Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Ammán

Általános leírás

Legjobb, ha az ember Ammanba érkezve legelőször is a 837 méter magas Dzsebel al-Qaláról, a fellegvárból tekinti meg a várost. A 18 dombon mindenütt épületek, a legtöbb ház - a királyi ház kívánsága szerint - fehérre van meszelve. Jordánia fővárosának keleti részén látható a szíriai-egyiptomi autópálya egy szakasza, mögötte már csak a végtelen sivatag porfelhője. Nyugat felé azonban zöld a táj, lankásan lejt a Jordán folyó termékeny völgye felé.
A város történetének tanúja a várhegy is. Lapos tetején a sírleletek tanúsága szerint már 4000 évvel ezelőtt emberek éltek. Kr. e. 1200 körül itt volt az Ammóni Királyság fővárosának központja. Dávid király izraelitái éppúgy visszahagyták itt nyomaikat, mint az asszírok, babilóniaiak és perzsák. A római korból erődítmények, a korai kereszténység időszakából pedig bizánci stílusú templomok romjai maradtak fenn. Az arab Omajjád-dinasztia egyik 7. századi palotájából még áll a qaszr, a monumentális kapubástya.
A mai Amman a 20. század szülötte. A város lakosságának száma csak a legutóbbi száz év alatt emelkedett 2000-ről 1,7 millióra. Legelőbb muszlim cserkeszek és csecsenek jöttek Oroszországból, akik jól megállták a helyüket a rabló beduin törzsek betöréseinek elhárításában. A gazdaság szempontjából fölöttébb előnyösnek bizonyult, hogy 1908-ban Ammant is bekötötték a Damaszkuszt Medinával összekötő hedzsászi vasútvonalba: a város így fontos közlekedési csomóponttá vált az évente Medinába utazó több tízezernyi zarándok számára. Fellendülést eredményezett az ország életében, hogy az első világháború után megszűnt a török uralom, 1949-ben pedig létrejött a hasemita királyság, és Amman lett Jordánia fővárosa.

A sikeres uralkodó
1951-ben Jordánia királya, 'Abd Alláh, merénylet áldozata lett. Egy év múlva a hasemita királyság trónja - az ország nagy szerencséjére - 'Abd Alláh alig 17 esztendős unokájára, Huszeinre szállt. A "kis király", ahogy Huszeint alacsony termete miatt országszerte nevezték, mesteri ügyességgel lavírozott az állandósult közel-keleti válság Szküllái és Kharübdiszei között. A szomszédságában folyó háborúkat szerencsésen elkerülve, Amman modern nagyvárossá fejlődött, saját egyeteme és nemzetközi repülőtere lett, kereskedelmi lerakatok és turistairodák nyíltak városszerte. Huszein egészen haláláig sikeres propagandát fejtett ki országa érdekében: rokonszenves fellépése és a médiában elhangzott nyilatkozatai nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy mind többen látogattak el Jordániába.
Amman voltaképpeni központja egy a várhegy és három további domb között húzódó szűk völgy. Itt minden közel van: középületek, mint a főposta, luxusüzletek, egy arab piac és vallási kegyhelyek, például az al-Huszein-mecset, melyet 1924-ben építettek egy Omajjád-mecset alapjaira. A városközpont látnivalói közül az egykori Forum Romanum és a 6000 férőhelyes római amfiteátrum a legnagyszerűbbek. Az amfiteátrumnak olyan kitűnő akusztikája van, hogy napjainkban is tartanak benne előadásokat. Egy kagyló alakú, zenei előadások számára fenntartott odeon teszi teljessé az épületegyüttest.
Megtekintésre méltók, ám az utcákról alig láthatók a felső tízezer pompás, fantáziadús villái a 20. század húszas-harmincas éveiből a Dzsebel Amma-n lejtőin. Látogatók csupán a honi iparművészetet támogató Jordan River Designs Alapítvány modernista épületét tekinthetik meg. A Dzsebel Ammanon lakott Huszein király is a családjával, mielőtt átköltözött a keletebbre fekvő Dzsebel al-Quszuron álló rezidenciába. A hatalmas parkban két palota pompázik: a Baszman- és a Raghadan-palota.
A Közel-Keletről érkező és a híres romvárosokat meglátogatni kívánó turisták (számuk egyre növekszik!) elhelyezését biztosítandó, az utóbbi években a város nyugati részén elterülő kormányzati és a diplomatanegyedben számos új szállodát építettek. Innen indulnak a légkondicionált turistabuszok is Jordánia mögöttes országrészeibe. A turisták fő úti céljai: a híres petrai romok, a madabai mozaikok és a keresztes lovagok vára, de sokan keresik fel a Holt-tenger melletti fürdőhelyeket is.
Egyéb

Borravaló: Tekintettel a rendkívül alacsony bérekre, ne takarékoskodjunk a baksissal. Vendéglőkben a számla végösszegét 5-10 százalékkal illik felkerekíteni.
Városok
Aqaba
Kapcsolódó cikkek