Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Már tesztelik az első turistaűrhajót
Hétfő reggel megtette első próbaútját a SpaceShipTwo, az első magánfejlesztésű űrugrógép, a SpaceShipOne nagytestvére. A jármű a tervek szerint alig két év múlva már a világűrbe jut. A fél tucat utas szállítására képes űrhajóra már 330 ember fizette be a kétszázezer dolláros repülési díjat. A Virgin Galactic által fejlesztett űrrepülőgép egyelőre nem önerőből repült, a közel háromórás úton végig a szállítógépén maradt. A Mojave-sivatag feletti teszten elsősorban a gép aerodinamikai tulajdonságaira voltak kíváncsiak a fejlesztők, mivel ez a gép teljesen új koncepció alapján készült, így a formát és a szerkezetet most próbálták ki először élesben. A fejlesztések vezetője, Burt Rutan szerint a próbarepülés nagy jelentőségű nap volt a fejlesztő cégek, a Rutan vezette Scaled Composites és a Virgin életében. Sir Richard Branson, a Virgin alapítója hozzátette, hogy minden rendben ment a teszten. „Nem volt meglepetés, minden jól ment a repülés során” –nyilatkozta Branson. A teszt 2 óra 45 percig tartott, ezalatt 13716 méter volt a legnagyobb elért magasság. A következő évben további fejlesztések és próbák következnek, melyek során a következő nagy lépés az lesz, hogy a WhiteKnightTwo nevű hordozógépről leválik az Enterprise fantázianevű űrrepülő, és először vitorlázva, majd saját motorjait használva marad a levegőben. A SpaceShipTwot 2009 decemberében mutatták be a nagyvilágnak. Az űrhajó a tervek szerint 15 kilométeres magasságban válik le a WhiteKnightTwo szállítógépről, majd ezután saját rakétahajtásával jut fel az űrbe, 110 kilométeres magasságba. A gép nagyjából öt percig lesz képes ilyen magasságban tartózkodni. A repülő belsejében szabadon lebeghetnek azok az utasok, akik befizetik a kétszázezer dolláros jegyárat – ennyi pénzből 125 ezer BKV-jegyet lehetne venni. A SpaceShipTwo majdnem kétszer akkora, mint elődje; a SpaceShipOne volt az első magánfejlesztésű repülő, amely 2004-ben elérte a Nemzetközi Repülő Szövetség által megadott, 100 kilométeres űrhatárt (azóta már múzeumba került). Az Enterprise projekt nemcsak arra terjed ki, hogy több tehetős turista átélhesse a súlytalanságot és fentről lássa a Földet, hanem a fejlesztők távlati tervei szerint megalkotja a világűrt érintő, egyik helyszíntől a másikra szállító, a hagyományos repülőnél gyorsabb utazások alapját is. (Index)
Az Újházi tyúkhúsleves lett Magyarország kedvenc étele
Az Újházy tyúkhúsleves végzett az elsõ helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A fõételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.A Torkos Csütörtökön indult, négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervezõ NetPincér.hu ügyvezetõje a kedden tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Az Újházy tyúkhúsleves 26.440 szavazattal lett elsõ, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A fõételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.A szavazás elõzményeirõl Perger Péter elmondta, hogy az elsõ szakaszban 5000 ételt rendelõ adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 fõételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklõdõk a www.kedvencetel.hu oldalon leves-, fõétel- és desszert kategóriákban.A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhárom kategória gyõztes ételének ajánlott receptjét összeállította, ezeket a közönség a www.kedvencetel.hu oldalon olvashatja el. (MTI)
Az első európai zöld főváros
2010-től már nem csak kulturális, hanem "zöld" fővárosa is van Európának. A megtisztelő címet idén elsőként Stockholm viselheti. Az ötlet először 2006 májusában merült fel egy tallinni konferencián, amelyet Jüri Ratas, az észt főváros akkori polgármesterének javaslatára hívtak össze. 
 A találkozón 15 európai városnak és az észt városok szövetségének képviselői közös memorandumot fogadtak el az Európa Zöld Fővárosa cím létrehozásáról - idézi fel a kezdeteket az Európai Bizottság honlapja. Mára több mint 40 jelentős európai város, köztük 21 tagállam fővárosa támogatja a kezdeményezést.
