Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Nyit a Rákóczi-barlang
2007. április 1-től előzetes előzetes bejelentés nélkül is látogatható a Bódvarákó melletti Esztramos-hegy területén található Rákóczi-barlang, amely az Aggteleki Nemzeti Park talán legszebb barlangja. A fenti időpontól kísérettel látogathatóvá vált a forgalom elől korábban elzárt Esztramos-hegy, a valamikori kőbánya területe is.Az Aggteleki Nemezeti Park egyik legérdekesebb helye, a számos értéket rejtő Esztramos-hegy amely régebben mélyművelésű vasbányaként, majd később kőbányaként működött.A bányászati tevékenység számos barlangot tárt fel és pusztított el az idők során. Sajátos elhelyezkedése, geológiai viszonyai több tudományterület kiemelkedő értékeinek kialakulását eredményezte.Az Esztramos bemutatóhelyként történő kialakításának első lépése a Rákóczi-barlang szélesebb körben történő látogathatóságának megteremtése, amely így 2007. április 1-től előzetes előzetes bejelentés nélkül is látogatható! Az Esztarmos-hegy területén található barlang folyamatos nyitva tartással üzemel a korábbi gyakorlattól eltérően.Nyitva tartási idő:első túra indul: 09.30utolsó túra indul: 15.30A közbenső időszakban barlangtúrák óránként indulnak.Tekinttel arra, hogy a fokozottan védett Rákócz-barlang kapacitása 10/fő csoport, így célszerű a szabad túra időpontokról érdeklődni a jósvafői jegypénztárban, vagy a 48/506-009 telefonszámon.Előzetes bejelentkezés, további információ:Tel.: 48/503-000 Fax: 48/503-002E-mail: aggtelek@tourinform.hu 2007. április 1-től látogatójegy megváltásával kísérettel látogatható az Esztramos-hegy valamikori bánya területe is, amely korábban a látogatóforgalom elől elzárt terület volt.
Csokoládé: Az életérzést keressük, de az íze miatt választjuk
Édes tények: felmérés az édességfogyasztási szokásokróldocument.write('Csokoládé');Mi magyarok elsősorban íze miatt választjuk az aztékok által a világra hagyott csokoládét. A magyar lakosság 77 százaléka ugyanis e jellemzője miatt emel le a polcokról, az esetek több mint harmadában hetente több alkalommal, egy-egy tábla vagy szelet, elsősorban mogyoróval vagy mandulával ízesített csokoládét. Ízesítésétől és kiszerelésétől függetlenül, 10-ből 7 ember a csokoládé általános kedélyállapot-, illetve szellemi teljesítőképesség javító hatását tartja a legfontosabbnak az "isteni étek" élettani hatásai közül. - derül ki abból a felméréséből, amelyet a Magyar Édességgyártók Szövetsége készített a STOP.hu internetes portállal együttműködve a magyar lakosság édességfogyasztási szokásairól annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az édességek kiegyensúlyozott táplálkozásban valamint az egészséges életmódban betöltött szerepére.A Magyar Édességgyártók Szövetsége a STOP.hu internetes portállal együttműködve, 2007 március 15. és 28. között készített felmérést a magyar lakosság édességfogyasztási szokásiról. A felmérés célja az édességfogyasztási preferenciák feltérképezése mellett az volt, hogy felmérjék a lakosság édességekkel, ezen belül is a csokoládéval, kekszekkel és nápolyiféleséggel kapcsolatos ismereteit.Az 1.847 fő bevonásával elvégzett felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 76 százaléka rendszeresen fogyaszt csokoládéféleségeket, 28 százalékuk töltött ostyákat és nápolyiféleségeket, 24 százalékuk pedig különböző kekszeket is. Ezen édességek közül hetente több alkalommal, a felmérésben megkérdezettek 37 százaléka csokoládéval, legalább heti rendszerességgel 25 százalékuk kekszekkel, míg alkalmanként 35 százalékuk nápolyi féleségekkel is kényezteti magát.document.write('Bonbonok');A kényeztetésben persze kitüntetett szerepe van az édességek ízének. A kekszek esetében a szövetség és az online portál felmérésében megkérdezettek 79 százaléka az édes ízeket, ezen belül pedig leginkább a csokoládéval (70%), kakaóval (53%), mogyoróval (35%), kókusszal (26%) és mézzel (24%) ízesített termékeket kedveli. Ha nápolyi féleségekre esik a választásunk, a klasszikusnak mondható csokoládés (84%) és mogyorós (54%) ízesítésű töltött ostyák mellett, a legtöbben a vanília (49%), a citrom (44%) és az eper (12%) ízű nápolyit is szívesen ropogtatjuk.A felmérésben megkérdezettek 77 százaléka a csokoládét is leginkább az íze miatt fogyasztja. Tehát az íz az úr, a csokoládék esetében pedig az "íz-sorrendet" a mogyorós / mandulás (44%), a marcipános (40%), a mogyorókrémes (29%), az alkoholtartalmú (26%) valamint az epres (25%) ízesítés vezeti."Az íz választék bővülése pedig hozzájárul a csokoládé fogyasztás bővüléséhez is, ahol mi magyarok egyelőre a középmezőnyben vagyunk. Érdekesség, hogy