Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Thaiföld

Hivatalos név: Thaiföldi Királyság Időzóna: GMT+06:00
Anyanyelven: Prathet Thai Autójelzés: T
Államforma: monarchia Pénznem: thai baht (THB)
Főváros: Bangkok Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Könnyű belátni, hogy Délkelet-Ázsiában miért Thaiföld lett a leglátogatottabb turistacélpont. Vizuálisan megkapó, a mindennapi ember Ázsiáról alkotott homályos elképzeléseit összegzi: aranyozott templomok, buja rizsföldek, egzotikus ételek, kedves, mosolygós emberek. "A mosolyok országa", általában így jellemzik Thaiföldet, melynek társadalma sokat merít gazdag kulturális örökségéből.

"A szabadok országa" hasonlóan találó jelzője az 56 milliós országnak. Bárhova menjünk is, mintha A király és én című film káprázatos jeleneteit látnánk: megrakott gyümölcsárus csónakok a csatornákon (khlong), felékszerezett táncosok, feldíszített elefántok, röpködő sárkányok és a kézművesek, akik remekműveket készítenek tikfából és zománcból. Thaiföld olyan álomvilág, ami egyszer izgató, máskor megnyugtató. De annak, aki csak a fővárosba látogat, más lehet a véleménye. Bizonyos értelemben igaza is van, hiszen Bangkok kincsei - mint pl. a Grand Palace semmihez sem hasonlítható épületegyüttese zajban, rossz levegőben és a világ legszörnyűbb közlekedési dugóiban vesznek el.

Bangkoknak, mint a kormány székhelyének és kereskedelmi központnak kozmopolita arculata nem tükrözi egész Thaiföldet. A thaiföldiek 80%-a mezőgazdasági munkával foglalatoskodik: rizs- és gyümölcstermesztéssel, kacsatenyésztéssel, halászattal. Ahhoz, hogy az országról átfogó képet kapjunk, alaposan be kell járnunk a hegyes északtól kezdve az üledékkel feltöltött központi síkságokon keresztül le messze délig és a távoli szigetekig. óriási a különbség a régiók között.

Thaiföld manapság több mint hárommillió turistát lát vendégül évente. Az idegenforgalom szinte minden foglalkozási ágban biztosít munkalehetőséget, és a legfontosabb valutaforrássá vált, megelőzve az ónból és gumiból származó bevételeket is. A látogatók igényei új lendületet adtak a sorvadó falusi iparágaknak. Nemrégiben még az olyan hagyományos mesterségek, mint például a yan lipao vagy a páfránykosár-fonás, halódó foglalkozások voltak. Néhány szuvenírt tömegtermeléssel gyártanak, de a legtöbb thaiföldi kézműipari termék művészi munka. Számos, Thaiföld veszélyesebb határterületeire utazó turistával történtek erőszakos cselekmények. Túl sok fiatal utazó érzi izgalmasnak a veszélyt. Az emberi élet olcsó minden fejlődő országban, és ez alól Thaiföld sem kivétel. Figyeljünk a helyi veszélyfelhívásokra. Értékeinkre vigyázzunk. Ne utazzunk sötétedés után olyan gyanús területeken, mint például az Arany Háromszög vagy a távoli szigetek. A társadalom alapvetően jóindulatú, mégis mindig legyünk óvatosak.

A thaiföldi emlékek sokáig velünk maradnak otthon is, ott, ahol az élet sokkal kíméletlenebb, mint Keleten. Belegondolva a thaiföldi életmód minden aspektusába, talán a buddhizmus, a thaiföldiek többségének hivatalos vallása lehet a különbség magyarázata.

Helyi szokások, viselkedés

A thaiföldiek természetes, barátságos emberek, mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat. Van azonban néhány alapvető szabály, amit nem árt figyelembe venni. Lábfejünket soha ne fordítsuk közvetlenül a thaiföldi ember felé, mert ez mélyen sértő. Mindig szerényen öltözzünk, ha a watba megyünk, ahol a cipőt is le kell venni. A thaiföldi emberek tenyerüket összetéve üdvözlik egymást, ha mi is hasonlóan cselekszünk, nagyon kedvesek lesznek. A bangkokiak estére ünnepibb ruhát öltenek, és néhány szállodában és étteremben a zakó és nyakkendő is kötelező. A topless fürdőzés elfogadott, de a meztelen nem. A thaiföldiek kíváncsi emberek, ezért szokatlan kérdéseik is vannak, de ne jöjjünk zavarba. Próbáljuk élvezni a nyaralást!

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Krung Thep (Bangkok), Chiang Mai, Ban Hat Yai.
Ünnepnapok

Január 1.: Újév
Február közepe és vége között: kínai Újév
Február közepe és vége között: Makha Puja
Április 6.: Chakri napja
Április közepe: Songkran napja
Május 1.: A munka ünnepe
Május 5.: Koronázási ünnepnap
Május eleje: Királyi szántási ceremónia
Május-június: Visakha Puja
Július vége: Asalaha Puja
Július vége: Khao Phansa
Augusztus 12.: A királynő születésnapja
Október 23.: Chualalongkorn napja
December 5.: A király születésnapja
December 10.: Az alkotmány napja
December 31.: Újév estéje
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 66
Turista rendőrség: 195
Rendőrség: 191
Tűzoltóság: 199
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 57 788 000 fő
Népsűrűség: 112.60 fő/km2
Nyelvek: thai, kínai, angol, maláj, khmer.
Népcsoportok: thai (75%), kínai (14%), egyéb (11%).
Vallások: buddhista (95%), mohamedán (4%), keresztény, egyéb (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 513 115.00 km2
Nagyobb települések: Krung Thep (Bangkok) 5 876 000, (8 000 000), Nakhon Ratchasima 278 000, Songkhla 243 000, Nonthaburi 233 000, Khon Kaen 206 000, Chiang Mai 167 000, Nakhon Sawan 152 000, Ban Hat Yai 138 000, Ubon Ratchathani 137 000, Nakhon Si Thammarat 112 000, Sara Buri 107 000.
Legmagasabb pontok: Doi Inthanon 2595 m.
Főbb folyók: Chao Phraya, Mekong.
Földrajz

