Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

New York állam éttermeiben betiltanák a só használatát
2010. március 15.

Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben.

A lakosság egészségi állapotának javítását, egyebek mellett a magas vérnyomásban szenvedők számának csökkentését célzó tervezet megtiltaná az éttermeknek, hogy sót használjanak az ételek készítéséhez. A beterjesztő Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselő ezer dolláros büntetés szabna ki a tilalmat megsértő éttermekre. New York-i séfek képtelenségnek tartják a kezdeményezést. Jeff Nathan, a broadway-i Abigael kóser étterem tulajdonosa szerint maguknak a fogyasztóknak kell döntéseket hozniuk az egészséges étkezés érdekében. Mint ahogy az orvosok vagy az időnkénti kórházi látogatások sem tudják megoldani az egészségügyi problémákat, erre a séfek és az éttermek sem képesek - hangoztatta. Nathan vezeti az Én eszem, én választok nevű, séfekből, étteremtulajdonosokból és fogyasztókból álló csoportot, amely Facebook oldalán tiltakozott a törvénytervezet ellen. Közölték, belefáradtak abba, hogy a politikusok döntik el, mit ehetnek az emberek és mit nem. Akkor is tiltakoztak, amikor a város vezetése kampányba kezdett az ételek nátrium- és a transzzsírtartalmának csökkentésére.

A sóellenes mozgalom egyik zászlóvivője Michael Bloomberg polgármester. Orit Sklar, az Én eszem, én választok ellenmozgalom aktivistája ahhoz hasonlította a sótilalmat, mintha a szakácsoknak megbilincselt kézzel kellene főzniük. New York város egészségügyi hivatala azonban hangsúlyozta: az Egyesült Államokban évente 800 ezren halnak magas vérnyomás okozta betegségekben, az amerikaiak a javasolt sómennyiségnek naponta átlagosan a kétszeresét fogyasztják, és az ételekben levő só 80 százalékát a gyártók adják a termékekhez. Sokan ugyan egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy csökkenteni kell Amerikában a sóbevitelt, több szakértő - köztük Michael Alderman, a New York-i Albert Einstein orvostudományi egyetem hipertónia szakértője - azonban arra figyelmeztet: a sóbevitel csökkentése szívproblémákat okozhat, ezenkívül növelheti az úgynevezett inzulinrezisztenciát, következésképp a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu