatóknak kiépített, korábban feltérképezetlen területről, a geológiai tanösvénynél átvizsgált 68 négyzetméternyi felületen, egymásra taposott rétegekben. A krokodilokra, teknősökre, gyíkokra, kétéltűekre emlékeztető lények ugyanabban az időszakban éltek, mint azok az orrszarvúk, párosujjú patások, ragadozók és madarak, amelyek nyomait már korábban felfedezték.A kutatások jelenleg is folynak, az eredmények első nyilvános szakmai bemutatására a Magyarhoni Földtani Társulat közgyűlésén kerül sor március 18-án - fűzte hozzá Kordos László, kiemelve, hogy az új leletek új fejlesztési, bemutatási távlatokat nyitnak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.Az újabb leletek szakmailag nagyon fontos eredménynek számítanak - hangsúlyozta a professzor, hozzátéve: "eddig is tudtuk, hogy a világban ez a leggazdagabb lábnyomos lelőhely, beleértve a dinoszauruszos lábnyomos helyeket is, mert már ezelőtt is legalább 3 ezer lábnyomot térképeztünk fel Ipolytarnócon néhány száz négyzetméternyi területen".Azt, hogy mi található még a kőzetrétegekben, speciális technikával, komputertomográfos módszerrel, vagyis a vizsgált rétegeket képzeletbeli lapokra bontva lehet majd kideríteni. Kordos László szerint még a nagyon nehezen látható és dokumentálható nyomokat is "elő lehet hívni" felszíni lézerszkenneléssel.Ipolytarnócon 1900-ban fedezték fel őslények lábnyomait, legutóbb Tasnádi Kubacska Antal végzett itt ásatást az 1930-as, majd az 1960-as években, eredményeit az Expedíció az időben című könyvben foglalta össze. Kordos László 1985-ben írt monográfiát a "régi" lábnyomokról, mint fogalmazott, "ezeket az újakat senki nem vette észre 115 éven keresztül".A terület élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait.
Vita az uniós roamingdíjak eltörlése körül
Uniós konfliktussal fenyeget, ha az Európai Tanács három évvel elnapolná a mobilos rezsicsökkentést, pontosabban a roamingdíjak idén decemberben esedékes teljes eltörlését, amit tavaly nagy többséggel szavazott meg az Európai Parlament - adta hírül a Nol.hu. Az unión belül egyfajta észak-dél ellentét alakult ki az ügyben, mert a turistacélpontnak számító mediterrán tagállamok szolgáltatói bevételük jelentős részét elvesztenék a roamingdíjak eltörlésével - írja a napilap online változata.A "déliek" javaslata szerint az ügyfeleknek naponta minimális, öt megabyte adatforgalom járna ingyen, az e fölötti mennyiségre ugyanúgy ársapkát húzna Brüsszel, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében. A lett elnökség most azért szeretne tárgyalási mandátumot kapni az ügyben, hogy elősegítse a gyors megoldást, és hogy a forgalmi korlátozásokat kivegyék a tanácsi tervezetből. Félő, hogy alkudozás lesz a vége, ami garantálja a csúszást.Pedig az okostelefonok terjedése és a mobilinternet népszerűsége mindenképp a korlátozások ellen szól. Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között zajlik majd hivatalos egyeztetés az ügyről, s a tanácsi tervezet csütörtökre bizonyosan módosulni fog. Hivatalos magyar álláspont még nincs.Ujhelyi István EU-képviselő ugyanakkor írásbeli kérdést intézett a tanácshoz és a bizottsághoz is, magyarázatot kérve a parlamenti döntés felülírása miatt.Álláspontja szerint az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, és megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket. A roamingdíj eltörléséről szóló döntésből nem lehet visszatáncolni. Még befolyásos európai országok, befolyásos gazdasági szereplők hatékony lobbijának engedve sem - hangsúlyozta a politikus.