az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás Portugáliában 2,8 kg, az USA-ban 5,5 kg, míg Magyarországon mindössze 3,2 kg, amely elmarad a 6,5 kg-os Európai Uniós átlagtól, és a felét sem éri el a csokoládé nagyhatalomnak számító Németország, Anglia, Svájc vagy Ausztria kiemelkedő, évi 10-11 kg/fő csokoládéfogyasztási szintjének." - mondja Halbritter Mátyás, az Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke 2005. évi statisztikákat ismertetve.document.write('Csokoládé minden formában és mennyiségben');"Köztudott persze, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos és finom csokoládé nálunk is kapható bőven. Ezek közül mi magyarok a tejcsokoládét (78%) és az étcsokoládét (40%) fogyasztjuk a legszívesebben, de nem vetjük meg a fehér csokoládét (28%) sem." - teszi hozzá az elnök.Ezeket a csokoládé fajtákat a leggyakrabban táblás (64%) és szeletes (30%) kiszerelésben vásároljuk meg, míg az ínyencségnek számító bon-bonokat (2,3%), csoki drazsét (1,7%) és pralinékat (1,5%) elsősorban alkalmakra választjuk.A Magyar Édességgyártók Szövetsége és a STOP.hu közös felméréséből kiderül az is, hogy kedvenc csokoládéját a megkérdezettek 84 százaléka bármikor, akár nassolás gyanánt is, 42 százaléka pedig étkezések után, desszertként, 18 százaléka ünnepekkor, míg 16 százaléka a vizsgák előtt, a koncentrálóképesség javítása céljából fogyasztja."Kiegyensúlyozott táplálkozásunk szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, hogy az édességeket, ezen belül a csokoládét, ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el annak érdekében, hogy annak pozitív élettani hatásai érvényesüljenek." - mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke.A csokoládé pozitív élettani hatásai közül a felmérésben megkérdezettek több, mint 77 százaléka leginkább a csokoládé boldogsághormon, azaz endorfin termelő hatását, 70 százaléka pedig a szellemi teljesítőképesség fokozó hatását tartja a legfontosabbnak.A kakaó és csokoládé helye a napi étrendbendocument.write('Étvágygerjesztő :-)');A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Fontos elővigyázatosság, hogy ezeket az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés.Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék, fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével, táplálkozás-élettani szempontból nem aggályos, sőt - a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve - előnyökkel is kecsegtet. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz. Az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos felhasználása azonban változatlanul elsődleges szempont.A különböző csokoládék 100 g-jának energiatartalma - összetételüktől függően - 2400-2600 kJ (570-620 kcal) között mozog, energiasűrűsége (a tömegegységre jutó energia mennyisége) meglehetősen nagy. Ezért a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai teljesítőképesség aktuális erősítésére előnyösen alkalmazható, számításba véve kedvező emészthetőségét és tápanyagainak gyors felszívódását.Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, valamint természetesen a cukrok, illetve keményítő adják meg a táplálkozás-élettani értékelés alapját a kakaóval készült termékeknél. Ehhez járulnak az ízanyagok, a szerves savak, a theobromin, a koffein és további olyan vegyületek, amelyek biológiai jelentőségét a közelmúltban ismerték fel, és amelyek kutatása ezekben a termékekben hónapról hónapra új eredményeket hoz.Miért csokoládé? Testhőmérsékleten olvadZsírban oldódó vitaminokat tartalmaz (A, D)Ásványi anyagokat tartalmaz (pl. réz)Antioxidánsokat tartalmazMérsékelten élénkítő hatásúMi a különbség a csokoládé és a kakaós bevonó között? Csokoládé Kakaós bevonó / kakaós tejbevonó Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag.Összetevők: cukortejporkakaómassza (kb. 50% kakaóvaj, 50% zsírmentes szárazanyag)kakaóvaj(kakaópor) Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.Összetevők: cukortejporkakaóporspeciális növényi zsír  Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30°C-on kemény, míg 36,5°C-on (testhőmérsékleten) teljesen megolvad.Kakaó, kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, amely legalább 10% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell, hogy tartalmazzon.A kakaó tápértékének megismerése: A tudományos eredmények tették lehetővé a kakaóbab alkotóelemeinek elemzését. Az átlagos értékeket a következő táblázat mutatja be.A nyers kakaóbab hozzávetőleges összetétele: Összetevő Mennyisége % KakaóvajFehérjeCellulózKeményítőCsíraTermészetes színezékVízÁsványi anyagTheobrominCukrokKoffein 44-4611-1497-112482,61,2-1,510,2