Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egy hétig London a design fővárosa
2006. szeptember 26.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg Londonban a nagysikerű Design Fesztivált, amely a brit és a nemzetközi design szakemberek kreativitását ünnepli, valamint a kortárs hazai és nemzetközi trendeket mutatja be. London csaknem 150 különböző helyszínén, egy héten keresztül adnak egymásnak randevút a képzőművészet, a divatvilág, az építészet, a festészet és a lakberendezés kortárs művészei és trendjeinek alakítói valamint azok, akik csak új ötleteket és inspirációt kívánnak szerezni munkájukhoz. A Creative London által szervezett rendezvényekre, amelyek keretében 32 ország mutatkozik be, több mint félmillió látogató érkezik a brit fővárosba.

A londoni Design Fesztivált először 2003-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy az esemény bemutassa a kortárs brit kultúrát és kreatív trendeket, illetve népszerűsítse azt világszerte. Az elmúlt években a rendezvény jócskán kinőtte magát, így idén a fesztivál keretében London 150 pontján láthatóak kiállítások, tárlatok és kulturális események. Az első évben a fesztivál közel 100.000 látogatót vonzott, ez a szám 2005-re azonban már megközelítette a fél milliót. A Design Fesztivál hivatalos támogatója a Creative London, a London Development Agency (LDA) tagja.

Az idei Design Fesztivál tematikája igen sokszínű. A kiállítások között a látogató találhat építészettel, bútortervezéssel, ruha és divattervezéssel, ékszerkészítéssel, digitális technikával, animációval, web design-nal valamint filmkészítéssel kapcsolatos tárlatokat is.

Ezen felül számos kulturális esemény is helyet kapott a rendezvényen. Az idei fesztiválnak egy kiemelten értékes gyöngyszeme a Leonardo da Vinci kiállítás. Ez a kiállítás a briliáns gondolkodású da Vinci (1452-1519) elméjébe enged bepillantást, a művész brit gyűjtőktől származó 60 munkáját vonultatva fel, eddig soha nem látott módon. Leonardo gondolkodását rajzain keresztül próbálják megmutatni a szervezők számos, a tervei alapján elkészített modell és computer animáció segítségével.

"A Londonból nemzetközi hódító útjukra induló kreatív trendek példázzák a legjobban azt, hogy a tradíciók megőrzése és a modern művészeti irányzatok nemcsak szimbiózisban élhetnek, de erősíthetik is egymást. - mondta Gődény Gábor, a VisitBritain, Nagy-Britannia Turisztikai Hivatalának közép-európai vezetője. "Ennek az egymásra hatásnak a varázslatos megjelenési formája a Design Fesztivál." - tette hozzá.

A fesztiválra látogatókat London 250 pontján fesztivál standok segítik a tájékozódásban. Az itt ingyenesen beszerezhető kézikönyvek pontos helyszínrajzokkal és részletes leírásokkal kalauzolják az érdeklődőket a kreativitás ösvényein. Az egyes tárlatok és események közötti eligazodást olyan neves design újságírók és kritikusok iránymutatásai teszik könnyebbé, mint Grant Gibson, Deyan Sudjic, Tyler Brule és Charlie Porter.

A fesztivál kiemelt eseményei a Brick Lane-en található Truman Brewery-ben koncentrálódnak. A Design Fesztiválon London legtöbb galériája, múzeuma, művészeti főiskolája, kreatív központja és alkotó műhelye képviselteti magát. A fesztivál legtöbb programja ingyenes.

Íme egy kis ízelítő a fesztivál különlegességeiből: A Design Hub keretében az érdeklődők interaktív foglalkozások keretében látványos installációk segítségével ismerkedhetnek különféle futurisztikus eszközökkel. A 100% Design kiállítás-sorozat az építészeti és lakberendezési design trendeket mutatja be, ahol díjnyertes brit és nemzetközi kortárs művészek alkotásai kerülnek kiállításra. A design és ipari formatervezés világában merülhetnek el a látogatók az Exploring Innovation elnevezésű fórumon, ahol neves szakértők és előadók nyújtanak eligazítást az új technológiákról, valamint a design üzleti hatékonyság-növelésben játszott szerepéről.

A Broadway Market rendezvényhelyszínén I love Design néven 20 tehetséges művész bútorokból, kerámiatárgyakból és lámpákból álló kiállítását tekinthetik meg a látogatók. Ugyanitt kapott helyet az Art Vintyl nevet viselő show, mely a művészet és zene műfaját ötvözi. A Design Weekend esemény keretében London számos kávézója és pub-ja szolgál otthonként olyan neves művészek és alkotók - mint Tord Bjonte, Tom Dixon, a Studio Job és Ingo Mauer - művei számára, amelyeket egy ízletes angol tea és a mellé járó sütemény mellett tekinthetnek meg a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők. Idén először, a London Design Embassy fogadja a külföldi kiállítókat a Tom Dixon által tervezett "nagykövetség" épületében.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia