Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Birsalma
2006. október 15.

Származás
A Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. A további termőterületeken, elsősorban a Mediterránumban, bizonyára csak meghonosodott. A IX. század óta telepítik az Alpoktól északra is. Terjesztésében a görögök és a rómaiak is közreműködtek. Alacsony bokor változatát díszítésre és élő sövényként is használják.

Érdekesség
A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Jellemzés
A birsalma alakjában hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik.

Fajtái
A birsnek két alfajtája létezik a birsalma és a birskörte, melyek pusztán alakjukban különböznek. A birsek a kései gyümölcsökhöz tartoznak.

Melyiket vásároljuk?
A birs vásárlásánál igyekezzünk az érett, de hibátlan darabokat választani, mert ez a gyümölcs igen érzékeny és már a felületén lévő legkisebb sérülés is könnyen romláshoz vezethet. Gyakran még a legérettebb almák is igen kemények.

Eltarthatóság, tárolás
Akárcsak a többi almaféle hűvös helyen (0-5 °C) hónapokig is eltartható.

Előkészítés
A birset is alaposan mossuk meg, mielőtt fogyasztjuk, vagy elkészítjük. Mivel héja vastagabb, mint más almáké érdemes megpucolni, de itt se feledkezzünk meg a felület citromlével való bekenésről.

Elkészítés, felhasználás
A birs finom vegyes gyümölcslevekben és lekvárokban. A birs színe a befőzés során rózsaszínné változik. Hazánkban leggyakrabban birsalmasajtot készítenek belőle, mely magában és süteményekben is finom. A hagyományos felhasználás mellett a nemzetközi gasztronómiában egyre nagyobb teret nyer a birsalma, különleges fogások meghatározó vagy kiegészítő alapanyagaként.

Vitaminok, ásványok
C vitamint és P vitamint tartalmaz. A P vitamin (citrintartalom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm.

Élettani hatások
A népi gyógyászat hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak ismeri: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is alkalmazzák. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. A birsalma savas kémhatása mozgásba hozza az emésztőrendszert, segít a gyomornak. Magas pektintartalmának, vagyis értékes rostanyagának köszönhetően hasmenés kezelésére is alkalmazható. Ha nincs friss gyümölcs, levele szárazon eltartható, és a friss gyümölcshöz hasonlóan használható gyógyítási célokra. A pektin a vér koleszterinszintjének rendben tartásában is szerepet játszik. A birsalma enyhíti a fájdalmat és az erős görcsöket. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a legjobb a levét kicentrifugázni. Nem baj, ha nem érett a gyümölcs, nagyon savanyú ugyan, de a gyógyító hatása még nagyobb. Ha főve használjuk némely birsalmának elég egy rottyanás, és megpuhul. Ha tovább főzzük kinyílik, óvatosan meg kell kavarni, hogy egyenletesen puhuljon. Szegfűszeget tegyünk bele, hogy fokozza az ízét, valamint gyulladáscsökkentő gyógyhatását.

Birsalma sajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját és a hibás részeket kivágjuk. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell hozzá. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vizet teszünk. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romlani fog. Az elkészült pépet formákba öntjük (üveg vagy porcelán), lehetőleg 1,5-2 cm vastagon, az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk. Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani érdemes celofánba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy különböző süteményekbe kis kockákban belesütni.

forrás: www.taverna.hu