Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Birsalma
SzármazásA Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. A további termőterületeken, elsősorban a Mediterránumban, bizonyára csak meghonosodott. A IX. század óta telepítik az Alpoktól északra is. Terjesztésében a görögök és a rómaiak is közreműködtek. Alacsony bokor változatát díszítésre és élő sövényként is használják.ÉrdekességA görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.JellemzésA birsalma alakjában hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik.FajtáiA birsnek két alfajtája létezik a birsalma és a birskörte, melyek pusztán alakjukban különböznek. A birsek a kései gyümölcsökhöz tartoznak.Melyiket vásároljuk?A birs vásárlásánál igyekezzünk az érett, de hibátlan darabokat választani, mert ez a gyümölcs igen érzékeny és már a felületén lévő legkisebb sérülés is könnyen romláshoz vezethet. Gyakran még a legérettebb almák is igen kemények.Eltarthatóság, tárolásAkárcsak a többi almaféle hűvös helyen (0-5 °C) hónapokig is eltartható.ElőkészítésA birset is alaposan mossuk meg, mielőtt fogyasztjuk, vagy elkészítjük. Mivel héja vastagabb, mint más almáké érdemes megpucolni, de itt se feledkezzünk meg a felület citromlével való bekenésről.Elkészítés, felhasználásA birs finom vegyes gyümölcslevekben és lekvárokban. A birs színe a befőzés során rózsaszínné változik. Hazánkban leggyakrabban birsalmasajtot készítenek belőle, mely magában és süteményekben is finom. A hagyományos felhasználás mellett a nemzetközi gasztronómiában egyre nagyobb teret nyer a birsalma, különleges fogások meghatározó vagy kiegészítő alapanyagaként.Vitaminok, ásványokC vitamint és P vitamint tartalmaz. A P vitamin (citrintartalom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm.Élettani hatásokA népi gyógyászat hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak ismeri: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is alkalmazzák. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. A birsalma savas kémhatása mozgásba hozza az emésztőrendszert, segít a gyomornak. Magas pektintartalmának, vagyis értékes rostanyagának köszönhetően hasmenés kezelésére is alkalmazható. Ha nincs friss gyümölcs, levele szárazon eltartható, és a friss gyümölcshöz hasonlóan használható gyógyítási célokra. A pektin a vér koleszterinszintjének rendben tartásában is szerepet játszik. A birsalma enyhíti a fájdalmat és az erős görcsöket. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a legjobb a levét kicentrifugázni. Nem baj, ha nem érett a gyümölcs, nagyon savanyú ugyan, de a gyógyító hatása még nagyobb. Ha főve használjuk némely birsalmának elég egy rottyanás, és megpuhul. Ha tovább főzzük kinyílik, óvatosan meg kell kavarni, hogy egyenletesen puhuljon. Szegfűszeget tegyünk bele, hogy fokozza az ízét, valamint gyulladáscsökkentő gyógyhatását.Birsalma sajtMegmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját és a hibás részeket kivágjuk. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell hozzá. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vizet teszünk. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romlani fog. Az elkészült pépet formákba öntjük (üveg vagy porcelán), lehetőleg 1,5-2 cm vastagon, az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk. Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani érdemes celofánba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy különböző süteményekbe kis kockákban belesütni.