Kiutazási trendek 2015-ben
Korai foglalás, tudatosabb utasok, az all inclusive változatlan népszerűsége, a csoportos és a buszos utazások reneszánsza - ezekről a trendekről számoltak be a tour operatorok a magyarok által legkedveltebb úti célok vonatkozásában a Turizmus Panorámának.Nem lesz nagy átrendeződés idén sem a legnépszerűbb úti célok listáján, legalábbis szezonkezdet előtt erre számítanak az utaztatók, és ezt támasztják alá a talán minden korábbinál erősebb előfoglalási időszak adatai is.A legszembetűnőbb trend, hogy az utóbbi években egyre korábban jelentetik meg katalógusaikat a tour operatorok, sokan már az előző esztendő őszén meghirdetik a következő év szezonjának utazásait. Méghozzá eredményesen, erre álltak át ugyanis a dörzsöltebb utasok is, felismerve, hogy nem érdemes last minute árakra várni, az előfoglalási időszakban garantált az esetenként akár 30 százalékos kedvezmény, ráadásul jó eséllyel van is még hely a kiszemelt hotelben, a megálmodott paraméterekkel. A trendek ugyanakkor desztinációnként eltérőek.Ezúttal arra kértünk néhány utazásszervezőt, hogy a magyarok által legkedveltebb úti célok specialistájaként elemezze egy-egy piac alakulását.Görögország repülővel és busszalÉvek óta töretlenül hisz Görögországban az IBUSZ, amely a desztináció egyik legaktívabb programozója, bár mellette több egzotikus mediterrán úti cél, illetve városlátogatások, körutazások is megtalálhatók kínálatában.A társaság saját szervezésű görög repülős utakat budapesti és debreceni indulással is kínál. Korfut Debrecenből is, Kréta szigetén pedig nemcsak az ismert Rethymnót, hanem a korábbi években népszerű, természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő nyugati oldali üdülőhelyet, Chaniát is közvetlen charterjárattal. A többi közkedvelt görög desztináció, mint Kefalonia, Zakinthosz, Rodosz vagy a tavalyi újdonság, a népi hagyományokat erősen őrző Karpathosz is elérhető velük.Keresettek náluk az autóbuszos üdülőprogramok is, ezért idén megnövelt buszparkkal, nagyobb lekötésekkel juthatnak el a turisták többek között a görög tengerpartokra is, ahol ezen a nyáron Tolo és Kamena Vourla számít újdonságnak.Az IBUSZ-nál úgy tapasztalják, reneszánszukat élik a körutazások. Emellett azt is érzik, hogy nőtt az érdeklődés a rövidebb ideig tartó, de tartalmas, látnivalókban bővelkedő utazások iránt. Kevesebb időre utaznak a nyaralni vágyók is, ma már az egyhetes üdülések a jellemzőek a korábbi 10 napos, kéthetes nyaralásokkal szemben. Ők az az átlagosnál jobban érzékelik a vevőtudatosságot is. Utasaik előszeretettel élnek az előfoglalási akciókkal, ennek mértéke 10-15 százalék, és egy gyermek ingyen utazik a családdal.Olaszország rejtett kincseiA népszerűségi toplistán változatlanul előkelő helyet foglal el Olaszország, ahol mindig van valami új felfedeznivaló. Ezt igyekszik hangsúlyozni a TdM Travel, amely évről évre próbálja megcélozni a magyarok által kevéssé ismert országrészeket. Puglia tartománya a viszonylag kevés érdeklődő ellenére is évek óta szerepel a kínálatban, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik, de a tömegturizmus még ismeretlen fogalom. Umbria tartományát már megszerették az utasok, ott több "csemege" közül is választhatnak. Hagyományos körutazásaikba is próbálnak lehetőség szerint becsempészni olyan látnivalót, mely nem érhető el minden irodánál. A szicíliai körutazásban például csak ők kínálják az Egadi-szigeteket Magyarországról. Toszkána ínyenceknek körutazásuk egyik csúcspontja a saturniai fürdőzés, ez szintén egyedülálló élmény. Az idei év újdonságai között szerepel Ischia szigete, valamint a törzsutasok igényeihez igazítva szardíniai körutazás.Utasaik egyre inkább minőségi