Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szaúd-Arábia

Hivatalos név: Szaúd-Arábiai Királyság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Al Mamlakah Al Arabiyah As Saudiyah Autójelzés: SA
Államforma: monarchia Pénznem: szaúdi riyál (SAR)
Főváros: Riyadh Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Sazúd-Arábiai Királyság a legnagyobb ország az Arab-félszigeten. Körülbelül az Amerikai Egyesült Államok Mississippi folyótól keletre eső területnek megfelelő helyet foglal el.

Szaúd-Arábia domborzata rendkívül változatos; erdők, puszták, hegyvonulatok és sivatagok tarkítják, az éghajlat pedig ezen területek szerint változik. A hőmérséklet meghaladhatja a 43°C-ot nyáron a sivatagban, míg télen az északi területeken fagypont alá is süllyedhet. Ami a csapadékot illeti, Szaúd-Arábiában ez az érték rendkívül alacsony.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Ar Riyad (Rijád), Az Zahran, Jiddah, Al Madinah.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 966
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 16 900 000 fő
Népsűrűség: 7.60 fő/km2
Nyelvek: arab.
Népcsoportok: arab (98%), indiai, néger, európai (2%).
Vallások: mohamedán.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 240 000.00 km2
Nagyobb települések: Jiddah (Dzsidda) 1 500 000, Ar Riyad (Rijád) 1 308 000, Makkah (Mekka) 550 000, At Taif 300 000, Al Madinah (Medina) 290 000, Ad Dammam 200 000, Al Hufuf 101 000, Harad 100 000.
Legmagasabb pontok: 3133 m (az Asir-hegységben).
Földrajz

Az északról és délről mészkő- és homoksivatagokkal övezett Nedzsd fennsíkjának félsivatagi sztyeppvidékét keletről Földünk kőolajban leggazdagabb területe, a Perzsa (Arab)-öböl menti parti síkság, nyugatról pedig hegység határolja, amely hirtelen szakad le a Vörös-tenger tagolatlan, korallzátonyokkal kísért, keskeny partvidékére.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 940 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Sötét árnyat vet a világ legnagyobb toronyórája a Big Benre
A greenwichi középidő (GMT) és a Big Ben uralmát fenyegeti brit félelmek szerint a világ legnagyobb toronyórája Mekkában, amelyet csütörtökön avatnak fel.Nagy-Britannia büszkeségére a London délkeleti részén, Greenwichben egy domb tetején álló óra, és az azzal a város központjában egy ütemben járó Big Ben jelentette az "idő közepét", az egész világ ehhez, és az itt áthaladó 0. hosszúsági fokhoz igazította óráját. A greenwichi középidőnek azonban most vetélytársa akadt, még pedig a szaúd-arábiai Mekkában épített toronyóra, amelyhez napokon belül 1,5 milliárd iszlámhívő igazíthatja óráját. Az óra a ramadánhoz időzítve kezdi meg működését.A leírások szerint a torony, amelyben helyet kapott, hasonlít a Big Benre, azonban hatszor magasabb annak tornyánál, és uralja Mekka városképét. A szaúdi kormány által építetett komplexumban - bár az óra a legnagyobb látványosság - szállodák, bevásárlóközpontok és konferenciatermek is vannak. A mekkai óra négy számlapjának átmérője egyenként több mint 46 méter. Az óralapokat, valamint az Allah nevében feliratot kétmillió LED testtel világítják meg - írta a The Daily Telegraph című napilap. Az óra természetesen az Arabia Standard Time (AST) szerint jár, ez három órával van a greenwichi középidő előtt. Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik 18 mérföldes távolságból is láthatják a fényeket.Arab remények szerint az óra megdönti majd Greenwich egyeduralmát, és Mekka "árnyékba borítja" a londoni dombot. Ez azonban nem lesz könnyű. A világ 125 éve igazodik a keleti és nyugati féltekét elválasztó képzeletbeli 0. hosszúsági fokon áthaladó helyen működő órához. Annak idején azért volt szükség egy középidő meghatározására, hogy világszerte legyen mihez igazítani az utazást, a közlekedést. 1884-ben Washingtonban 25 ország részvételével rendeztek tanácskozást, amelynek célja az volt, hogy rögzítsék a "zéró pontot". Greenwich - pontosabban annak obszervatóriuma - akkoriban már hosszú ideje szolgált kiindulási pontnak, 126 éve ezt "pusztán csak" megerősítették. San Domingo kivételével és Franciaország, valamint Brazília tartózkodásával, a résztvevők jóvá is hagyták a javaslatot.Az iszlám világban - mint azt a konzervatív brit napilap megjegyzi - gyarmatosító anakronizmusnak tekintik, hogy ez a kiindulási pont épp Londonban van. (MTI)