Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Újtátrafüred

Általános leírás

Gyógy- és turistatelepülés Ótátrafüred közelében. A település helyén a vaskorszak második korszakának (La Tene korszak) idejéből kohót találtak. Az itt olvasztott vasérc eredete mindmáig ismeretlen. A település alapját Dr. Szontagh Miklós klimatikus szanatóriumai képezték. Az új poliklinika közelében megtalálható az eredeti épület része 1875-ből. Újtátrafüred volt az első tátrai település, ahol bevezették a téli évadot is. 1913-ban mozi is létesült. A mai Tüdőszanatóriumot 1925-ben fejezték be. 1933-ban épült meg a modern Palace gyógyintézet. Az 1970-es sívilágbajnokság keretében új szállodák épültek.
Egyéb

Ótátrafüred a Magas-Tátra egyik legrégibb síközpontja. A Nagyszalóki-csúcs (Slavkovsky Stit, 2452m) lábánál fekszik, négy település alkotja:
Újtátrafüred (Novy Smokovec),
Ótátrafüred (Stary Smokovec),
Felső-Tátrafüred (Horny Smokovec),
Alsó-Tátrafüred (Dolny Smokovec).
A síszezon általában 110 napig tart, a déli fekvésű pályákon rendkívül magas a téli napos időszakok száma. A kezdőknek, síelő családoknak az Újtátrafüreden található Jakubkova Luka sípálya a legideálisabb, a pálya világított, így lehetőség van éjszakai síelésre is.
Ótátrafüreden található a Tarajkára (Hrebienok) vezető siklóvasút két oldalán húzódó kék jelölésű erdei lesiklópálya, valamint a 3180 m hosszú kizárólag szánkózóknak (!) fenntartott külön szánkpálya.
A Tarajkáról indul felfelé két húzólift a Nagyszalóki-csúcs oldalgerince felé, ez a sípálya fekete-piros nehézségű, FIS minősítésű. Számos világverseny került már itt megrendezésre, valamint a siklóvasút felső állomásától is indul egy rövidebb, kevésbé meredek, kezdőknek is ideális sípálya, amelyhez szintén egy húzólift tartozik.
A sípályák mellett étterem, büfé, a siklóvasút alsó állomásánál pedig síszerviz, és síkölcsönző, valamint sportbolt található.
Szállást, élelmiszerboltot Ótátrafüreden, Tátralomnicon, vagy akár a 10 km-re lévő Poprádon is találunk. A környék összes települése Csorba-tó felé, Tátralomnic felé és Poprád felé rendkívül kényelmesen, gyorsan, és olcsón megközelíthető a Tátrai Elektromos Vasúttal.
Sífutásra alkalmas pályák Tátralomnic (Tatranská Lomnica) irányában vannak; 6 és 12 kilométer hosszúak, rendszeresen gondozottak. A sítúrázás kedvelőinek számos útvonal ajánlható azonos kiindulóponttal (Hrebienok). Rövid csillagtúra: Hrebienok - a Tarpatak (Studeny potok) vízesései - Kamzík - Hrebienok. Hosszabb csillagtúra: Hrebienok - a Tarpatak (Studeny potok) vízesései - Kamzík - Oriásvízesés (Obrovský vodopád) - Zamkovského chata (menedékhaz) - Hrebienok.