szállásokat keresnek és várnak el, nagyon fontos a jó minőségű, kényelmes autóbuszok iránti igény is. Szintén pozitívum, hogy a körutazások egyaránt népszerűek a fiatalabb és az idősebb generáció köreiben. A piaci kereslethez igazodva újdonságként több rövidebb, 3/4 napos körutazással bővítették idei kínálatukat.Az internetes foglalások térhódítására reagálva pedig 2015-től törzsutasaik számára külön online felületet biztosítanak a foglalások egyszerű továbbítására.Ausztria egész évbenAusztriát mi, magyarok elsősorban a téli időszakban preferáljuk, mert a síterepeken nagyon jó az ár-érték arány, garantált a színvonal, és közel is van. Az osztrák szolgáltatók sok kedvezményt nyújtanak a gyerekeknek, és szintén remekül szervezettek a különböző turistakártyák kedvezményrendszerei. Itt az a jellemző, hogy az emberek inkább többször utaznak rövidebb időtartamra, és csak 10 százalék alatti azok száma, akik egy hétre, legyen szó akár télről, akár nyárról.Erről számolt be a Cartour, amely több szálláshelyet is üzemeltet Ausztriában. Az utazási irodánál örvendetesnek tartják, hogy erősödik a hobbiturizmus, sok a kerékpáros és a természetjáró is. Idei újdonságként ők nyelvi táborokat is kínálnak Salzkammergut környékén.A szálláshelyek választásánál télen egyértelműen a pályaszállások dominálnak, például Tauplitzban vagy a Koralpén, de ezek nyáron is jól mennek. Ugyanakkor jellemző, hogy a magyarok síszezonon kívül inkább a tóvidékeket keresik, és ott a négycsillagos hoteleket, illetve az apartmanházakat. A motivációt tekintve élen van a kultúra, a rendezvények és feljövőben a wellness is.Törökország, a favoritA török tengerparti üdülőhelyek meglepő növekedést produkáltak az elmúlt években, szinte minden utazási iroda elégedett ezzel az úti céllal. Legnagyobb specialistája, a Green Travel is így van ezzel, amely a főszezonban heti 12 charterjáratot indít ide idén.Mint minden esztendőben, 2015-ben is több új szálloda nyílik a török üdülőhelyeken, emellett a meglévő szállodák többségét is 2-3 évente felújítják. A Green Travelnél 9 olyan szálloda lesz az árualapban, amely idén nyitja meg kapuit. Egy részük már meglévő szállodaláncok új tagja, de épül teljesen új brand alatt is hotel. A török riviéra dinamikus fejlődését szorosan követi az Égei-tengeri régió, ahol jóval több szabad terület van még a terjeszkedésre. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúráját is fejlesztik.A folyamatosan bővülő légi forgalom kiszolgálása érdekében teljes üzemben működik az antalyai repülőtér mindkét terminálja. A Green Antalya mellett negyedik éve repül Bodrumba, és 2015-ben elindítja a Budapest-Izmir járatot is. A Kusadasiba érkező sok száz turistának így már nem kell két órát buszoznia a szállása eléréséig, mert Izmir csak 50 km-re fekszik a üdülővárostól.Újdonságként ettől az évtől már a sármelléki Hévíz-Balaton Airportról is lesz heti egy charterük, a keleti országrészt pedig heti két indulással szolgálják ki DebrecenbőlÚgy tapasztalják, hogy a kereslet folyamatosan növekszik, amit továbbra is a kivételes ár-érték aránynak tudnak be, megfogalmazásuk szerint Európában verhetetlen az a szolgáltatás, amit Törökországban kapnak az utasok. Gyakran találkozni olyan családokkal, akik akár 7-8 alkalommal is visszatérnek az országba.A Green-utasok 85 százaléka ötcsillagos szállodát és all inclusive ellátást vesz igénybe. Náluk is egyre nagyobb jelentősége van az előfoglalásnak, mellyel akár 30-40 százalékot is lehet spórolni.Horvátország mindig kellAz autós utaknál egyértelműen Horvátország a befutó, ez az a desztináció, amely évről évre növekedést tud elérni a magyarok körében.A Terra Reisen is érzi ezt, nem véletlenül bővítették idén