Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Aqaba

Általános leírás

Aqaba, tiszta, homokos tengerpartja, áttetsző vize okán ideális helyszíne mind a hosszabb kikapcsolódást, mind a vízisportokat kedvelők számára. Napozás, úszás, vitorlázás, vízisí, jet-ski - csak néhány a sok lehetséges időtöltés közül.
Ez az egykori Vörös-tengeri kikötőváros, mely egykor a Távol-Kelet irányába irányuló forgalom egyik kiindulópontja volt, híres még korallzátonyairól és különleges tengeri élővilágáról is.
Ajánljuk

A Mameluk Erőd, Aqaba egyik fő türténelmi látványossága eredetileg a keresztesek egyik vára volt, a mamelukok a 16. században építették újjá. A négyszögletes, félkör alakú bástyákkal védett erőd nevezetes a különböző, a kései iszlám dinasztiák idejéből származó jellegzetes feliratairól is.
A középkori iszlám Ayla területén napjainkban is folyó ásatások során feltártak egy kaput, városfalat tornyokkal, épületeket, egy városi mecsetet, udvarokat, fürdőket.
A Múzeum ad otthont a régióban feltárt számtalan leletnek, művészi alkotásoknak, agyagedényeknek, érméknek. Szintén itt találjuk Sharif Hussein Bin Ali, II, Abdullah király híres nagyapjának a házát is.A sok látnivaló közül még meg kell említenünk a világ legrégebbi templomát is.
Városok
Ammán
Kapcsolódó cikkek
Víz alatti látnivalók
Mivel Aqaba Jordánia egyetlen kijárata a tengerre, fontos kereskedelmi és számunkra ugyanolyan fontos búvárközpont is. Reggelente hajóra szálltunk, majd dél felé vettük az irányt. Naponta elhaladtunk a teherkikötő mellett. Élményszámba ment a nagy konténerszállító hajók látványa, ahogy az üres fedélzet megtelt rakománnyal, miközben a konténerdaruk groteszk alakja beleolvadt a vörös sziklák uralta part menti tájba.Első vízbeugráskor azonnal világossá vált, hogy az öböl északi csücskének vize még sósabb, mint a Vörös-tenger általában. Meglepő volt, hogy a levegő hőmérséklete ugyan 45 fokos, a víz 26-27 fokos volt csupán. Lemerülve az is szembeötlött, hogy a látótávolság sem a legideálisabb. De ezzel ki is merítettem a negatívumokat. Az élővilág változatosságát nagyban befolyásolják az áramlatok. Mivel errefelé nincsenek nagy halrajok, ragadozók, nem találkoztunk cápával, mantával.Viszont a korallok sokkal jobb állapotban vannak, mint a tenger délebbi régióiban, a színes korallképződmények között pedig sok apróságot láttunk, murénákat, rákokat, csigákat, bizarr kerti angolnákat. Ami felejthetetlen marad, az a két csikóhal, amelyek szinte észrevétlenül húzták meg magukat a tengeri fűben. Leginkább a sakktáblák huszáraihoz hasonlítottak. A Mózes lábnyoma fantázianevet viselő nyelvhal is különleges fajta. Teljesen beleolvad a homokos aljzatba, csak mozgás közben rajzolódik ki, mint egy repülő szőnyeg, úgy suhan a tengerfenék felett. A jordán vizek egy hajóroncsot is rejtenek, amely nem egy baleset után merült el, hanem a mai király - aki maga is lelkes búvár - javaslatára, irányítottan süllyesztették el. Küldetése pedig nem más, mint a búvárok szórakoztatása. A közel 80 méter hosszú szállítóhajó roncsa két korallszirten fekszik, át lehet úszni alatta. A roncs belsejébe is be lehet úszni, bár itt nincs sok látnivaló. Ami ennél is meglepőbb volt, az egy amerikai M42-es önjáró légvédelmi tank, melyet 6 méteres mélységben süllyesztettek el, ugyancsak víz alatti attrakciónak szánva. Az ilyen mesterséges zátonyokban érdekes megfigyelni, miként veszik birtokba őket a korallok és más vízi élőlények.
A Sci-fi és az Iszlám
1,5 milliárdos befektetés révén különleges turisztikai és szórakoztatópark épül meg Jordániában, melynek élményelemeit a Star Trek inspirálta. A 74 hektáron megvalósuló The Red Sea Astrarium nevet viselő projekt építési munkálatai a tervek szerint jövő év elején kezdődnek meg Aqabában. A komplexumban négy szálloda és 17 szórakoztató egység is helyet kap majd. A projektet több amerikai és Golf-öböl térségi befektető finanszírozza, írja a Tourexpi.com. A resort dizájnját és élményelemeit az animációs filmek készítésével foglalkozó ammani Rubicon Group Holding (RGH) tervezi meg. A Star Trek attrakciók kreatív fejlesztését a Paramount Recreation végzi. A resortban várhatóan 500 jól képzett helyi munkavállalót dolgozik majd, akiknek a képzését szintén az RGH végzi. A Star Trek lényege, hogy világokat hoz össze és a jövőbe vetett hit, magyarázta a lapnak Liz Kalodner, a tévé sorozatok merchandisingját végző CBS Consumer Products igazgatója. Büszék vagyunk arra, hogy egy ilyen egyedi, interaktív Star Trek létesítményt hozhatunk a világnak ebbe a szegletébe és ezáltal Jordánia jövőjének a részévé válhatunk, fűzte hozzá.Az élményközpont a "zöld energia" modelljeként is funkcionál majd, egyrészt olyan új technológiákat alkalmaznak, amelyeknek köszönhetően megújuló energiával biztosítják energiaigényének nagy részét, másrészt létrehoznak egy olyan "jövő pavilont", ahol az érdeklődők, diákok és cégek az alternatív energiákról tanulhatnak: a napenergiától a szélenergián át a szürkeviz újrahaszonsításáig.