Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szlovákia

Hivatalos név: Szlovák Köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Slovenská Republika Autójelzés: SK
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Pozsony Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Lengyelországgal, Magyarországgal, Ausztriával, Ukrajnával és Csehországgal határos. A Magas-Tátra az észak-keleti határ mentén húzódik végig, legmagasabb pontja a Gerlachovsky. Délen a Duna és a folyó által feltöltött síkság képezi a határát. Az ország területének közel 40%-a erdővel borított.
A kontinentális éghajlat miatt a nyár meleg, de gyakran enyhítik záporok, zivatarok, a tél hideg és legtöbbször havas. December és február között a hőmérséklet általában fagypont alatt van, a hegyekben igen kellemetlen hideg is lehet.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Bratislava, Kosice, Piestany, Sliac.
Külképviseletek

Pozsony, Nagykövetség
Cím: Sedlárska 3. Pozsony, 814 25
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +421(2)
 • országon belülről: 02

Telefon: 5920-5200
Ügyelet: +421(2)-5920-5200
Fax: 5443-5484
E-mail: pozsony@embhung.sk, Irisko@embhung.sk
Honlap: www.hungemb.sk

Kassa, Főkonzulátus
Cím: Hlavná 67, 04001 Kosice
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +421(55)
 • országon belülről: 055

Telefon: 728 20 21
Fax: 728 20 23
E-mail: fokonz@hunkonkas.sk
Konzuli kerület: Kassai-, Eperjesi kerületek, besztercebányai kerületből Brezno (Breznóbánya), Detva (Gyetva), Revúca (Nagyrőce), Rimavská Sobota (Rimaszombat) járások, valamint a zsolnai kerületből Liptovsky Mikulás (Liptószentmiklós), Námestovo (Námesztó), Tvrdosin (Turdossin) járások területe.
Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Az Európai Unió tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Szlovákiába.
 • Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi rendőrségen kell tartózkodási engedélyt kérni. Az engedély megadásához a tartózkodási célt (munkavállalás, tanulmányok folytatása, stb.) és a lakhatási feltételeket kell igazolni. A tartózkodási engedélyt ezt követően kb. 30 napon belül, öt éves érvényességgel állítják ki.
 • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban. Az egészségügyi ellátás ugyanakkor a szlovák jogszabályok szerint ez esetben is részben térítésköteles, amelynek mértéke sürgősségi orvosi ellátásnál 20 Skk (kb. 130 Ft), vény kiváltásakor a gyógyszer árán felül további 20 Skk (kb. 130 Ft), kórházi ellátásnál naponta 50 Skk (kb. 320 Ft/nap). Ezen összegeket a sürgősségi ellátás esetében is helyben ki kell fizetni. Mindenképp javasolt ezért a megfelelő utazási biztosítás megkötése.
Ünnepnapok

Állami ünnepek: - január 1. - Újév
 • május 1.
 • május 8. (Győzelem napja)
 • július 5. - Cirill és Metód ünnepe)
 • augusztus 29. - Szlovák Nemzeti Felkelés napja
 • szeptember 1. - Szlovák alkotmány
 • november 17. - önkényuralom elleni harc Egyházi ünnepek: - Nagypéntek
 • Húsvét hétfő
 • Szeptember 15. - Hétfájdalmas Szűz Mária ünnepe
 • november 1. - Mindenszentek
 • Karácsony
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 421
Központi segélyhívó: 112
Rendőrség: 158
Tűzoltóság: 150
Mentők: 155
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 5 314 000 fő
Népsűrűség: 108.40 fő/km2
Nyelvek: szlovák, magyar, cseh, ukrán.
Népcsoportok: szlovák (85,67%), magyar (10,69%), cigány (1,52%), cseh, morva, sziléziai (1,11%), rutén, ukrán (0,58%), német (0,10%), egyéb (0,33%).
Vallások: római katolikus (60%), protestáns, ortodox, görög karolikus (40%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 49 035.00 km2
Nagyobb települések: Bratislava (Pozsony) 447 000, Kosice (Kassa) 238 000, Zilina (Zsolna) 98 000, Nitra (Nyitra) 92 000, Presov (Eperjes) 90 000, Banská Bystrica (Besztercebánya) 88 000, Trnava (Nagyszombat) 73 000, Martin (Túrócszentmárton) 60 000, Trencín (Trencsén) 58 000, Poprad (Poprád) 54 000, Prievidza (Privigye) 54 000.
Legmagasabb pontok: Gerlahfalvi-csúcs 2655 m.
Főbb folyók: Duna (Dunaj), Morva (Morava), Vág (Váh), Nyitra (Nitra), Garam (Hron), Ipoly (Ipel'), Hernád (Hornád), Bodrog.
Főbb tavak: Zempléni-, Nagy-Domasa-, Liptovská Mara- és Árva-víztároló.
Földrajz