katalógusukban hat oldallal a horvát kínálatot, amelyben újdonság Pag szigete. Azt is tapasztalták, hogy az utasok hajlandóak kicsivel többet is adni a desztinációért, a foglalások átlagos értéke magasabb lett. Több a szállodai foglalás, és az utasok nemcsak a 2-3 csillagosokat keresik, hanem a magasabb kategóriát is, igaz, az öt csillagot már kevesen. Emellett megkedvelték a mobil házakat, ezekből szintén nagyobb választékot kínál a Terra Reisen idén.Horvátországban a szálláshelyek fejlesztése nem állt meg, folyamatosan újítják fel a szállodákat és az apartmantelepeket - mondták el a Terra Reisennnél. Az ország ugyanis ki szeretne kerülni az alól negatív a megítélés alól, hogy főleg gyenge minőségű szálláshelyei vannak, de ez persze együtt jár az árak emelkedésével is. Ami a közlekedést illeti, tavaly nyár végére elkészült az az alagút, amely az autópályát összeköti a makarskai riviérával, ezáltal 40-50 perccel rövidítve le az utazási időt Magyarországról.Folyamatosan fejlődő BulgáriaBulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott váltja fel a régieket. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel valamennyi népszerű része elérhető az országnak budapesti, debreceni és pozsonyi indulással is. Kapacitásaik ebben a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de növekedésre számítanak.Bulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel az ország valamennyi népszerű része elérhető. Kapacitásaik a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak.Egyiptom, a nagy visszatérőA Nílus ajándéka magához tért, Egyiptom újra az egyik legnépszerűbb úti cél volt tavaly a magyar szervezett kiutaztatásban, köszönhetően változatlanul jó ár-érték arányának, és annak az elérhető egzotikumnak, amellyel kevés desztináció tud vetekedni ilyen közel és ilyen áron.Az egyik legnagyobb egyiptomi kiutaztató, a Kartago Tours tavaly 50 százalékos bővülést ért el a desztinációban, és Tunéziában is 40 százalékot, ami alátámasztja, hogy Észak-Afrika ismét népszerű. Az árualapon nem nagyon változtattak, a szállodák jók, a fakultatív programok tartalmasak, s ez önmagában is a siker záloga.Az utasok náluk is korán "ébredtek", már a 2015-ös csomagok novemberi meghirdetésekor sokan lefoglalták idei nyaralásukat. Az előfoglalási adatok csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest, amikor ugyanezt tapasztalták. Az viszont továbbra is jellemző, hogy inkább a főszezonra foglalnak ilyenkor, talán azért is, mert ezek a helyek fogynak el először.Az utasok újraéledt bizalmára alapozva hozott vissza a Kartago olyan programokat, mint Taba, Sharm el Sheikh vagy a nílusi hajóutak. Idén is szerepel a kínálatban Hurghadán kívül Marsa Alam, ahova viszont újításként önálló charterláncot szerveznek. Hurghadára a nyári szezonban heti három charterjáratot közlekedtetnek Budapestről, egyet Debrecenből, Sharm el Sheikre heti egy gépet indítanak majd, május elejétől október végéig.Mesés TunéziaTunézia abban különleges, hogy a legelérhetőbb áron nyújt mindent, ami hamisítatlan Észak-Afrika és mesés arab kultúra. Az ország sokoldalú, szállodái jók, a programok variációja végtelen, s mindez verhetetlen ár-érték arányban - hangsúlyozta az ország specialistája, a kint 17 saját hotellel rendelkező Taurus Reisen, amely heti öt chartert közlekedtet ide 2015-ben. Sok náluk a visszatérő utas és a családosok is, amit az iroda a fent említetteken kívül a garantált napsütésnek és a homokos tengerpartoknak tulajdonít. Tavaly ebben a desztinációban a tour operator 37 százalékos bővülést ért el.2014-ben Tunéziát összesen 6 millió turista kereste fel, ami enyhe csökkenést jelent ugyan, ám erre az évre már 10 százalékos növekedést várnak.
40 milliárdos állami támogatásból újul meg 35 kastélyunk
A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány 35 magyar kastély megőrzésére - mondta a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Ozorán, a dunántúli kastélyok fejlesztéséről tartott társadalmi egyeztetésen.A Pipo-várban rendezett konzultáción Puskás Imre hozzátette: a kastélyok megújításának fontos szempontja, hogy olyan tartalmakkal töltsék meg a fejlesztéseket, amelyek önfenntartóvá teszik az épületeket. A fejlesztési projektek úgy lehetnek sikeresek, ha a kastélyokat övező térség is tud kínálni programokat a látogatóknak - jegyezte meg. Példaként említette az ozorai várat érintően a Tolna megyei önkormányzatnak a Sió turisztikai fejlesztését célzó terveit.Sághi Attila, a Forster Központ elnöke emlékeztetett: a Nemzeti Kastélyprogram keretében a 2014 és 2020 közötti pályázati időszakban 33 milliárd forint európai uniós és tízmilliárd forint hazai költségvetési forrásból országszerte 35 kastélyt fejlesztenek, közöttük 19 műemlék-együttes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kerül a Forster Központ kezelésébe.Sághi Attila szólt arról, hogy 35 helyszín projektjeit másfél év alatt készíti elő a központ. "Nem hagyományos befektetői szemlélettel nézünk a fejlesztésekre, de az igény az, hogy ne kelljen néhány év alatt veszteség formájában visszafizetni az európai uniós támogatást" - mondta.Nagy Andrea, a központ pályázati főosztályvezetője többek közt arról beszélt, hogy a 2007 és 2013 közötti időszak projektjei közül 2015 végéig az ozorai Pipo-várban, Somogyváron, Edelényben és Majkon is lezárulnak a turisztikai beruházások.A három ütemben megvalósuló kastélyprogram egyes projektjeire legfeljebb másfél milliárd forintot lehet fordítani, elvárás ugyanakkor a látogatottság és a bevételek növelése, utóbbit szálláshelyek, vendéglátóhelyek kialakításával lehet elérni. Egy kastély felújításának átlagos kivitelezési ideje 18 hónap lesz - mondta.A konzultációsorozat hatodik állomására hívott, érintett települések vezetői beszámoltak a műemlékekhez kapcsolódó turisztikai elképzeléseikről.Fentős Zoltán, Somogysárd független polgármestere szerint a híres somogysárdi ménesnek egykor otthont adó Somssich-kastélyt mindenképpen a lovas sportra, lovas turizmusra lehetne hasznosítani. Dégen szintén lovas turisztikai jövőt képzelnek el a Festetics-kastély fejlesztéséhez kapcsolódva - mondta Gárdonyi Sándorné polgármester, Ozorán pedig a Sión tervbe vett vízi turizmus mellett kerékpáros idegenforgalom fellendülésében is bíznak.Béndek József, a Fejér megyei Soponya független polgármestere azt kérte, hogy a 6 ezer négyzetméteres, soponya-nagylángi Zichy-kastély a vagyon megőrzése érdekében minél előbb kerüljön a Forster Központ kezelésébe; a veszteségek között említette, hogy a klasszicista műemlék udvarán állt díszkutat például elbontották és elvitték. A kastély eltűnt darabjait még most is össze lehet gyűjteni - mondta a település vezetője.
