Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Jordánia

Hivatalos név: Jordán Hasimita Királyság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Al Mamlakah Al Urduniyah Al Hashimiyah Autójelzés: HKJ
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: jordán dinár (JOD)
Főváros: Ammán Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Jordánia egy kis ország a Közel-Keleten. Szomszédos országai: Izrael, Szaud-Arábia, Palesztína, Irak és északon Szíria.
Jordánia bibliai események színhelye. Ősi városok földje, a Holt-tenger varázsa, a Wadi Rum lélegzetelállító színjátéka, a Vörös-tenger egyedülálló élővilága és az ország fő látványossága, az ősi nabateus város, Petra várja a kalandvágyó turistákat.
Jordánia igazi meglepetés az európai utazó számára.
Két évszak közül a nyár áprilistól-októberig tart. Ebben az évszakban egy csepp eső sem esik, viszont a meleg, ami gyakran 30-35 C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. (Légúti megbetegedések tüneteit, - pl. asztma - enyhíti a sós levegő, különösen a Holt-tenger közelében.)
Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, kb. 24-25 C. a Vörös-tenger vize még télen sem megy 20 C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést.
Ha Jordániában havat szeretnénk látni, el kell utaznunk Amman környékére, ahol a hegyekben akad némi hógolyózni való.
Csapvíz sok helyen főleg szállodákban fogyasztható, azonban ajánlatosabb a palackozott vizet vásárolni. Az orvosi szolgáltatások, illetve kórházak magas színvonalúak. Jordániában az orvosi számlákat helyben kell fizetni, melyet utólag itthon a biztosítónál rendezhetünk. Tehát indulás előtt kötelező a betegség,- baleset és poggyászbiztosítás megkötése.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Amman, Al' Aqabah (Akaba).
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 962
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 4 145 000 fő
Népsűrűség: 42.40 fő/km2
Nyelvek: arab.
Népcsoportok: arab (88%), nomád arab (beduin) (10%), cserkesz (1%), egyéb (1%).
Vallások: mohamedán (95%), keresztény (5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 97 740.00 km2
Nagyobb települések: Amman 965 000, Az Zarqa (Ez-Zarka) 359 000, Irbid 216 000, Ar Rusayfah (El-Ruszeifa) 115 000.
Legmagasabb pontok: Ra's al Khashm 1854 m.
Főbb folyók: Jordán.
Főbb tavak: Holt-tenger.
Földrajz

Területének zöme félsivatag, sivatag, felszíne északról és nyugatról hegységekkel határolt fennsík, amelyet a Jordán folyó és a Holt-tenger árka egy kisebb nyugati és egy nagyobb keleti részre oszt.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 120 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Hatalmas építmény maradványit fedezték fel a jordániai Petra romvárosában
Hatalmas építmény maradványait fedezték fel a homok alatt a világörökség részét képező Petra ókori romvárosában angol és amerikai régészek - tudósított a BBC hírportálja.A kutatók műhold- és drónfelvételek, valamint talajvizsgálatok segítségével tárták fel az építmény maradványait - olvasható az American Schools of Oriental Research című szaklapban közzétett tanulmányban.Az épület alapja nagyjából olyan hosszú, mint egy olimpiai úszómedence, szélessége kétszer akkora. A régészek szerint a romváros egyetlen épületére sem hasonlít.A tanulmány szerzői, Sarah Parcak, a Birminghami Egyetem kutatója és Christopher Tuttle, az amerikai tengeren túli kutatások tanácsának (Council of American Overseas Research Centers) munkatársa szerint az épület "mindenki szeme láttára rejtőzött" Petra romjai között.A sivatagi karavánközpontot a Kr. e. 4. században alapította a nabateus arab törzs, amely a mai Jordánia, Irak, Szíria és Libanon egyes részeit lakta.A maradványok között talált cserepek arra utalnak, hogy az épület Kr. e. második évszázad közepén épült, amikor a karavánváros a virágkorát élte. Úgy vélik, a hatalmas építményben szertartásokat tartottak.Azt is feltárták, hogy a maradványok egy kisebb építmény alapját is magukban foglalják, ennek egyik oldalán hajdan oszlopsor állt, a másik oldalán széles lépcső."Húsz éve dolgozom a petrai ásatásokon, és tudtam, hogy van ott valami" - mondta Tuttle a National Geographic folyóiratnak.Turisták százezrei keresi fel évről évre Petrát, bár számukat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc erősen visszavetette.Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című film zárójeleneteit a Fáraó kincstára nevű építményben forgatták, ezután ez lett a város leghíresebb műemléke.
