Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék New York

Általános leírás

New York Amerika megtestesítője. Tőke, olcsó munkaerő, nyersanyagok és szállítási útvonalak találkozása - e kedvező feltételek együttes jelenléte tette New Yorkot a világkereskedelem központjává. Mindazonáltal a város egyáltalán nem tekinthető Amerika tükörképének. Sehol másutt nem él oly sok náció olyan szoros közelségben egymáshoz és mégis olyannyira elszigetelődve egymástól, sehol másutt nem jött létre (kereken 200 nemzet részvételével) olyan jellegzetes életérzés, sehol másutt nem olyan sokrétű és ugyanakkor oly sajátosan jellegzetes a kultúra - és sehol másutt nem tör az ég felé annyi felhőkarcoló, mint New Yorkban.

New York sosem alszik
A pénzügyi negyed gigantikus üveg- és betonpalotái közötti utcákban - a szédítő magasságból letekintve szakadékoknak látszanak - tartózkodó, üzleti eleganciával öltözött öltönyös férfiak és kosztümös hölgyek sietnek szorgos hangyaként a dolguk után, a Broadwayn helybeliek és turisták kergetik a szórakozást késő éjszakáig. Gépkocsik ezrei hömpölyögnek csillogó fémlavinaként a kilométeres hosszúságú sugárutakon és utcákon rendőrségi kocsik és mentőautók fel-felvijjogó szirénahangjától űzötten. New York sosem alszik. New York az álmok városa, a gyorsan szerzett pénzről, nagy sikerről szőtt álmok városa - ám a mélységes csalódásoké, váratlan bukásoké is.
1524-ben egy olasz tengerész, Giovanni da Verrazzano vetett horgonyt a Hudson folyó torkolatában, és Santa Margaritának nevezte el a természetes kikötőt. 1626-ban, a holland szolgálatban álló Wesel-vidéki német, Peter Minnewit 24 dollárért megvásárolta a manhatto indiánoktól a Manhattan-szigetet, és Új-Amszterdamnak nevezte el. A szigetet átszelő hajdani indián ösvény még ma is New York fő közlekedési útvonala: a Broadway. Tíz év múlva a szemközti szigeten, Long Islandon is kialakult egy falu: Breukelen, a mai Brooklyn őse.
A Hudson torkolatánál kialakult településeket kezdettől fogva népek gyűjtőmedencéjének lehet nevezni. 1643-ban egy Isaak Joques nevű szerzetes 18 különböző nyelvet számlált meg Új-Amszterdamban. A kozmopolita légkör akkor sem változott, amikor a britek 1664-ben birtokba vették Új-Amszterdamot, és az angol király fivéréről, a yorki hercegről Yorknak nevezték el.

1870 óta milliós város
Az első, igazán nagy kivándorlási hullám 1836-ban érte el New Yorkot. A házépítés nem tudott lépést tartani a lakosság rohamosan növekvő létszámával, és kialakultak az első nyomornegyedek, a slumok. Az 1861-1865-ös polgárháború után az egykori rabszolgák is ide menekültek az ellenséges délről, és 1870-ben a város lélekszáma már meghaladta az egymilliót. Manhattan öt közigazgatási egysége - New York Cityvel a központban -, Brooklyn, Bronx, Queens és State Island 1898-ban Greater New York néven metropolissá tömörült.
Világvárossá azonban csak az első világháború után vált New York, amikor az első felhőkarcolók Manhattan fölé magasodtak.
E korszak jelképe az Empire State Building. A kilátóteraszáról nyíló panoráma még mindig innen a legszebb. Az elegáns art deco homlokzatú épületet 1931-ben emelték a hasonlóan híres Waldorf-Astoria szálloda alapjaira. Az 1401 fényűző berendezésű szobával büszkélkedő luxushotel ma is art deco díszítésű épületben fogadja "a gazdagokat, szépeket és híreseket" a Grand Central Station pályaudvar közelében.

A Lower Eastside felfedezése
A réginek át kell adnia helyét az újnak - ez jellemzi New Yorkot. Így vált az 1792-ben alapított előkelő 18. és 19. századi városnegyed, a Greenwich Village a 20. századra a bohémek és szabadgondolkodók Eldorádójává. De mindinkább felkapottá vált az East Village keleti része, a hajdani német, lengyel, orosz és Puerto Ricó-i bevándorlók negyede, mely idővel a hippik kedvelt lakóhelyévé vált. Ma főként jól kereső emberek keresik a művészeti galériák fölött kialakított fényűző módon helyreállított lakásokat. A művészek és a diákok immár a déli, hajdan sivár Lower Eastside-ba költöznek, mely időközben a legélénkebb városrészek egyikévé vált. Olaszok, spanyolok telepedtek le itt, és a Chinatown rég túlnőve a hajdani zsidó negyed és a Little Italy határain, ugyancsak kelet felé terjeszkedik.
E városnegyeddel éppen szemben, a Brooklyn Heights magaslatain egészen másfajta szépséggel szolgál New York. Kis előkertek mögött homokkőből és vörös téglából emelt villák sorakoznak a macskaköves utcák mentén, szép, gondozott fasorok pihentetik a szemet. Lentről, a Brooklyn sétányról messzire kalandozhat a szem az East Riveren át a felhőkarcolók szigetéig, mely a távolból egy valószerűtlen színjáték roppant kulisszájának tűnik.
Közlekedés

Nemzetközi légi járatok a John F. Kennedy (JFK) repülőtérre vagy a szomszédos New Jersey szövetségi állam nemzetközi repülőterére (Newark International Airport) érkeznek.
Egyéb

Éghajlat: A hőmérséklet április, május, szeptember és október hónapokban a legkellemesebb.

Borravaló: 15 százalék; taxisofőröknek a 15 százalékon felül a visszajáró aprópénz is
Kapcsolódó cikkek
Pizza 2000 dollárért? Ez vicc?
Egy New York-i felkapott étteremben, Manhattan déli részén, az Industry Kitchenben (Ipari konyha) 2000 dollárért lehet pizzát rendelni. Igaz, nem mindennapit: 24 karátos, ehető aranypelyhek díszítik, libamáj, szarvasgomba és kaviár van még a nyolc szeletre vágható tészta tetején.Számoljunk: 250 dollár lenne egy szelet ebből a pizzából? Igen! És kb 50 dollárt ér egyetlen harapás belőle.A fehér stilton sajt a tésztára Angliából érkezik, a libamáj és a szarvasgomba Franciaországból, osszét kaviár dukál egy ilyen luxuspizzára a Kaszpi-tenger vidékéről, és az aranyt Ecuadorból szállítják a divatos New York-i étterembe, ahol - kapaszkodjon meg - nem kevesen rendelnek ebből pazar étekből.Mint Braulio Bunay, a ház executive chefje elmondja, éttermük New York gazdasági, pénzügyi központjának szívében van, és ez a környezet inspirálta őt abban, hogy létrehozza a pizzák ékszerét. "Ez a tészta maga a megtestesült dekadencia, a gazdagság megtestesítője", mondja lelkendezve Bunay.Amúgy egy praktikus tanács, ha úgy érzi, az arannyal futtatott pizza nélkül immár nem tudja elképzelni az életét: 48 órával korábban meg kell rendelni fogyasztás előtt, mert azért még az előkelő gazdagokat (is) kiszolgáló Ipari Konyhán sem tartanak ott - gazdag és előkelő környék ide vagy oda -, hogy állandóan tartanak sütésre készen belőle, és egyfolytában sütögetnék a fatüzelésű kemencében a 2000 dolláros eledelt.
Újra nyitva a Szabadságszobor
Újból megnyitnak többet a látogatók előtt az Egyesült Államok legfőbb, a szövetségi kormányzat részleges lebénulása miatt bezárt idegenforgalmi nevezetességei közül, köztük a Grand Canyont és a New York-i szabadságszobrot, miután egyes államok átvállalták az üzemeltetés költségeit.Arizona és New York állam a saját költségvetéséből fogja finanszírozni a területén található és a turisták millióit vonzó nevezetességeket, méghozzá úgy, hogy ezt feltehetően sohasem téríti meg a szövetségi állam. A szövetségi kezelésben álló nemzeti parkokat október 1-jén, az új költségvetési év első napján zárták be, miután a kongresszusi pártok még egy ideiglenes büdzséről sem tudtak megállapodni. Az olyan híres műemlékek, mint a Szabadságszobor vagy a washingtoni National Mall emlékművei üzemeltetését a Nemzeti Parkszolgálat biztosítja.Andrew Coumo, New York állam kormányzója "a szabadság nemzetközi jelképének" nevezte a Szabadság-szobrot és kijelentette: nem hagyja, hogy azt Washington "működési zavarai" miatt elzárják a látogatók elől. Cuomo elhatározása napi mintegy 60 ezer dollárjába (hozzávetőleg 13 millió forintjába) fog kerülni az államának.Arizona napi 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forintot) áldoz arra, hogy Grand Canyon megnyissa kapuit. Jane Brewer állama legnagyobb becsben tartott nevezetességének és létfontosságú bevételi forrásának nevezte a világhírű természeti képződményt. A kanyont naponta 18 ezer látogató keresi fel, amiből az államnak mintegy 1 millió dollár bevétele származik.Dél-Karolina magánvállalatok adományait is felhasználva enged turistákat Mount Rushmore-hoz, a sziklahegyhez, amelybe négy elnök monumentális arcmását faragták. Utah és Colorado szintén megegyezett a szövetségi hatóságokkal nemzeti parkjainak látogathatóságáról.A szövetségi területen elhelyezkedő Washington szövetségi tulajdonban lévő nevezetességei továbbra is zárva maradnak. Vincent Gray, az amerikai főváros polgármesterének nyilatkozatai szerint a csaknem két hete tartó forrásnélküliség miatt a városban még a közszolgáltatások fenntartása is veszélybe került.Sally Jewell, a parkok üzemeltetéséért felelős szövetségi belügyi vezetője "praktikus és ideiglenes megoldásnak nevezte az államokkal megkötött megállapodásokat", amelyek csökkentik "az egyes vállalkozásoknak és városoknak okozott fájdalmat".
A bolt, ahol leesik az állunk
A világhírű, extra stílusáról ismert spanyol porcelánmárka, a Lladró és kedvelői új butiknak örvendhetnek, a New York-i Madison Avenue-n. Ennél kiemeltebb helyszínt nehezen találni, habár a Lladró előtt semmi sem lehetetlen.A legújabb bolt is a Lladró butikok új generációját jelöli friss, modern berendezésével, tökéletes teret nyújtva a márka klasszikusainak és innovatív darabjainak egyaránt. Az esztétikus, egyedi, nyitott és világos tér tökéletes kiállítási terület a Lladró elképesztően sokféle kreációja számára: lágy, könnyed figurák, modern punk stílusú szobrocskák, funkcionális modellek és legújabb fénytechnikai megoldásaik.A butik kialakítása a Lladró család kreatív látásmódját tükrözi, ami nem változott a márka fejlődése során. Mindig az egyedi stílus megtalálására fektették a hangsúlyt. A 500 Madison-on megnyitott üzlet fehér színe, belső terének lekerekített kialakítása a porcelánok finomságát hivatott hangsúlyozni és kiemelni. A hatvanadik jubileuma felé közeledő márkának, azonban nem ez az első butikja Manhattanben. 1986-ban a Lladró volt az első spanyol cég, akinek az 57. utcában alakult üzlete. A mostani terjeszkedés, a város egy olyan luxus bevásárló negyedébe, ahol a legjobb márkák, a legújabb művészeti, divat és design trendek veszik körbe, csak a várható következő lépés volt.A spanyol porcelán világhódító útjaA 1953-ban alapított Lladró, világviszonylatban is vezető szerepet tölt be a design és kézzel készült, művészi porcelántermékek között. A márka, több mint 120 országban megtalálható, köztük olyan vezető piacokon, mint az Egyesült Államok, Japán, Kína és India.A már majdnem hatvan éve kézzel készített darabokat, a porcelán városában, Valenciában készítik. Mindegy egyes darabnak saját stílusa és hangulata van, mely a munkafolyamatok gondos műveléséből adódik, az első vázlatoktól az utolsó ecsetvonásig. A végtermék pedig egy tökéletesen egyedi figura, mely mély üzenetet hordoz egy olyan nyelven, amit csak az érthet meg, aki átadja magát a szépségnek és a minőségnek.