Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A változatosság gyönyörködtet - Isztambul
2014. szeptember 16.

Törökország legnagyobb, és egyben a világ 5. legnépesebb városában, melynek 12 millió lakosa van, bárki talál magának felfedezni valót. A sokszínű, látnivalókban, műemlékekben gazdag várost, évente több mint 2 millió turista keresi fel.


Ezt valószínűleg különleges hangulatának, az itt uralkodó kulturális kavalkádnak, a mecsetek, templomok, minaretek és paloták; régi és új, tradicionális, és modern, keleti és a nyugati jellegzetességek keveredésének köszönheti. A látnivalókon túl, különösen izgalmasak a híres isztambuli bazárok, vagy a Boszporuszra irányuló kilátás is. De mielőtt bevetnénk magunkat a város és a bazárok sűrűjébe, nem árt tudni, hogy Isztambult már Kr.e. 667-ben megalapították, Büzantion néven. Később, Konstantinápoly néven a Keletrómai Birodalom központjává vált, majd 1929-ben megkapta az Istanbul nevet, melynek jelentése egyszerűen: "a városban".


Bárhova is jutok el, első utam mindig a piacokra, a bazárokba vezet. Véleményem szerint itt lehet igazán megismerni egy város egy kultúra jellegzetességeit. Itt mindent sűrítve, szépítés nélkül kap az ember. A Nagy Bazár egyébként is egy kis város a városban: saját mecsete, rendőrsége, éttermei, és bankja van.

Ezt éreztem az isztambuli Nagy Bazárban is, ahol végre saját szememmel láthattam a keleti piacok izgalmas, és pezsgő világát. Ez a bazár igen népszerű, és izgalmas, kihagyhatatlan látványosságnak számít, de sajnos pont ezért rengetegen vannak. Ki kell fogni a legjobb időt amikor nyugodtan tudunk bámészkodni.


Itt mindent meg lehet kapni: amit nem, azt pedig valahogy elővarázsolják! Alkudni persze itt is kötelező! A Nagy Bazár egyike a világ legnagyobb, és legrégibb fedett piacainak: 58 fedett utcán 1200 bolt található. Ha megjött a kedvünk és útnak indulunk, figyeljünk arra, hogy a bazár vasárnap zárva tart.

forrás: VJM.hu