Víz alatti látnivalók
Mivel Aqaba Jordánia egyetlen kijárata a tengerre, fontos kereskedelmi és számunkra ugyanolyan fontos búvárközpont is. Reggelente hajóra szálltunk, majd dél felé vettük az irányt. Naponta elhaladtunk a teherkikötő mellett. Élményszámba ment a nagy konténerszállító hajók látványa, ahogy az üres fedélzet megtelt rakománnyal, miközben a konténerdaruk groteszk alakja beleolvadt a vörös sziklák uralta part menti tájba.Első vízbeugráskor azonnal világossá vált, hogy az öböl északi csücskének vize még sósabb, mint a Vörös-tenger általában. Meglepő volt, hogy a levegő hőmérséklete ugyan 45 fokos, a víz 26-27 fokos volt csupán. Lemerülve az is szembeötlött, hogy a látótávolság sem a legideálisabb. De ezzel ki is merítettem a negatívumokat. Az élővilág változatosságát nagyban befolyásolják az áramlatok. Mivel errefelé nincsenek nagy halrajok, ragadozók, nem találkoztunk cápával, mantával.Viszont a korallok sokkal jobb állapotban vannak, mint a tenger délebbi régióiban, a színes korallképződmények között pedig sok apróságot láttunk, murénákat, rákokat, csigákat, bizarr kerti angolnákat. Ami felejthetetlen marad, az a két csikóhal, amelyek szinte észrevétlenül húzták meg magukat a tengeri fűben. Leginkább a sakktáblák huszáraihoz hasonlítottak. A Mózes lábnyoma fantázianevet viselő nyelvhal is különleges fajta. Teljesen beleolvad a homokos aljzatba, csak mozgás közben rajzolódik ki, mint egy repülő szőnyeg, úgy suhan a tengerfenék felett. A jordán vizek egy hajóroncsot is rejtenek, amely nem egy baleset után merült el, hanem a mai király - aki maga is lelkes búvár - javaslatára, irányítottan süllyesztették el. Küldetése pedig nem más, mint a búvárok szórakoztatása. A közel 80 méter hosszú szállítóhajó roncsa két korallszirten fekszik, át lehet úszni alatta. A roncs belsejébe is be lehet úszni, bár itt nincs sok látnivaló. Ami ennél is meglepőbb volt, az egy amerikai M42-es önjáró légvédelmi tank, melyet 6 méteres mélységben süllyesztettek el, ugyancsak víz alatti attrakciónak szánva. Az ilyen mesterséges zátonyokban érdekes megfigyelni, miként veszik birtokba őket a korallok és más vízi élőlények.
A Sci-fi és az Iszlám
1,5 milliárdos befektetés révén különleges turisztikai és szórakoztatópark épül meg Jordániában, melynek élményelemeit a Star Trek inspirálta. A 74 hektáron megvalósuló The Red Sea Astrarium nevet viselő projekt építési munkálatai a tervek szerint jövő év elején kezdődnek meg Aqabában. A komplexumban négy szálloda és 17 szórakoztató egység is helyet kap majd. A projektet több amerikai és Golf-öböl térségi befektető finanszírozza, írja a Tourexpi.com. A resort dizájnját és élményelemeit az animációs filmek készítésével foglalkozó ammani Rubicon Group Holding (RGH) tervezi meg. A Star Trek attrakciók kreatív fejlesztését a Paramount Recreation végzi. A resortban várhatóan 500 jól képzett helyi munkavállalót dolgozik majd, akiknek a képzését szintén az RGH végzi. A Star Trek lényege, hogy világokat hoz össze és a jövőbe vetett hit, magyarázta a lapnak Liz Kalodner, a tévé sorozatok merchandisingját végző CBS Consumer Products igazgatója. Büszék vagyunk arra, hogy egy ilyen egyedi, interaktív Star Trek létesítményt hozhatunk a világnak ebbe a szegletébe és ezáltal Jordánia jövőjének a részévé válhatunk, fűzte hozzá.Az élményközpont a "zöld energia" modelljeként is funkcionál majd, egyrészt olyan új technológiákat alkalmaznak, amelyeknek köszönhetően megújuló energiával biztosítják energiaigényének nagy részét, másrészt létrehoznak egy olyan "jövő pavilont", ahol az érdeklődők, diákok és cégek az alternatív energiákról tanulhatnak: a napenergiától a szélenergián át a szürkeviz újrahaszonsításáig.
