Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szaúd-Arábia

Hivatalos név: Szaúd-Arábiai Királyság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Al Mamlakah Al Arabiyah As Saudiyah Autójelzés: SA
Államforma: monarchia Pénznem: szaúdi riyál (SAR)
Főváros: Riyadh Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Sazúd-Arábiai Királyság a legnagyobb ország az Arab-félszigeten. Körülbelül az Amerikai Egyesült Államok Mississippi folyótól keletre eső területnek megfelelő helyet foglal el.

Szaúd-Arábia domborzata rendkívül változatos; erdők, puszták, hegyvonulatok és sivatagok tarkítják, az éghajlat pedig ezen területek szerint változik. A hőmérséklet meghaladhatja a 43°C-ot nyáron a sivatagban, míg télen az északi területeken fagypont alá is süllyedhet. Ami a csapadékot illeti, Szaúd-Arábiában ez az érték rendkívül alacsony.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Ar Riyad (Rijád), Az Zahran, Jiddah, Al Madinah.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 966
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 16 900 000 fő
Népsűrűség: 7.60 fő/km2
Nyelvek: arab.
Népcsoportok: arab (98%), indiai, néger, európai (2%).
Vallások: mohamedán.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 240 000.00 km2
Nagyobb települések: Jiddah (Dzsidda) 1 500 000, Ar Riyad (Rijád) 1 308 000, Makkah (Mekka) 550 000, At Taif 300 000, Al Madinah (Medina) 290 000, Ad Dammam 200 000, Al Hufuf 101 000, Harad 100 000.
Legmagasabb pontok: 3133 m (az Asir-hegységben).
Földrajz

Az északról és délről mészkő- és homoksivatagokkal övezett Nedzsd fennsíkjának félsivatagi sztyeppvidékét keletről Földünk kőolajban leggazdagabb területe, a Perzsa (Arab)-öböl menti parti síkság, nyugatról pedig hegység határolja, amely hirtelen szakad le a Vörös-tenger tagolatlan, korallzátonyokkal kísért, keskeny partvidékére.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 940 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Sötét árnyat vet a világ legnagyobb toronyórája a Big Benre
A greenwichi középidő (GMT) és a Big Ben uralmát fenyegeti brit félelmek szerint a világ legnagyobb toronyórája Mekkában, amelyet csütörtökön avatnak fel.Nagy-Britannia büszkeségére a London délkeleti részén, Greenwichben egy domb tetején álló óra, és az azzal a város központjában egy ütemben járó Big Ben jelentette az "idő közepét", az egész világ ehhez, és az itt áthaladó 0. hosszúsági fokhoz igazította óráját. A greenwichi középidőnek azonban most vetélytársa akadt, még pedig a szaúd-arábiai Mekkában épített toronyóra, amelyhez napokon belül 1,5 milliárd iszlámhívő igazíthatja óráját. Az óra a ramadánhoz időzítve kezdi meg működését.A leírások szerint a torony, amelyben helyet kapott, hasonlít a Big Benre, azonban hatszor magasabb annak tornyánál, és uralja Mekka városképét. A szaúdi kormány által építetett komplexumban - bár az óra a legnagyobb látványosság - szállodák, bevásárlóközpontok és konferenciatermek is vannak. A mekkai óra négy számlapjának átmérője egyenként több mint 46 méter. Az óralapokat, valamint az Allah nevében feliratot kétmillió LED testtel világítják meg - írta a The Daily Telegraph című napilap. Az óra természetesen az Arabia Standard Time (AST) szerint jár, ez három órával van a greenwichi középidő előtt. Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik 18 mérföldes távolságból is láthatják a fényeket.Arab remények szerint az óra megdönti majd Greenwich egyeduralmát, és Mekka "árnyékba borítja" a londoni dombot. Ez azonban nem lesz könnyű. A világ 125 éve igazodik a keleti és nyugati féltekét elválasztó képzeletbeli 0. hosszúsági fokon áthaladó helyen működő órához. Annak idején azért volt szükség egy középidő meghatározására, hogy világszerte legyen mihez igazítani az utazást, a közlekedést. 1884-ben Washingtonban 25 ország részvételével rendeztek tanácskozást, amelynek célja az volt, hogy rögzítsék a "zéró pontot". Greenwich - pontosabban annak obszervatóriuma - akkoriban már hosszú ideje szolgált kiindulási pontnak, 126 éve ezt "pusztán csak" megerősítették. San Domingo kivételével és Franciaország, valamint Brazília tartózkodásával, a résztvevők jóvá is hagyták a javaslatot.Az iszlám világban - mint azt a konzervatív brit napilap megjegyzi - gyarmatosító anakronizmusnak tekintik, hogy ez a kiindulási pont épp Londonban van. (MTI)
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: