Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Taiwan (Kína)

Hivatalos név: Taiwan Időzóna: GMT+08:00
Anyanyelven: - Autójelzés: RC
Államforma: Pénznem: új tajvani dollár (TWD)
Főváros: Taipei Elektromosság: 110V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Tajvan egy csendes-óceáni sziget Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre. A szigetet északról a Kelet-kínai-tenger, keletről a Fülöp-tenger, délnyugatról a Dél-kínai-tenger határolja. Tajvan keleti része hegyvidék, mely a szigetnek kb. kétharmadát foglalja el, nyugat felé síkság terül el.

Tajvan szigete napos tengerpartokat, erdőkben gazdag hegyeket, csendes vidékeket kínál. A kínai és japán örökségből származó templomok és műemlékek keverednek a felhőkarcolókkal a városokban, amelyek hajnalig mozgásban vannak. Káprázatos fesztiválok, bőséges hőforrások, élvezetes étkezések...

Tajvan politikai helyzete nem teljesen tisztázott. A Kínai Népköztársaság a területéhez tartozónak tekinti és nem ismeri el létező államként a Kínai Köztársaságot, ami Tajvanon kívül még három kisebb szigetből áll.

Utazási információk
Látnivalók

Tajvan egyik nevezetessége a Nemzeti Palotamúzeum, mely több, mint 650 000 kínai bronz-, jade-, porcelánműtárgyból, festményből, kalligráfiából áll. A gyűjtemény, melyet a Kuomintang hozott magával Kínából, olyan kiterjedt, hogy egyszerre csak körübelül a századrészét szokták kiállítani.

További látnivalók:
Csank Kaj-sek Emlék Hall
Nemzeti Szun jat-szen Emlék Hall
Lungshan Templom
Északkeleti Partszakasz, Nemzeti Látványpark
Jangmingsan Nemzeti Park
Kinmen Nemzeti Park
Nap Hold Tó
Formosa Bennszülött Kulturális Falu
Tajvani Népi Falu
Lugang
A Természettudomány Nemzeti Múzeuma
Taroko Nemzeti Park
Jhihben Meleg Forrás és Pihenő Erdő
Zöld Sziget és Orhidea Sziget
Kenting Nemzeti Park
Ali Hegység
Jade Hegység
Penghu Nemzeti látvány terület Gasztronómia

A tajvaniak hatásosan érvelnek a bőséges étkezés mellett és igen nagy számú gasztromómiai élvezettel lehet mindenütt találkozni.

Az utóbbi években Tajvan átélte a nyugati stílusú éttermek számának drámai emelkedését, annyira, hogy a külföldi vendégek úgy találhatják, túl könnyű lemondani a helyi konyha élvezetéről. Habár mindent megtalál Olaszországtól Cajunig, és kellő számú japán, koreai és délkelet-ázsiai étkezdét szintén, ne rettenjen vissza attól, hogy felfedezze a kínai étkezési szokásokat a nyelve hegyén.

Számos étterem étlapja angol nyelvű, bár ezek közül néhány többnyire szórakozás mint felvilágosítás forrása. Más étlapok ábrákat tartalmaznak, ezek már jobban segítenek. De semmi sem pótolja a kínai nyelv használatát, így vigye magával egyik kínai barátját, vagy bízza magát a pincérre. Mindenekelőtt álljon a sarkára!

Kezdjük a lényeggel - ne hagyja ki a hagyományos kínai reggelit. Forró, gőzölgő szójababtejjel, tojásrántottával és meleg péksütemények széles választékával indul a nap. Munkaidő után próbáljon ki egy éjszakai piacot, ahol bőven találhatók egzotikus ízek. Ne tartson attól, hogy az utcán egyen - de tanácsolt a tapintatos emésztés.

A tajvani helyi konyhát (nem meglepően) egy csomó tengeri hal, a fő vonzóerőnek számító osztrigával, és sokféle leves jellemez.

A kínai világ más részeiről származó ételeket is ki kell próbálni. Pikáns, fűszeres élmény, megkóstolni néhány szecsuáni ételt A Dim Sun kantoni pekingi gombóc szintén elkerülhetetlen, és Tajvan tálalja a csípős mártások, sültek, tengeri halak és egyéb kínai fogások véget nem érő sorozatát.

Bár sok nyugati stílusú étteremben kést, villát, és kanalat használnak, országszerte választott eszköz a pálcika. Ha még nem tudná, hogyan kell használni ezeket, próbálja meg - könnyebb mint amilyennek látszik.

Bátran felemelheti és az álla alá tarthatja az edényt az étkezés során; ez nem sérti a tajvani társasági etikettet. A csontokat berakhatja a tányérja széle alá, a felszolgáló(nő) később majd összelapátolja azokat.

Kerülje el a csábítást, hogy dobverőként használja a pálcikákat és ritmust verjen azokkal a vizespoharán - ezért a cselekedetért bármelyik gyerek alapos dorgálást kapna a mamájától.
Közbiztonság

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. Szórakozóhelyeken, piacokon, nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeken célszerű ügyelni a személyes értékekre; nem javasolt útlevél és repülőjegy ilyen helyekre vitele, de nincs szükség az egyszerű elővigyázatosságon túl más biztonsági lépésekre. A személybiztonság az éjszakai szórakozóhelyeken is megfelelő, ugyanakkor indokolt előzetesen tájékozódni az árakról, az esetleges későbbi, atrocitásokhoz vezető viták megelőzése érdekében. A tajvaniak az idegenekkel szemben kedvesek, segítőkészek, bár idegen - angol - nyelven viszonylag kevesen beszélnek.
Konfrontációs veszélyt jelenthet ugyanakkor a helyi szokások, kultúra durva megsértése, a lekezelő fellépés.
A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos országrészek nincsenek.

A tajvani-kínai viszony politikai biztonsági kockázatot jelent. Bár katonai konfrontáció kevéssé valószínűsíthető, de ennek lehetőségét nem lehet teljes mértékben kizárni, amivel a szigetre látogatóknak célszerű tudatában lenniük.
Egészségügy

Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. A csapvíz iható, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. Ásványvíz széles körben és alacsony áron kapható, a szállodákban általában napi 2 üveget térítésmentesen biztosítanak a vendég számára. Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén (eddig még állatok megbetegedése sem fordult elő).

A malária, amely Délkelet-Ázsia más részeinek járványos betegsége, akárcsak a veszettség, teljesen hiányzik. Azonban a Hepatitis A vírusra számítani lehet, különösen vidéken. Ez a betegség a rossz higiéniai viszonyok miatt terjed, ezért ügyeljen arra, hogy tiszta poharakat és edényeket használjon étkezéskor. Ne igyon közvetlenül üvegből és fémdobozból. Ezenkívül a Hepatitis B és C vírus is jelen van Tajvanon, habár a védőoltási programok a fiatalabb korosztály körében határt szabtak terjedésének.
Helyi közlekedés

Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón és a buszokon a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A vasúti összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.
Külképviseletek

A magyar képviselet elérhetősége:
Hungarian Trade Office
Cím: 3F, No. 97 Jingye 1st Road, Tachih, Taipei, Taiwan 104
Tel.: (8862) 8501-1200
Fax: (8862) 8501-1161
E-mail: hutroff@ms24.hinet.net
Mobil: 09-1030-2929
09-3235-1400

Tajpej Képviseleti Iroda
1088. Budapest
Rákóczi út 1-3.
Tel: (36-1) 266-2884, 266-5154
Fax: (36-1) 266-4003

A vízum részleg nyitva tartása: 9.00-12.00 óra között hétfőtől péntekig.
Beutazási feltételek, vámszabályok

A Magyar Köztársaság és Tajvan (Kínai Köztársaság) között nincs diplomáciai kapcsolat, ami azonban nem befolyásolja a magyar állampolgárok beutazását a szigetre, amennyiben érvényes útlevéllel és vízummal, továbbá a következő célállomásra szóló jeggyel rendelkeznek.

A vízum felvételére két lehetőség van:

1. Látogatási célból (turizmus, üzleti, illetve tanulmányút, rendezvényen való részvétel) beutazási engedélyt (visitor visa) lehet kérni - 14, 30, 60, vagy 90 napra - Tajvan magyarországi képviseletén. Néhány esetben, pl. ha kínai nyelvet, zenét, vagy művészetet tanul valaki egy bejegyzett iskolában, a turista vízum kétszer, maximálisan 180 napra meghosszabbítható.

2. Magyarország azon kedvezményezett államok közé tartozik, melyek állampolgárai úgy is beutazhatnak Tajvanra, hogy előzetesen nem folyamodnak vízumért, hanem a határon (sziget lévén ez egyenlő a nemzetközi repülőtérrel) kapják meg a belépési engedélyt. Az un. "érkezési vízum" (landing visa) 30 napos tartózkodásra jogosít, és nem hosszabbítható meg.

Mindazok, akik hosszabb időre (legalább 1 év) szóló tartózkodást terveznek (munkavégzés, tanulmányok folytatása, rokonlátogatás), előzetesen fel kell, hogy vegyék az erre jogosító vízumot (resident visa), majd érkezésüket követően, 15 napon intézkedniük kell speciális személyi okmányuk (Alien Resident Certificate - ARC) kiállítása érdekében.

A tajvani vámszabályok 5000 US dollárnak megfelelő külföldi fizetőeszköz, illetve 40.000 NTD (1 EUR= kb. 40 új tajvani dollár) behozatalát teszik lehetővé. Ezen felüli készpénzt a határon letétbe kell helyezni, mert eltitkolása esetén elkobozzák. Aranytárgyak behozataláról nyilatkozni kell és 10.000 USD érték fölött import-engedélyre van szükség, amelyet a helyi Gazdasági Minisztérium külkereskedelmi részlege ad ki.
Vámköteles ellenőrzési ponton ("Goods to Declare") kell jelentkezni, ha az utazó poggyászának értéke meghaladja a 20.000 NTD-t, illetve birtokában több, mint 1 liter alkoholos ital, 200 darabot meghaladó cigaretta, vagy több, mint 25 szivar van.
Bármilyen fajtájú és mennyiségű gyümölcs behozatala tilos. Célszerű előzetesen tájékozódni az engedélyezett, illetve tiltott egyéb mezőgazdasági (állati, növényi) termékek listájáról, ami változó (pl. járványok miatt).
Tiltott és súlyos szankciókat (adott esetben halálbüntetést) von maga után a kábítószerek, valamint ilyen célból alapanyagként felhasználható termékek behozatala. Így például nem engedélyezett a mák bevitele sem.
Ünnepnapok

A legfontosabb családi ünnep a holdújév, amely január második felére, február elejére esik. Az egy hetes ünnep alatt a közhivatalok, iskolák, vállalatok, bankok és az első két napon az üzletek is zárva tartanak.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 886
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 22 680 000 fő
Népsűrűség: 626.70 fő/km2
Nyelvek: mandarin (holo), tajvani (hakka), kínai, kínai nyelvjárások, japán.
Népcsoportok: Han kínai (98%), őslakosok és betelepült csoportok (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 35 980.00 km2
Nagyobb települések: Taipei.
Legmagasabb pontok: Ju San 3952 m.
Klíma

Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- zeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 13 139 USD

Történelem, kultúra

1624. - A hollandok gyarmatosítják Tajvan déli részét, és harmincnyolc évig kormányozzák.
1626 - A spanyolok gyarmatosítják Tajvan északi részét, de a hollandok kiűzik őket 1642-ben.
1662. - Jeng Cseng-gong kiűzi a hollandokat, és kormányt állít fel Tajvanon.
1683. - A mandzsuk elfoglalják Tajvant, és 212 évig kormányozzák.
1895. - Tajvant átengedik a Japánoknak az első Japán Kínai háború után.
1945. - Japán második világháborús veresége után Tajvan visszakerül Kínához.
1949. - A Kínai Köztársaság Kormánya (ROC) Tajvanra települ, miután a szárazföld a kommunistáktól elesett.
2000. - A Demokratikus Haladás Pártja (DPP) jelöltjét Cseng Suj-biant választják meg elnöknek, véget vetve a Kuomintang (KMT) ötven évig tartó elnökségének Tajvanon.
Kapcsolódó cikkek
31 felett a tajvani repülőbaleset azonosított áldozatainak száma
Már legalább 31 halottja van a szerdai tajvani repülőgép-szerencsétlenségnek, 12 embert még nem sikerül a folyóba zuhant gépről a felszínre hozni - számolt be a helyi média csütörtökön.A TransAsia Tajpejből Kinmenbe tartó, GE235-ös számú járatát, amelynek fedélzetén összesen 58 ember volt, röviddel a felszállás után érte a baleset, a zuhanó gép - szárnyával egy hidat érintve - a sekély vizű Kilung folyóba csapódott.Az éjszaka is dolgozó mentők egy daru segítségével kiemelték a két turbóhajtóműves, ATR-72-es típusú gép több darabját, a törzsét és a farokrészt. A pilóta, a másodpilóta és a személyzet holttestét is azonosították, két embert 500 méterre találtak meg a roncsoktól. A 15 sérült túlélőt, köztük egy házaspárt kétéves gyermekével, kórházakban látják el, többük állapota súlyos.A zuhanás közben oldalára fordult gép egy gyorsforgalmi út részét képező hídon szárnyával egy taxit is kettészelt, a sofőr és utasa azonban - csodával határosan - könnyebb sérülésekkel megúszta az ütközést.Légügyi szakemberek a gép mozgásából arra következtettek, hogy a pilóta mindent megtett annak érdekében, hogy a gép ne a közeli, magas épületekkel teli lakónegyedre essen.A búvárok megtalálták a gép fekete dobozát, de a baleset okáról az illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak.A tajvani polgári repülést felügyelő szerv ugyanakkor elrendelte a szigeten használatban lévő valamennyi ATR-72-es repülő biztonsági átvizsgálását. Az 1951-ben alapított TransAsiának, amely a sziget első magán légitársasága volt, hat ilyen gépe van.A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a gépen 31, a kínai szárazföldről érkezett turista utazott, közülük hárman vannak a sérültek között.Hszi Csin-ping kínai államelnök, azonnal a tragédiában érintett családokról való gondoskodásra, valamint a tajvani hatóságokkal történő folyamatos kapcsolattartásra szólított fel. A kínai kormány tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala munkacsoportot küld a helyszínre.
Ízelítő a tajvani konyhából II.
Párolt kínai kelHozzávalók:fél csomag kínai kel2 szál zöldhagyma (3 cm-s darabokra vágva)100 g szeletelt sonka (vagy szalámi) darabolva2 evőkanál olaj1 teáskanál só (fél, ha szalámival készül az étel)1 csésze vízElkészítése:Távolítsa el a kínai kel szárát, és vágja fel a leveleket nagyobb darabokra. Válogassa szét a fehér szárat és a zöld leveleket.Melegítse fel a 2 evőkanál olajat, majd hirtelen süsse meg benne a feldarabolt sonkaszeleteket (vagy szalámit). Adja hozzá a fehér kínai kel darabokat és a vizet, és kis lángon fedő alatt párolja 5 percig. Adja hozzá a zöld leveleket, a felvágott zöldhagymát és a sót. Fedő alatt párolja 15-20 percig. Melegen tálalja!Serpenyős marhacsíkok spenóttalHozzávalók:75 g marhahús1.1 evőkanál kínai barbecue szószfél teáskanál szójaszószfél teáskanál cukor1 teáskanál tört fokhagyma1 teáskanál kukoricakeményítő200 g spenót6 rövid szál zöldhagyma1 evőkanál darált gyömbérgyökércsipetnyi só2 evőkanál növényi olajElkészítés:Vágja csíkokra a marhahúst. Adja hozzá az első pontban felsorolt hozzávalókat és érlelje 10 percig. Vágja a spenótot 3 centis szálakra.Melegítsen 2 evőkanál olajat előmelegített wokban. Közepes lángon süsse a marhahúst, míg a szine meg nem változik. Akkor vegye le. A maradék olajban pirítsa meg a hagymát és a gyömbért. Adja hozzá a sót és a spenótot, majd süsse hirtelen. Adja hozzá a marhahúst és így is süsse egy kicsit, míg össze nem sül egyenletesen. Melegen tálalja.