Magyar siker az Arany Sörpecséten
Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Nemzetközi Sörfesztiválon. A versenyen Japántól Belgiumig közel kétszáz főzde több mint 700 söre versenyzett. Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar főzde söre hozott haza díjat Csehországból.Idén február 16. és 21. között a csehországi Taborban rendezték meg az egyik legrangosabbnak számító európai sörversenyt, az Arany Sörpecsét 2015-öt. A fesztivál jellegű verseny presztízsét jelzi, hogy már 2014-ben is több mint 154 sörfőzde nevezett, idén pedig 168 főzde több mint 700 sörrel szállt versenybe a fődíjért. Évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett rendezik meg a csehországi versenyt, amit az is jelez, hogy a hagyományosan erős - cseh, belga és német - versenyzők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán főzdék sörei is.A szakmai kóstoláson alapuló Arany Sörpecsét 2015 verseny idén két magyar sikert hozott: Az IPA kategóriában bronzéremmel díjazták a miskolci Zip's India Pale Lagerét. A gyümölcsös sör kategóriában a Szent András Sörfőzde bronzérmes Meggyese mellett a második helyezett a cseh Konícek Ryzler lett, az aranyérmet pedig a német Bergquell Erdbeer Portere kapta. Az összevont Major Award fődíjat a csehországi Heineken Starobrno Medium söre nyerte.
Jót tesz a középkorú férfiaknak a szaunázás
A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát - állapította meg egy hosszú távú finn tanulmány.Akár 63 százalékkal is csökkentheti a középkorú férfiak szívrohamkockázatát a "szegény ember gyógyszertára", ahogy a finnek nevezik a forró kamrát, ám a pontos mechanizmust, ahogy a szauna védi a szív egészségét, egyelőre nem ismerik - idézte a The Daily Telegraph a Kelet-finnországi Egyetem tudósainak a Jama Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányát.A kutatók 2315, 42-60 éves, Finnország keleti részén lakó férfit követtek 21 éven át. Ezalatt 190 résztvevő szenvedett hirtelen szívhalált, 281-en hunytak el szívkoszorúér-betegségben, 407-en szív- és érrendszeri kórban. Összesen 929-en haltak meg. Az adatok azt mutatták, hogy akik rendszeresen szaunáztak, azokat kevésbé érintették a szívproblémák. A hirtelen szívhalál kockázata 22 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik heti kétszer-háromszor szaunáztak, és 63 százalékkal mérséklődött azoknál, akik heti négy-hét alkalommal keresték fel a forró kamrát.A szívkoszorúér-betegségek miatti halálozásnál hasonló adatokat találtak: heti két-három alkalom 23 százalékkal, heti négy-hét alkalom 48 százalékkal csökkentette a probléma esélyét. A szív- és érrendszeri elhalálozások aránya 27 százalékkal mérséklődött a heti kétszer-háromszor, 50 százalékkal a négyszer-hétszer szaunázóknál. Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a Jama International Medicine szerkesztője úgy vélekedett, hogy bár nem tudni, miért éltek hosszabb ideig a gyakrabban szaunázó férfiak - a forró kamrában töltött pihenőidő, a több nyugalmat lehetővé tevő életstílus vagy esetleg a szaunabeli társaság miatt -, az biztos, hogy "az ott eltöltött percek hasznosan töltött időt jelentenek".Tovább csökkentek a kockázatok azoknál, akik egy-egy alkalommal általában tovább tartózkodtak a forró kamrában. Akik 11-19 percig izzadtak, azoknál 11 százalékkal, akik 19 percnél tovább maradtak a forróságban, azoknál 52 százalékkal csökkent a hirtelen szívhalál esélye.Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szaunázás mérsékelheti a vérnyomást, csökkentheti a stresszhormonok mennyiségét, javíthat a cukorbajosok és a tüdőbetegek állapotán, gyógyíthatja az egyszerű náthát és támogatja az anorexia legyőzését.