Tömegsírt találtak Petránál
Hatvanegy személy lelt végső nyughelyre abban az ókori sziklasírban, amelyet amerikai régészek tártak fel a jordániai romvárosban, Petrában.Az ókori sziklasír mellett a utahi Brigham Young Egyetem régészei feltártak egy másik sziklasírt is, amelybe a temetkezés után több száz évvel a egy iszlám feliratos arany medaliont csempésztek, valószínűleg a rossz szellemek elűzésére. A felfedezésekről a kutatók az American Journal of Archaeology című szakfolyóiratban számoltak be.Mindkét sír kétezer éves, azaz Petra virágkorából származik és a város külterületén található. A szerényebb kivitelű sírkamrában 12 úgynevezett loculust, azaz szűk, egy méter mély üregeket vájtak, amelyek mindegyikében több személy csontvázát zsúfolták.A sír összesen 41 felnőttnek, kilenc serdülőnek, valamint 11 gyermeknek szolgált végső menedékként, akiket az időszámításunk előtti I. évszázad végétől az időszámításunk utáni század végéig tartó időszakban, azaz körülbelül száz év leforgása alatt hunytak el. A jelek szerint mindannyian rokonságban álltak egymással, és azokat, akik egy loculusban aludták örök álmukat, szorosabb családi kötelékek fűztek egymáshoz.A várost alapító nabateusok körében honos volt a másodlagos temetés szokása. Az elhunytat a szabadban hagyták, majd később összeszedték a csontokat és a sziklasírban helyezték el őket - mondta az ásatásokat irányító David Johnson, aki már három évtizede végez feltárásokat Petrában. "Előfordult, hogy eközben elveszítették a csontok egy részét" - magyarázta a régészprofesszor.Veszélyes terepDavid Johnson szerint középosztálybeli temetkezésről van szó, erre utal a sziklasír egyszerűsége, viszont a legszegényebbeknek csak a nyílt terepen jutott hely. A csontok tanúsága szerint nem végeztek nehéz fizikai munkát, de mégis elég sok időt tölthettek a szabadban, ahol a sziklás terepen nagy volt a balesetek kockázata: ezt bizonyítja a csontvázakon talált gyógyult törésnyomok. Sokuk ízületi gyulladásban szenvedett, ami szintén a sziklamászás eredménye lehet.A sziklasír tüzetesebb vizsgálata kimutatta, hogy a családtagok évente halotti torra gyűltek itt össze, hogy együtt legyenek eltávozott szeretteikkel. Az étkezés végén valószínűleg összetörték az edényeket, amelyek darabjait a sírban halmoztak fel. E lakomákkor valószínűleg kecskehúst és szárnyast fogyasztottak, de a régészek kígyók, sólymok, valamint kutya-, róka-, vagy sakálmancsokra is bukkantak, amelyek vélhetően az isteneknek szánt áldozati ajándékok voltak.A régészek ötszáznál több fafaragványt is találtak, ezek többsége aprócska és különböző stílusban készült. David Johnson professzor szerint a gyászolók mindegyike a temetések alkalmával áldozati ajándékként egy fafaragványt hozott magával és elhelyezte a sziklasírban.A másik, 676-os számot viselő sziklasír sokkal nagyobb és díszesebb és minden bizonnyal a korabeli előkelőségeknek szolgált végső nyughelyül. A régészeknek a sírkamra 15 helyiségéből eddig kettőt sikerült feltárniuk - az egyikben a rituális lemosást végezték, a másikban egy asszony csontvázára leltek, és itt fedezték fel az arany medaliont is. "Ezt később helyezték ide, az iszlám a temetkezés után hat évszázaddal született. Valószínűleg valaki, vagy valakik így akarták megakadályozni, hogy a sírban lakozó gonosz szellem kiszabaduljon" - magyarázta Johnson professzor.