Új téli menetrend Ferihegyen
Egy új fapados légitársasággal és két vadonatúj célállomással bővül a ferihegyi repülőtér kínálata az idei téli menetrendtől, ezzel immár 52 légitársaság kínál menetrendszerinti járatokat a világ 100 városába Budapestről.Tovább erősödik a verseny a ferihegyi repülőtér fapados légitársaságai között, ugyanis október 29-én indul a reptér legújabb légitársasága, a Smart Wings, amely négy, a diszkontok által is közkedvelt európai városba indít járatokat. A cseh fapados hetente kétszer repül majd Madridba, illetve Barcelonába. Utóbbi útvonalon eddig a SkyEurope élvezett monopolhelyzetet, most azonban erős versenytársat kapott. A Smart Wings naponta közlekedik majd Párizs és Budapest között, amely útvonalon nagyon éles versenyhelyzet alakult ki, hiszen három fapados (Wizzair, SkyEurope és Smart Wings) és két hagyományos (Air France, Malév) légitársaság verseng az utasokért. Erősödik a verseny Prága és a magyar főváros közötti útvonalon is, ahol a cseh társaság három hagyományos (CSA, Malév, TAP) légitársaság első fapados vetélytársasként lép fel. Két új desztinációval bővít a Wizzair: ezentúl hetente három-három járat közlekedik Budapestről Eindhovenbe és Göteborgba. Malév a téli menetrendben átlago san napi 56 és heti 465 járatot indít Ferihegyről. Novembertől újra járnak a magyar légitársaság gépei Budapest és Bangkok között, és decembertől átszállás nélkül lehet eljutni Ferihegyről Mexikóba a Malév charter járatával. Magasabb fokozatba kapcsolt a Scandinavian, Stockholm és Budapest között, 2-ről 12-re emeli heti járatainak számát. Fokozza a versenyt az Amszterdam Budapest vonalon a SkyEurope, miután 9-ről 12-re emelte heti járatainak számát. Erősödik a forgalom a belga és a magyar főváros között is, mivel az SN Brussels 6-ról 17-re növelte heti járatainak számát. A brüsszeli Zaventem repülőtérre az SN Brussels a Malévvel közösen repül, a Wizzair pedig a belga főváros mellett található Charleroi-i repteret használja. Továbbfejleszti Genf - Budapest járatát az easyJet, a brit fapados a jelenlegi heti 4 helyett 11-szer teszi meg az utat a svájci város és a magyar főváros között. Több légitársaság jelezte, hogy a fentieken túl újabb járatokat indít a téli menetrendszerin ti időszak alatt.
Természetparkká nyilvánították a Lastovo szigetcsoportot
A horvát országgyűlés természetparkká nyilvánította a Lastovo szigetcsoportot. A 44 kisebb-nagyobb szigetet számláló szigetcsoport legnagyobbika Lastovo, a legtávolabban fekvő pedig Sušac szigete.Szárazföldi része gazdag növény-és állatvilágot mondhat magáénak, míg a tenger alatti világa a horvát Adria leggazdagabb és legváltozatosabb övezetei közé tartozik. Az egész terület gazdag kulturális-történelmi értékekben: különleges népi építészet, valamint a szárazföldön és a szigeteket övező tengerben található számos régészeti lelőhely jellemzi. Értékei és jellegzetességei okán védettségét a természetpark kategóriájában javasolták. A védettség eme viszonylag liberális kategóriájával azon kiterjedt területeket részesítik védelemben, amelyek természetes környezetűek, vagy csak részben megműveltek, nemzetközi, vagy honi jelentőségűek, kiemelkedő tájképi, kulturális-történelmi, oktató-nevelő és idegenforgalmi-pihenési célú értékekkel rendelkeznek. A Lastovo szigetcsoport természetpark összterülete 195 km2. A védett területen továbbra is lehetőség van a természeti értékekkel - mint például az erdők - történő gazdálkodásra, továbbra is használhatják majd a tengert és annak term észeti értékeit, lehet vadászni, és tovább folytatódik a meglévő települések rendezése és a turisztikai-rekreációs tevékenységek szervezése.
