Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Hírek, aktualitások - Magazin
A rovat további hírei
Jövőre kész a Zágrábi repülőtér
Zágráb hosszú évek óta a népszerű úti célok között szerepel, nem csak a magyar turisták körében, nagyon sokan látogatnak ide évről évre. Nemsokára igazán impozáns légikikötő várja a repülővel érkezőket.A horvát légitársaság szinte minden olyan horvát városba repül Zágrábból a nyáron, ahol van reptér. Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, valamint Brač szigete (Bol) szerepel a belföldi kínálatban. Gőzerővel folynak az új terminál munkálatai, az építés jogát elnyerő ZAIC (Zagreb Airport International Company) konzorcium egyúttal az új repülőtér üzemeltetési jogát is magáénak tudhatja harminc éven át.Az építkezés költségei nagyjából 230 millió euróra rúgnak, és a fantasztikusan modern, első ránézésre hullámzó tengert formázó épületegyüttes három év alatt, várhatóan 2015-re készül el. Az új terminál éves szinten akár ötmillió utas fogadására is alkalmas lesz, nem csoda tehát, hogy méreteit tekintve sem elhanyagolható: az utasterminál 65.000 négyzetméternél is nagyobb lesz, amihez természetesen további kiszolgáló intézmények, parkolók, utak épülnek.Zágráb belvárosa a reptértől csak 17 km-re található, számos látnivalót, érdekes programot és kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide érkezőknek. Sok múzeum, egyebek mellett a Történeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a Régészeti Múzeum várja a látogatókat, de aki például modern művészetre vágyik, annak a Kortárs Művészetek Múzeumát, vagy a Modern Galériát kell meglátogatnia. A kulturális élet mindig is a kávézókban zajlott, nincs ez másként most sem. A legtöbb és legszebb ilyen kávéház a Bana Jelacica téren található, ahol a mediterrán és a közép-európai hangulat keveréke igazán egyedivé varázsolja a pihenést. Zágráb tavasszal a jazz szerelmeseit is várja: ilyenkor a langyos estéken zsúfolásig megtelnek a teraszok.
Itt van az ősz, itt van újra - A legszebb őszi úti célok
Tények támasztják alá, hogy az igényes világlátók - legyenek hátizsákosak, vagy első osztályon utazók - kedvenc évszaka az ősz. A világ és a természet ebben az időszakban teljesen más arcát mutatja. Még egyszer utoljára, mielőtt beköszöntene a tél, szó szerint kivirul és színekbe borul. Az elkövetkező hat hely, melyet aVJM.hu kiválasztott, a legváltozatosabb képét mutatja ebben az évszakban.New England - Amerikai Egyesült ÁllamokÚgy tartják New England vidéke szinonimájául szolgálhat az ősznek. A több államot összefogó terület, híres pompázatosan színes fakoronáiról és farmjairól, ahol majd kirobban az élet. A környéket szederbokrok, narancssárgán mosolygó tökök és kukorica díszítik. A táj annyira kedvelt túrázóhely ebben az időben, hogy a helyi lapok heti bontásban közlik, hol fordult vörösbe-, sárgába a táj, és hol zöldek még a lombkoronák. Az őszi lombok csodálásának fénypontja októberben van, Massachusetts államban. Itt akár egy hét éjszakás, vezetett túrán is részt vehetünk, mely Boston városából indul, át az Appalach-hegység sárga-vörös erdőin és mezőin, végig Maine partja mentén. Cornwall - Nagy-BritanniaMásodik őszi állomásunk Cornwall, ahol mennyei csönd és nyugalom honol, miután véget ért az iskolai szünet, és a gyerekek ismét a padokat nyomják. A Kelta-tenger ekkor a legmelegebb és szeptember októberben remek szörfözési hely. A megye nyugati részén található Sennen falucska oly gyönyörű ősszel, mintha megfestették volna, ha itt kievezünk a vízre, haza sem akarunk majd térni, oly csodás látvány fogad minket. De nem csak az aktív kikapcsolódóké a vidék - mikor a fák és bokrok új ruhát öltenek - a kézműves gasztropiacoknak is ekkor jön el az ideje. A szezonális termékekből készült finomságok és főként a Falmouth-i Osztriga fesztivál kihagyhatatlanok.Nyugat-SvédországSzeptember vége, pontosabban 27. a homár szezon kezdetét jelzi Nyugat-Svédországban. Ez azt jelenti, hogy eljön az ideje a tradicionális homár szafarinak, mikor is kifogjuk, megfőzzük és sokad magunkkal jóízűen elfogyasztjuk a homárokat, mindezt az álomba illően szép Bohuslan partok mentén. Az ételfanatikusok legjobb ha a szeptember-októberi időszakot választják a látogatásra, mert ekkor mutatja a vidék a legszebb és legízletesebb arcát.KambodzsaKövetkező úti célunk Ázsia vadregényes tájaira repít minket, egy olyan helyre, melynek neve hallatán inkább egy forró nyaralás jut az eszünkbe, mint sem egy őszi túrázás. A novembert mégis vastagon, pirossal karikázták körbe a kambodzsai naptárban. Ekkor rendezik ugyanis a Víz Fesztivált, melyre valamivel több mint egymillió embert várnak. A látogatók padokra vagy pokrócokra telepednek és áhítattal várják a falujuk dicsőségéért küzdő, díszes sárkányhajók vízre siklását a Tonle Sap folyón, ami egyben tó is. Tűzijáték világítja meg az esti eget, és a buli három napon keresztül tart. A fesztivál a folyó változó folyását ünnepli, mely az esős évszakban visszafelé folyik.Toszkána - OlaszországEz a vidék egyszerűen mennyei szeptemberben és októberben, és nem csak egy okból. Bár még mindig kellemes meleg van, a turisták már rég hazatértek - csak a legkitartóbbak maradtak az apró falucskákban, vagy azok, akik éppen egy ingatlanossal beszélgetnek egy kávé fölött. De a legfontosabb tényező, ami miatt érdemes az évnek ebben az időszakában idelátogatni, az az éves szőlőszüret ideje. Ilyenkor a toszkán táj jobban megtelik élettel mint valaha, a fények szebben csillognak, a színek erősebbek és mindent beleng a szőlő és az eljövendő borok bódító illata.A La vendemmia-t az olasz gazdák úgy ünneplik, mint semmi mást Olaszországban. A szüret szinte már rituális kereteket ölt. Érdemes ellátogatni a Chianti Szőlő Fesztiválra - Toszkána történelmi szüreti ünnepségére is, melyet Impruneta-ban tartanak, egy icipici faluban Firezne mellett, szeptember utolsó vasárnapján. Az ünnepen több mint 800 fajta bort kóstolhatunk meg, van zene, tánc és sok helybéli középkori ruhában jelenik meg. Kell ennél jobb meghívó?Kamakura - JapánUtolsó állomásunk kihagyhatatlan a sorból, ha őszi lombkoronákról van szó, vagy a levelek, virágszirmok hullásának figyeléséről. Japánban tradíciónak számít az olyan csoportos ünnepek szervezése, mint a cseresznyevirágszirmok figyelése (hanami), miért ne lenne ennyire fontos a színesbe váltó falevelek megcsodálása is.A szirmok hullásával ellentétben, az őszi színek megjelenése épen az ellenkező irányból, északról indul. Először szeptember elején fedezhetjük fel őket Daisetsuzan városkában, Hokkaido szigetén, majd tovább haladnak délre, Kyushu felé, ahol december elején a legszínpompásabb a táj.Kamakura part menti városa, mely Tokió mellett található, az egyik legszebb őszilevél-néző hely a régióban. A vörösre, sárgára, narancssárgára váltott levelek itt teljesednek ki igazán. A történelmi szobrokkal, szentélyekkel díszített területet, annak gyökerekkel átfont útjait, vastagon betakarja a sárga ginkó levelek paplanja. Ha jó időben megyünk és felnézünk az égre, a folyton hulló levelek úgy peregnek alá, mintha egy pillanatra lassítva élnénk az életünket.
A változatosság gyönyörködtet - Isztambul
Törökország legnagyobb, és egyben a világ 5. legnépesebb városában, melynek 12 millió lakosa van, bárki talál magának felfedezni valót. A sokszínű, látnivalókban, műemlékekben gazdag várost, évente több mint 2 millió turista keresi fel.Ezt valószínűleg különleges hangulatának, az itt uralkodó kulturális kavalkádnak, a mecsetek, templomok, minaretek és paloták; régi és új, tradicionális, és modern, keleti és a nyugati jellegzetességek keveredésének köszönheti. A látnivalókon túl, különösen izgalmasak a híres isztambuli bazárok, vagy a Boszporuszra irányuló kilátás is. De mielőtt bevetnénk magunkat a város és a bazárok sűrűjébe, nem árt tudni, hogy Isztambult már Kr.e. 667-ben megalapították, Büzantion néven. Később, Konstantinápoly néven a Keletrómai Birodalom központjává vált, majd 1929-ben megkapta az Istanbul nevet, melynek jelentése egyszerűen: "a városban". Bárhova is jutok el, első utam mindig a piacokra, a bazárokba vezet. Véleményem szerint itt lehet igazán megismerni egy város egy kultúra jellegzetességeit. Itt mindent sűrítve, szépítés nélkül kap az ember. A Nagy Bazár egyébként is egy kis város a városban: saját mecsete, rendőrsége, éttermei, és bankja van.Ezt éreztem az isztambuli Nagy Bazárban is, ahol végre saját szememmel láthattam a keleti piacok izgalmas, és pezsgő világát. Ez a bazár igen népszerű, és izgalmas, kihagyhatatlan látványosságnak számít, de sajnos pont ezért rengetegen vannak. Ki kell fogni a legjobb időt amikor nyugodtan tudunk bámészkodni. Itt mindent meg lehet kapni: amit nem, azt pedig valahogy elővarázsolják! Alkudni persze itt is kötelező! A Nagy Bazár egyike a világ legnagyobb, és legrégibb fedett piacainak: 58 fedett utcán 1200 bolt található. Ha megjött a kedvünk és útnak indulunk, figyeljünk arra, hogy a bazár vasárnap zárva tart.
Új helyszínre költözik a budapesti Oktoberfest
Új helyszínen, a Városligeti Műjégpályán várja a sörök és a fesztiválhangulat szerelmeseit a második budapesti Oktoberfest október 9. és 12. között.A világhírű müncheni Oktoberfesten - ahol tavaly mintegy 6,5 millióan ürítették korsóikat az egyenként tízezer fős sátrakban - kizárólag német sörök fogyaszthatók, az ennek mintájára megrendezett budapesti programsorozaton azonban a német sörök mellett magyar kézműves termékeket és egzotikus országok söreit is megkóstolhatják a látogatók - mondta el a fesztivált beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Necz István főszervező.Hozzátette, hogy sörös ételeket, és speciális eljárással zselésített italokat, vagyis különleges sör- és pálinkazselét is kínálnak a háromnapos rendezvényen.A Budapest utca a főváros kedvelt szórakozóhelyeinek, pubjainak, street food egységeinek kínálatával készül, és a gasztronómiai élvezetek mellett szerephez jut a kultúra is: a Színházak főutcáján hat a Budapesti Operettszínház, a Thália Színház, az Új Színház, a Játékszín, a Karinthy Színpad és a Holdvilág Kamaraszínpad kínál előadásokat.Összesen mintegy tízezer négyzetméternyi területet fed be sátraival az idei budapesti Oktoberfest, amelyen olyan előadók is színpadra lépnek, mint Fenyő Miklós, Korda György és Balázs Klári, Csepregi Éva, az Animal Cannibals, a Beatrice vagy Geszti Péter és a Gringo Sztár. De lesz sramliszínpad, esténként sváb utcabál, kalandpark és az Álomautó Múzeum nagyszabású autós showja is szórakoztatja a vendégeket.A részletes program a www.oktoberfestbudapest.hu internetes oldalon található.Az eredeti, müncheni Oktoberfest több mint kétszáz éves múltra tekint vissza: 1810-ben a München melletti Terézia-mezőn ünnepelték meg Lajos trónörökös, a későbbi I. Lajos király és Terézia Sarolta szász hercegnő házasságkötését, az ünnepségre pedig a város minden lakosa hivatalos volt. Az ezt követően szinte minden éven megrendezett fesztivál egyre nagyobb méreteket öltött, és világhírű népünnepéllyé vált.
Ön tudja, mi a dánok nemzeti étele?
Az egész országra kiterjedő szavazás keretében választanak maguknak hivatalos nemzeti ételt a dánok.A kezdeményezést elindító Dan Jörgensen élelmezésügyi miniszter közleményében hangsúlyozta, reméli, hogy az ország nemzeti ételéről való szavazás a dán gasztrokultúra boncolgatására sarkallja a munkahelyi étkezdékben összegyűlő kollégákat és az otthoni konyhaasztal köré sereglő családtagokat, barátokat. A dánoknak a következő két hét áll rendelkezésükre, hogy megosszák saját és megvitassák mások javaslatait a különböző közösségi oldalakon. A javasolt fogásoknak az átlag dán állampolgár számára jól ismertnek és csalogatónak kell lenniük.Ezután az ország nyolc különböző térségéből kiválasztott séfek fejenként három ételt készítenek a helyi hozzávalók felhasználásával. A remekműveket bemutatják az egyes térségek állampolgárainak, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre. Mindegyik séftől egyetlen fogás jut tovább a nemzeti döntőbe. A legjobb nyolc recept közül november 20-án választják ki Dánia hivatalos nemzeti ételét. "Miénk talán a világ néhány legkitűnőbb nyers élelmiszer-alapanyaga. Történelmileg is nagyszerű gasztrohagyományokra tekinthetünk vissza, amelyeket most szerintem újra felfedezhetünk és tovább fejleszthetünk. A kedvenc fogásaink megvitatása mindenképpen segíteni fog minket ebben" - fogalmazott Jörgensen.
A török kultúra értékei elevenednek meg az egri pasa sátrában
Eger új turisztikai látványossága a belvárosban, a Dobó utcában, a vár alatt megnyitott Török-Magyar Testvériség Emlékpark. Ehhez kapcsolódik a török kultúra értékeit hordozó egri pasa sátra, amely különleges vendéglátóhely.Oroszné Bodnár Erika vállalkozó, a Török-Magyar Baráti Társaság egri tagozatának alelnöke régóta vonzódik a az oszmán kultúra emlékei iránt. Immár negyedszázada él a hevesi megyeszékhelyen, és első vállalkozásaként nyitotta meg a régi egri uszoda mellett működött török kávézót. Ezt úgy rendezte be, hogy érintette az oszmán kultúrát. Ennek ellenére az 1990-es évek elején városrendezési tervek miatt a kávézót lebontották. Ezután külkereskedelmi vállalkozóként folytatta tovább, miközben erősítette kapcsolatait a török partnerekkel.Kávék, keleti édességek, játékokAztán 2010-ben a Heves Megyei Önkormányzat az egri vár felújítási projekt keretében hirdetett pályázatot, az úgynevezett attrakciót kiszolgáló vendéglátó egység program megvalósítására. Erre pályázott Oroszné Bodnár Erika, és az Új Széchenyi Terv keretében közel 10 millió forint támogatást nyert el. Így jöhetett létre az a kettős beruházás, amely a Török-Magyar Testvériség Emlékpark, illetve az Otak-i Humayunja, azaz a vezéri sátor létrehozásáról szólt. Ezt az újdonságot az egri pasa sátrának nevezték el.A tulajdonos-vállalkozó a Turizmus Online érdeklődésére elmondta, hogy a támogatással és az azt kiegészítő pénzügyi önerővel mintegy 15 millió forint értékű fejlesztést valósítottak meg. Mindez az egri Dobó utcából, a várhoz vezető és hamarosan megnyíló Bástya sétány közvetlen közelében található. A sátor tervezésében és kivitelezésében a két fia is részt vett, akik korábban Törökországban tanultak és jól beszélik a nyelvet.Az elsősorban vendéglátóhelyként működő sátor érdekessége, hogy az alapjától a csúcsáig eredeti kecskebőrrel szőtt textilből készítették. Belülről pedig valamennyi kellékét, berendezését Törökországból hozták. A speciális eszközökkel eredeti ottomán kávékat, teákat készítenek, továbbá keleti édességeket is ajánlanak az érdeklődőknek. De a vendégek kipróbálhatják a vízipipákat, továbbá láthatnak hastáncbemutatókat is. Ugyanakkor különféle mesékkel és játékokkal is megismerkedhetnek.Újabb turisztikai látványosságokOroszné Bodnár Erika azt is elmondta, hogy további turisztikai látványosságokat terveznek. Így a jövőben zenei és táncfesztiválokat szerveznek. Sőt, szponzori támogatással a következő évben szeretnék Egerben fogadni a híres misztikus rend, a Mevlevi - ahogy emlegetik a kerengő - derviseket, akik tervek szerint egy nyolcszáz éves múltra visszatekintő szertartást mutatnak majd be a Török-Magyar Testvériség Emlékparkban.Egyébként ezen az új helyen folyamatos munkával kiemelkedő személyiségek szobrait helyezik el - adta hírül Soós Tamás turkológus, a Török-Magyar Baráti Társaság egri tagozatának elnöke. Az elsőt már fel is avatták: a Prima Primissima-díjas Rostás Bea Piros szobrászművész Evlia Cselebiről, a híres török utazóról készült alkotását. Cselebi 1660-1664 között bejárta a török hódoltsági területeket, így az akkori Magyarországra is eljutott. Leírta tapasztalatait a városokról - így Egerről is - továbbá a korabeli eseményekről is több kötetes művében, az Utazási feljegyzésekben számolt be. Ez a munka ma is komoly forrásnak számít szakmai körökben.Hírességeknek állítanak szobrotA következő években olyan tudósok, kiemelkedő személyiségek szobrai kerülnek majd az egri emlékparkba, akik sokat tettek a török-magyar kapcsolatok erősítéséért. Így tervezik például a nemzetközi hírű magyar orientalista professzor, Germanus Gyula, illetve Júnusz Emre, a középkori török irodalom legnagyobb költője szobrának felállítását is.
Miért jó az őszi nyaralás
Csak lassan tud kikopni a köztudatból, hogy nyaralni kizárólag nyáron lehet. Mi sem mutatja jobban, mit maga a szó, amit általában az utazással egybekötött pihenésre használunk, meg sem tudjuk nevezni ezt a valamit az évszak meghatározása nélkül. Pedig érdemes volna! Ebben az értelemben nyaralni ugyanis bármikor lehet, és itt nem feltétlenül az ősz kiruccanásokra, vagy a télsíelésre kell gondolnunk. Bármilyen meglepő, a napfényes tengerparti úti célok is tökéletesek az ősz nyaralásra, hogy miért, arra most mondunk négy remek érvet!A szabadságMinden munkahely más és más, de abban a legtöbb hasonlít, hogy nehéz összehangolni az ott dolgozok szabadságait. Ki ne élte volna már át azt az izgalmat, hogy vajon kiveheti-e azon a héten a pihenőnapjait, amikorra remek nyaralást talált? "Jó magyar szokás" szerint a legtöbben júliusra vagy augusztusra időzítik az utazást, így az, aki inkább őszig vár az indulással, minden bizonnyal sokkal könnyebben kap kimenőt a munkahelyén!A klímaA legtöbb mediterrán városban mesés az őszi időjárás, a tenger például sokkal alkalmasabb a fürdőzésre, mint mondjuk tavasszal vagy a nyár elején, hiszen a legmelegebb évszak már felmelegítette és a víz lassabban hűl le, mint a levegő. Az őszi indulással ugyanakkor elkerülhető a sokszor tikkasztó forróság, így nem csak strandolást, hanem számos kulturális programot lehet tervezni, nem csak az esti órákra, hanem napközbenre is!A tömegA legcsodásabb úti célok gyakran a legnépszerűbbek is, így főszezonban elkerülhetetlen az óriási emberáradat. Ugyanakkor, ha nem a legforgalmasabb időszakban érkezünk kényelmesen pihenhetünk a parton, anélkül, hogy azt éreznénk, hogy a szomszéd olasz család is a mi napernyőn alá költözött. Sőt, sokkal több esélyünk lesz a választott vidék valódi arcának felfedezésére, így nem csak turista élményünk lesz, hanem bepillanthatunk a helyiek hétköznapjaiba is!Az árVégül, de cseppet sem utolsó sorban, sokkal kedvezőbb ajánlatokat találhatunk, ha nem a legfelkapottabb hónapokra foglalunk. Persze általában nem a nyaraláson szoktak a családok spórolni, de ha jól választjuk meg az indulási időpontot, az utazásra szánt pénzünk hirtelen "sokkal többet érhet". Ha őszre foglalunk, messzebbi úti cél vagy magasabb minőségű ellátást is megengedhetünk magunknak, így pedig garantáltan nem csak csodás fotókkal, hanem életre szóló emlékekkel gazdagodhatunk!Szóval, ha nem foglalt időben, és azt hitte, idén már lecsúszik a nyaralásról, vagy ha úgy gondolta, hogy ebben az évben nem engedheti meg magának az utazás, böngésszen a legkedvezőbb őszi ajánlatok között!
Egy palacknyi napfény
Burgenland az osztrák bor bölcsője, egyben a világ legősibb borrégiója. A borkészítés hagyományát és a legrégibb szőlőtermesztő közösség munkáját 2700 évvel ezelőtti borivó edényben talált megkövesedett szőlőszemek vagy épp 1200 éves borászati oklevelek tanúsítják. Napjainkra a különleges adottságokkal rendelkező vidék a borászatban alkalmazott technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően olyan bortermelő területté vált, mely a minőségi osztrák borászat mércéje lett.Pia Pfeinsl borásznő, a Strehn pincészet szakértő sommelierje a régió különlegességét és borait mutatja be.A 15.000 hektáron elterülő bortermelő vidék kiváló talajával, száraz, meleg klímájával, melynek nedvességtartalmát a Fertő tó szabályozza, ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztésnek. A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez. A szőlőskertek nagy része a Neusiedlersee-Seewinkel Nemzeti Park közepén található és a Fertő tó, valamint a nagyszámú sóstó közelségének köszönhetően különleges minőségű borok előállítását teszi lehetővé. Több mint harminc fajta fehérbort termelnek Burgenlandban, a tartomány szőlődűlőinek csaknem felén fehér szőlőt termesztenek, mint a fehér burgundi, szürke burgundi vagy a chardonnay.A Podersdorf-Illmitz-Apetlon háromszögben, az úgynevezett Tózugban a mikroklíma és a homokos talaj kifejezetten a desszertborok készítésének kedvez. A hőmérséklet és a páratartalom ideális feltételeket kínál a bor előállításhoz szükséges nemes penésznek, míg a termőföld adottságai a szőlő magas cukorfokában játszanak fontos szerepet."A szőlőtermő vidékek Burgenlandban rendszerint családi kézben vannak, így a hagyomány és a filozófia magasan a világtrendek felett áll, és egy olyan stílussal bír, ami nemzetközileg is egyedi, így az autentikus a leginkább találó szó a régió boraira. A mi kékfrankosunk például rendkívül népszerű a New York-i sommelier körökben autentikus jellege miatt" - mondja a Strehn pincészet borszakértője.A "Kékfrankos-ország"-ként is titulált közép-burgenlandi borvidék az osztrák vörösbortermelés egyik fellegvárának számít, a térség agyagos talaja ideális a szőlőfajta termesztéséhez. A kékfrankos a legjelentősebb burgenlandi vörösborfajta, melynek készítéséről már egy 1200 évvel ezelőtti oklevélben is említést tesznek. A térség borászai nem csak a tartományban, de Ausztria-szerte elismert borászoknak számítanak, így Weninger, Lehrner, Kerschbaumer, Wellanschitz már nemzetközi díjakat is magukénak tudhatnak."A burgenlandi borászat különlegessége a minőségi szőlők sokszínűségéből ered, melyek épp az éghajlati- és talajadottságoknak köszönhetik változatosságukat. Készítünk gyümölcsös borokat, de ugyanolyan jelentőséggel bírnak a testes burgundi fehérborok, az elegáns, karakteres vörösborok és édes borok is" - mondja Pia Pfeinsl borásznő.A dél-burgenlandi borvidék Burgenland legkisebb borvidéke, mely számos érdekességet kínál. A mindössze 500 hektárnyi szőlőből, amely elsősorban Eisenberg környékén található, kiváló terroir borok származnak. Az autentikus vörösborokat, ezek közül is leginkább a kékfrankost itt különösen ásványos fűszeresség jellemzi. A régió bortermelésében komoly szerepet játszanak még az elegáns, pikáns fehérborok, valamint a régió specialitása, az ősi uhudler bor is.Baglyok bora, az uhudlerNégy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A műemlékvédelem alatt álló heiligenbrunni borospincék számítanak az uhudler központjának, ahol minden évben megrendezik az uhudler újbor fesztivált. Hogy honnan származik az uhudler elnevezés, pontosan nem tudni, azonban egy legenda szerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani.Ahol a múlt és a jelen találkozikNapjainkban számos olyan pincészetet találunk Burgenlandban, melyek kiválóan ötvözik a tradicionális borkészítés hagyományát a modern technológiával és nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is különlegesek. Egyre több burgenlandi borász kötelezte el magát az olyan építészeti megoldások mellett, amelyek modern és elegáns légkörben mutatják be a borkészítés több száz éves múltra visszatekintő helyi hagyományait. Emellett olyan újszerű technológiát alkalmaznak a borkészítés során, mely Európában is egyedülálló, így a Hillinger borászat is, mely a Lajta lejtőjének oldalában látványos építészeti megoldásokkal büszkélkedik, Európa egyik legmodernebb borászata."A burgenlandi borkészítés azért innovatív, mert a minőségi bortermelés a világ többi nagy bortermelő régióihoz képest itt egészen fiatal. Élénk eszmecsere folyik a fiatal, határokat nem ismerő borászok között a bor jövőjéről, elkészítéséről és arról, hogy hangsúlyozható még inkább az italok sokszínűsége, különlegessége" - teszi hozzá a szakértő.
Tiltakoznak a francia csokoládékészítők
Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására - írja a The Daily Telegraph című brit lap.4500 csokoládékészítő és cukrász lobbizik a színkódos címkék bevezetése ellen, amelyek a zöldtől pirosig terjedő ötös skálán jeleznék az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A tervek szerint a csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne.A Francia Csokoládé és Cukrászsütemény Készítők Egyesülete petícióval és a közösségi hálón folytatott kampánnyal tiltakozik a lépés ellen."A csokoládé nem tesz kövérré" - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az ilyesfajta címkézés nem állítja meg az elhízás és a cukorbetegség terjedését. A cukrászok arra is emlékeztetnek, hogy azok a kezdeményezések, amelyek hasonló rendszert akartak bevezetni az Egyesült Államokban rendre sikertelennek bizonyultak.A tiltakozó cukrászok kiemelték azt is, hogy kutatások szerint a hetente elfogyasztott kis mennyiségű feketecsokoládé csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A csokoládéban és a kakaóban található polifenolok pedig akadályozzák a zsírsejtek kialakulását a szervezetben.Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a fogyasztóknak vigyázniuk kell, hogy ne egyenek túl sok csokoládét, mert az könnyen elhízáshoz vezethet az édesség magas zsírtartalma miatt.Franciaország sokáig példának számított az európai országok között konyhája, az alacsony elhízási statisztikák és a hosszú élettartam miatt. Azonban az elmúlt években a túlsúlyos emberek száma gyorsan növekszik, mivel a slow food hazájában sokan fordulnak az egészségtelen gyorsételek felé. Mindezt jól mutatja, hogy Franciaország a McDonald's második legnyereségesebb piaca az Egyesült Államok után.A kézművescsokoládé-készítők szerint 15 ezer ember állása kerülhet veszélybe, ha az egészségügyi minisztérium nem változtat a tervein.A színkódok ötlete egy neves táplálkozási szakember, Serge Hercbergtől származik. Hercberg szerint a kezdeményezés lényege, hogy segítsen a fogyasztóknak tisztába jönni az általuk megvásárolt ételek táplálkozási értékével, valamint hogy a gyártókat jobb minőségű termékek készítésére ösztönözze.
Budapestre érkezett a NatGeo Wild fotókiállítása!
A Varázslatos Vadon elnevezésű, látványos természetfotó-kiállítás szeptember 14-ig ingyenesen tekinthető meg a fővárosban!Veszélyes ragadozók testközelből, támadásra készülő krokodil, a fotóstól másfél méterre elhaladó bálna, egymással harcoló zebrák - a NatGeo Wild tévécsatorna egyedülálló fotókiállítása a Föld lenyűgözően sokszínű élővilágát mutatja be gyönyörű, díjnyertes fotók és meglepő tények segítségével. A kiállítás most Budapesten is bemutatásra kerül: az érdeklődők a képeket 2014. szeptember 14-ig, ingyenesen tekinthetik meg a Campona bevásárlóközpont földszintjén! A kiállítás a NatGeo Wild Varázslatos vadon című, egész éven át tartó programsorozatához kapcsolódik, amely a világ legszebb és legérintetlenebb tájait járja körbe, és lenyűgöző földi-, vízi- valamint légifelvételek segítségével mutatja be a természet valódi arcát. A műsorfolyam érinti többek között Ausztrália, Skócia, Brazília, Zambia, Kongó, Uganda, Gabon tájait, valamint körbejárja az Egyesült Államokat a Yellowstone Nemzeti Parktól Alaszkán át a Grand Canyonig. A világ 131 országában 38 nyelven elérhető NatGeo Wild fő célja az ismeretterjesztés és a tájékoztatás. Erre irányul a tévécsatorna nem csak lenyűgöző képi világot, hanem érdekességeket és tényeket felvonultató informatív fotókiállítása, amelyhez nyereményjáték is kapcsolódik.A kiállítás nyitva tartásáról itt tájékozódhat: www.campona.hu