 Mostantól évente egy olyan európai város viselheti a címet, amely élen jár a környezetbarát városi életmód kialakításában példaként szolgálva más városok számára. Az Európa Zöld Fővárosa címért minden, legalább 200 ezer lakosú város pályázhat a 27 EU-tagállamban, a tagjelölt országokból (Törökország, Macedónia, Horvátország), valamint az Európai Gazdasági Térség országaiból (Izland, Norvégia, Liechtenstein). Azoknak az országoknak az esetében, amelyekben egyetlen város lakossága sem éri el a 200 ezret, az ország legnagyobb városa pályázhat. 
 A díj első nyerteseként idén Stockholm, majd jövőre Hamburg viselheti a címet. A 2012. és 2013. évre vonatkozó pályázatok leadási határideje 2010. február 1. volt, így már kiderült, hogy 17 európai város - Espoo, Malmö, Glasgow, Reykjavík, Torun, Łódź, Antwerpen, Nürnberg, Nantes, Vitoria-Gasteiz, Barcelona, Murcia, Sevilla, Bologna, Róma, Ljubljana és Budapest - méretteti meg magát a zöld fővárosi címért.A döntőbe jutott városok nevét március végén teszik közzé, míg az eredményhirdetésre októberben, az idei zöld főváros Stockholmban kerül majd sor.
Budapestnek igencsak össze kell szednie magát, ha meg akar mérkőzni a címért. Csupán a miheztartás végett: a svéd főváros lakosságának 95 százaléka legfeljebb 300 méteres távolságban él a legközelebbi zöldterülettől.A város minden vonata és belvárosi busza megújuló üzemanyaggal közlekedik. A település teljes üvegházgáz-kibocsátása 25 százalékkal mérséklődött 1990 óta, és a városvezetés azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2050-re teljesen függetlenné teszi a fővárost a fosszilis energiahordozóktól. (MTI)
Megszületett az első magyar Michelin-csillag
A neves Michelin Guide legújabb, európai kiadványában végre szerepel magyar étterem is: a budapesti Ráday utcai Costes kapta meg elsőként a világ legjobb éttermeinek szánt elismerést. A belvárosi étterem már nyitása óta a csúcsgasztronómiát tűzte zászlajára, korábbi konyhafőnökük, a portugál Miguel Rocha Vieira többek közt Ferrán Adriánál, a háromcsillagos spanyol séfnél tanulta ki a molekuláris gasztronómiát. A tehetséges szakáccsal nemrégiben még a TV Paprikán is találkozhattunk, vele készült ugyanis a Jövő konyhája című sorozat. Miguel Vieiria azonban tavaly visszament Lisszabonba, helyét az argentin Nicolas Delago vette át. Az étterem tulajdonosai között található egyébként Gerendai Károly, a Sziget főszervezője is, aki tavaly a Kreatív Konyhafórumon azt nyilatkozta, hogy a csúcsgasztronómia és a nyereségesség nem mindig jár kéz a kézben... A Michelin Guide Bib Gourmand elismerést is adományoz azon éttermeknek, amelyek ár-érték arányban kiválóan teljesítenek. Ebbe a kategóriába idén négy budapesti étterem került, a Várbeli 21 étterem, a XII. kerületi Arcade Bistro, a Bíró Lajos nevével fémjelzett Bock Bistro az Erzsébet körúton, illetve az I. kerületi Csalogány 26. Idén a legtöbb 3 Michelin csillagos étterem nem meglepő módon Franciaországban található, 10 egység Párizsban, egy Lyonban, kettő Londonban, egy Rómában és egy Firenzében kapta meg a legmagasabb szintű elismerést. A brit fővárosban található azonban az egyetlen új háromcsillagos egység, az Alain Ducasse at the Dorchester. Tavaly novemberben a másik neves étteremkalauz, a Gault-Millau két fővárosi éttermet is a nagyjából egy Michelin-csillagnak megfelelő 15 séfsapkával jutalmazott, a Babel Delicate-ot és a Fausto's -t, további séfsapkákat kapott az Alabárdos, az Arany kaviár, a Múzeum, a Gundel, a Csalogány26, a Donatella, a Bock Bistro, a Baraka, a Robinson és a Kárpátia.
New York állam éttermeiben betiltanák a só használatát
Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben. A lakosság egészségi állapotának javítását, egyebek mellett a magas vérnyomásban szenvedők számának csökkentését célzó tervezet megtiltaná az éttermeknek, hogy sót használjanak az ételek készítéséhez. A beterjesztő Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselő ezer dolláros büntetés szabna ki a tilalmat megsértő éttermekre. New York-i séfek képtelenségnek tartják a kezdeményezést. Jeff Nathan, a broadway-i Abigael kóser étterem tulajdonosa szerint maguknak a fogyasztóknak kell döntéseket hozniuk az egészséges étkezés érdekében. Mint ahogy az orvosok vagy az időnkénti kórházi látogatások sem tudják megoldani az egészségügyi problémákat, erre a séfek és az éttermek sem képesek - hangoztatta. Nathan vezeti az Én eszem, én választok nevű, séfekből, étteremtulajdonosokból és fogyasztókból álló csoportot, amely Facebook oldalán tiltakozott a törvénytervezet ellen. Közölték, belefáradtak abba, hogy a politikusok döntik el, mit ehetnek az emberek és mit nem. Akkor is tiltakoztak, amikor a város vezetése kampányba kezdett az ételek nátrium- és a transzzsírtartalmának csökkentésére. A sóellenes mozgalom egyik zászlóvivője Michael Bloomberg polgármester. Orit Sklar, az Én eszem, én választok ellenmozgalom aktivistája ahhoz hasonlította a sótilalmat, mintha a szakácsoknak megbilincselt kézzel kellene főzniük. New York város egészségügyi hivatala azonban hangsúlyozta: az Egyesült Államokban évente 800 ezren halnak magas vérnyomás okozta betegségekben, az amerikaiak a javasolt sómennyiségnek naponta átlagosan a kétszeresét fogyasztják, és az ételekben levő só 80 százalékát a gyártók adják a termékekhez. Sokan ugyan egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy csökkenteni kell Amerikában a sóbevitelt, több szakértő - köztük Michael Alderman, a New York-i Albert Einstein orvostudományi egyetem hipertónia szakértője - azonban arra figyelmeztet: a sóbevitel csökkentése szívproblémákat okozhat, ezenkívül növelheti az úgynevezett inzulinrezisztenciát, következésképp a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (MTI)
Gyógy- és élménymedencékkel bővül a tiszaújvárosi fürdő
Tiszaújvárosi Termálfürdő tulajdonosa és üzemeltetője a TiszaSzolg 2004. Kft. felismerve az egészségturizmus fejlődési trendjében lévő lehetőségeket, a tulajdonos önkormányzatok egyetértése alapján döntött a termálfürdő további fejlesztéséről. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program keretén belül kiírásra került Turisztikai Attrakciók Fejlesztése című pályázatra a társaság a „Tiszaújvárosi Termálfürdő fejlesztése” néven pályázott. A beruházási program teljes költsége 1.425 MFt. A Tiszaújvárosi Termálfürdő fejlesztése, szerves része annak a komplex idegenforgalmi központnak, melynek jelenlegi megtestesítője a Fürdő mellett a Városi Sportcentrum, jövőbeli pillére pedig a magántőke bevonásával megépítendő szálloda. Az új létesítmény egy 242 m2 vízfelületű, töltő-ürítő rendszerű, csak nyáron üzemeltetett gyógyvizes ülőmedence, és az ahhoz kapcsolódó zuhanyok, padok, támfalak és térburkolatok együtteséből, és a medencével összeépített gépaknákból, nap- és esővédő tetőkből áll. A medencébe kettő lépcsőlejárat vezet, az oldalfalak mentén, és a létesülő kis szigetek körül ülő-, masszázs- és pezsgőpadok, pezsgőágyak és nyakzuhanyok létesülnek. A kivitelezésre 4 hónap áll rendelkezésre, hogy az új medencét a nyári strandszezonban a vendégek már használhassák. A pályázat pozitív elbírálása esetén megnyert támogatási összeg alapot teremt a beruházás teljes megvalósítására, mely szerint az északi strandterületen új bejárati épület és nyitott öltözők kerülnek megépítésre, ami egyrészt új szolgáltatásokat kínál, másrészt a főszezon tömeges strandlátogatóinak könnyebb bejutását teszi lehetővé. Várhatóan 2010. szeptemberétől a meglévő, egész évben üzemelő fedett termálfürdő bővítéseként új élménycsarnok kerül kialakításra. Az új élménycsarnok megépítésével jelentősen bővül a fedett medencetér, melyen belül egy új normálvizű kalandmedence létesül, különféle élményelemekkel. Kialakításra kerül egy új 300 férőhelyes öltöző, mosdó blokk a jelenlegi mindössze 400 férőhelyes öltözőkapacitás mellett. Az évek óta szűk kapacitással bíró szaunázási lehetőség, új szauna-parkkal egészül ki, közel 10 új szolgáltatási elemmel bővülve.