Édes savanyú bordaHozzávalók:600 gr disznóoldalas2 hagyma1 piros paprika3 foghagyma gerezd1 kanál aprított gyömbér1 narancs2 kanál olajFűszerek:A1 teáskanál csirke por1 kanál kukoricakeményítőB3 kanál cukor3 kanál ecet5 kanál víz1 teáskanál szezámolaj1 teáskanál csirke por1 teáskanál kukoricakeményítőElkészítés:Vágja fel az oldalast ujjnyi darabokra (bordánként). Keverje össze az A pontban található fűszereket a hússal. Pácolja 10 percig.Vágja össze a hagymát apró szeletekre. Aprítsa a piros paprikát és szedje ki a magokat. Aprítsa fel a fokhagymát is. Keverje össze a B pontban sorolt fűszereket egy edényben.Bő, közepesen meleg olajban süsse az oldalas szeleteket 5 percig, majd szárítsa meg. Melegítse fel az olajat forróra, majd süsse benne a húsokat még 2 percig. Csöpögtesse le az olajat és tegye tányérra a húst.Forrósítson fel 2 evőkanál olajat, majd süsse meg benne a hagymát, a piros paprikát, a fokhagymát és a gyömbért. Adja hozzá a B fűszerekből kevert mártást és forralja össze, majd öntse a húsra. Narancsszeletekkel körítve tálalja.Paradicsomos párolt kacsaHozzávalók:350 g kacsahús2 teáskanál kukoricakeményítő200 g paradicsom1.1 darabka zöldhagyma3 szelet gyömbér gyökér3 fokhagymagerezd törve2.2 teáskanál szójaszósz1 teáskanál főzőborcsipetnyi sócsipetnyi bors1 pohárka víz2 evőkanál ketchupmásfél evőkanál növényi olajElkészítése:Vágja kockákra a kacsahúst. Adja hozzá a kukoricakeményítőt. Darabolja fel a paradicsomot.Melegítse fel az olajat előmelegített wokban. Süsse benne hirtelen az első pontban felsorolt hozzávalókat. Adja hozzá a kacsahúst és süsse, míg a színe megváltozik. Keverje hozzá a paradicsomot és a második pontban felsorolt hozzávalókat. Főzze össze. Vegye kisebbre a lángot és főzze lassú tűzön 20 percig. Adja hozzá a ketchupot és főzze tovább még 5 percig.Felkarikázott zöldhagymát szórhat rá díszítésként. A kacsát csirkehússal is helyettesítheti.Smaragdzöld ráklabdákHozzávalók:75 g tisztított rákhús1.csipetnyi sónéhány csepp gyömbérborharmad tojásfehérjefél teáskanál kukoricakeményítő200 g brokkoli1 teáskanál tört fokhagyma2.csipetnyi só1 evőkanál vízfél csésze növényi olajElkészítése:Pucolja meg és öblítse le a rákot. A rákhús hátsó felét vágja be, de vigyázzon, ne vágja ketté. Érlelje a rákhúst 10 percig az első pontban felsorolt fűszerekkel. Vágja a brokkolit kisebb darabokra és forrázza le 30 másodpercig forrásban lévő vízben. Vegye le a lángról.Előmelegített wokban melegítse forróra a fél csésze olajat. Vegye vissza a lángot a felére és tegye bele a rákot az olajba. Hirtelen süsse, míg a színe megváltozik. Ekkor vegye ki a rákokat és hagyjon az wokban 2 evőkanál olajat. Adja hozzá a fokhagymát, és süsse, míg illatozni nem kezd. Ekkor adja hozzá a brokkolit, a rákokat és a kettes pontban felsorolt adalékokat. Süsse össze nagy lángon. Forrón tálalja!
Tajvan magyar jótevői
Bencze István Testvér - Jaschko Atya - Szakos József Atya - Zsoldos Imre Atya document.write('');Bencze István Testvér Bencze István testvér, Jézus Társaságának misszionáriusa is egyike azon magyar hittérítőknek, akik a tajvani emberek segítésének szentelték életüket. Bencze testvér az 1950-es évek elején érkezett Tajvanra azzal az ötlettel, hogy fafeldolgozó üzemet létesítsen. Felfedezte ugyanis, hogy a tajvani templomi bútorzatok nagy része import bútor. Bencze István 1906-ban született Hernádvécsén. Építészetből és faszobrászatból szerzett diplomát. A misszionárius ma nagy tiszteletnek örvendő polgár, aki számtalan faipari szakmunkás tanoncnak biztosít gyakorlati lehetőséget. Virágkorában a misszionárius gyára, melyet az északi Hsinchu városban létesített, 83 alkalmazottnak biztosított munkát. Hirtelen majdnem minden tajvani római katolikus templom, plébánia, iskola, kolostor és más egyházi intézmény megtelt a Bencze gyár fabútoraivalés szobraival. Ma, 95 éves korában, Bencze testvérmár visszavonult. De szaktudása nem tűnt el nyom nélkül. Tovább él tanítványaimunkájában, akik közül többen lettek a bútorgyártás mesterei, és alapítottak saját gyárat Tajvan-szerte. document.write('');Jaschko Atya Jaschko István atya 1911-ben Kassán született. Élete nagy részét a tajvani emberek segítésének szentelte. Jaschko atya egyike azoknak a magyar misszionáriusoknak, akiket Tajvanra sodorta sors, és a tajvani embereket megkedvelvén döntöttek úgy, hogy életüket a szigetország szociális körülményei javításának szentelik. Más magyar társaihoz hasonlóan a szakállas, kedves öregúr is az emberi élet nagy tisztelője. Meg van győződve róla, hogy minden ember - még a mentálisan vagy fizikálisan rosszabb helyzetben lévők is - megérdemlik embertársaik együttérzését. Jaschko atya egyike volt azon néhány lelkésznek, akik Jézus Társasága küldötteiként az 1940-es években, a szárazföldi Kína háborús éveiben érkeztek Kínába. 1942 és 1954 között nem csupán a kereszténység tanait hirdette, hanem létrehozott egy jótékonysági központot is a mentálisan hátrányos helyzetűek számára Kína Hebei nevű északi tartományában. Az atya még a Yeh Yu-ken kínai nevet is felvette, mely azt jelenti: gyökeret ereszteni. Ezzel szerette volna kifejezni letelepedési szándékának és segíteni akarásának komolyságát. Élete 1950-ben mégis komoly fordulatot vett. Munkássága hirtelen véget ért, mikor is a Kínai Kommunista Párt jutott hatalomra, és Jaschko atyát 3 évre átnevelő munkatáborba internálták. Pekingből elüldözötten érkezett Tajvanra 1955-ben, hogy ott folytassa misszionáriusi munkáját. Azóta is Tajvanon él. Jaschko érkezése Tajvanra váratlan szerencse volt a Tajvanon élő mentálisan hátrányos helyzetű emberek számára. Húsz évvel ezelőtt az atya véletlenül került kapcsolatba azokkal a mentálisan beteg kóbor gyermekekkel, akik Kuanshi-ban rótták az utcákat. Kuanshi Tajvan északi részén fekvő város. Az eset végleg összekötötte az atyát ezekkel a gyermekekkel. Ettől kezdve szentelte életét a hátrányos helyzetűek segítésének és oktatásának. Az 1980-as években megalapította a Katolikus Hua Kuang Központot. Ez volt Tajvan első szellemileg hátrányos helyzetű gyermekek számára létrehozott centruma. Ma 200 rászorulónak nyújt otthont négytől hatvan évesekig. A mentális vagy fizikai hendikepjükellenére a jóakaratú atya szemében ezek az emberek "földre szállt angyalok". Esténként együtt imádkoznak az atyával, hogy kifejezzék hálájukat Isten segítségéért és a tajvani és külföldi emberek adományaiért. A kilencven éves atya versenyt futaz idővel. Szeretne állandó fedelet biztosítani minden olyan embernek, aki képtelensegítség nélkül létezni. Jaschko új komplexumot szeretne létrehozni HuaKuang Jóléti Villa néven. A 9 millió dollár értékű létesítményrehabilitációs központból, gyárból, üzletekből és kertekből áll majd. Az idegen misszionáriusok nagy többsége,akik évek óta élnek Tajvanon, beszélik a mandarin nyelvet és sokuk ért másegyéb tajvani dialektust, illetve ősi eredeti nyelvjárást is. Szakos József atya, Isten Szent Szavának Társasága misszionáriusa is egyike ezen értékes személyiségeknek. Szakos rengeteg időt töltött ela sziget őslakosainak körében - főként a tsou törzsekkel a dél-tajvani hegyvidéki területeken. Még manapság is minden hétvégén útra kel távoli falvakba, hogy segítséget nyújtson azok bennszülött kultúráinak megőrzésében nyelvük kutatásain keresztül. Ennek a feladatnak manapság rendkívüli jelentősége van. Bár a törzsek idősebb tagjai még anyanyelvükön beszélnek, de a fiatalabb tsouk nagy része már nem ismeri az ősi törzsi nyelvet. Ők már nagyrészt mandarin nyelven beszélnek szüleikkel, nagyszüleikkel. A problémát az a tény is bonyolítja, hogy a tsou nyelvnek nincsenek írott karakterei, melyek segíthetnének megőrizni azt. Ezt a problémát leküzdendő találta ki Szakos atya a szavak romanizálását. A taichungi Providence Egyetemen, ahol dolgozik, az Atya összeállított egy tsou - német szótárat, mely kutatásáért az atyát a világ minden táján elismerik. A tajvani kormány nagyra értékeli a sziget ősi kultúrájának megőrzésére irányuló törekvéseket. Szakos atya munkáját, mint követendő példát hirdetik és értékelik. Ugyanez elmondható minden Tajvanon tevékenykedő idegen ország beli misszionáriusra, akik rendkívül sokat tettek a kis szigetországért és annak lakosaiért. document.write('');Zsoldos Imre Atya Az oktatás is azon területek egyike, ahol a Tajvanon élő külföldi misszionáriusok rendkívül értékes munkát végeznek. Zsoldos Imre atya is egyike ezen misszionáriusoknak. Isten Szent Szavának Társasága küldetésében érkezett a szigetországba, és közel negyven éve végzi tanító és térítő munkáját. A Fu Jen Katolikus Egyetem franciaszakos 70 éves professzora az 1956-os magyarországi forradalom áldozata volt. Zsoldos tanulmányai folytatása céljából először Ausztriába szökött, majd onnan került az Egyesült Államokba és Franciaországba. Az Egyesült Államokbeli Georgetown Egyetemen szerzett nyelvi doktorátusának birtokában Zsoldosatyát katolikus feljebbvalója helyezte Tajvanra 1964-ben, hogy segítsen a Tajpej külvárosi Fu Jen Katolikus Egyetem megalapításában Hsinchuangban. Zsoldos atya 11 évig volt a Francia Szak rektora mielőtt az Idegen nyelvű Tanszék dékánjává nevezték. A professzor arról beszélt, hogy a tajvani emberek melegsége, türelme és kitartása ragadta meg őt leginkább. A szigetországot második otthonának tartja.
Ízelítő a tajvani konyhából I.
Paradicsomos tojásviráglevesHozzávalók:1 paradicsom1 csomag szójababsajt (tofu) - ízlés szerint elhagyható2 tojás5 - 6 csészényi víz2 csirkehúsleves kocka1 teáskanál só1 zsenge zöldhagyma (apró darabkákra vágva)néhány csepp szezámolajElkészítés:Vágja a paradicsomot és a szójababsajtot kis kockákra; verje fel a tojást.Forralja fel a vizet. Adja hozzá a leveskockákat, a paradicsomot és a szójasajtot.Forralja az egészet további 3 - 5 percig, majd öntse hozzá a felvert tojástkörkörösen kevergetve. Lassan csurgatva a tojásnak virág formája lesz.Adja hozzá a sót, a hagymát és a szezámolajat. Melegen tálalja.Párolt metélőhagyma szójababsajttalHozzávalók:300 g szójababsajt2 szál póréhagyma50 g darált disznóhús1.3/4 csésze erőleves1/4 teáskanál szójaszószfél teáskanál cukorfél teáskanál szezámolaj2.1 teáskanál kukoricakeményítő1 evőkanál víz2 evőkanál növényi olajElkészítés:Vágja a szójababsajtot kockákra, és karikázza fel a póréhagymát.Melegítse fel a két evőkanál olajat előmelegített wokban. Pirítsa olajona darált húst, míg el nem oszlik. Adja hozzá a metélőhagyma fehér részétés süsse meg hírtelen, amíg illatozni nem kezd. Adja hozzá a szójababsajtotés az első pontban felsorolt fűszereket. Főzze össze, majd vegye le a lángotkisebbre, és párolja lassú tűzön 5 percig. Adja hozzá a metélőhagyma zöldrészét, és rántsa be a 2. pontban felsorolt hozzávalókkal. Melegen tálalja.A póréhagymát helyettesítheti zöldhagymával.Serpenyős marha steak csili paprikávalHozzávalók:300 gr marha steak2 piros csípős paprika2 zöld csípős paprika1 pohár földimogyoróFűszerek:2 kanál szójaszósz1 teáskanál kukoricakeményítőElkészítés:Szedje ki a paprikákból a magot és vágja apró kockákra a paprikákat.Vágja a húst apró kockákra. Keverje össze a fűszereket és adja a húshoz,majd érlelje. Ezután bő forró olajban süsse 10 másodpercig.Öntse ki a wokból az olajat és egy cseppnyi maradék olajban süsse tovább apaprikát a hússal. Keverje össze jól, majd zárja el a lángot. Keverje belea mogyorót. Tálalja melegen.Sertésborda szójaszószbanHozzávalók:300 g csontos sertésborda150 g sárgarépa1.fél pohár víz3 evőkanál szójaszósz2 evőkanál cukor2 evőkanál ecet1 evőkanál főzőborElkészítés:Vágja a bordát csikokra, valamint aprítsa fel a répát szeletekre.Az első pontban felsorolt hozzávalókat forralja össze. Adja hozzá a hústés a répát, és forralja össze ismét. Vegye kisebbre a lángot és főzzekislángon 40 percig.Aprított zöldhagyma lehet a díszítés.Csirke szójaszószbanHozzávalók:250g csirkecomb6 rövid szál zöldhagyma1 evőkanál tört gyömbér gyökér1.2 teáskanál főzőbor1 teáskanál cukor2 evőkanál szójaszósz2 evőkanál víz2 evőkanál olajElkészítés:Keverje össze a zöldhagymát, a gyömbért és az első pontban felsorolt fűszereket.Szórja a fűszert a csirkecombokra, és tegye félre, hogy összeérjen.Melegítse fel a két evőkanál olajat előmelegített wokban. Közepesen forróolajon süsse a csirkecombokat - 10 másodpercig mindkét oldalát -, mígenyhén aranysárgák nem lesznek. Addja hozzá a maradék pácot és a vizet.Forralja össze. Vegye le a lángot, és főzze lassú tűzön 20 percig. Vigyázzon,nehogy odakapjon! Ezután vegye ki a csirkecombokat, darabolja szeletekre ésrendezze el a tányéron. Öntse a maradék szószt a csirkére és így tálalja.Koriander vagy sárgarépa illik hozzá köretnek.Fokhagymás halHozzávalók:210 g hal (szálka nélküli szeletek)1.1 teáskanál gyömbérborcsipetnyi só2.12 gerezd fokhagyma3 szelet gyömbérgyökér3 szál zöldhagyma2 evőkanál növényi olaj3.fél evőkanál főzőbor1 evőkanál szójaszószfél evőkanál fekete ecet1 teáskanál cukor1 csésze víz4.1 teáskanál kukoricakeményítőés 1 evőkanál víz összekeverve2 evőkanál növényi olajElkészítése:Pácolja a halat az első pontban felsorolt fűszerekkel 15 percet.Melegítse fel a 2 evőkanál olajat az előmelegített wokban. Adja hozzá ahalat és süsse mindkét felét pirosra. Vegye le a tűzről. A maradékolajban dinsztelje meg a 2. pontban felsorolt adalékokat. Adja hozzá a halatés a 3. pontban felsorolt hozzávalókat. Forralja össze, majd vegye le a lángot,és lassú tűzön főzze még 5 percig. Vegye ki a haldarabkákat és csöpögtessele, majd rendezze tányérra. A levét keverje el a 4. pontban felsorolt adalékokkal.Öntse a halra és melegen tálalja!Sárgarépát, salátát és koriandert tálalhatunk mellé köretnek.
Tea - az áhitat itala
"Egy fürdő felfrissíti a testet, egy csésze tea a szellemet" - tartja egy távol-keleti közmondás. Kelet-Ázsia országaiban ősi és kifinomult kultúrája van a teafogyasztásnak, nincs ez másképp Taiwan szigetén sem. Taiwanon - e gyönyörű szigetországban - járva gyakran találkozhatunk idős emberek kis csoportjaival, amint apró csészékkel a kezükben elbeszélgetnek, kényelmesen, nyugodtan elüldögélve egy-egy egyszerű, ám ízléses teáskanna körül. A teázás itt meghatározza az emberek mindennapjait: a tea a tajvaniak számára nemzeti ital.A tea növénye (Thea sinensis) egy Indiában és Dél-Kínában őshonos örökzöld cserje, amely a meleg és nedves trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli. Mezőgazdasági termesztése teakertekben történik, amelyek először Kínában terjedtek el, mivel legelsőként itt ismerkedtek meg a teaital élvezetével. A teakerteket gondosan művelik: trágyázzák, gyomtalanítják, metszik, szüretelik. A metszés célja, hogy minél több fiatal, friss tealevél fejlődhessen, ugyanis a cserje zsenge levelei adják az értékes alapanyagot a teakészítéshez. A leveleket legelőször március elején szedik, majd még 5-15 naponként többször ismétlik a szüretet.A levelek feldolgozása bonyolult, több lépésből álló művelet. Először huszonnégy órán át, kb. 30 °C-on szárítják a leveleket (hervasztás). Ezt követi a sodrás, melynek során a sejtfalak elroncsolódnak, ami lehetővé teszi a következő lépést, az erjesztést (fermentáció). Ennek célja, hogy a keserű csersavak hatása minimálisra csökkenjen, ami elősegíti, hogy a későbbiekben a tealevél könnyű, finom olajának zamata érvényesülhessen. A műveletsort szárítás zárja, melynek révén lezárulnak az erjedési folyamatok, és a tealevél immár tartóssá válik. Az ezen eljárással nyert teát ismerjük mi fekete teaként (helyi elnevezése: vörös tea); léteznek azonban más feldolgozási módok is, így találhatunk olyan teát is, amelyet csak részben fermentálnak (Oolong; "Black Dragon"), vagy egyáltalán nem, az ilyen teát nevezzük zöld teának.Az igazán igényes teázó a tea elkészítésénél figyel a víz minőségére, hőmérsékletére, a teáskanna típusára is. Fekete teához forrásponthoz közeli hőmérsékletű vizet célszerű használni, míg zöld teához valamivel alacsonyabb hőfokút (90°C és ez alatt).A tea iránti érdeklődés igen nagy a Tajvanra látogató külföldiek körében. A kiváló minőségnek köszönhetően ez nem is csoda, ugyanakkor fogyasztásának "művészete" is vonzóvá teszi a természetes és egészséges italt. A teaívás szokása immár a szellemi élet részévé lett. A szigeten mindenhol megtalálható speciális teaszaküzletek és elegáns teaházak várják a teázás szerelmeseit.- cp -