Bezárták a Szépművészeti Múzeumot
Hétfőn kezdődött a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója; a hároméves beruházás során megújul az 1945 óta romos Román csarnok, kijavítják a tetőzetet, valamint új kiállítótereket, műtárgyraktárat és éttermet hoznak létre.A Budapest ostroma során megsérült Román csarnokba a háború után a múzeum gipszmásolat-gyűjteményét helyezték el, majd a termet raktárként is használták - mondta el pénteken a helyszínen a múzeum Régi Szoborgyűjteményének osztályvezetője.Szőcs Miriam felidézte: a 19. század végén a Szépművészeti több száz darabos kollekciót hozott létre a művészettörténet legfontosabb szobrainak pontos gipszmásolataiból. Az 1930-as évekre azonban a másolatok megbecsültsége erősen megcsappant a szakma szemében, ezért az ostrom idején a gipsztárgyakat nem is mentették, majd a háború után azokat a megsérült Román csarnokba zsúfolták.A gipszgyűjtemény számbavétele 2003-ban kezdődött meg, így kiderült, hogy a mintegy 300 középkori és reneszánsz másolat fele maradt meg, míg az antik gipszeknél valamivel jobb az arány - tette hozzá.Szőcs Miriam elmondta, hogy a restaurált másolatokkal néhány éven belül ismét találkozhat a közönség: az antik gipszgyűjteményt a komáromi Csillag-erődben kialakítandó kulturális centrumban, a középkori és reneszánsz másolatokat a Szabolcs utcában felépítendő látványraktárban mutatják majd be.Baán László főigazgató hozzátette: a Liget Budapest projekt keretében, 8 milliárd forintból megvalósuló felújítást követően a múzeum 2018 tavaszán nyit meg ismét. A következő három évben nemcsak a Román csarnok műemléki rekonstrukcióját végzik el, hanem alatta új műtárgyraktár létesül, légkondicionálást építenek be, kijavítják a tetőzetet és korszerűsítik az épület fűtési rendszerét is.A csarnok a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) újraegyesülő Régi Mesterek Gyűjteményét fogadja majd be; az állandó kiállítás kapja meg a magasföldszint jelenlegi időszaki kiállítótereit is. Új időszaki kiállítóteret a Dór és az Ión Piramis egybenyitásával alakítanak ki, míg az éttermet az Egyiptomi Gyűjtemény szárnyába helyezik át, így az nyáron megnyílhat a Hősök tere felé - mondta el az MTI kérdésére.Baán László szót ejtett az általa miniszteri biztosként irányított Liget Budapest projektről is: beszámolója szerint a Hősök tere részben újraparkosítva, az 1938 előtti állapotban újul meg, de újragondolják a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) koncepcióját is. A Vajdahunyadvárban a jelenlegi tervek szerint a boros, gasztronómiai és élelmiszeripari funkciók összpontosulnának, míg a múzeum egy még felkutatandó, 8-10 hektáros külső helyszínen mutathatná be a növénytermesztési és állattartási eljárásokat.A Közlekedési Múzeumon kívülről elvégzik a teljes történeti rekonstrukciót, így az épület visszakapja a világháború után lebontott felső szintjét és kupoláját, a -1. szinten pedig új kiállítótérrel gyarapodik. A nagy járművek és a Repüléstörténeti Gyűjtemény elhelyezésére még keresik a legalkalmasabb helyszínt, de felvetődött, hogy a rekonstrukció idejére a Vasúttörténeti Park területén ideiglenes csarnok épüljön a gyűjtemény bemutatására - árulta el.Mint hozzátette, a Liget Budapest projekt keretében már 2015 második felében megkezdődik a Petőfi Csarnok és az egykori Hungexpo-irodák bontása, a turistabuszoknak pedig a Vágány utcában alakítanak ki új parkolót. A projektre ebben az évben 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 4,1 milliárdot már át is utalt a kormány.Baán László emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti bezárása idején a múzeum a Nemzeti Galériában rendez majd időszaki kiállításokat; idén többek között a 20. század talán legfontosabb kínai festője, Csi Paj-si, erdélyi magyar képzőművészek, majd Meret Oppenheim munkáiból nyílnak tárlatok, 2016 januárjától pedig Frida Kahlo és Diego Rivera főműveit mutatja be az MNG.A bezárás kapcsán külföldön is aktívabban mutatkozik meg a Szépművészeti: nyáron Milánóban egy nagy Leonardo-kiállításra kölcsönzik a reneszánsz mester lószobrát, majd szeptembertől szintén a lombard városban, a Palazzo Realéban rendeznek "highlights" kiállítást a Szépművészeti gyűjteményéből, az ekkor zajló világkiállításra időzítve - számolt be terveikről Baán László.