Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ízesítők: a menta
2006. október 01.

A menta Dél-Európából származó, hűvös illatú és ízű fűszernövény, már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették. Számos fajtája közül a legelterjedtebb a borsmenta és a fodormenta, de emellett a fűszermenták közül hazánkban is ismert a bergamott menta, az almaillatú menta, az ananászillatú menta és a marokkói menta, melyek mind szárított, mind friss, élő formában kaphatóak.
A mentafajok felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben alkalmazza őket a korszerű gyógyászat, az édesipar és a kozmetikai ipar. A mentanövény minden része tartalmaz illóolajat. A levelekben szintén illóolajat (mentol, mentolészter, menthon, menthofurán), valamint cserzőanyagot, flavonidokat, keserűanyagokat találunk. Sok más fűszerhez hasonlóan, segíti az emésztést, kivonatát lumbágó kezelésére használják a gyógyászatban.
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben, igen gyorsan nő, érdemes elültetni kis "fűszerkertünkbe". A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

Borsmenta (Mentha piperata)
A borsmentanövény, a fodormentához hasonlóan a nevét Minthesről kapta, akit a monda szerint Plutón gyanakvó felesége, Perszephoné letaposott és ő mentává változott. Már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették, először valószínűleg gyógyászati célokra használták.

Fiatal, friss, zöld leveleit és hajtásait használjuk, melyeket a kora reggeli órákban kell leszedni. Az egész növény jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű.

Kellemes, egyedülálló friss ízének köszönhetően felhasználási módjainak száma végtelen. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt kölcsönöz a pulyka töltelékének. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.

A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják, mivel fokozza az emésztőnedv képződését, és serkenti az emésztést. Hatóanyagai: 50-60% illóolaj, 5-10% cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav. A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, ez emésztést elősegítő és fájdalomcsillapító, számtalan baktériumot elpusztít. Hűsítő hatású, ugyanis izgatja a hidegreceptorokat és ezzel hidegérzetet vált ki - így megnyugtatja a nyálkahártyákat és a bőrt, ezért gyakran használják hűsítő kenőcsök, krémek alkotójaként.

Fodormenta (Mentha crispa)
Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta, származása és elnevezése megegyezik a borsmentáéval. Az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották. Zöldmentának is hívják a fodormentát, belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta.

A fodormenta és a borsmenta között igen kevés a különbség. Megjelenésük hasonló, de míg a borsmenta sötétebb színű, addig a fodormenta halványabb zöldes-szürkés árnyalatú, az aromája gyengébb a borsmentáénál.

Bár hasonló aromájú, mint a borsmenta, de hűsítő italok, koktélok készítésére alkalmasabb, mint az. Érdemes megkóstolni a belőle készített Mojito koktélt. Használatukban különben nincs eltérés: a borsmentához hasonlóan ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Salátát, mentakocsonyát is készíthetünk belőle, fokhagymával együtt pedig bárányból készült és halas fogások fűszerezésére kitűnő.

A fodormenta nagy felhasználója az illatszeripar. Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. Bizonyos források szerint a világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli kristályos anyag. Káros mellékhatása nem ismert.
A fodormenta olajának legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon, ami mellett jelentősebb mennyiségben a limonén fordul elő benne. Az illóolaj elsősorban emésztésjavító és szájápoló készítmények összetevőjeként, de cellulit elleni készítmények egyik hatóanyagaként is alkalmazható. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghűlésekre és emésztési problémákra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó.

forrás: www.taverna.hu

Kapcsolódó linkek
Hűtsd le magad egy mojito-val!