Ízesítők: a menta
A menta Dél-Európából származó, hűvös illatú és ízű fűszernövény, már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették. Számos fajtája közül a legelterjedtebb a borsmenta és a fodormenta, de emellett a fűszermenták közül hazánkban is ismert a bergamott menta, az almaillatú menta, az ananászillatú menta és a marokkói menta, melyek mind szárított, mind friss, élő formában kaphatóak.A mentafajok felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben alkalmazza őket a korszerű gyógyászat, az édesipar és a kozmetikai ipar. A mentanövény minden része tartalmaz illóolajat. A levelekben szintén illóolajat (mentol, mentolészter, menthon, menthofurán), valamint cserzőanyagot, flavonidokat, keserűanyagokat találunk. Sok más fűszerhez hasonlóan, segíti az emésztést, kivonatát lumbágó kezelésére használják a gyógyászatban.A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, igen gyorsan nő, érdemes elültetni kis "fűszerkertünkbe". A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.Borsmenta (Mentha piperata)A borsmentanövény, a fodormentához hasonlóan a nevét Minthesről kapta, akit a monda szerint Plutón gyanakvó felesége, Perszephoné letaposott és ő mentává változott. Már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették, először valószínűleg gyógyászati célokra használták.Fiatal, friss, zöld leveleit és hajtásait használjuk, melyeket a kora reggeli órákban kell leszedni. Az egész növény jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű.Kellemes, egyedülálló friss ízének köszönhetően felhasználási módjainak száma végtelen. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt kölcsönöz a pulyka töltelékének. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják, mivel fokozza az emésztőnedv képződését, és serkenti az emésztést. Hatóanyagai: 50-60% illóolaj, 5-10% cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav. A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, ez emésztést elősegítő és fájdalomcsillapító, számtalan baktériumot elpusztít. Hűsítő hatású, ugyanis izgatja a hidegreceptorokat és ezzel hidegérzetet vált ki - így megnyugtatja a nyálkahártyákat és a bőrt, ezért gyakran használják hűsítő kenőcsök, krémek alkotójaként.Fodormenta (Mentha crispa)Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta, származása és elnevezése megegyezik a borsmentáéval. Az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották. Zöldmentának is hívják a fodormentát, belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta.A fodormenta és a borsmenta között igen kevés a különbség. Megjelenésük hasonló, de míg a borsmenta sötétebb színű, addig a fodormenta halványabb zöldes-szürkés árnyalatú, az aromája gyengébb a borsmentáénál.Bár hasonló aromájú, mint a borsmenta, de hűsítő italok, koktélok készítésére alkalmasabb, mint az. Érdemes megkóstolni a belőle készített Mojito koktélt. Használatukban különben nincs eltérés: a borsmentához hasonlóan ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Salátát, mentakocsonyát is készíthetünk belőle, fokhagymával együtt pedig bárányból készült és halas fogások fűszerezésére kitűnő.A fodormenta nagy felhasználója az illatszeripar. Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. Bizonyos források szerint a világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli kristályos anyag. Káros mellékhatása nem ismert.A fodormenta olajának legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon, ami mellett jelentősebb mennyiségben a limonén fordul elő benne. Az illóolaj elsősorban emésztésjavító és szájápoló készítmények összetevőjeként, de cellulit elleni készítmények egyik hatóanyagaként is alkalmazható. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghűlésekre és emésztési problémákra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó.
Ringass még, Tokió, ringass!