Nyugaton a Morva és a Kárpátok nyugati vonulatai, északon és keleten is a Kárpátok láncai határolják, melyek több medencét zárnak közre. A belső hegyvonulatoktól délre termékeny alföldi területek helyezkednek el.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 920 USD

ipari-agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Pozsonyi karácsony: jégpálya, mézbor és advent a várban
Pozsonyi kiflit, puncsot, forralt bort, karácsonyi mézbort, palacsintát, forró grogot és sült kolbászt is kínálnak Pozsonyban a karácsonyi vásári forgatagban.Sikeresek a hagyományos nemzeti ételek, többek között a káposztaleves, az édességek sorát pedig a mézeskalács nyitja, majd a legkedveltebb az ostya és a laska.Az eddigi statisztikák alapján Pozsonyban idén soha nem látott tömegben szórakoznak a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárvárosban. Két karácsonyfát díszítettek fel, a Fő téren egy 17 méter magas lucfenyő, az óvárosi önkormányzat vásárán pedig egy 16 méteres ezüstfenyő magasodik, és mutatja az utat a vásározóknak.Korcsolyapálya és a pozsonyi várA vidéki kézművesiparosok fűzfavesszőből, fából, bőrből, üvegből és méhviaszból készült termékeiket kínálják a pulton. A nagyszínpadnál a rendezvény idején több száz előadó lép fel.A vásár központi helyszínének tőszomszédságában, a Prímási téren jégpályán is róják a köröket a korcsolyázók.Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztették, ahol a történelmi épület udvarán hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt november 27. és december 18. között.A vásár, amely idén a szokásosnál csaknem egy héttel korábban kezdődött, december 23-ig tart, hazánkból vonattal két és fél óra alatt oda érhetünk.
Örök szerelmet ígér a pozsonyi karácsonyi vásár „kívánságok utcája
A pozsonyiak közös karácsonyfáján és az annak közelében kialakított "kívánságok utcájában" elhelyezett díszkivilágítás felkapcsolásával hivatalosan is megnyílt pénteken a karácsonyi vásár a szlovák fővárosban.A vásár, amely idén a szokásosnál csaknem egy héttel korábban kezdődött, december 23-ig tart. A rendezvény központi helyszíne ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros, illetve az előbbi helyszínen felállított nagyszínpad, ahol a rendezvény idején több száz előadó lép fel. A vásár központi helyszínének tőszomszédságában, a Prímási téren jégpályát is igénybe vehetnek a látogatók.A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt az óvárosi önkormányzat üzemeltet egy csaknem ötvenstandos vásárt és egy másik szabadtéri jégpályát.Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A szlovák törvényhozás kezelésébe tartozó történelmi épület udvarán Andrej Danko parlamenti elnök kezdeményezésére, hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt november 27. és december 18. között.A karácsonyi hangulathoz idén először az "kívánság utca" is hozzájárul, ezt az egyik környező utca fenyőágakkal és fagyöngydíszítéssel való befedésével alakították ki, s a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.
Ha tél, akkor Szlovákia
A legismertebb és legkedveltebb három szlovák téli úti cél, Donovaly, a Magas-Tátra, és az Alacsony-Tátra kínálatát mutatta be a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal.A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete november 16-án, szerdán Szlovákia téli úti céljait és síközpontjait bemutató sajtótájékoztatót szervezett a fővárosban a Károlyi Étterem és Kávéházban, amelyre meghívták északi szomszédunk vezető téli síközpontjainak képviselőit, hogy bemutassák téli újdonságaikat és ajánlataikat. A legismertebb és legkedveltebb három téli úti cél Donovaly, a Magas-Tátra, és az Alacsony-Tátra.Síelés és élményfürdő a Magas-TátrábanEurópai turisztikai központtá vált a Magas-Tátra, Poprád nemzetközi repülőterének köszönhetően egyre többen érkeznek ide a világ minden tájáról - hangzott el az eseményen. A 2015/16-os statisztikák szerint a legtöbben szlovákok, majd magyarok, harmadikként pedig a lengyelek töltik legtöbben szabadságukat az itt található síterepeken, ahol azok is jól érezhetik magukat, akik nem hódolnak a síelés szenvedélyének. Utóbbiak számtalan program közül válogathatnak, többek közt élményfürdők várják őket, a gyerekek szórakozásáról pedig több animációs központ is gondoskodik.A Tátra-kártya különböző kedvezményeket nyújt a Magas-Tátra régió bejelentett szállóvendégei számára az aquaparkokban, kötélpályákon, múzeumokban vagy kiemelt sportüzletekben és vendéglátóegységekben.Chopok: a 49 kilométernyi sípályaA Jasná Alacsony-Tátra síközpontban a Chopok lejtőin 49 km jó minőségű sípályát készítenek elő a szezonra. 30 kötélpálya és felvonó óránként csaknem 34.400 személyes kapacitással, köztük a korszerű Twinliner sífelvonó, a szélnek ellenálló, 24 férőhelyes Funitel kabin és a Chopok északi és déli oldalát átkötő 15 férőhelyes gondolák maximális kényelmet nyújtanak a sízőknek.A tájékoztatón a Felsőgaram-mente régió ajánlatáról is beszámoltak, ahol szintén van régiós kártya, családbarát síközpont várja a vendégeket, síóvoda, diszkók, koncertek, golfpálya, éjszakai síelés, szánkózás és 30 kilométeres sífutópálya.Donovaly: a legnagyobb funparkDonovaly marketingvezetője arról számolt be, hogy 100 ezer eurót költöttek el a téli felkészülésre, amelyet főleg a technikai hóágyúzásba fektettek. Itt található Közép-Európa legnagyobb funparkja, ahol a már meglévő két varázsszőnyeg-felvonó még hét szalaggal bővült. Az esti síelést karácsonytól vezetik be, nagy vonzerő, hogy itt nyolc éves korig a gyerekek ingyen síelhetnek. Donovaly Budapesttől csak 200 km-re található, hangulatos síparadicsom. 16 felvonó, 11 km hosszú sípálya, síkölcsönzés, síoktatás, korcsolyázás, szánkózás, bobozás várja a téli sportok szerelmeseit. A Cartour utazási iroda buszával már december 30-ától szombatonként néhány óra alatt Donovalyba utazhatunk.A Magyar Síszövetség hivatalos versenyéről, a Hórukk 2016 amatőr családi síkupáról Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke, Fehér Gyula pedig a HONDA kupa szervezéséről számolt be.
Több tucat eseménnyel indult az EKF Kassán
Több tucat változatos kulturális eseménnyel, köztük magyar részvételű és vonatkozású programokkal kezdődött, este pedig szabadtéri koncertekkel zárult az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) eseményfolyam hét végi nyitányának első napja szombaton Kassán.Vladimír Beskid, az EKF 2013 projekt művészeti igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta: reményeik szerint a rendezvényfolyam hatására Kassa olyan dinamikus és kreatív várossá alakul a schengeni térség határán, amelynek nem csupán regionális, de közép-európai léptékű jelentősége lesz.Az EKF nyitórendezvényének programjai már a kora délelőtti órákban megkezdődtek. Az első nap - több tucat helyszínen zajló - programja kiállítások, színházi és filmbemutatók, valamint koncertek és más zenei, illetve egyéb rendezvények egész sorából állt össze.A művészetek széles spektrumát felvonultató rendezvénysorozat már annak kezdetétől magyar részvételű kulturális eseményekkel is várta a látogatókat. Elsőként a Miskolc-ház programsorozata indult egyidejűleg az Aupark bevásárlóközpont földszintjén és a Magyar udvarban. Az előbbi helyszínen egész napos kézműves bemutatók és zenei előadások voltak, ugyanakkor Miskolc gasztronómiai és turisztikai értékeinek bemutatása sem maradt el. A Magyar udvarban Buri Jenő cigányzenei bemutatója után a Montázs Színjátszó Műhely, a Szinvavölgyi tánccsoport és a Tényleg együttes szerepelt.A magyar vonatkozású események sorát délután a város neves magyar szülöttéről, a tavaly elhunyt Mathé János