Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Több tucat eseménnyel indult az EKF Kassán
2013. január 23.

Több tucat változatos kulturális eseménnyel, köztük magyar részvételű és vonatkozású programokkal kezdődött, este pedig szabadtéri koncertekkel zárult az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) eseményfolyam hét végi nyitányának első napja szombaton Kassán.

Vladimír Beskid, az EKF 2013 projekt művészeti igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta: reményeik szerint a rendezvényfolyam hatására Kassa olyan dinamikus és kreatív várossá alakul a schengeni térség határán, amelynek nem csupán regionális, de közép-európai léptékű jelentősége lesz.

Az EKF nyitórendezvényének programjai már a kora délelőtti órákban megkezdődtek. Az első nap - több tucat helyszínen zajló - programja kiállítások, színházi és filmbemutatók, valamint koncertek és más zenei, illetve egyéb rendezvények egész sorából állt össze.

A művészetek széles spektrumát felvonultató rendezvénysorozat már annak kezdetétől magyar részvételű kulturális eseményekkel is várta a látogatókat. Elsőként a Miskolc-ház programsorozata indult egyidejűleg az Aupark bevásárlóközpont földszintjén és a Magyar udvarban. Az előbbi helyszínen egész napos kézműves bemutatók és zenei előadások voltak, ugyanakkor Miskolc gasztronómiai és turisztikai értékeinek bemutatása sem maradt el. A Magyar udvarban Buri Jenő cigányzenei bemutatója után a Montázs Színjátszó Műhely, a Szinvavölgyi tánccsoport és a Tényleg együttes szerepelt.

A magyar vonatkozású események sorát délután a város neves magyar szülöttéről, a tavaly elhunyt Mathé János szobrászművészről elnevezett tér névadó ünnepsége nyitotta. Az ünnepségen Richard Rasi, Kassa főpolgármestere a művész munkásságát méltatva arról szólt: Mathé János olyan kassai polgár volt, akinek mindig fontos volt szülővárosa, amit az is jelez, hogy egész sor alkotása díszíti a város köztereit, többek közt azt a teret is, amely mától az ő nevét viseli.

A késő délutáni és az esti órákban a nyitány programja leginkább a Fő utcára összpontosult, az ott felállított két színpadon folyamatosan váltották egymást a könnyű, az elektronikus és az alternatív zenei stílusok hazai és külföldi művelői. A sétányon szabadtéri installációk fogadták a látogatókat, de ennek a művészeti irányzatnak a megnyilvánulásaira több beltéri helyszínen, köztük a Szent-Erzsébet székesegyházban vagy a Löffler Béla múzeumban is akadt példa. Az installációk sorában a jégszobortól kezdve a falfestményen és az interaktív fényrendszeren át egészen a dóm főhajójában elhelyezett, ragasztó szalagokból készült lámpadíszig az önkifejezés széles spektrumával lehetett találkozni.

A rendkívüli hideg ellenére a kora esti órákra a Fő utcán a székesegyház előtti tér teljesen megtelt emberekkel, nem hivatalos becslések szerint legalább 3-4 ezren nézték végig azt, amikor a dóm épületét a sötétség beálltával - a kívül és belül egyaránt elhelyezett fénytechnikának köszönhetően - a spektrum összes színében váltakozó fényár öntötte el.

A rendezők ígérete szerint a Kassára látogatók az EKF 2013 megnyitójának második napján, azaz vasárnap is színes programra számíthatnak. Vasárnap délután lesz többek közt Márai Sándor terének felavatása a város központjában és ugyancsak délután, négy órától kezdődik az EKF 2013 hivatalos megnyitójának gálaműsora az állami színházban. Este hattól ismét a Fő utcán lesz hangosabb az élet, ott a tudományos könyvtár mellett felállított színpadon veszi kezdetét a megnyitó show-műsora, amely várhatóan ismét késő éjszakába nyúló össznépi happeninggel ér majd véget.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kassa
Szlovákia