Tokióban meghaltam. Kétszer is. Pedig elmagyarázták, hogy hogyan kell túlélni. Még a legkisebb japán gyerekek is rendre túlélik. A 30 feletti európai turisták azonban nem mindig.Mert japán értelemben kivételesen fegyelmezetlenek. Rájuk esik a szekrény, a csillár, a magasban tárolt könyvtár, és vagy a dolgok súlyától vagy mert elfogy a levegő, a földrengésben meghalnak.Tokióban több földrengéskutató intézet is van. A legtöbb bárki számára nyitott, sőt olyanok is vannak, ahol az iskolásoknak havonta vagy félévente egyszer az oktatás keretében ismerkedniük kell a földrengések természetével, hatásaival és a túlélési lehetőségekkel. Leginkább ez az utolsó érdekli az embereket, hiszen ha már a földrengés természetfeletti természetét elemezzük, sokan úgy gondoljuk, a világot amúgy sem tudjuk megváltani.Egy foglalkozás körülbelül két órás. Miután részletesen, kellő tudományossággal elmagyarázták nekünk, hogy ki és miért hibázott például 1995-ben a nagy kobe-i földrengés idején, megnézzük a korabeli videofelvételeket. Üldögélünk a filmszínházban, biztonsági övvel átkötve, mert az ülés rázkódik, forog, remeg alattunk, attól függően, hogy most éppen egy kettes vagy egy hetes rengés hullámai érik el a várost. Jó hecc, gondolja az európai ember, különösen, hogy a legtöbb közülünk még sohasem élt át egyetlen igazi földrengést sem. Néha nevetünk is, pedig jobban kellene tisztelni a hatalmas erőt, amely városokat dönt romba, életeket vesz el, történelmet ír át.A nagyjából negyedórás vetítés után kezdődik a bátorságpróba. Hatalmas terembe lépünk, mintha egy lakóház 18-dik emeletén lennénk. Elmagyarázzák nekünk, hogy a nagyjából 30 négyzetméteres szobát, az egész házat, kerületet, várost földrengés éri majd el. Csak a fegyelmezettek élik túl. Azok, akik az első riasztásnál elzárják a vízcsapot, lekapcsolják a gázt és a villanyt és az asztal vagy az ajtófélfa alá menekülnek. A rengések után a folyosókon lehet tovább menekülni, a jelek majd mutatják. Persze az mindenkinek egyénre szabottan, a sorsszerűség kiszámíthatatlansága alapján van megírva, hogy gázszivárgás vagy -robbanás megöli-e vagy sem. Az esélyt azonban mindenki megkapja.Üldögélünk az asztalnál, négy japán nyugdíjas és két európai fiatal férfi. Vacsorázunk. Hirtelen hatalmasat reng a föld, hatalmasat ránt alattunk a 30 négyzetméteres díszlet, és azonnal a földre esünk. Az egyik japán odaugrik a vízcsaphoz, elzárja, a másik a gázzal teszi ugyanezt, majd a közeli ajtófélfa alá másznak, egymásba kapaszkodva várják, mikor lesz vége. Én nevetve, kényelmesen bemászom az asztal alá, a hátamon érzek egy enyhe csapódást, aztán az asztal lábába kapaszkodva nevetgélek, hogy mekkorákat ránt a színpad alattam. Pár másodperc múlva a japán nyugdíjasok egymás kezét fogva, egymás segítve elkúsznak a kijárat felé, és a gázszivárgás miatt a lehető leggyorsabban négykézláb elmásznak a vészkijárathoz, ott pedig lefelé a lépcsőn, szinte futva. Már percek óta kint vannak, mikorra kijutok.Végignézzük a felvételt. Látom, hogy az enyhe csapódás a hátamon maga a szivacsból készített tálalószekrény volt. Első halál. Aztán azt is látom, hogy zavaromban vagy lazaságomban nem kúszva, hanem szinte gyalogolva jutok ki a szobából, lefelé a folyosó végén, a lépcsőn. A gáz megfojt. Második halál. Értékelik a teljesítményt, hatból hatodik vagyok, különösen rossz osztályzattal, még a hat-nyolc éves gyerekek is jobban teljesítenek. Időben, fegyelmezettségben és túlélésben is.Nem tudom, mikor szégyelltem magam utoljára ennyire. Hajt a visszavágás, új próbára kéredzkedem. "Rock me again, Tokio, rock me... - ringass még, Tokió, ringass..." Nem engedik. Sokan várnak kint. Miközben indulok kifelé, a következő csoportnak éppen azt mutatják a videófelvételen, hogy hogyan halt meg a magas európai az alacsony japán nyugdíjasok között az előző szimulációs gyakorlaton.Azóta a piros lámpán sem megyek át soha. Különös helyzetekben tanulja az ember a bölcsességet...
Egy hétig London a design fővárosa
Immár negyedik alkalommal rendezik meg Londonban a nagysikerű Design Fesztivált, amely a brit és a nemzetközi design szakemberek kreativitását ünnepli, valamint a kortárs hazai és nemzetközi trendeket mutatja be. London csaknem 150 különböző helyszínén, egy héten keresztül adnak egymásnak randevút a képzőművészet, a divatvilág, az építészet, a festészet és a lakberendezés kortárs művészei és trendjeinek alakítói valamint azok, akik csak új ötleteket és inspirációt kívánnak szerezni munkájukhoz. A Creative London által szervezett rendezvényekre, amelyek keretében 32 ország mutatkozik be, több mint félmillió látogató érkezik a brit fővárosba.A londoni Design Fesztivált először 2003-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy az esemény bemutassa a kortárs brit kultúrát és kreatív trendeket, illetve népszerűsítse azt világszerte. Az elmúlt években a rendezvény jócskán kinőtte magát, így idén a fesztivál keretében London 150 pontján láthatóak kiállítások, tárlatok és kulturális események. Az első évben a fesztivál közel 100.000 látogatót vonzott, ez a szám 2005-re azonban már megközelítette a fél milliót. A Design Fesztivál hivatalos támogatója a Creative London, a London Development Agency (LDA) tagja.Az idei Design Fesztivál tematikája igen sokszínű. A kiállítások között a látogató találhat építészettel, bútortervezéssel, ruha és divattervezéssel, ékszerkészítéssel, digitális technikával, animációval, web design-nal valamint filmkészítéssel kapcsolatos tárlatokat is.Ezen felül számos kulturális esemény is helyet kapott a rendezvényen. Az idei fesztiválnak egy kiemelten értékes gyöngyszeme a Leonardo da Vinci kiállítás. Ez a kiállítás a briliáns gondolkodású da Vinci (1452-1519) elméjébe enged bepillantást, a művész brit gyűjtőktől származó 60 munkáját vonultatva fel, eddig soha nem látott módon. Leonardo gondolkodását rajzain keresztül próbálják megmutatni a szervezők számos, a tervei alapján elkészített modell és computer animáció segítségével."A Londonból nemzetközi hódító útjukra induló kreatív trendek példázzák a legjobban azt, hogy a tradíciók megőrzése és a modern művészeti irányzatok nemcsak szimbiózisban élhetnek, de erősíthetik is egymást. - mondta Gődény Gábor, a VisitBritain, Nagy-Britannia Turisztikai Hivatalának közép-európai vezetője. "Ennek az egymásra hatásnak a varázslatos megjelenési formája a Design Fesztivál." - tette hozzá.A fesztiválra látogatókat London 250 pontján fesztivál standok segítik a tájékozódásban. Az itt ingyenesen beszerezhető kézikönyvek pontos helyszínrajzokkal és részletes leírásokkal kalauzolják az érdeklődőket a kreativitás ösvényein. Az egyes tárlatok és események közötti eligazodást olyan neves design újságírók és kritikusok iránymutatásai teszik könnyebbé, mint Grant Gibson, Deyan Sudjic, Tyler Brule és Charlie Porter.A fesztivál kiemelt eseményei a Brick Lane-en található Truman Brewery-ben koncentrálódnak. A Design Fesztiválon London legtöbb galériája, múzeuma, művészeti főiskolája, kreatív központja és alkotó műhelye képviselteti magát. A fesztivál legtöbb programja ingyenes.Íme egy kis ízelítő a fesztivál különlegességeiből: A Design Hub keretében az érdeklődők interaktív foglalkozások keretében látványos installációk segítségével ismerkedhetnek különféle futurisztikus eszközökkel. A 100% Design kiállítás-sorozat az építészeti és lakberendezési design trendeket mutatja be, ahol díjnyertes brit és nemzetközi kortárs művészek alkotásai kerülnek kiállításra. A design és ipari formatervezés világában merülhetnek el a látogatók az Exploring Innovation elnevezésű fórumon, ahol neves szakértők és előadók nyújtanak eligazítást az új technológiákról, valamint a design üzleti hatékonyság-növelésben játszott szerepéről.A Broadway Market rendezvényhelyszínén I love Design néven 20 tehetséges művész bútorokból, kerámiatárgyakból és lámpákból álló kiállítását tekinthetik meg a látogatók. Ugyanitt kapott helyet az Art Vintyl nevet viselő show, mely a művészet és zene műfaját ötvözi. A Design Weekend esemény keretében London számos kávézója és pub-ja szolgál otthonként olyan neves művészek és alkotók - mint Tord Bjonte, Tom Dixon, a Studio Job és Ingo Mauer - művei számára, amelyeket egy ízletes angol tea és a mellé járó sütemény mellett tekinthetnek meg a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők. Idén először, a London Design Embassy fogadja a külföldi kiállítókat a Tom Dixon által tervezett "nagykövetség" épületében.