Megújult Székesfehérvár 105 éves fürdője
Megújult Székesfehérvár 105 éves fürdője; a szecessziós stílusú, kupolás épületet csaknem egymilliárd forintos költséggel, másfél évi munkával felújították, csütörtökön ünnepélyesen megnyitották.A műemléképületen belül eredeti szépségében állították helyre a faragott kabinsort, a korabeli díszburkolatokat és stukkókat. A korhű berendezések mellett a legmodernebb technikával szerelték fel. A fürdő leglátványosabb része a török fürdő, amelyben két, mozaikkal kirakott ülőmedence, ülő pezsgőfürdő és központi fürdőmedence várta egykor és várja ma is a 36-38 fokos vízben felüdülni vágyókat. Igazi különlegessége a fürdőnek a mozaikcsempés tepidárium, amely a fehérvári társasági élet egyik színtere lehet, és akár üzleti megbeszéléseknek, céges találkozóknak is helyet adhat. A régi épületben gyógy- és fitneszszolgáltatást, továbbá masszázst is igénybe vehetnek a vendégek. A felújítást a műemlékvédő szakemberek szigorú felügyelete mellett végezték, s mindent, ami a fürdő két évtizedes bezártsága alatt nem ment tönkre, visszaépítettek, helyreállítottak. Hogy ne hiányozzanak a vendégeknek a XXI. századi fürdőkultúra szolgáltatásai sem, a műemlékfürdő mellé emeltek egy új épületet, ahol a szauna, gőzkabin, élményzuhany kapott helyet. Az Árpád-fürdő csaknem két évtizedig zárva volt, 2004-ben vásárolta meg a Készpénz-Invest Kft., üzemeltetője a Förhécz I. Kft. A fürdő különleges időpontban tart nyitva. Március 25-től várja a vendégeket, hétköznaponként 17 órától éjjel 1 óráig, hétvégeken pedig reggeltől késő éjszakáig. (MTI)
Még az idén megnyitják az új szállodát és fürdőt Tamásiban
Még ebben az évben szeretnék átadni az új gyógyfürdőt és a hozzá kapcsolódó szállodát Tamásiban. A projektek részben uniós támogatásból valósulnak meg. Itt a tavasz, kezd kinőni a földből az új gyógyfürdő Tamásiban, melynek még az emeletén is lesz medence. Fülöp László, a fővállalkozó Aquaplus Kft. kivitelezési igazgatója elmondta, hogy a közműkiváltásokkal – az alapozást akadályozó vezetékek áthelyezésével – kezdték a munkát az ősszel. Úgy oldották ezt meg, hogy a meglévő fürdő közben végig fogadhatta a vendégeket, nem kellett üzemszünetet tartani. A földmunkákat elvégezték, az alaplemezt kiöntötték, s most haladnak felfelé a pillérépítéssel, falazással, a medencék és kiegyenlítő tárolók betonozásával. A cég épít és üzemeltet is fürdőket. Ebből adódóan tudják, hogy nem szabad kispórolni az anyagot, mert abból a későbbiekben baj lehet. Zalaegerszegen, Kistelken és Mohácson is van általuk épített és működtetett fürdő, tanuszoda. A tamási fürdő 25 éven át történő üzemeltetésére kötöttek szerződést az önkormányzattal. Az alpolgármester, Széles András szerint emlékezetes esztendő lesz Tamási életében 2010. Új iskola, új fürdő és új szálloda is épül. Az év közepén a fürdő melletti szálloda kivitelezését is elkezdi ugyanez a cég. Az akadálymentes, úgynevezett ability gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó, szintén akadálymentes, 81 szobás négycsillagos szálloda remélhetőleg sok bel- és külföldi turistát vonz. Olyan családok üdülhetnek majd itt gond nélkül, kényelmesen, melyekben mozgáskorlátozott gyermek vagy felnőtt is van. A fürdőre hétszázmillió, a szállodára hatszázmillió forint, részint az Európai Unió, részint a Magyar Állam által nyújtandó támogatást nyertek. A létesítményeket még az idén szeretnék átadni. A gyógyfürdő építésének várható összköltsége 1,5 milliárd forint lesz. A szállodáé 2,4 milliárd. Most a fürdőépítés van soron. Három medencét alakítanak ki, aztán az emeleten egy negyediket. Lesz csúszda, szauna, sóbarlang és iszapkezelés is. Az emeleti falak jelentős része üvegből készül, szép kilátást kínálva a miklósvári tájra. A próbaüzemet októberre tervezik, az átadás várható ideje: 2010. november 1. (teol.hu)