Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A legszigorúbban őrzött helyek a nagyvilágban, ahová biztosan nem engednek be
2016. szeptember 27.

Filmekből, könyvekből, újságcikkekből tudjuk, hogy több, egyszerű földi halandók által megközelíthetetlen, titkos és rendkívül jól védett hely létezik manapság bolygónkon. Íme néhány, ahová nem sokan tehetik be a lábukat - és ők is kizárólag különleges engedélyek birtokában!

Vatikáni Titkos Levéltár, Róma

2012-ben volt 400 éve, hogy leválasztották az Apostoli Könyvtártól a különleges és titkos iratok számára létrehozott központi adattárt. Becslések szerint a polcok hossza nagyjából 85 kilométer, ezeken tárolnak 35 ezer dokumentumot - köztük Galilei perének anyagát -, míg az 1939 utáni darabokat a pincében őrzik. Ide nem léphet be akárki, a kutatók közül is csak az, aki speciális engedélyt kap, és szigorúan korlátozzák azt is, hogy mely iratokhoz jár a hozzáférés (a pincében tárolt anyaghoz nem férhet hozzá látogató).

Az 51-es körzet, Nevada, USA

A titokzatos katonai bázis megnyitását - amely fölött állandó repülési tilalom volt a külvilág számára érvényben - 1955-ben maga Eisenhower rendelte el, és létezését a kormány hivatalosan csak 2013-ban ismerte el. A légi támaszpontot egy kiszáradt tó medrében hozták létre, és különleges repülőgépek titkos tesztelésére használták. A leggyorsabban és legmagasabban, olykor a radar számára csaknem 100 százalékig észlelhetetlen felderítő- és lopakodó gépeket a hivatalos vélemény szerint tévesen észlelték azonosítatlan repülő tárgyakként (ufó).

Azonban még a légi támaszpont megnyitása előtt, 1947-ben Roswell városának határában a helyiek állítása szerint egy repülő csészealj csapódott az egyik farmer földjébe, benne három idegen lény holttestével. A maradványokat órákon belül a legközelebbi katonai bázisra szállították, később pedig az 51-es körzetben tárolták. A hivatalos verzió meteorológiai ballon lezuhanásáról beszél, ugyanakkor az ufóhívők szerint az, hogy a Roswell-akta továbbra sem hozzáférhető - még az amerikai szenátorok számára sem -, bizonyítja az idegen lények létezését.

A világ aranytartalékát őrző páncélterem, New York, USA

A Liberty Street 33. szám alatt őrzik - 25 méter mélyen - 100 ország 6400 tonna súlyú aranytartalékát (ez a világ jegybanki aranytartalékainak 22 százaléka). A legszigorúbb óvintézkedések - zárt láncú kamerarendszer és az elektronikus felügyeleti szisztéma - védik a Szövetségi Tartalékbank épületét és az ott tárolt, téglaformába öntött nemesfém letétet, melyet robotszerkezetek mozgatnak, és mesterlövészek biztosítanak.

Koreai demilitarizált övezet

Észak- és Dél-Korea között húzódik a világ egyik legjobban őrzött határsávja. A 257,5 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, mindkét oldalról szigorúan védett övezetbe ritkán teszi be a lábát ember, így lassan természetvédelmi övezetté alakul át.

A mormon egyház titkos tárolója, Utah, USA

Egyesek barlangként, mások pinceként emlegetik a mormon egyház 1962-ben megépült tárolóját, amelyről nagyon nehéz fotót találni. Az ép ésszel felfoghatatlanul agyonőrzött és -hallgatott helyen genealógiai és történelmi feljegyzéseket tárolnak, ezeket hőmérséklet-szabályozó, mozgás- és hőérzékelő is védi az erős őrségen kívül.

Fort Knox, USA

Bár filmen már majdnem sikerült behatolni az Amerikai Egyesült Államok különleges kincstárába és kifosztani azt (James Bond ezt személyesen akadályozta meg), valójában halvány esély sincs a megközelítésére sem. Az USA aranytartalékát és néhány különlegesen fontos és értékes dokumentumot helyeztek el itt, melyeket katonaság és egy robbanás- és bombabiztos, 22 tonnás ajtó őriz. Közkeletű tévedés azonban, hogy itt található a Függetlenségi nyilatkozat eredeti példánya is, az ugyanis a Nemzeti Archívumban, Washingtonban tekinthető meg.

Szaddám Huszein hajdani bagdadi bunkere, Irak

A nem is olyan régmúlt legjobban őrzött, legbiztonságosabbra épített és egyik legtitkosabb helye volt a bukott diktátor, Szaddám bunkere, melyet úgy terveztek, hogy még egy nukleáris támadást is átvészeljen. 50 embert tudtak elszállásolni 30 méter mélyen, és a menedék sikeresen esett át 7 bomba- és 20 cirkálórakéta-támadáson. A diktátor további sorsát mindnyájan ismerjük...

forrás: www.nlc.hu