Az északi részén található, teafaerdőkkel borított hegyvidéktől délre a Chao Phraya folyó alföldje terül el, amelyhez keleten sztyeppés fennsík csatlakozik. Déli része mélyen benyúlik az őserdővel borított Maláj-félsziget hegyei közé.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 840 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Phi Phi szigetek
Phi Phi, a hat kis szigetből álló szigetcsoport körülbelül két órányi hajóútra fekszik Phuket szigetétől. Meseszerű öblök, fehér homos strandok, buja trópusi növényzet, színes madarak, rikoltozó majmok és a türkiz vizű tenger várja az ideérkezőt. Nincs reptér, nincsenek utak, hidak csak ösvények és gyalogutak. Az egyetlen lehetőség a paradicsomi szigetek megközelítésére: a hajó. A tenger felől elsőként az ég felé törő mészkősziklák fogadják a látogatót, majd a finom homokos tengerpart, a sziget belsejében pedig a sűrű dzsungel.A szigetcsoport két fő szigete: Phi Phi Don és a Phi Phi Leh. A nagyrészt mészkő alkotta Phi Phi Don sziget a nagyobb és ez az egyetlen, mely állandó lakossággal rendelkezik. Phi Phi Don a nyugalmat, természetet és a búvárkodást kedvelők szigete. A kisebb Phi Phi Leh szigettel egy földnyelv köti össze.Phi Phi Leh legnépszerűbb és legnagyobb strandja, a Loh Samah és Maya Bay. Maya Bay lélegzetelállítóan gyönyörű öblét 100 méter magas sziklák veszik körül. Az öböl belsejében fekszik A Part, az a 200 m hosszú selymes, puha fehér homokkal borított szakasz, ahol a The Beach című hollywood-i produkciót forgatták Leonardo DiCaprio főszereplésével. A parton turisták heverésznek, a sekély, smaragdzöld színű vízben pedig fából készült csónakok (Long Tail Boat; jellegzetes fa motoros csónak) tucatjai ringatóznak, mindegyikük orrán színes virágfüzérrel, mely a hajó lelkét jelképezi.
Fokozott óvatosságra inti a Thaiföldre indulókat a Külügyminisztérium
Nyugodt, de képlékeny a helyzet Bangkokban, a Külügyminisztérium fokozott óvatosságra int.A katonai hatalomátvétel ellenére is jórészt zavartalanul zajlott az élet pénteken Bangkokban, a Külügyminisztérium mindamellett továbbra is fokozott óvatosságra inti az országba utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárokat - mondta el Tomaj Dénes, Magyarország thaiföldi nagykövete az MTI-nek telefonon Bangkokból.Az előző napi katonai hatalomátvételt követően elrendelt éjszakai kijárási tilalmat a lakosság betartotta, és a város jórészt kiürült az éjszakai, hajnali órákban. A reggeli órákban azonban a megszokott módon folytatódott az élet a thaiföldi fővárosban - mondta el a diplomata.A tömegközlekedési eszközök a szokott módon jártak és kinyitottak az üzletek is. "Ha valaki nem tudja, hogy mi történt az országban, akkor nem nagyon érzékeli azt" - fogalmazott a diplomata. Az utcákon nem nagyon lehetett látni katonákat, néhány minisztériumot és más középületet őriztek csak katonai járművek. A nagykövet hozzátette: a város az elmúlt hónapokban bizonyos mértékben már hozzászokott a korlátozásokhoz, különleges állapotokhoz. A nagykövet értékelése szerint viszonylag nyugodt volt a hangulat a városban pénteken, az emberekkel beszélgetve azonban érzékelhető volt bizonyos feszültség.Az MTI kérdésére a diplomata megerősítette: a politikai és biztonsági helyzet továbbra is képlékenynek mondható. "Egyelőre nem lehet látni, hogy a tegnapi nappal elindult folyamat mihez vezet" - mondta. A hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő ország hadserege kedden rendkívüli állapotot hirdetett ki, majd tárgyalóasztalhoz ültette a kormányoldal és az ellenzék képviselőit.A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre, és a hadsereg főparancsnoka csütörtökön a televízióban bejelentette, hogy a "Nemzeti Béke és Rend Megőrzése Tanácsának" elnökeként átveszi a kormányzati felelősséget. A rendkívüli állapot egyebek között feljogosítja a hadsereget, hogy bírósági engedély nélkül is házkutatásokat hajtson végre, cenzúrázza a médiát, kijárási tilalmat léptessen életbe, megtiltsa a tüntetéseket és fegyverrel lépjen fel a tilalmat megszegőkkel szemben.A Külügyminisztérium konzuli honlapján olvasható pénteki közlemény szerint az este tíz és reggel öt óra között érvényes kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akiknek ebben az időben indul vagy érkezik a repülőjáratuk Thaiföldre, ha fel tudják mutatni repülőjegyüket. Erőszakos cselekményekről nem kapott hírt a konzuli szolgálat.A magyar állampolgárokat arra kérik, hogy thaiföldi tartózkodásuk és odautazásuk alatt tanúsítsanak fokozott óvatosságot, tartsák maguknál úti okmányukat és maradéktalanul tartsák be a hatóságok utasításait. Kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat és konfliktushelyzeteket. Ha mégis politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt. Legyenek különösen körültekintőek az éjszakai programok alkalmával.Tomaj Dénes elmondta: a nagykövetség emellett javasolja, hogy az utazók regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat rendszerében, hogy szükség esetén elérhetőek legyenek, konzuli segítséget lehessen nekik nyújtani. A katonai kormányzat csütörtökön valamennyi televízió- és rádiócsatorna adását leállíttatta Thaiföldön. Minden csatornán napi 24 órában a hadsereg televíziójának adását sugározzák: a hazafias zeneműveket időről időre a katonai kormányzat intézkedéseiről szóló híradások szakítják meg.A nagykövet ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta, hogy a nyomtatott sajtó továbbra is megjelenik. A helyi nyelvet nem ismerő magyar utazók a nagykövetség honlapjáról és a helyi angol nyelvű újságokból is tájékozódhatnak az aktuális fejleményekről. Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig 27 ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült.Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.
Thaiföld: a főbb turisztikai célpontokat nem érinti az árvíz
Tájékoztatást adott ki a VisitThailand az ország jelenlegi helyzetéről. A közlemény szerint az elmúlt napok szezonális esőzései erősebbek voltak, mint szoktak, ami árvizeket okozott Thaiföld szerte.A Hivatal szerint a főbb turisztikai úti célokat és attarkciókat nem érinti az árvíz, szinte mindegyikük a megszokott módon látogatható. Az árvíz leginkább az ország középső részét és néhány északi és északkeleti területet érint. Thaiföld déli részén nincsenek árvizek.A fő turisztikai desztinációkban, mint Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang, Sukhothai, Kanchanaburi, Ratchaburi, Pattaya, Ko Chang, Rayong, Phuket, Krabi, Trang, Ko Samui és minden déli tartományban az évszakra jellemző időjárás van.A thai repülőterek egyikét sem érinti az árvíz, mind, köztük a bangkoki Suvarnabhumi reptér is a megszokott módon üzemel. Az északon fekvő turisztikai úti célok, mint Chiang Mai, Chiang Rai, Sukhothai legbiztosabban légi úton érhetők el, mivel néhány autóút és vasútvonal az ország középső részén le van zárva az árvíz miatt. A déli és keleti területek gond nélkül érhetők el autóval vagy vonattal. A Bangkokból északra, Ayutthayán túlra közlekedő vonatokat felfüggesztették, vagy csak korlátozott a szolgáltatás az árvíz sújtotta területekre. A thai állami vasút a menetjegyek teljes árát visszafizeti azoknak, akik lemondják útjaikat a jelenleg nehezen megközelíthető úti célokra. A Turisztikai Hivatal azoknak a turistáknak, akik olyan úti célokra terveznek utazást, ahol árvizek vannak, azt tanácsolja, hogy folyamatosan ellenőrizzék a vonatkozó meterológiai jelentéseket, előrejelzéseket és egyeztessenek a szolgáltatóval, aki az utaztatást végzi. A turisták hívhatják a TAT információs számát a 1672-n, hogy a helyi állapotokról érdeklődjenek, vagy felkereshetik a Thai Meterológiai Szolgálat weboldalát, hogy tájékozódjanak a várható időjárásról.