szobrászművészről elnevezett tér névadó ünnepsége nyitotta. Az ünnepségen Richard Rasi, Kassa főpolgármestere a művész munkásságát méltatva arról szólt: Mathé János olyan kassai polgár volt, akinek mindig fontos volt szülővárosa, amit az is jelez, hogy egész sor alkotása díszíti a város köztereit, többek közt azt a teret is, amely mától az ő nevét viseli.A késő délutáni és az esti órákban a nyitány programja leginkább a Fő utcára összpontosult, az ott felállított két színpadon folyamatosan váltották egymást a könnyű, az elektronikus és az alternatív zenei stílusok hazai és külföldi művelői. A sétányon szabadtéri installációk fogadták a látogatókat, de ennek a művészeti irányzatnak a megnyilvánulásaira több beltéri helyszínen, köztük a Szent-Erzsébet székesegyházban vagy a Löffler Béla múzeumban is akadt példa. Az installációk sorában a jégszobortól kezdve a falfestményen és az interaktív fényrendszeren át egészen a dóm főhajójában elhelyezett, ragasztó szalagokból készült lámpadíszig az önkifejezés széles spektrumával lehetett találkozni.A rendkívüli hideg ellenére a kora esti órákra a Fő utcán a székesegyház előtti tér teljesen megtelt emberekkel, nem hivatalos becslések szerint legalább 3-4 ezren nézték végig azt, amikor a dóm épületét a sötétség beálltával - a kívül és belül egyaránt elhelyezett fénytechnikának köszönhetően - a spektrum összes színében váltakozó fényár öntötte el.A rendezők ígérete szerint a Kassára látogatók az EKF 2013 megnyitójának második napján, azaz vasárnap is színes programra számíthatnak. Vasárnap délután lesz többek közt Márai Sándor terének felavatása a város központjában és ugyancsak délután, négy órától kezdődik az EKF 2013 hivatalos megnyitójának gálaműsora az állami színházban. Este hattól ismét a Fő utcán lesz hangosabb az élet, ott a tudományos könyvtár mellett felállított színpadon veszi kezdetét a megnyitó show-műsora, amely várhatóan ismét késő éjszakába nyúló össznépi happeninggel ér majd véget.
Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár
Hivatalosan is megnyílt pénteken késő délután a pozsonyi karácsonyi vásár, amely a város legtöbb látogatót vonzó kulturális rendezvénye a téli szezonban.A vásárt - amelyre a határok közelségének köszönhetően mind többen látogatnak el Magyarországról és Ausztriából is - hagyományosan a főváros karácsonyfáján elhelyezett díszvilágítás felkapcsolásával nyitották meg.Az idén komoly megszorításokat bevezető pozsonyi önkormányzat a spórolás jegyében takarékos izzókra cserélte a karácsonyfa égőit, amelyek felkapcsolásakor a villanyáramot néhány szobabiciklire szerelt áramfejlesztő segítségével termelték az ország legismertebb sportolói.A város takarékossági intézkedései egyébként az adventi időszak egészére "láthatóan" kihatnak Pozsonyban, mivel az idén - a tavalyi kiadáscsökkentés után - ismét kevesebbet költött az önkormányzat a város egészének ünnepi kivilágítására is.A takarékossági intézkedések - legalábbis az első nap tapasztalatai alapján - nem voltak hatással sem a látogatók kedvére, sem számára, hiszen a főváros karácsonyi vásárának helyszíne, az Óváros tér már a délutáni órákban megtelt látogatókkal. Őket az idei évadban ismét színes kulturális műsor várja: a harminc napon át tartó vásár idején összesen csaknem 1200 fellépő előadását tekinthetik meg a látogatók a városháza előtt felállított színpadon.A vásárra látogatók az idei évben csaknem száz stand kínálatából válogathatnak, ezek jelentős többségében népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak. A standok bérlése iránt egyébként az idén a tavalyinál jóval kevesebben, mintegy feleannyian érdeklődtek, ez alighanem az internetes árverésen megállapított, meglehetősen magas bérleti díjaknak tudható be. A legjobb helyeken lévő standok napi bérleti díja ugyanis meghaladja a 800 eurót is.